Aplicatii & ConcepteSerial: O poveste de iubire (T. Muth)Teodora MuthV.I.P.

O poveste de iubire cu un final surprinzător (partea I)

de TEODORA MUTH,
cu ilustrații de Ana Adam

În luna iunie a acestui an, la Astro-Festivalul de la Craiova, am prezentat prin prisma astrologiei o poveste de iubire reală, ai cărei protagoniști sunt o bună prietenă a mea, Raluca, și fostul ei soț, Cosmin. Din păcate, povestea este tragică, eroul fiind răpus de o boală necruțătoare fără ca iubirea, deși adevărată, deși puternică, deși prezentă, să se poată împotrivi. Pentru că la Astro-Festival am avut doar 30 de minute alocate prezentării, timp insuficient pentru a investiga tema în profunzime iar interesul participanților a fost la cote înalte, am promis că voi transforma materialul într-un articol amplu, structurat în trei părți, pentru Astrele.

Așadar, să vedem cine sunt cei doi îndrăgostiți.

Raluca s-a născut pe 24 aprilie 1975, la ora 00:20, în Timișoara. A absolvit filologia și a început să lucreze cu copii din clasele primare și gimnaziale, într-un mod foarte original și creativ, la Palatul Copiilor din Timișoara. Capacitatea Ralucăi de a crea povești este uimitoare. Ea modelează întreaga realitate, transformând-o în noi tărâmuri pe care locuiesc copii sau / și cei care și-au păstrat viu în ei spiritul copilăriei.

Cosmin era născut pe 24 ianuarie 1977, la ora 13, tot în Timișoara. Absolvise și el filologia și conducea Librariile Cărturești din oraș. Toți cei care l-au cunoscut au avut o părere excepțională despre el. Era un om sensibil, bun și foarte inteligent.

Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 10 noiembrie 1999, s-au căsătorit în anul 2005 și totul părea a fi în armonie în lumea lor guvernată de iubire. Dar, la începutul lunii iunie 2007, ochiul drept al lui Cosmin arăta vădit diferit de cel stâng, era congestionat și părea inflamat. Au început peregrinările pe la medici, timp de șase luni fără niciun diagnostic. Apoi a venit verdictul: Cosmin avea cancer de glandă lacrimală, o boală rară și greu de tratat. Pe 1 decembrie 2007 a avut loc operația de eviscerare a ochiului afectat iar, apoi, au urmat tot felul de tratamente care, din păcate, nu au avut niciun efect pozitiv. În luna iulie 2009, medicii au ridicat din umeri, neputincioși, și au depus armele. Pe 18 ianuarie 2010, cu doar șase zile înainte să împlinească 33 de ani, Cosmin a părăsit această lume, în care a suferit mult.

Raluca a fost devastată și a jelit îndelung pierderea celui pe care l-a iubit mai presus de cuvinte. A trecut prin toate etapele doliului – negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea – iar după parcurgerea acestui itinerariu al durerii, ea a luat o decizie surprinzătoare pentru unii, aceea de a da un nou destin urmelor suferinței lui Cosmin – scrisori medicale, rețete, analize, radiografii, cutii și recipiente pentru medicamente, lucruri personale, caiete etc. – creând din ele surprinzătoare obiecte de artă, prin intermediul numeroșilor lor prieteni artiști plastici.

Pe data de 19 iunie 2011 a fost vernisată la Muzeul de Artă din Timișoara expoziția intitulată Grație și Forță, dedicată memoriei lui Cosmin și Iubirii care poate transcende suferința și o poate alchimiza, transformând-o în frumos.

Afișul expoziției

Întrebarea pe care mi-am pus-o și la care am încercat să răspund a fost ”când s-a încheiat povestea de dragoste dintre Raluca și Cosmin – atunci când el a părăsit această lume sau atunci când obiectele martor ale suferinței îndurate de ei au fost alchimizate în artă, în frumos?”

Pentru a analiza din punct de vedere astrologic relația dintre Raluca și Cosmin, în evoluția ei, am ales câteva momente semnificative ale acesteia:

  • prima întâlnire: 10 noiembrie 1999
  • căsătoria civilă: 21 mai 2005
  • observarea primelor simptome ale bolii lui Cosmin: 1 iunie 2007
  • data operației de eviscerare a ochiului: 1 decembrie 2007
  • data la care medicii le-au comunicat că nu mai au ce să facă: 7 iulie 2009
  • moartea lui Cosmin: 18 ianuarie 2010
  • vernisarea expoziției Grație și Forță: 19 iunie 2011
  • Astro-Festival Craiova: 27 mai 2023

În acest prim episod vom studia hărțile natale ale celor doi, sinastria dintre ei și harta lor compusă.  

În harta natală a Ralucăi, găsim Soarele în zodia Taur împreună cu Mercur și în casa a cincea, bucuria lui Venus, casa iubirii și a jocului, a bucuriei de viață și a plăcerii. Soarele este așezat și în termenul lui Venus. Luna se află în Balanță, tot zodie venusiană, în conjuncție partilă cu Pluto și în casa a zecea. Această conjuncție ne poate atrage deja atenția asupra unei posibile suferințe emoționale, mai ales că ea reprezintă și vârful unei configurații Yod, în care mai sunt prinse Mercur din Taur și Marte din Pești. Ascendentul în Capricorn este și el unul saturnian, posomorât și trist. Saturn, stăpânul Ascendentului, este amplasat în Rac și în casa a șaptea, poziție care poate fi și un simbol de văduvie. Saturn este implicat și într-un careu cu Luna, aspect care sugerează din  nou suferință emoțională, durere și amărăciune; mai mult, Luna este stăpâna casei a VII-a Pe Venus, stăpâna Soarelui și a Lunii, o găsim în Gemeni și casa a șasea, subliniind parcă dăruirea Ralucăi în munca ei și faptul că preocupările comune au fost cele care i-au adus împreună pe ea și pe Cosmin. Recepția mutuală dintre Venus și Mercur este și ea un indiciu al felului în care este structurată Raluca, latura ei intelectuală, logică, fiind împletită cu cea preocupată de armonie, frumusețe și echilibru. Junona în casa a cincea și în Taur anunță o căsătorie din dragoste dar Venus și Luna sunt amândouă amenințate de malefice.

În harta lui Cosmin găsim Soarele în Vărsător și casa a noua în sextil cu Luna din Berbec și casa a unsprezecea și în trigon cu Ascendentul din Gemeni. Soarele are o demnitate accidentală, este în hayz, și este conjunct cu Mijlocul Cerului. Mercur, stăpânul Ascendentului, se află în casa a opta, în Capricorn, în conjuncție cu Marte și în careu cu Pluto, dându-ne primele indicii despre problemele care urmau să apară. Stăpânul Ascendentului conjunct cu o malefică, în casa asociată morții și în zodie saturniană, nu este într-o poziție prea favorabilă. În astrologia medicală, ochii sunt asociați casei I și Luminătorilor, ochiul drept, în particular, este al Soarelui. Observăm Soarele în exil, afectat de Saturn, stăpânul casei morții și Luna din Berbecîn careu cu perechea Mercur-Marte. Casa a șasea, a sănătății, este în zodia Scorpion, stăpânită de o malefică, Marte, care este plasată în casa a opta, în careu cu Pluto. În casa a șasea îl găsim pe Uranus, în termenul lui Mercur, implicat într-un careu cu Saturn din Leu și într-un sextil cu Marte. Tot în casa a șasea se află și Junona, în termenul lui Saturn și în opoziție cu Jupiter din Taur și casa a douăsprezecea. Jupiter în casa a douăsprezecea este o poziție bună pentru viața spirituală dar pentru existența mundană poate sugera spitalizări, boli și tratamente de lungă durată. Venus angulară și în exaltare, în Pești, în sextil cu Jupiter, este almutenul hărții.

Să suprapunem acum harta lui Cosmin peste cea a Ralucăi și să observăm ce aspecte se relevă.

Soarele lui Cosmin și Mijlocul Cerului său se suprapun casei a doua a Ralucăi, lucru ce indică faptul că Raluca reprezintă ceva valoros, o resursă importantă pentru el. Luna lui, din Berbec, cade în casa a patra a Ralucăi, peste Jupiter al ei, sugerând uniunea dintre ei, într-un cămin viu și cald. Interesantă este și superpozția celor doi asteroizi Chiron, care simbolizează vindecătorul interior, tot în această casă angulară. Am putea-o interpreta ca fiind energia vindecătoare a fiecăruia dintre ei, manifestată în familie, capacitatea lor de a se ajuta reciproc. Planeta Venus a Ralucăi se suprapune peste planeta Marte a lui Cosmin, indicând și prezența atracției fizice în cuplu, iar Ascendentul lui Cosmin îl găsim peste planeta Venus a Ralucăi, deci într-un foarte promițător amplasament pentru o relație de iubire. Îl avem însă pe Saturn din harta lui Cosmin peste casa a opta a Ralucăi și pe Pluto din harta lui peste conjuncția Lună-Pluto din harta ei, suprapuneri sensibile și alarmante. Nici opoziția dintre Ascendentul lui Cosmin și Neptun din casa a douăsprezecea a Ralucăi nu este foarte optimistă, ea putând rescrie suferința provocată Ralucăi de către Cosmin.

Dacă suprapunem invers cele două hărți, remarcăm următoarele aspecte:

Raluca vine cu Venus peste Ascendentul lui Cosmin, ceea ce sugerează faptul că el o vedea ca pe însăși iubirea și armonia prezente în viața lui. Luna Ralucăi se suprapune casei a cincea a lui Cosmin, în Balanță, împreună cu planeta ei Pluto iar acest lucru poate fi înțeles ca o mare emotivitate și intensitate în relația de iubire dar și ca suferință și durere sufletească. Ascendentul Ralucăi, din Capricorn, cade în casa a opta a lui Cosmin, o poziție intensă și solicitantă. Dincolo de atracția fizică, Ralucăi i se dă ocazia de a intra în trauma lui Cosmin, de a sta față în față cu fricile, anxietățile și aspectele lui întunecate, și să își dezvăluiască, la rândul ei, aceste zone ale psihicului, în relația de cuplu. Interesant este că Soarele Ralucăi cade peste casa a douăsprezecea a lui Cosmin, descriind întocmai ceea ce ea a realizat în viața lui: l-a ajutat să depășească zona de confort a existenței și să se pregătească pentru ”marea trecere”. Așa cum scrie psihiatrul Irvin Yalom, a privi moartea este ca și cum ai privi soarele, este o priveliște care te orbește și te copleșește. Raluca a fost un fel de interfață, de lentilă prin care Cosmin a putut să privească spre propria-i moarte.

În final, să aruncăm o privire asupra hărții compuse a celor doi.

Soarele în prima casă ne arată că relația dintre Raluca și Cosmin este semnificativă pentru amândoi. Faptul că Soarele și Ascendentul se află în Pești indică încărcătura emoțională, empatică și idealistă a legăturii dintre ei. Luna relației este în casa a zecea, tot angulară, și în Capricorn, în careu cu Pluto amplasat tot angular, în casa a șaptea, ca un martor al dramei trăite de ei. Saturn este atât în Rac cât și în casa a cincea, a iubirii și a bucuriei de viață, implicat în careuri cu Venus, cu Jupiter și cu Chiron din casa a doua. În casa a opta a hărții îl găsim pe Uranus, în Scorpion, în opoziție cu Venus și cu Jupiter iar pe Mijocul Cerului tronează Neptun, în Săgetător, care sugerează spiritul relației, eliberat, posibil prin moartea lui Cosmin.

După ce am făcut acești primi pași spre a pătrunde în universul relației dintre Raluca și Cosmin, în următorul episod ne vom opri asupra primelor cinci momente cruciale ale parcursului lor comun, de la prima întâlnire până la ziua în care medicii le-au comunicat că nu mai pot face nimic pentru a-l salva.

(Va urma)

Mulțumim doamnei Ana Adam, artist plastic, care ne-a oferit seria de ilustrații prezentă în expoziția ”Grație și forță”, creații care vor însoți episoadele acestui serial.

TEODORA MUTH,
vicepreședinte AAR și redactor-șef adjunct Astrele

Despre Dora
Articole scrise de Dora

Așteptăm cu interes întrebările voastre la revista@astrele.ro, pe pagina noastră de facebook sau pe canalul de YouTube. Cele mai bune întrebări astrologice – de interes general – vor primi glas și răspuns!

Dacă încă nu v-ați abonat la newsletter, vă invităm să o faceți chiar acum:

doneaza-banner-astrele

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close