Anca Simina MartinEditia aniversara - 10 aniStudii & Cercetari

Francis Bacon – fiul nelegitim al Reginei Virgine?

Investigaţie astrologică de Anca Simina Martin

fiul-nelegitimRegina Elisabeta I a Marii Britanii nu este singurul şi, cu siguranță, nici ultimul personaj pe care Hollywood-ul l-a transformat grație filmelor cu bugete monumentale şi actorilor de renume ȋntr-un erou mitic, legendar. Ȋnsă, odată cu aceste “reconstituiri” ale vieții reginei, au apărut o serie de conspirații care susțin că imaginea serafică a reginei nu a fost altceva decât o strategie a astrologului personal al reginei, binecunoscutul John Dee, care a profitat de semnul sub care s-a născut aceasta pentru a-i construi imaginea de monarh-femeie căsătorită cu țara ei, dar pururea Fecioară. Până aici, ipoteza este cât se poate de plauzibilă, dar unii conspiratori au mers mai departe, considerând veridică afirmația filozofului Francis Bacon care se considera fiul nelegitim al Reginei Elizabeta I si al favoritului său, Robert Dudley.

Deşi s-au luat ȋn considerare mărturiile apropiaților reginei, dovezi ale celor care pretindeau că au aranjat ca regina să ȋl nască pe bastard ȋn secret şi relatări ale celor susțineau că regina ȋl vizita ȋn secret pe micuțul Francis, niciun producător al unei asemenea ecranizări nu s-a gândit să ceară părerea unui astrolog, ştiință protejată şi tratată cu deosebită deferență la curtea elisabetană. Având ȋn vedere acest aspect, am hotărât să cercetez hărțile natale ale celor doi presupuşi părinți şi a ipoteticului copil nelegitim ȋn căutarea unor indicii care ar putea lega cele trei personaje. Pentru a detecta cu precizie dovezile astrologice, m-am folosit de cărți de astrologie care tratează problema paternității şi a legitimității unui copil.

hn-francisb
Francis Bacon, 22.01.1561, ora 7:42, Londra

Ȋn cazul lui Francis Bacon, există o serie de aspecte interplanetare care-i pot cataloga legitimitatea ca fiind “incertă”. Howard Leslie Cornell menționează ȋn a sa Enciclopedie a Astrologiei Medicale (pag. 44) că aspectele nefavorabile ȋntre Saturn şi Marte şi/sau Venus pot reprezenta indicii ale nelegitimității unui copil. După cum se poate vedea din harta natală a lui Bacon, Saturn R care se regăseşte ȋn casa a V-a face careu la Venus din Peşti ȋn casa a II-a. Chiar dacă aceasta este exaltată ȋn Peşti, este conjunctă cu un malefic, Pluto, care ȋi modifică semnificativ energia. Venus ȋn aspect nefavorabil cu Marte poate fi un indiciu al statutului de bastard după Alan Leo şi H.S. Green (Horoscopul ȋn detaliu, pag. 98), situație care se regăseşte şi ȋn harta lui Bacon prin careul dintre cele două planete. Mai mult, aceasta este stăpână şi peste casa a IV-a, a familiei şi a rădăcinilor, peste care “tronează” ȋnsă energia neptuniană retrogradă, simbol al confuziilor şi incertitudinii. Saturn face, de asemenea, opoziție la Marte ȋn Săgetător din casa a XI-a. Trebuie consemnat că Saturn este stăpânul Capricornului şi guvernatorul secundar al Vărsătorului, semne care sunt reprezintă ȋn harta lui Bacon casa a XII-a a dramelor personale şi casa I a sinelui, ceea ce poate sugera o “stigmată”, fie publică, fie interioară, care ȋl va urmări pe nativ ȋntreaga viață. Neptun retrograd din Taur, casa a IV-a vine să ȋntărească acest argument prin careul pe care ȋl face cu Nodul Nord din Peşti, casa a II-a.

hn-elizabetaI
Regina Elizabeth I, 7.09.1533, ora 14:54, Greenwich

Ȋn cazul reginei Elisabeta I, deşi peste casa a V-a “tronează” un semn deosebit de fertil, Taurul şi Luna se află exaltată ȋn acest domeniu al hărții astrale, tind să consider că Elisabeta I a ascultat sfaturile astrologului John Dee şi s-a “ȋndepărtat” de latura erotico-maternă a acestei case care cuprinde, de asemenea, şi Fundul Cerului ȋn conjuncție cu Luna. Ȋn ceea ce priveşte alegerea sa de a nu se căsători niciodată, putem considera că Saturn ȋn detriment din Rac, casa a VII-a nu a făcut altceva decât să o ȋndepărteze de acest domeniu. Firmicus Maternus, ȋn Matheseos Libri VIII (pag. 161), este de părere că pe cei cu Descendentul ȋn Rac ȋi vor paşte, pe parcursul vieții, pericole din partea familiei. Nimic mai adevărat ȋn cazul Elisabetei I care a trăit toată viața cu stigmatul mamei decapitate şi al tatălui denaturat şi obsedat de gândul de a avea un fiu. Casa a IV-a, a familiei, dar şi a rădăcinilor, a legăturilor cu țara natală este aproape goală, conținând doar Luna Neagră care face un careu ȋn T la axa Ascendent-Descendent, simbol al temperamentului vulcanic care o carcateriza pe regină, dar care este opusă lui Venus şi Mercur din Balanță, casa a X-a. Deşi fluentă ȋn cinci limbi străine şi cu Balanța, semnul cooperării şi al diplomației pe casa succesului, durerea pricinuită de absența mamei şi atitudinea  rece a tatălui şi-au pus amprenta asupra temperamentului reginei. Astfel, elocventă şi plăcută de demnitarii altor state, refuză să ȋnnoade legături mai strânse cu aceştia, menținându-şi spiritul “amazonian” şi prelungind la infinit decizia de a se căsători sau nu.

hn-robertd
Robert Dudley, 24.06.1532, ora 15:39, Londra

Deşi majoritatea astrologilor sunt de părere că prea puține indicii legate de urmaşi sunt prezente ȋn astrograma unui bărbat, voi ȋncerca să punctez câteva trăsături ale “comportamentului” patern al favoritului reginei, Robert Dudley. Chiar după o citire “pe verticală” a hărții sale natale, un astrolog poate sesiza marcajul puternic pe casa a V-a, care, printre altele, simbolizează şi copiii. Neptun, guvernatorul principal al Peştilor, găzduiți de casa a V-a, se află ȋn domiciliu, dar retrograd, putând să simbolizeze confuzie, incertitudini, chiar secrete. Stăpânul tradițional al Peştilor, Jupiter se află ȋn conjuncție strânsă cu Ascendentul ȋn Scorpion al cărui guvernator principal, Pluto, este nocturn, ȋn casa a IV-a şi retrograd. Acest amplasament ȋl poate reprezenta pe tatăl lui Dudley, figură autoritară şi rece care lipseşte din viața fiului datorită execuției pe motiv de trădare a monarhiei, aspect sugerat, poate, şi de opoziția lui Pluto cu Mercur din casa a X-a. Mai mult, Luna Neagră rezidă ȋn casa a IV-a, aceeaşi poziție ca şi ȋn harta Elisabetei, iar vibrația uraniană simbolizează o familie detaşată, rece, care nu i-a oferit, ȋn copilărie, protecția şi apropierea de care avea nevoie. Luna, la fel ca ȋn harta Elisabetei, este situată ȋn casa a V-a, sugerând o proiecție a nevoii de a ȋngriji şi a fi ȋngrijit atât ȋn partener, cât şi ȋn copii. Interesant este şi amplasamentul Fundului Cerului ȋn această casă, identic cu al Elisabetei, dar ȋn alt semn, un alt indiciu al afinității dintre cei doi, dar şi a capacității lui Dudley de a-şi sacrifica mare parte a tinereții, sperând că el şi regina ȋşi vor uni destinele. Un aspect interesant este faptul că Venus, guvernatoarea Balanței şi, ȋn cazul său, a casei a XII-a a decepțiilor este ȋn casa a X-a a relațiilor cu conducerea, ȋn Leu, ȋntărind ideea legăturilor sale strânse cu persoane influente, ȋn genere Regina Elisabeta. Mai mult, autori ca George White, ȋn cartea sa Nodurile Lunii (pag. 45-46), afirmă că, din studiile sale, a reieşit faptul că Nodul Nord ȋn casa a XI-a ar putea duce, la un moment dat, la naşterea unor copii nelegitimi. Această amplasare a Nodului Nord determină poziția Nodului Sud ȋn casa a V-a, un alt indiciu al impactului puternic al acestui domeniu ȋn viața lui Dudley.

Deşi indiciile ar putea să indice prezența unor copii născuți ȋn afara căsătoriei ȋn cazul lui Robert Dudley, nu există argument care să ȋl desemneze pe Francis Bacon ca fiind singura sa progenitură născută “din flori”. Trebuie să menționez că Robert Dudley a avut un fiu, pe Robert Dudley, cu amanta sa Lady Douglas Sheffield. Acesta a crescut ȋn Anglia, ȋn apropierea tatăl său, primind educație aleasă şi acceptat ,,filius comitis’’, fiul contelui.

hn-compusa
Harta compusă Elizabeth - Robert

Luând ȋn considerare faptul că Robert Dudley şi Elisabeta I erau prieteni din copilărie şi pe cei doi i-a legat o relație durabilă şi ȋndelungată, am considerat că o hartă compusă a relației lor ar putea să ofere indicii despre o relație amoroasă ascunsă, cu posibile urmări adânci. Ȋn casa a V-a, se remarcă recepția mutuală Lună ȋn Berbec-Marte ȋn Rac, sugerând o legătură strânsă ȋntre casa secretelor şi cea a urmaşilor, mai ales că Marte este guvernatorul tradițional al Scorpionului, regăsit ȋn casa a XII-a. Luna, stăpâna Racului şi, ȋn cazul de față, a casei a VIII-a a secretelor se află ȋn casa idilelor şi a copiilor, ȋn conjuncție largă cu Fundului Cerului, indiciu al zbuciumului resimțit de cei doi pe acest plan, al legăturii parcă ancestrale şi dincolo de fire care ȋi reunea după perioadele de separare. Chiron amplasat ȋn Peşti, ȋn conjuncție cu Neptun, iar Nodul Sud şi Luna Neagră unite larg prin acelaşi aspect simbolizează dependența unuia față de celălalt pentru a compensa iubirea absentă aproape ȋn totalitate din partea părinților. Nu degeaba Jupiter, stăpânul tradițional al Peştilor, dar şi al Săgetătorului este conjunct cu Ascendentul şi ȋn domiciliu. Stellium-ul din Rac ȋn careu cu conjuncția Lună-Fundul Cerului atenționează asupra evenimentelor care ar putea să zdruncine din temelii relația celor doi prin veşti sau ȋntâmplări care să-i ia pe nepregătite, diferențe de mentalități sau aşteptări şi probleme de cuplu.

Ȋn concluzie, sunt de părere că există indicii care ar putea să sugereze existența unei relații amoroase ȋntre cei doi, bazate pe nevoia reciprocă de compensare a lipsei dragostei părinteşti şi pe o compatibilitate intelectuală şi emoțională puternică. De asemenea, se remarcă destule aspecte care să indice şi posibilitatea consumării acestei relații, dar nu se poate spune cu siguranță dacă aceasta a dus la naşterea unui copil şi, mai mult, a cuiva cu “semnalmentele” astrologice ale lui Francis Bacon. Câteva lucruri sunt ȋnsă certe şi anume că avem de-a face cu trei personaje, unite, cel puțin, prin neajunsurile din căminul părintesc şi capacitatea de a convertit aceste lipsuri ȋn perseverență şi succes pe alte planuri. Tocmai pentru că astrologia nu oferă certitudini matematice, ci doar vine sa aducă argumente pro sau contra unei ipoteze, voi lăsa la latitudinea istoricilor şi a dumneavoastră, domnilor şi doamnelor astrologi, să dați verdictul ȋn cazul acestui process astrologic de paternitate.

*Articolul face parte din numarul aniversar “Astrele – 10 ani”: http://10ani.astrele.ro/

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close