Corina ChiraStudii & Cercetari

O perspectiva astrologica asupra teoriei inteligentelor multiple (II)

de Corina Chira

Inteligenta logico-matematica(citeste si partea I aici: http://www.astrele.ro/2012/03/23/o-perspectiva-astrologica-asupra-teoriei-inteligentelor-multiple/)

Inteligenta logico-matematica

Principalul sau atribut este abilitatea de a procesa cu foarte mare usurinta probleme logice sau ecuatii matematice, presupune o logica impecabila ce poate face legaturi si corelari intre fenomene, date si evenimente. Este inteligenta specifica stiintelor ingineresti, a celor care sunt buni la fizica, matematica, chimie, logica, economie si alte stiinte exacte.

Elemente ale horoscopului care oglindesc acest tip de inteligenta:

Perechile Saturn/Mercur si Saturn/Soare dominante.

Prima dintre ele indica seriozitate, profunzime in gandire, rigoare matematica, minte ordonata, abilitati in operarea cu elemente abstracte, putere de concentrare, capacitate de a intelege profunzimea lucrurilor.

Perechea Saturn/Soare denota o fire muncitoare, abilitatea dar si placerea de a lucra in domeniul stiintific, rabdare, perseverența, tenacitate in demersurile intreprinse.  

Exista doua moduri de operare ale gandirii – unul de tip“ori/ori” linear, secvential, care nu accepta perspectivele multiple, mai degraba automatizat si stereotipizat si altul de tip „si/si“, nonlinear, care poate gandi abstract, in simboluri si imagini, creativ si poate accepta inexplicabilul.

In acest al doilea tip de gandire, cea nonlineara, isi pun amprenta planetele Jupiter, Neptun si Uranus, prin amplasarea lor in puncte importante ale hartii, sau intrand in aspecte cu stapanii caselor care au legatura cu mentalul, Casele a III-a si aIX-a.

 • Jupiter – presupune capacitate de abstractizare, operarare cu simboluri, extragerea ideilor din informatiile primite, depasirea limitarilor impuse de realitatea fizica.
  – Linus Carl Pauling,
   chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie in 1954. Jupiter, guvernator al Ascendentului si Mijlocului Cerului conjunct cu Saturn in semnul Capricornului, semn al tenacitatii, seriozitatii si muncii, in trigon cu Marte din Fecioara, guvernator al Casei a IX-a – valorificare superioara a intelectului.
  – Albert Fert,
  laureat al premiului Nobel pentru fizica in anul 2007, unul dintre parinții direcți al laptopului si a unor intregi generații de gadgeturi. Soare, Mercur, Venus in Casa aX-a si Jupiter, guvernatorul Mijlocului Cerului in casa a IX- cercetare, mediul academic. In plus Saturn responsabil cu profunzimea, peseverenta, guvernator al casei a IX-a, este punct mijlociu pentru perechile: Soare/Marte – vointa, vitalitate, Luna/Jupiter – pasiune, si implicare emotionala, Mercur/Marte –forta mentala.
 • Neptun – capacitati subtile de intelegere si sondare a lumilor nevazute, sesizarea esenței si sensului unei probleme prin intuitie si inspiratie, subtilitate intelectuala, viziune de ansamblu.
  – Marconi
  , inventatorul telegrafiei fara fir, laureat al premiului Nobel pentru fizica in anul 1909, are Neptun in casa aX-a, alaturi de Mercur. Faptul ca inventiile sale au o certa aplicabilitate practica este dat de Jupiter guvernatorul Casei aIX-a, in semnul pragmatic si rational al Fecioarei in Casa aIII-a, situat pe Antiscia lui Mercur, stapanul acestei case. Tot intr-o relatie de Antiscia se afla Soarele si Uranus, fapt ce explica inventivitatea si dorinta sa de a depasi granitele si nivelul de cunoastere al epocii. Beneficiaza de sextil Mercur/Saturn – gandire de mare precizie si trigon Mercur/Uranus – versatilitate mentala, aspecte ce denota abilitati certe pentru stiintele exacte.
  – Mario Capecchi,
   genetician italian-american, castigator al Premiului Nobel pentru Medicina in 2007, in urma cercetarilor ce tin de domeniul celulelor stem. Beneficiaza de conjunctie Mercur/Neptun/Venus langa Mijlocul Cerului in Fecioara – interes pentru sanatate sustinut de o exceptionala intuitie cu aplicabilitate practica. Cele trei planete formeaza o piramida in semnele de Pamant legand frumoasa conjunctie din Fecioara, cu Jupiter – reusita, sansa si Uranus – perspicacitatea de tip “evrica”.
 • Uranus – maestrul teoriilor reformiste, al descoperilor si inovatiilor, al rezolvarilor rapide de probleme, al lucrului cu fractali, cu elementele teoriei haosului si alte tipuri de demersuri logice rapide si nonconformiste. Odata ideile acumulate, acestea pot fi recompuse in structuri noi sau valorificate in creatii de mare originalitate, noutate, ingeniozitate.
  – Nikola Tesla,
  cunoscut pentru invențiile si munca sa teoretica are Uranus si Pluto in Casa I.
  – Linus Carl Pauling
  , chimist american laureat al Premiului Nobel pentru chimie care s-a remarcat prin ideile sale originale asupre structurii moleculelor si aplicarii mecanicii cuantice in chimie, are Uranus in casa aX-a.
  – Alois Alzheimer,
  psihiatru si neuropatolog german, care a descoperit o forma de dementa degenerativa, cunoscuta azi ca boala Alzheimer, are Uranus in conjunctie stransa cu Soare, alaturi de Mercur si Venus in Casa I.
  – Alan Kay
  , informatician american, cunoscut pentru munca sa de pionierat in domeniul calculatoarelor, are cinci planete in casa aX-a, Mercur/Uranus in conjunctie stransa, alaturi de Soare, Saturn si Jupiter in trigon cu  Neptun din Fecioara.

Aspectele bune Saturn/Jupiter accentueaza inclinatia pentru studiu si cercetare si este prezenta la cei care beneficiaza de o buna insertie sociala, depasesc obstacole prin tarie de caracter, tenacitate si in general nu sunt ocoliti de noroc.

Pe structura unei dominante cardinale

 • Aspecte intre planetele Mercur si Marte, chiar si cele tensionate, situate in special in semne de foc sau in aspecte cu planete din semne de foc. Genereaza procese mentale rapide, cu nuante agresive, capabile sa opereze atat cu elemente concrete cat si cu cele abstracte.
  – Johannes Kepler
  , matematician si astronom german, care a formulat legile miscarii planetelor, cunoscute ca Legile lui Kepler. Are 5 plante in semne cardinale – Marte in Balanta in Careu cu Mercur, Soare, Venus si Uranus din Capricorn. In plus, Neptun – intuitia, sta in casa I, in semnul mental al  Gemenilor.
  – Nikola Tesla,
  ale carui inovatii au uimit intreaga lumea, are tot 5 plante in semne cardinale. Marte in Balanta in trigon cu Mercur din Gemeni, Uranus si Pluto in casa I, acesta din urma in sextil partil cu Saturn, stapanul casei aIX-a, aflat in Casa aIII-a.
  – John Nash
  , laureat al premiului Nobel pentru Economie, are Marte in Bebec si in Casa a X-a in trigon cu Saturn din Sagetator. In plus, beneficiaza de conjunctia Mercur/Pluto la Ascendentul si Uranus pe Mijlocul Cerului.

Robert Watson-Watt, este cel care a descoperit echivalentul radarului american, in lipsa caruia, Marea Britanie ar fi pierdut al II-lea razboi mondial. Considerand aspectele pe semne, avem o piramida in semne de pamant, care leaga Casele vocationale (a II-a, aVI-a si aX-a) astfel: Saturn – stapan al Casei aX-a in Fecioara, Mercur – guveratorul Casei aIII-a in Taur si Marte – guvernator al Ascendentului si dispozitor al conjunctiei Soare/Jupiter din Casa I, in Capricorn. Ascendentul in Berbec denota curaj, iar Jupiter, stapanul casei aIX-a pe Antiscia lui Saturn, da un plus de temeinicie, oglindind un spirit bine alcatuit.

inteligente-watson

Pe structura unei dominante fixe

 • Dominate planetele Soare si Saturn.
 • Taurul, doreste sa rezolve probleme concrete – Guglielmo Marconi, 7 planete in semne fixe si careu Soare/Saturn.
 • Varsatorul este preocupat de probleme legate de spatiu si tehnologie.
 • Scorpionul este preocupat de studiul fortelor ascunse, de domeniul energiei nucleare.

Marie Curie are Soare, Saturn, Venus, Marte in Sorpion, semnl lui Marte aflat in domiciliu si dispozitor final al intregii harti, toate planetele conjuncte cu Mijlocul Cerului – primeste doua Premii Nobel, unul pentru Fizica in 1903 si altul pentru Chimie in 1911, fiind prima femeie care a primit un premiu Nobel si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiințifice diferite, fizica si chimie. Venus guverneaza Casa a X-a – cariera, Saturn Ascendentul iar Soarele casa aVIII-a a mortii – ca urmare a expunerii la radiații se imbolmaveste si se stinge din viata datorita unei afectiui de tip leucemie. Beneficiaza si de un trigon Mercur/Neptun, unde Mercur este guvernator al casei aIX-a – mentalul elevat situat in Casa a XII-a, laboratoarele in care a facut cercetarile care au adus atat de mult bine omenirii. Conjunctia Mercur/Antares imprima hotarare, ambitie si determinare iar Venus din Casa aX-a alaturi de Toliman ii asigura un statut public de exceptie, mai ales pentru o femee a acelor timpuri.

inteligente-curie

Pe structura unei dominante mobile

 • Luna si Jupiter dominante, predilecte fiind domeniile care implica pasiune, spirit de aventura sau o implicare emotionala.

Pierre Teilhard de Chardin, preot iezuit, geolog, paleontolog, un neobosit cercetator si precursor al gandirii complexe, este cel care a propus o sinteza a Istoriei Universului asa cum ne este ea explicata astazi de comunitatea oamenilor de stiinta. Teilhard pune in discutie vechiul antagonism spirit-materie, propunand o abordare unificata a realului. A inspaimantat prin curajul afirmatiilor sale autoritatile ecleziastice ale vremii, impunandu-i-se o atat de stricta cenzura incat nu a publicat nimic in timpul vietii.

inteligente-teilhard

Luna in Gemeni la Ascendent ii da o mare bogatie sufleteasca si capacitate de intelegere intuitiva; conjuncta cu Rigel ii aduce renume si faima iar ca punct mijlociu al planetelor Marte/Uranus il face capabil de performante, ii da forta de a se exprima liber. In plus, Mercur situat in punctul Mijlociu Marte/Pluto ii da o uriasa forta de intelegere si capacitatea de a face fata unui efort intelectual deosebit. Soarele, stapanul Casei aIII-a in conjunctie cu Neptun si Venus arata intuitia si rafinamentul gandirii, finetea rationamentelor iar vecinatatea cu conjunctia Saturn/Jupiter face ca mentalul sau sa fie de o extraordinara luciditate si coerenta.

Observatii:

Pentru temele luate in discutie am folosit sistemul caselor pe semne intregi.

Sursele datelor de nastere:

Mihaelei Dicu – Grupul de discutii ACUBENS;

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close