Adrian ChelariuStudii & CercetariVideo

Copiii lui Pluto

de ADRIAN CHELARIU
(Articolul are la baza conferinta sustinuta la Congresul AAR 2012)

Despre Pluto

Planeta Pluto a fost pentru prima oara identificata in 1919, cand, studiindu-se niste perturbatii ale lui Neptun si Uranus, a aparut pe niste fotografii ca un astru cu magnitudinea aparenta (masura a stralucirii stelelor ca marime stelara) aproape 15. Fiind planeta cea mai indepartata de Soare a sistemului nostru planetar, ce realizeaza un ciclu complet in jurul Soarelui in aproximativ 247,7 ani (corespunzator cercului zodiacal, avem un tranzit mediu de aproximativ 20 de ani intr-o zodie), ea este identificata si catalogata in anul 1930 de astronomul american Clyde William Tombaugh.

Spiritual, planetei Pluto i se asociaza orice exista mai sus de serafimi (fiind asociata chiar si direct cu Divinitatea), reprezentand linia fizica a materiei, continuata cu cea a destinului si terminata cu semiluna constiintei, iar cuvintele cheie asociate acestei planete sunt: transformare, regenerare, reincarnare, karma, ocultism, obsesie, initiere, sexualitate, morbiditate, selectivitate (nu orice, nu oricat , nu oricum), manipulare, bani (banii altora, sume mari de bani).

In momentul in care intram pe teritoriul lui Pluto, datorita faptului ca ne aflam intr-o zona asa-numita „subterana”, este recomandat sa pastram cu noi in bagaj cateva idei-forta care sa ne ajute sa nu ne pierdem pe drum: „Totul are 2 poli!”(Legile Universale); ”Nu putem condamna situatii pe care, in acelasi timp, tot noi le intretinem!”; ”Starea noastra vibrationala, la fiecare moment, conteaza!”; „Cultul personalitatii in exces dauneaza grav sanatatii!” si „Mergi pe calea ta! (axa Nodurilor Lunare). Sunt doar cateva puncte de reper pe lungul drum al incercarilor la care aceasta energie ne supune in mod subtil.

Diferenta dintre influenta planetelor rapide si a celor lente consta in faptul ca, spre exemplu, un aspect al Lunii il putem „rata” cu usurinta, dar un aspect intre doua planete lente este aproape imposibil de „evitat”. Pana la a simti pe deplin influenta planetelor lente, este adevarat ca ne „mananca” influenta celor rapide, dar pana se termina influenta celor lente cu siguranta vom fi uitat deja de efectele tranzitelor planetelor rapide.

 .

…si generatiile sale

Copiii lui Pluto reprezinta acei copii care au ca sarcina din partea Universului armonizarea impactului grosier al acestei planete asupra generatiilor, ca delimitator, atat din prisma conceptului de simbol pentru „autoritate-lupta pentru putere-manipulare subtila”, cat si din prisma simbolismului unor mosteniri si datorii karmice, iar scopul acestei lucrari este de a desprinde intuitiv daca am fost, de-a lungul timpului, copiii cuminti sau mai putin cuminti ai lui Pluto si ce ne asteapta, in raport cu aceasta energie, in perioada care urmeaza.

Zona activa social in zilele noastre, recunoscuta prin perioada 18-65 ani a vietii unui om (deci o diferenta de 47 ani), este influentata permanent de prezenta lui Pluto in trei zodii plus cea in tranzit la momentul curent. Acest lucru creeaza un dezechilibru aparent, pentru ca nu exista simultan manifestarea tuturor influentelor acestei planete (in toate cele 12 zodii). Totusi, cel putin din punct de vedere teoretic, aspectul cel mai dinamic existent (cuadratura Pluto-Pluto dintre zodiile in care se afla Pluto in hartile diferitelor persoane ce traiesc simultan intre noi) ar trebui sa se manifeste foarte izolat, evitand campuri de dinamica deschise intre generatii.

In particular insa, durata sederii lui Pluto in diferite zodiii variaza foarte mult, astfel ajungandu-se la extrema „Leu-Fecioara-Balanta-Scorpion-Sagetator”, extinzandu-se doar pe 70 ani (anii de nastere 1937-2008). La momentul actual, campul de impact social 18-65 ani acopera chiar aproape cinci zodii si nu trei, asa cum este media tranzitelor lui Pluto.

Generatiile actuale ale lui Pluto (considerate pentru toti cei care au intre 0 si 100 ani ):

  • Rac (n.1913-1938) acum cu varsta intre 74-99 ani–aprox. 25 ani
  • Leu (n. 1938-1957) acum cu varsta intre 55-74 ani–aprox. 19 ani
  • Fecioara (n. 1957-1972) acum cu varsta intre 40-55 ani–aprox. 15 ani
  • Balanta (n. 1972-1984) acum cu varsta intre 28-40 ani–aprox. 12 ani
  • Scorpion (n. 1984-1996) acum cu varsta intre 16-28 ani–aprox. 12 ani
  • Sagetator (n. 1996-2009) acum cu varsta intre 3-16 ani–aprox. 13 ani
  • Capricorn (n. 2009-2024) acum cu varsta intre 0-3 ani–aprox. 15 ani

Cel mai spectaculos pare a fi raportul de autoritate-legatura karmica Leu-Scorpion, Pluto simtindu-se excelent in ambele zodii (exaltare, respectiv domiciliu).

Careul pe zodiile Berbec-Capricorn poate aduce prin opozitie (pe axa Rac-Balanta) posibile dizarmonii in camin (pozitia sociala) si in casatorii si parteneriate (prin dorinta acuta de nou), astfel incat este bine sa constientizam atu-urile si minusurile fiecarei generatii:

1. Leu (1938-1957)

Karmic: si-a dezvoltat megalomania si individualismul.

Plusuri: incredere in fortele proprii, atentie la imagine, curaj.

Minusuri: dorinta de a stapani; lipsa deschiderii catre discutii si solutii comune; cultul personalitatii (se crede prea important, megaloman); pasiuni arzatoare, instinct dramatic; uneori, se arunca inainte prea repede.

2. Feciora (1957-1972)

Karmic: a manifestat o autoritate rece, exagerata, dictatoriala.

Plusuri: stimuleaza munca si tot ceea ce inseamna tehnica, industrie sau finante; dorinta vie pentru perfectionare.

Minusuri: exagerat de rece; „a munci” prioritar lui „a gandi”; fanatism; lipsa deschiderii catre aspectele artistice ale vietii.

3. Balanta (1972-1984)

Karmic: provin din epoci cu mari framantari sociale pe care atunci nu le-au inteles.

Plusuri: impartialitate (simtul justitiei); armonie si echilibru („sa fie frumos”); foarte buni parteneri, buni diplomati.

Minusuri: prea multe acumulari „sub pres”- compromisuri exagerate, aluneca in derizoriu; lipsa stilului, lipsa fortei de a se impune atunci cand este intr-adevar nevoie; pasiunea in dauna realismului.

4. Scorpion (1984-1996)

Karmic: calcati in picioare in alte vieti, simte nevoia de autoritarism, inclinatie spre violenta.

Plusuri: stabilitate emotionala, „feeling” exceptional; lentoare ce amana luarea deciziilor si, astfel, devin mult mai calculati; arta razboiului; intelegere buna a aspectelor financiare.

Minusuri: prea autoritar; apeleaza prea usor la „explozibil”, chiar si atunci cand nu este cazul; interesat doar de propriul buzunar.

5. Sagetator (1996-2009)

Karmic: reformatori ai vietii spirituale, aduc un suflu nou in tot ceea ce inseamna viata.

Plusuri: depun eforturi mari pentru armonizarea lor interioara si inlaturarea defectelor; aduc reforme in domeniul religiei si spiritualitatii; intuitie si capacitati intelectuale iesite din comun.

Minusuri: doresc reforma cu orice pret si o forteaza; inclinatie catre a-i domina pe ceilalti prin capacitatile intelectuale; pretentii exagerate de la ceilalti.

6. Capricorn (2009-2024)

Karmic: fosti proprietari care si-au exploatat muncitorii.

Plusuri: ambitiosi, buni organizatori, eficienti; inclinati catre evolutia sociala (scara sociala ierarhica); rezistenti, perseverenti.

Minusuri: prea materialisti, prea conservatori; se agata de pozitia sociala cu orice pret; intoleranti, incapatanati, egoisti.

.

„Trecutul este lectia prezentului pentru practica viitorului.”

(M.N. Sacalos)

La 7 ani de la intrarea lui Pluto in Scorpion au existat evenimente de revolta sociala in lant in Europa  (revolutia din 1989), la fel cum la 7 ani de la intrarea lui Pluto in Leu (1944) am avut parte de apogeul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1944), ultimele doua evenimente marcante si triste din istoria omenirii in raport cu lupta pentru autoritate.

Revolutie 1989
Revolutie 1989

Razboi mondial (II)
Razboi mondial (II)

La ambele evenimente amintite mai sus, observam si o cuadratura in T a lui Pluto pe axa Nodurilor Lunare cu putin timp inaintea exploziei evenimentelor (noiembrie 1989, respectiv iulie 1939). Acest aspect, ce dureaza extrem de mult pentru o cuadratura, intrucat Pluto este o planeta lenta, concentreaza atentia si energia tuturor persoanelor asupra problematicii pe care aceasta planeta o ridica intr-un fel ceva mai apasator, mai deranjant si care poate duce, asa cum s-a intamplat in trecut, la evenimente regretabile.

Cadrul actual propune insa un teren de joaca pentru copiii lui Pluto in zodia Capricornului (2009-2024). Asta inseamna ca raportul de autoritate se va concretiza mai mult pe baza functiei si a recunoasterii sociale. ”Lupta” pentru functie, pentru pozitie si recunoastere sociala va fi mai accentuata decat in mod obisnuit. Ne putem astepta ca abordarea preponderent tehnica adusa de zodia Capricornului sa defineasca structuri din ce in ce mai ermetice de conducere, mai greu de ”spart” si, astfel, se ridica aici problema unei corecte integrari sociale a fiecarui individ pentru bunul mers al economiei si al societatii in general.

Astrologia capata astfel un rol esential prin consiliere si vindecare si nu cred ca poate exista un moment astral mai sugestiv pentru aceasta revenire in centrul atentiei a astrologiei decat setul de 7 cuadraturi Uranus-Pluto implinite la grad perfect (Uranus ca simbol al astrologiei).

2015
15 ianuarie 2015

Cuadratura Uranus-Pluto (supravieturire, echilibru psihosocial) are grija, in acelasi timp, sa schimbe regulile din mers, iar modul in care ea ne apare, intinzandu-se la grad perfect in 7 aparitii pe durata a 4 ani de zile (2012-2015) ne sugereaza ca efectul acestui aspect este practic imposibil de evitat si ca e foarte probabil ca la sfarsitul anului 2015 sa putem spune cu adevarat:”Chiar s-a schimbat ceva in bine in jurul nostru!”. Provocarea acestei energii de fundal este de a ne misca suficient de repede  si de a fi suficient de deschisi catre nou, deoarece semnele fixe pe care ea se realizeaza (Berbec-Capricorn)  produc reactii ceva mai hotarate.

In acest sens, primim si ajutorul lui Saturn, „stapanul timpului” , care prin tranzitul prin zodia Scorpionului (2012-2015) ne ajuta sa renastem organizatoric si, prin receptia mutuala cu Pluto, vine in sprijinul reformelor sociale. Sextilul Saturn-Pluto (27 decembrie 2012) semnifica exact dominarea cu succes a laturii negative a fiintei noastre.

Prezenta lui Neptun in Pesti redefineste insa idealurile la cele mai inalte cote – Iubirea Divina – si  isi face prezenta din ce in ce mai puternic simtita. Neptun ne aduce aminte de  „iubirea ca stare”, cea pe care nu reusim inca sa o pastram pe fundalul gandurilor si actiunilor noastre suficient de mult timp incat rezultatul practic sa fie unul cat mai luminos si constructiv-evolutiv. Tot ea ne aduce aminte ca nu prea suntem in stare inca sa ne punem la aceeasi masa pentru un bine mai inalt care sa evite manifestarile de vibratie joasa ce ne readuc in campul grosier al luptei brute. Neptun ne spune chiar acum prin cuadratura in T pe axa Nodurilor Lunare ca ar fi bine sa ne straduim mai mult in sensul acesta, desi aduce totodata si riscul caderii in iluzie si confuzie.

Careul in T al lui Pluto pe axa Nodurilor Lunare activeaza la maxim manifestarea energiei plutoniene (asa cum am putut observa in noiembrie 1989 si septembrie 1939) si el va reveni la inceputul anului 2015, de data aceasta intr-o zodie mai putin exploziva, cea a Capricornului, impreuna cu Uranus conjunct cu Nodul Sud. Astfel, fiecare actiune curenta de innoire va fi pe viitor reevaluata din prisma lui Pluto in Capricorn, impreuna cu alte aspecte karmice date de aceasta conjunctie (Uranus-Nodul Sud).

 .

Mesajul lui Pluto

Divinitatea ne ajuta practic prin Pluto, cel pe care umanitatea l-a descoperit, in mod ironic, exact dupa Primul Razboi Mondial, sa studiem si sa constientizam „lupta pentru putere” intr-un alt mod pentru a o transcende in cele din urma. Nu putem deveni niste oameni mai buni si mai iubitori daca nu ne-am saturat inca de lupta, la fel cum nu putem condamna la infinit niste stari de tensiune sociala, pe care chiar noi le intretinem prin gandurile si actiunile noastre, desi de multe ori este doar razboiul altora. Atata timp cat ne concentram doar pe starea de a invinge, doar pe starea de a castiga cu orice pret, nu ne mai ramane timp sa vedem cate fapte bune am facut intr-o zi , cat de mult am actionat pe fundalul vibratiei inalte a iubirii universale. Iar Pluto cam asta incearca sa ne spuna.

Asta nu inseamna insa ca a incerca sa fim cei mai buni in ceea ce facem, in modul in care reusim sa ne implinim astrograma prin activitatea sociala concreta nu este o modalitate exceptionala de a progresa. Insa contextul actual ne impinge sa o facem in acord cu legile universale, iar mesajele pe care le primim vin in cele mai inedite moduri.

Sporturile de echipa pot fi un exemplu despre cum se poate reusi prin includerea corecta a principiului de „leadership” in procesul de a ajunge cel mai bun: liderul este scos in evidenta, el poate contribui mai mult, dar este in acelasi timp parte dintr-o echipa, fara de care nici el nu s-ar putea manifesta la adevaratul potential. Astfel, exagerarea cultului personalitatii devine un lucru inutil si care, mai degraba, blocheaza evolutia noastra, decat o ajuta. Responsabilitatea apartine insa fiecaruia dintre noi pentru fundalul fiecarui gand, cuvant si actiuni pe care le emitem si cu siguranta, facand asta, Pluto va fi „mandru” de copiii lui care i-au inteles si invatat lectia!

*

Va invitam sa urmariti conferinta sustinuta de autor in cadrul Congresului AAR 2012:

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close