Firdaria. Datarea evenimentelor cu ajutorul perioadelor planetare
Datarea evenimentelor vieţii cu ajutorul perioadelor planetare este una dintre cele mai vechi metode predictive. O regăsim în astrologia antică greacă (vezi chronocratorii sau stăpânii timpului), în cea hindusă (dasha), în cea medievală (firdaria). Dintre ele, firdaria este sistemul cel mai cunoscut în astrologia occidentală. Numele vine din persană, dar poate fi întâlnit şi în varianta arabă, al-firdar, sau latinizată, alfirdaria. Este descris pentru prima dată de astrologul persan Abu Ma’shar (10 august 787, Balkh, Afganistan – 9 martie 886,Wasit, Irak).
Principii şi mod de calcul
Principiul de bază este că cele 7 planete tradiţionale şi cele 2 noduri lunare stăpânesc fiecare câte o perioadă de timp, într-o succesiune dată. Însumate, perioadele dau 75 de ani. După 75 de ani, ciclul se reia. Detaliind:
1. Succesiunea planetelor urmează ordinea caldeeană: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna.
2. Numărul de ani alocaţi fiecărei planete sunt:
3. Nodurile Lunare stăpânesc câte 3 (NN sau Capul Dragonului), respectiv 2 ani (NS sau Coada Dragonului), iar perioadele lor se află după perioadele planetelor.
4. În naşterile diurne (cu Soarele deasupra orizontului, adică a axei AS-DS), prima perioadă este stăpânită de Luminătorul diurn, Soarele, iar succesiunea arată astfel:
5. În naşterile nocturne (cu Soarele sub orizont, adică sub axa AS-DS), prima perioadă este stăpânită de Luminătorul nocturn, Luna, iar succesiunea arată astfel:
Pentru naşterile nocturne, mai există o variantă, cea a lui Guido Bonatti (via Alcabitius), care s-ar putea să derive dintr-o înţelegere eronată a textelor lui Abu Ma’shar. Diferenţa consistă în poziţionarea perioadelor stăpânite de Nodul Nord şi Nodul Sud al Lunii între perioada lui Marte şi cea a Soarelui (vârsta: 39-44 ani). La nativităţile diurne nu există nicio diferenţă.
6. Fiecare perioadă este divizată în subperioade alocate celor 7 planete tradiţionale. Capul și Coada Dragonului nu guvernează nicio subperioadă. Subperioada unei planete este egală cu a şaptea parte din perioada ei, astfel:
Interpretare
Planeta care stăpâneşte perioada este cea care prezidează, care dă direcţia. Planeta alocată subperioadei duce la îndeplinire directivele stăpânului perioadei – face acest lucru în maniera proprie, imprimând o nuanţă personală porţiunii de timp pe care o gestionează, dar fără a ieşi din trendul perioadei. Planeta care stăpâneşte perioada arată de obicei „ce”, iar cea care gestionează subperioada arată „cum”. Planeta co-participantă mai descrie şi în ce fel resimţim evenimentele, atitudinea pe care o avem în subperioada respectivă.
În perioadele stăpânite de o anume planetă, tot ce simbolizează acea planetă în natal devine mai reliefat şi tot ceea ce prevede tinde să se întâmple.
Se vor lua în consideraţie semnificaţiile naturale ale planetei, semnificaţiile casei în care se află în natal şi ale casei/caselor pe care le stăpâneşte. Totul se corelează cu atribuţiile pe care le are în harta natală planeta care gestionează subperioadele. De exemplu: fie o hartă natală cu Ascendentul în Săgetător şi Jupiter în casa a X-a. Firdaria lui Jupiter ar trebui să fie una abundentă, de expansiune (semnificaţia naturală a lui Jupiter), la nivel de sănătate, înfăţişare, tonus general (Jupiter stăpâneşte AS), pentru casă (casa a IV-a, în Peşti, este stăpânită tot de Jupiter) şi carieră (Jupiter este în casa a X-a). Şi să mai zicem că subiectul se află în subperioada lui Saturn, iar Saturn se află în natal în casa a VII-a. În acei ani, expansiunea se produce treptat, prin perseverenţă, graţie unei bune strategii (atribute naturale ale lui Saturn), cu efort financiar şi intelectual (Saturn stăpâneşte casa a II-a, în Capricorn şi a III-a, în Vărsător), cu sprijinul partenerului sau prin colaborări, asocieri, contracte (Saturn în casa a VII-a).
Anii stăpâniţi de două planete care formează o conjuncţie sau alt aspect în natal (una ca stăpână a perioadei şi cealaltă ca stăpână a subperioadei), evidenţiază efectele aspectului respectiv.
Firdaria poate să nuanţeze inclusiv interpretarea tranzitelor şi pe cea a revoluţiilor solare sau a progresiilor, acţiunea planetelor aflate “la cârma” perioadelor şi a subperioadelor fiind mai pronunţată.
Iată tabelele detaliate, cu perioadele şi subperioadele firdariei pentru cele două tipuri de nativitate, diurnă şi nocturnă:
MIHAELA DICU,
Președintă onorifică AAR