O carte, un mesaj relațional, o armonie a sufletelor
,,Nimic din ceea ce s-a gândit și simțit nu se pierde, ci rămâne adânc întipărit în personalitatea trăită într-o anume etapă, fiind purtat apoi de la o naștere la următoarea” R.K.Narayan
Multe m-au îndemnat să scriu aceste rânduri… Căutările mele spirituale, dorinţa de a relaționa, de a echilibra mereu balanţa şi de a armoniza concretul cu abstractul, frecventele încercări prin care am trecut şi pe care cu toţii le parcurgem, într-o formă sau alta, şi care lasă în noi o serie de întrebări, deschizând abisuri pe care cu temeritate dorim să le pătrundem.
După ce am trăit experiența saturniană în Balanță și am ieșit cred cu toţii mai puternici sau mai zdruncinați, dar cu siguranţă mai căliți în abordarea oricărei relații sentimentale, cu noua lecție saturniană în Scorpion, eu cel puţin am fost pusă în fața unei noi realități, de data asta interioară, mai profundă și chiar mai dureroasă, întregită și de energia axei Nodurilor (Scorpion-Taur). Și cum nimic nu este întămplător, pașii m-au condus spre o carte specială care a apărut în momentul ideal al îndoielilor și întrebărilor mele… saturniene:
,,Inițiere în iubirea karmică” de Paolo Crimaldi, un titlu cât se poate de potrivit pentru debutul meu în astrologia relaţională abordată din perspectivă karmică şi o temă care mi-a deschis poarta spre o înţelegere deosebită a relațiilor mele. Am înţeles mai mult ca oricând că a-ţi iubi aproapele ca pe tine însuţi este o necesitate vitală pentru a atinge fericirea.
De ce apar o serie de persoane în viața noastră la un moment dat? Ce lecții putem învăţa dintr-o relație, fie ea scurtă sau de durată? De ce se termină o relație și cum abordăm noi acest final? Dorim să ne separăm sau rămânem ancorați într-o iubire cândva perfectă? Unde putem acționa și dacă mai putem face ceva pentru a mai continua o relație? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în această carte care te atrage, te cucerește, te învăluie și te face să vezi într-o nouă lumină propria intimitate, în special chestiunile mai greu de acceptat sau de recunoscut.
Cartea este construită pe mici și atrăgătoare povestioare, reale conform autorului care este profesor de filosofie, specializat totodată în psihologie umanistă existenţială şi psihosinteză, şi astrolog cu aproape douăzeci de ani de experienţă, orientat cu predilecţie spre latura psihologică şi karmic evolutivă a astrologiei. Revenind, autorul prezintă în cartea sa scurte narațiuni relaționale, contextul în care s-au derulat evenimentele şi deznodământul relaţiei şi le analizează prin prisma hărţilor natale ale celor doi subiecți, confruntate cu tranzitele de la momentul întâlnirii celor doi.
Acest mod de analiză te îndeamnă expres la un studiu privat, o cercetare în paralel a propriilor relații trăite. Te cheamă să accesezi „cartea” propriilor amintiri, iar agenda, dacă o deții, sau memoria, dacă este de elefant, te ajută în construirea propriului puzzle relaţional, deslușind o serie de evenimente trăite în momente considerate inițial banale.
Cercetarea autorului este completată de prezentarea unor pași concreți pe care îi putem parcurge în analiza personală…
Se porneşte de la analiza elementelor esențiale din harta natală care au implicații pentru viața afectivă (precum Luna, Venus, cuspidele caselor V, VII, a stăpânilor acestora), nuanţând-o cu elemente auxiliare precum Punctul Arabic al căsătoriei și Punctul Vertex. Am aflat, cu această ocazie, că dacă Punctul Arabic al căsătoriei oferă indicii despre tipul ideal de relație, Vertexul ne arată potențialul pe care suntem capabili să-l exprimăm într-o relație de cuplu.
Un alt punct de atracție și de analiză este Axa Nodurilor Lunare, a cărei poziționare în hărţile natale dar şi în sinastrie dezvăluie chestiuni interesante, care pot lămuri evenimentele prin care am trecut în relaţia noastră. Lucrarea nu putea omite implicațiile lui Saturn, care prin poziționarea sa, indică o serie de temeri și anxietăți relaționale.
Pe lângă sinastrie, harta compusă este un alt subiect abordat, relativ nou și puțin cercetat încă de specialiști. Unii o numesc harta integrată, alții vorbesc despre metoda „Hand”, dezvoltată de doi pionieri-cercetatori John Townley și Robert Hand, alții îi spun pur și simplu „harta compusă”. În toate cazurile, harta compusă expune situația exactă a unei relații, ea ilustrând Sinele cuplului, din punct de vedere karmic, motivul întâlnirii, scopul care i-a adus împreună pe cei doi și mai ales încotro se îndreaptă cei doi. În această analiză, importantă este planeta dominantă a harții, care aduce potențialul de creștere evolutivă dar și tipul de aspect care prelevează (vezi semnul, casa de primire și relațiile armonioase sau dinamice realizate cu celelalte planete personale precum Soare, Lună, Venus).
Tema integrată este apoi parcursă din prisma fiecărei planete, pe analiza cunoscută (semn, casa, aspecte) și este corelată cu influența Axei Nodurilor, a lui Lilith şi Chiron, pentru ca în final autorul să traseze o serie de concluzii cu reverberații karmice dar și evolutive. Pentru a înțelege mai bine aspectele temei integrate, pe cazul analizat spre exemplificare, autorul face o trecere în revistă şi a tranzitelor momentului întâlnirii, punând de data asta accentul pe planetele rapide – declanșatoare precum Marte dar și pe importanța celor mai lente, dar profunde, precum Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto şi a unor elemente precum Chiron sau Nodurile Lunare.
Această carte dezvăluie o nouă față a noțiunii de Iubire cu influențe puternice în conștiința fiecăruia punând accent atât pe importanța partenerială cât și pe varietatea sentimentelor trăite şi culoarea pasiunii relaționale ca dependență dar și evoluție.
Pe de alta parte poate deschide o pagina de lectură placută, romantică dar și o cercetare de specialitate care să aducă explicații la întrebările personale și de ce nu, poate, chiar soluțiile benefice de reconciliere sau de găsire a unor noi orizonturi, mai senine.
,,Cel mai frumos lucru care se poate întâmpla unui om este să fie iubit. Este ceva înălțător. Cel mai cumplit lucru este dragostea pierdută pe care ești condamnat să o rememorezi veșnic”
Lectură plăcută!
Silvia Marinescu