Aplicatii & ConcepteIoana Eugenia Ispas

Venus – de la masculin la feminin și invers

Atmosfera planetei Venus, foto de Jerry Lodriguss
Atmosfera planetei Venus, foto de Jerry Lodriguss

Până nu demult dragostea și plăcerile personale erau asociate cu decadența și moralitatea ușoară, fiind condamnate de societățile care se doreau a fi puritane. Astăzi, însă, începem să conturăm alte perspective de abordare a acestor componente esențiale ale vieții noastre, după un parcurs furtunos în evoluția mentalităților.

În astrologie, Venus este o planetă personală ale cărei semnificații, extraordinar de bogate, se manifestă la toate nivelurile de existență, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei: savurăm o prăjitură, o sticlă de vin bun, ne bucurăm de mirosul unui parfum delicat, ne îndrăgostim, facem cadouri… Guvernează două semne zodiacale, unul nocturn și feminin (Taurul), și unul diurn și masculin ( Balanța).

Da, Venus are și o parte masculină, fără să-i fie afectată delicatețea și spiritul fin. Să ne aducem aminte de legendele asociate cu acest arhetip puternic imprimat în subconștientul nostru, pentru a înțelege semnificațiile ce i-au fost atribuite.

În mitologia greacă, Afrodita/Venus s-a născut în urma unei tragice situații conflictuale: Cronos, supărat și frustrat pe tatăl său, îl emasculează pe Uranus. Organele genitale ale acestuia cad în mare, iar din spuma acesteia apare Afrodita/Venus. Insula sa preferată, unde își stabilește domiciliul pământean, este Cipru, iar animalele frecvent asociate cu această deitate erau porumbeii albi și pisicile. În cinstea sa erau deseori sacrificate cele mai frumoase exemplare.

Așadar, tocmai Venus, care, prin zodia Balanței, reprezintă concordia și consensul, apare în urma unui conflict profund și dureros dintre tată și fiu. Apa, element primordial al creației pe pământ, este și parte feminină în procesul de naștere a acestei deități, așadar nu întâmplător, zodia sa de exaltare este una de apă, Pești.

Calitățile venusiene sunt de secole, prin educație și tradiție, atribute preponderent feminine. Este în mod obișnuit asociată cu arhetipurile feminine – mama (dacă este hartă diurnă), tipologia iubitei, prietenele și asociatele de gen feminin. Pentru femei, avem mai mult de spus: vorbim despre eleganță, bun gust, simț artistic și estetic, frumusețe fizică, relații sociale, tact și diplomație, capacitate de mediere a conflictelor…

Și, totuși, sunt bărbații capabili să încorporeze în viața lor asemenea caracteristici, fără a-și pierde masculinitatea? Ce se întâmplă cu un individ de sex masculin în a cărui hartă Venus are o poziție puternică?

***

Dominique Strauss-Khan

Să ne aducem aminte de Dominique Strauss- Khan, fostul președinte al FMI! Este un nativ cu Ascendent în Leu, Soarele și Venus în casa a X-a, în Taur. S-a făcut remarcat publicului larg după ce a fost acuzat de viol la New York și arestat imediat, însă are în spate o carieră în domeniul juridic, a fost pe rând Ministru al Industriei, al Economiei și director FMI. Reputația sa a fost iremediabil pătată, incidentul având reverberații în viața profesională (a fost obligat să-și dea demisia) și cea personală (a treia soție divorțează de el).

harta-venus-strauss

Cu toate că Venus este în domiciliu și în casă angulară, ea face careuri cu Jupiter din Vărsător și Pluton din Leu. Această dinamică se regăsește, așa cum am văzut, în toate sectoarele lui de viață, însă DSK nu renunță așa de ușor. A apărut subtil anul acesta pe scena publică din Franța cu un comentariu despre criza monedei euro și se presupune că dorește să redevină activ în viața politică și economică a Franței.

Careul Venus – Pluton pe semne fixe este unul dificil, dar cultivă răbdarea, perseverența și concentrarea pe țintele propuse. Această energie poate fi folosită pentru binele individului, DSK demonstrând că este capabil să înfrunte trecutul și să continue să marșeze spre viitor. S-a afișat în public cu o nouă parteneră și pentru că Franța nu l-a mai dorit, s-a orientat către alte țări: face parte din conducerea Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei, a fost consilier al guvernelor sârb și sud sudanez, este asociat din 2013 la o firmă care gestionează fonduri de investiții din Luxemburg.

Un alt aspect al lui Venus în careu cu Pluton este dorința de a face și de a cheltui sume mari de bani, de a-și asuma riscuri și de a fi mereu câștigător. În plus, în harta lui DSK, Venus în careu cu Jupiter l-a introdus în lumea exceselor, cei care l-au cunoscut personal afirmând că este amator de mâncare sofisticată, băuturi fine și femei. Aceste plăceri însă i-au adus și momente dificile în viață, DSK fiind condamnat mai mult pentru stilul său de viață decât pentru eșecurile din carieră.

Dwayne Johnson

Dwayne Johnson are figura unui om dur. A debutat ca luptător profesionist și apoi ca actor. Majoritatea filmelor în care a jucat au fost, evident, de acțiune, dar și în comedii s-a descurcat destul de bine.

harta-venus-johnson

Apariția sa exotică (are descendență americană și samoană), plină de mușchi lucrați în exerciții grele nu ne-ar duce cu gândul la faptul că este dublu venusian: Taur cu Ascendent în Balanță. Este drept că Venus este în Gemeni, în casa a IX-a, în conjuncție cu Marte, însă Dwayne Johnson nu este doar un luptător care a câștigat multe premii în arenă, ci și o persoană inteligentă, cu o minte ageră. A absolvit Universitatea din Miami, s-a implicat în diverse proiecte de susținere a wrestling-ului, pentru a schimba imaginea acestui sport dur. Replicile sale pline de umor și ironii fine se regăsesc atât în filme, cât și în discursurile pe care le ține în fața auditoriului, care este imediat fermecat de puterea sa de convingere.

Actorul este și el, ca și precedentul exemplu, un iubitor al femeilor, al plăcerilor și al vieții de lux. Până în acest moment a divorțat o singură dată. Totuși, Saturn în același semn cu Venus i-a impus o disciplină (pe filieră sportivă) și o rigurozitate în viața personală, cu alte cuvinte, știe să se stăpânească.

***

Se presupune că Venus în poziție puternică în harta unei femei accentuează trăsăturile specific sexului frumos în mod natural. Însă vom vedea că, indiferent că vorbim despre un bărbat sau o femeie, există asemănări în ceea ce privește manifestarea calităților venusiene, uneori benefic pentru individ, alteori nu.

Anna Nicole Smith

Anna Nicole Smith s-a făcut remarcată datorită fizicului său și a mariajului. Provenită dintr-o familie destrămată, nu reușește să termine liceul și intră rapid în câmpul muncii: vânzătoare, barmaniță, chelneriță. Am putea crede că pentru o nativă cu Soarele în Săgetător, în casa a III-a, studiile ar fi putut reprezenta o rampă de lansare într-o carieră solidă, însă a preferat un alt drum.

harta-venus-smith

Ascendentul în Balanță și Luna, Venus în casa I au înzestrat-o cu un fizic plăcut, de pe urma căruia și-a clădit renumele și averea. Anna Nicole Smith a fost multă vreme în topurile preferințelor masculine, chiar și după ce a luat în greutate (de multe ori, Luna și Venus în casa I, chiar și când nu se află împreună, predispun la îngrășare). Caracteristicile venusiene și-au făcut loc în viața sa prin diverse forme de manifestare: haine colorate, accesorizare excesivă, dragoste pentru bijuterii, lux, băuturi scumpe, vacanțe exotice, viață dezordonată. Deși apreciată ca model și iepuraș Playboy, nu a fost constantă în activitatea sa, ghidându-se mai mult după starea sa de spirit schimbătoare.
Saturn în casa a VII-a poate aduce un partener de viață cu o diferență considerabilă de vârstă. În cazul său, a fost vorba despre un octogenar cu o avere considerabilă, fiind acuzată că a făcut acest pas gândindu-se la potențiala moștenire substanțială care i-ar fi revenit. Procesele cu familia acestuia au fost o sursă de stres și frustrare, starleta refugiindu-se în alcool, droguri și mâncare. Acestea au reprezentat cauza decesului său la doar 39 de ani, lăsând în urmă datorii și o fiică.

Claudia Cardinale

Un alt exemplu în care Venus este puternică într-o hartă feminină este Claudia Cardinale. Nativă Berbec, are Ascendentul în Taur, unde se află Venus în conjuncție cu Uranus, Mercur retrograd și Marte.

harta-venus-cardinale

Născută într-o epocă în care devierea de la regulile societății era aspru pedepsită, într-un mediu profund patriarhal, cu tradiții ancestrale (Tunisia), Claudia Cardinale reușește să se impună ca o adevărată actriță alături de alte nume sonore de la acea vreme, precum Brigitte Bardot și Sophia Loren. Venus conjunctă cu Uranus a determinat-o să iasă din tiparele vremii și să-și creeze propriul destin. Provenită dintr-o familie modestă de imigranți italieni în Tunisia, visa la o carieră mai modestă, însă, odată ce a descoperit plăcerea de a juca într-un film, a continuat pe acest drum și s-a înscris la o școală de profil din Italia. Venus în Taur nu doar că iubește frumosul, dar este și perseverentă în atingerea scopurilor, caută un teren stabil de a-și manifesta abilitățile creatoare (dificil de realizat în cazul său, din cauza conjuncției cu Uranus). Tinerețea sa este marcată de un eveniment traumatizant, despre care nu va putea vorbi decât după mulți ani, dar care îi va modela deciziile viitoare. Având multe planete în casa I, este de așteptat ca manifestarea trăsăturilor de personalitate să se modifice substanțial de-a lungul vieții sale. Stellium-ul în Taur a ajutat-o nu doar să fie perseverentă, ci și puternică. La 17 ani, după o călătorie în Italia, rămâne însărcinată în urma unui viol, iar descoperirea acestui incident ar fi fost o adevărată catastrofă pentru tânăra Claudia Cardinale la întoarcerea în Tunisia. Soarele în careu cu Pluton a testat capacitatea sa de a înfrunta adversitățile vieții pentru a-i întări încrederea în capacitățile sale. Ulterior, ea a devenit o activistă dedicată mișcării feministe, fiind desemnată de UNESCO ambasador pentru apărarea drepturilor femeilor.

Venus în Taur a avut nevoie de timp să ajungă la potențialul său maxim. Dacă în filmele sale de început preferă roluri în care să nu epateze din punct de vedere sexual și în care să-și pună mai deloc în evidență calitățile fizice, mai târziu descoperă prin personajele pe care le interpretează, senzualitatea feminină, puterea seducției discrete și arta cuceririi sexului opus.

***

Venus este o planetă pe care o îndrăgesc toți astrologii, pentru că este cea care ne face să ne descoperim plăcerile și să le explorăm fără să ne simțim vinovați. Reprezintă iubirea și beneficiile acesteia, dar în același timp și suferința cauzată de aceasta. Depinde de fiecare nativ cum alege să folosească potențialul venusian din hartă.

Să ne aducem aminte de legenda lui Psyche (vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Psyche), care era oropsită de invidioasa Venus, supărată că o femeie îndrăznește să-i fure fiul. Tot astfel și dorințele noastre pot deveni chinuitoare dacă nu reușim să le înfruntăm.

IOANA EUGENIA ISPAS

ioana-ispas-autor(2)

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close