Carte astroCongres AAR 2015Luminita RisteaRecenzii

Chiron – arcul de curcubeu între planetele interioare și exterioare

Recenzia este realizată de Luminița Ristea, după lucrarea lui Barbara Hand Clow, tradusă în mai multe limbi şi re-editată în anul 2015 (a doua ediție și a 13-a editare). Barbara Hand Clow este profesor, lector și scriitor, licențiat în filozofie. În perioada 1982-1983 ea absolvă masteratul în teologie și vindecare cu Matthew Fox la Chicago, iar teza ei de masterat compară tehnicile psiho-analitice jungiene cu terapiile de regresie în alte vieți. În anul 1969 autoarea descoperă că astrologia este un instrument extrem de corect de diagnosticare și de aceea a început să studieze și să practice astrologia. Printre altele, notorietatea autoarei se datorează faptului că ea este pionier în studiul astrologic al lui Chiron, prima ediție a cărții „Chiron Rainbow bridge between the inner and outer planets” fiind oferită publicului în anul 1987, la 10 ani de la descoperirea acestei ”chei” către eternitate, în 1 noiembrie 1977, de către Charles Koval.

Am considerat că acest subiect este util de prezentat deoarece în România există destul de puține surse de informare.

„A plecat de-acasă Dumnezeu” şi a lăsat de veghe, la porţile cerului, arcul de curcubeu.
„ Azi… să trăim azi cât într-o viaţă, iar mâine e mister”.
Vasile Popovici

chiron-rainbow-bridgeUndeva între Uranus și Saturn orbitează Chiron, arhetipul planetar al vindecării și transformării. Chiron este manifestarea atât a paradoxului, cât și a sintezei: cal și om în același timp, nemuritor și muritor, student și profesor, suflet vindecător și atingere vindecătoare. Descoperirea lui în anul 1977 a coincis cu reactivarea unor practici ancestrale: medicina homeopată, divinațiile, vindecarea folosind energia și cristalele.

Cartea prezintă un ghid care explorează energia lui Chiron, începând cu mitologia și istoria și analizând pozițiile în fiecare zodie și casă astrologică, fiind o “contribuție majoră la noua stare de conștiință în astrologie care sărbătorește potențialul spiritului uman”[1].

Ce este “Rainbow Bridge”[2]? Conform unui poet anonim este puntea de trecere a animalelor către eternitate. Este acel “Somewhere over the rainbow”[3], metafora care reprezintă podul dintre pământ și cer, locul unde găsim vasul cu aur care face trimitere la alchimia timpului și a conștiinței.

Cartea cuprinde 14 capitole, iar la final sunt prezentate 55 de hărți în sistemul Koch (majoritatea) și sistemul Placidus, precum și notele autoarei:
Capitolul 1 – MITOLOGIE: APARIȚIA VINDECĂTORULUI RĂNIT
Capitolul 2 – GHIDUL CĂUTĂRII MAGICE
Capitolul 3 – CHIRON CA GHID AL PLANETELOR EXTERIOARE
Capitolul 4 – CHIRON GUVERNÂND ZODIA FECIOAREI ȘI CASA a VI-a
Capitolul 5 – CHIRON ÎN CASELE I – a VI-a
Capitolul 6 – CHIRON ÎN CASELE a VII-a – a XII-a
Capitolul 7 – CHIRON ÎN SEMNE
Capitolul 8 – STRUCTURA ASPECTELOR LUI CHIRON
Capitolul 9 – CHIRON ÎN ASPECT CU SOARELE, MERCUR, VENUS, LUNA MARTE & JUPITER
Capitolul 10 – CHIRON ÎN ASPECT CU SATURN, URANUS, NEPTUN, PLUTO & NODURILE LUNARE
Capitolul 11 – DIFERITE ALTE ASPECTE DESPRE CHIRON
Capitolul 12 – CICLUL CHIROTIC ȘI INIȚIEREA CLIENTULUI
Capitolul 13 – CHIRON ȘI BOMBA
Capitolul 14 – SECRETUL LÂNII DE AUR

Cele mai interesante idei pe care le prezintă această carte sunt următoarele:

I. Chiron este un ”arc de curcubeu” prin care se accesează percepțiile multidimensionale
Pornind de la planetele interioare, alături de Saturn și Jupiter, prin Chiron se accesează percepțiile multidimensionale și se integrează, ca un arc de curcubeu în astral, energetica planetelor exterioare: Uranus (transformarea -1781), Neptun (spiritualitatea – 1846) și Pluto (trezirea și conștientizarea -1930). Din 1781 cunoaștem puterea planetelor exterioare, dar am fost capabili să o utilizăm conștient abia din 1977. Nimic nu s-a schimbat în celelalte dimensiuni, numai că NOI ne-am schimbat. Ca o „întâmplare”, Naveta Voyager a fost lansată în 1977 să aducă imagini despre Saturn, Uranus și Neptun.

II. Chiron este considerat guvernatorul zodiei Fecioară
Deoarece Mercur, guvernatorul zodiei Fecioară, nu ne poate conduce către spiritul planetei Neptun, Chiron este înțeles și experimentat ca un alt guvernator pentru zodia Fecioară, începând cu anul 1983.

III. Cum funcționează Chiron în harta natală
În harta natală, Chiron funcționează ca o cheie de inițiere spirituală pentru fiecare din noi. El ne arată unde și cum se intersectează realitățile, de unde putem accesa multidimensiunile, fiind văzut ca un portal cosmic.

Capitolul 1 – autoarea începe călătoria prin lumea lui Chiron

Punctul de plecare este mitologia, unde sunt disponibile multe referințe despre Chiron în calitate de mare astrolog și profesor care a inițiat vindecători, luptători, magicieni. Se face astfel o punte de legătură între anul 1977 și perioada 1977-1979, denumită magicul New Age, în care noi tehnici vindecătoare și sacre au devenit din ce în ce mai proeminente. Descoperirea lui Chiron semnalează posibilitatea actuală de recuperare a tuturor tehnicilor ezoterice de transformare a corpului și sufletului.

Prin Chiron se activează capacitățile divinatorii ale unui individ, folosite de către acesta în diverse domenii: astrologie, tarot, rune sau I Ching:

 • Chiron l-a învățat pe Ascleipos arta vindecării și de aceea este considerat părintele medicinii.
 • Chiron l-a învățat și educat pe Jason și pe cei 50 de argonauți (orbita lui Chiron este de 50 de ani!) să plece în călătoria vieții lui pentru supraviețuirea rasei umane acum 3.500 ani.
 • Chiron l-a învățat pe Ahile să fie un luptător și să cânte la liră (kithara).
 • Chiron stă la dispoziția astrologilor, care sunt binecuvântați cu puterea de a identifica destinul și forța vindecătoare a clienților lor, și de a stimula aceste lucruri în conștiința lor.

Chiron în tranzit se va identifica adesea cu perioadele de mare tensiune din viață, dar care sunt în același timp și perioade de iluminare.

Chiron guvernează puterea vindecătoare a cristalelor, deoarece cristalele sunt văzute ca o lumină albă înghețată într-o formă hexagonală de mineral rigid saturnian. Atâta timp cât avem traume din viețile trecute sau afecțiuni ale unor organe ale corpului nostru, sinele superior va încerca să obțină curățarea de negativitate în corpul fizic și accesarea luminii albe, pure.

Chiron este profesorul care ne învață vindecarea prin curățare și atitudine curajoasă, pentru ca după aceea să poată pleca împăcat “acasă” când îi vine timpul. El nu este puternic sau sănătos, dar are forța de a colabora cu Pluto, în loc să-l evite până în ultima secundă. Avem enorm de mult de învățat de la Chiron despre relația cu moartea. Este dificil să ne confruntăm cu Pluto fără să-l avem pe Chiron ca ghid și acum beneficiem din plin de asistența lui.

Chiron este și o personalitate recunoscută pentru puterile sale divinatorii, după manifestarea sa ca vindecător sau astrolog.

Autoarea preia de la Richard Nolle simbolistica arhetipală a cuvântului “cheir” (mână) ca o uniune holistică a intelectului și a instinctului (minte și corp fizic), exact ca și centaurul care este jumătate om și jumătate animal. Multe din rădăcinile cuvintelor sunt conectate și includ acest cuvânt, cum ar fi:
CHIRAL- polarizarea luminii de la o mână la alta
CHIROPRACTIC (CHIROPRACTURA) – formă a medicinii alternative care se focusează pe tratamentul manual constând în manipularea în special a articulaţiilor coloanei vertebrale, ce influenţează activitatea sistemului nervos central (cordul spinal) şi periferic (nervii spinali).
CHIROTHESIA – reprezintă energia din mâini în timpul ritualurilor secrete
CHIROTONY – votarea prin ridicarea mâinii
CHIRURGERY – reprezintă forma arhaică pentru chirurgie
CHIROMANCY (CHIROMANȚIA) – arta de a citi în palmă

Forma divinatorie specifică lui Chiron, conectată prin chiromanție, este tarotul. Tarotul, prin arcanele sale majore (care descriu călătoria eroului), este calea de a înțelege cum Chiron guvernează căutarea locului și timpului potrivit pentru conștientizare, care este poarta către Neptun și întregul cosmos. O carte din arcana majoră este o enzimă/ferment care stimulează viața psihică și spirituală a unui om. Cartea Magicianul în tarot ne arată calea către concentrare fără efort care are loc în cazul în care transcendem în cadrul practicilor spirituale și ne regăsim calmul perfect. Chiron este aici pentru a ne arăta că începutul acestui drum se face dansând cu energia cosmică. În acest context, autoarea consideră că nu există o carte de tarot ce-l reprezintă pe Chiron, deoarece Chiron îl guvernează chiar pe cel care citește în tarot (tarotist).

Capitolul 2 – ghidul căutării magice în studiul lui Chiron

Este vorba despre o călatorie sacră prin care descoperim secretul supraviețuirii și forța vieții.
Autoarea îsi pune întrebarea dacă puterea chirotică devine în mod real noua paradigmă a vindecării. În această căutare magică, în care avem abilitatea de a ne crea realitatea, beneficiem și de abilitatea de a ne vindeca cu propria noastră minte, utilizând energiile subtile și reapariția forței vitale, prin reechilibrarea balanței feminin-masculin din noi?

Multe culturi s-au dezintegrat (distrus) atunci când indivizii și-au pierdut sensul destinului, au devenit apatici și condițiile supraviețuirii de zi cu zi au devenit copleșitoare. Începând din anul 1977 s-au dezvoltat într-un ritm accelerat tratamentele homeopatice, medicina vibrațională, dorință de a avea o moarte iluminată spiritual, tehnici de creare a realității cu puterea gândului, astrologia, noi forme de terapii ale corpului, conexiuni cu dimensiunile non fizice.

Autoarea analizează impactul primului careu al lui Chiron la poziția sa natală, din august 1991 (de la 3 grade Leu la 3 grade Taur), atât prin prisma evoluției conștiinței individuale (oamenii încep să realizeze că există mai multe dimensiuni și noi nu suntem numai materie astfel încât conștientizarea despre cum ne naștem este la fel de importantă ca și cea despre cum murim), cât și prin prisma evoluției medicinii naturiste și homeopate.

Conform autoarei, dacă premisele prezentate de ea în carte sunt corecte, atunci până în 2027, când Chiron în tranzit se întoarce la poziția natală de la 3 grade în Taur, vom fi binecuvântați cu un mix de medicină alopată și alternativă.

Capitolul 3 – Chiron este definit din punct de vedere astronomic și astrologic

Autoarea îl definește pe Chiron din punct de vedere astrologic, pornind de la experiența care a marcat-o, ea având în harta natală Chiron conjunct cu Nodul Nord în Leu, în casa a 12-a și Soarele natal conjunct cu Nodul Sud în casa a 6-a. Numele ei este HAND (cheir), iar tatăl ei a fost doctor.

Asteroizii orbitează în jurul Soarelui între Marte și Jupiter. Chiron orbitează între Saturn și Uranus și nu este un asteroid. Din punct de vedere astronomic este o planetă destul de mare pentru a fi definită ca o planetă minoră. Întrebarea autoarei este de ce aceste corpuri “minore” au un impact atât de puternic în munca astrologilor? Răspunsul poate veni din constatarea importanței asteroizilor în ultimii ani când am realizat că nu mărimea (cantitatea) unei planete minore sau asteriod contează, ci calitatea ei.

Această revoluție în conștiință este explicată de autoare prin felul în care Chiron creează o punte între cele două emisfere cerebrale din creierul uman. Uranus guvernează emisfera dreaptă, Saturn guvernează emisfera stângă, părți pe care nu reușeam să le conciliem până acum. De aceea în antichitate oamenii erau prea orientați spre emisfera dreaptă, crezând orbește în magie și divinație, iar începând cu anul 1.600 d.H. au fost prea orientați către folosirea emisferei stângi a creierului. Odată cu conștientizarea lui Chiron se produce o fuziune între cele două emisfere.

Autoarea prezintă grafic evoluția conștiinței ca o calea de detașare de ego-ul personal și fuzionarea progresivă cu universul. În fapt, putem identifica cinci etape majore din viața unei persoane dincolo de tranzitele din harta natală:

 1. întoarcerea lui Saturn la poziția din harta natală în jurul vârstei de 30 de ani
 2. opoziția Uranus în tranzit la Uranus din harta natală între 38-44 ani
 3. careul Pluto în tranzit la Pluto din harta natală
 4. careul Neptun în tranzit la Neptun din harta natală
 5. întoarcerea lui Chiron la poziția din harta natală în jurul vârstei de 50 de ani

Cuadraturile lui Chiron, Uranus, Pluto și Neptun întotdeaună lucrează intens în direcția conștientizării, dar impactul major se face în cele 3 puncte principale de creștere: întoarcerea lui Saturn, opoziția lui Uranus și întoarcerea lui Chiron. Planurile existenței din grafic ne pregătesc pentru înalta conștiință spirituală guvernată de planetele exterioare.

Chiron se întoarce în tranzit la poziția sa natală în jurul vârstei de 50-51 de ani. Vârsta de 50 de ani este un prag important în viața fiecărui individ. Dacă evoluția necesară este atinsă, atunci are loc o lansare a individului pe o nouă spirală evolutivă. Daca nu, ciclul se reia. De aceea Chiron într-o hartă natală este cheia către marele… mare “CUM”. Această perioadă de 50 de ani are multe conotații în istorie, astfel:

 • Zeul sumerian Marduk avea 50 de nume care-i dădeau putere
 • Jason avea 50 de argonauți pentru a recaptura dinamica cosmică, magia și lâna de aur
 • Orbita lui Sirius B în jurul lui Sirius A este de 50 de ani
 • Jubileul în ciclul romanilor era de 50 de ani
 • Ciclurile globale ale lui Kondratieff sunt de 50 de ani
 • Pentecost, sărbătoarea în vechiul Israel, reprezenta cele 50 de zile după duminica Paștelui

Capitolul 4 – prezintă pe Chiron ca guvernator al zodiei Fecioară

Autoarea prezintă concepul cheie al acestei cărți: ”Fii prezent în corpul tău, echilibrează-ți mintea și viața, iar Dumnezeu te va aștepta în cealaltă parte!”.

Energia lui Chiron determină momentul exact, locul exact și punctul exact de conștientizare, așa numitul punct chirotic. Din perspectiva autoarei, metafora lui Christos: “noi va trebui să intrăm în rai prin gaura unui ac” este perfectă pentru a sugera axa caselor 6 (gaura unui ac) – 12 (rai sau inițierea cosmică). Conștientizarea lui Chiron înseamnă dobândirea puterii de a finaliza munca în Era Peștilor pentru a putea intra în Era Vărsătorului, spune ea.

Zodia Fecioarei este calea prin gaura acului. Ea nu poate fi înțeleasă numai prin Mercur, ca guvernator, explică autoarea, și de aceea este nevoie de complexitatea lui Chiron, centaurul vindecător din mitologie. Chiron este cheia de aur prin care Fecioara ne va învăța să deschidem poarta Erei Vărsătorului și ne arată cum să purificăm Pamântul, căutând drumul spre divinitate, afirmă ea.

Harta natală este un cerc și nu o linie continuă. Astfel încât casa a VI-a va da startul nașterii noastre în casa a VII-a, reprezentată de CEILALȚI; iar casa a XII-a va da startul nașterii noastre în casa a I, CUNOAȘTEREA DE SINE. Pentru a relaționa cu ceilalți avem nevoie să ne împământăm în timp și spațiu aici, pe Pamânt, înainte de a ne lăsa “pierduți” în brațele lui Neptun în casa a XII-a.

Capitolul 5 și capitolul 6 – prezintă pe Chiron în cele 12 case astrologice

Chiron reprezintă ultimul declanșator al compasiunii în plan emoțional, punctul introspecției în planul mental și punctul misticismului pe plan spiritual. Toate aceste dimensiuni, incluzând dimensiunile înalte, sunt reprezentate simbolic de casa ocupată de Chiron în harta natală, locul în care integrăm energiile chirotice vindecătoare și aflăm cum să ne vindecăm.

Capitolul 7 – prezintă amplasarea lui Chiron în fiecare zodie

Explicarea lui Chiron în semne este destul de controversată în lumea astrologică. Chiron are o orbită eliptică și prin distribuție este localizat preponderent în semnele zodiacale din parte estică a zodiacului (de la Vărsător până la Taur) pentru 30 de ani și extrem de puțin în semnele vestice (de la Leu până la Scorpion). Această carte este prima în care Chiron apare ca guvernator pentru zodia Fecioară.

Capitolele 8, 9 și 10 – prezintă aspectele lui Chiron, atât în general cât și specific pentru Soare, Mercur, Venus, Luna, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto și nodurile lunare.

Autoarea consideră că numărul aspectelor lui Chiron cu alte planete indică intensitatea energiei chirotice care curge prin individ și puterea sa vindecătoare.

Dacă Chiron este retrograd sau este localizat în casa a VI-a sau a XII-a, sau dacă aspectează planete retrograde sau care sunt în casa a VI-a sau a XII-a, atunci avem de-a face cu manifestarea unui vindecător din viețile anterioare.

Aspectele analizate sunt: conjuncția, sextilul, cuadratura, trigonul, inconjuncția. Adesea cuadraturile sau opozițiile la Chiron creează o mare energie în dinamică, dar cum reacționează fiecare persoană la aceasta este unic, în funcție de nivelul la care vibrează sufletul său. Astrologul va trebui întâi să determine pe cât posibil nivelul vibrațional pe care se găsește clientul său.

Capitolul 11 – prezintă diferite alte aspecte ale lui Chiron pentru a umple golul de informații existent în astrologie, astfel:

 • Chiron în relație cu Nodurile lunare în casa a VI-a sau a XII-a
 • Chiron în Fecioară în relație cu nodurile lunare
 • Pars Fortunae în Fecioară și casa a XII-a
 • Chiron retrograd
 • Axa Fecioară /Pești intreceptată și Chiron interceptat

Chiron retrograd, în accepțiunea autoarei, are o semnificație deosebită. În general planetele în mers direct sunt planete “electrice” (creează energie pentru a se încărca și mișca), iar cele în mers retrograd sunt planete “magnetice” (atrag energia într-o hartă).

Când Chiron este retrograd el atrage vindecarea, inițierea și puterile alchimice; din experiența autoarei, persoanele cu Chiron retrograd sunt mai atractive, misterioase, mult mai fascinate de magie și lucrurile magice/oculte și atrag către ele aceste energii.

Capitolul 12 – Ciclul chirotic și inițierea clientului se referă la cuadratura lui Chiron în tranzit la Chiron natal, opoziția lui Chiron în tranzit la Chiron natal, a doua cuadratură a lui Chiron în tranzit la Chiron natal și întoarcerea lui Chiron în tranzit la poziția din natal (la vârsta de 50-51 de ani) și implicațiile acestora pe plan emoțional, spiritual, somatic/fizic.

Ultimele două capitole îl prezintă pe Chiron ca pe o cheie de rezolvare a crizei nucleare și reia povestea lui Jason în accepțiunea autoarei.

Autoarea concluzionează că este timpul astrologilor să învețe oamenii cum să trăiască în armonie cu înțelepciunea și sinele lor înalt.

Părerea mea este că, pentru cei care doresc să lucreze cu Chiron, aceasta este o carte de căpătâi.

[1] Jeff Jawet, cofondator StarQ website
[2] Arcul de curcubeu (traducere autor recenzie)
[3] Melodie din Vrăjitorul din Oz („Undeva, dincolo de curcubeu”)

Material prezentat în cadrul Congresului AAR, ediția a XI-a, octombrie 2015, București.

LUMINIȚA RISTEA

luminita-ristea-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close