Guvernatorii Caselor sau „Pe mine cine ma iubeste?”
Autor: Ionut Hristescu
(material extras din conferinta sustinuta la simpozionul AAR 2011)
1. Ideile de baza
Exista o electronica fina a fiintei umane, iar aceasta electronica se regaseste in „schema desfasurata” pe care noi o cunoastem sub denumirea de „astrograma natala”. Aici ne sunt dezvaluite anumite procese intime compuse din functii logice, legaturi, automatizari: „daca aia, atunci cealalta”.
Cand vorbim de guvernatorii caselor, plecam de la conceptul de feed-back. „Ce-i aia, Jeane, fidbec?” Este nevoia de a ne auzi pe noi insine. Sa dam cateva exemple:
• Ma-mbrac misto, dar nu stiu asta decat daca ma uit in oglinda, imi spune cineva sau am succes la public.
• Atunci cand imi vine o idee, incep sa o rumeg: in cap, intr-o conversatie cu un prieten sau o pun pe o bucata de hartie, sub forma unei schite. Dar e musai sa o aud, sa o vad, sa receptionez un semnal in urma caruia sa-mi reglez ideea.
Si iata ca am ajuns la notiunea de reglaj, caci aceasta fac guvernatorii caselor – regleaza activitatea din acea casa. De unde si prin ce metode se face acest reglaj? Pai, din casa in care se afla acest guvernator si prin activitatile specifice ei!
Cineva m-a intrebat odata care este diferenta dintre impactul casa/semn si planeta care guverneaza acea casa. O analogie graitoare este aceea dintre o tara si pamantul pe care sta. Fenomenele meteo naturale, bogatiile pamantului, formele de relief, fauna etc. reprezinta semnul, mai precis procesele automate ce sunt generate de acel semn. Asa cum, in lume, sunt tari situate pe teritorii mai aride sau mai bogate, mai calde sau mai reci, cu bogatii la suprafata sau mai ascunse, la fel si semnele se manifesta mai arid sau mai bogat, la exterior sau la interior s.a.m.d. Aceasta este interactiunea casa-semn: impactul nemijlocit dintre o tara, un teritoriu (care este o chestie virtuala) si pamantul pe care sta, cu toate caracteristicile sale naturale. Ce sunt planetele, atunci? Planetele sunt oamenii, factorii perturbatori, cei care intervin in echilibrul natural al pamantului, mutand resursele de colo-colo, distrugand, construind, descoperind, rearanjand, stabilind noi granite etc. Daca mai tineti minte, pe vremuri, se spunea „interesele Romaniei sunt dictate de Moscova”. Ei bine, exact acesta este rolul guvernatorului unei case. Daca cei care decid interesele Romaniei (casei respective) sunt la „Moscova”, toate afacerile acelei case vor fi decise in functie de politica Moscovei, normal! Degeaba impactul semn/casa (respectiv tara/pamant) imi spune mie ca avem grane, petrol, gaze, ca fabricam toate minunile pamantului, daca toate astea zboara in alta parte si noi nu putem beneficia de ele. Din acest motiv, studiul guvernatorului unei case devine extrem de important, pentru ca pozitia sa in semn, casa, aspecte devin decisive pentru procesele care au loc in casa pe care o guverneaza.
Pe scurt, lucrul cu guvernatorii ne ajuta sa evaluam activitatea unei case si, mai ales, ne arata cum facem sa functioneze mai bine „afacerile” acelei case – cine si de unde ma iubeste?
2. Semne, Case, Planete, puncte de constiinta
Dar de ce toate acestea? (ce am povestit mai sus)
Tinem minte exemplul lui Carl Sagan, care povestea, simplu, trecerea dintr-o lume bidimensionala intr-una tridimensionala: foile de hartie traiesc intr-o lume cu doua dimensiuni (avand doar lungime si latime, grosimea e neglijabila aici). Daca luam aceasta foaie de hartie si o plimbam prin spatiul nostru tridimensional, ea va fi fascinata, poate va intelege, dar nu va stii sa povesteasca, la intoarcere, suratelor sale cum e in 3 dimensiuni. Ea a constientizat, insa, ceva.
Planetele reprezinta puncte de constiinta, referinte pentru activitatea caselor. „Dati-mi un punct de sprijin si va rastorn tot universul”. Exista o dilema in lumea neuro-psihologiei referitoare la modul de procesare a informatiei de catre creier: serial sau paralel? Pe scurt, asa, pentru noi – inginerii: la cate chestii pot fi atent/constient in acelasi timp? Pe vremuri, omul opera la nivel de 7 planete – 7 puncte de constiinta. Acum sunt 10, iar 3 dintre ele sunt invizibile; deci suntem capabili de a opera cu 10 planuri de constientizare simultana, dintre care 3 sunt subtile.
Aceasta privire multidimensionala asupra lucrurilor are ca rezultat constiinta de sine, iar ea se obtine prin observatie sau feed-back. Sau „Ioane, ce <<funny>> esti”. Tu nu stii ca esti <<funny>>, tu pur și simplu ești, dar vezi reactia celor din jur și devii conștient. Planetele, deci, au rolul de puncte de observatie, de feed-back, de a ne face conștienti: din ce punct de vedere privești/judeci aceasta actiune?
De ce toata aceasta polologhie? Pentru ca psihologia umana nu este simpla, ea opereaza pe mai multe nivele. Lucrul cu guvernatorii se desfasoara in mai multi pasi:
1. Reglajul procesului din casa: interesele Romaniei dictate din alta parte. Asta e clar, am lamurit-o.
2. Feed-back-ul. Eu am in permanent nevoia „sa ma vad” si, atunci, rog pe cineva sa-mi faca o poza. Si aici intervine analogia cu aparatul foto: cine imi tine aparatul? Daca mi-l tine Casa a V-a atunci „Ioane, fii <<funny>>, joaca-te”; daca mi-l tine casa a VI-a, avem „Ioane, fa-te ca muncesti”.
3. Constientizarea, care-l diferentiaza pe om de toate celelalte fiinte ce functioneaza pe automatisme, pe subconstient.
Guvernatorii regleaza, dar scopul reglajului e feed-back-ul, iar scopul feed-back-ului este constiinta de sine. Asta e triada. Desi multi vor ceva simplu, clar, nemtesc, nu pot sa ma concentrez numai pe prima analogie, fara sa mentionez scopul ei final.
Sa trecem mai departe.
3. Teoria procesului automat
Reglajul automat este un proces care se intalneste peste tot – in fenomenele naturii, in biologie, in industrie. Practic, consta in reglarea cantitatii de informatie de la intrarea unui sistem, pentru a obtine un raspuns optim al acestuia, la iesire.
Sa zicem ca avem un boiler si reglam cantitatea de apa care intra in el in functie de temperatura pe care vrem sa o avem la iesire (la dus). Daca temperatura e prea scazuta (apa e prea rece), atunci micsoram debitul de apa de la intrare, pentru ca – evident – boilerul nu poate face fata. Sigur, vom avea presiune mica la dus, dar vom avea apa calda.
(Cel mai simplu exemplu de feed-back din natura este durerea – cand apasam/lovim ceva, apare durerea: scopul acesteia este reglajul loviturii, altfel sistemul s-ar autodistruge).
Cam la fel se intampla si in cazul relatiei dintre casa si guvernatorul acesteia:
Guvernatorul este cel care regleaza relatia dintre cuspida casei si semnul de pe cuspida, in functie de rezultatul obtinut. In cazul in care afacerile din casa merg mai slab (rezultatul nu e cel asteptat), atunci si input-ul (impactul semn/zodie) este micsorat corespunzator.
– La fel, planetele (guvernatorii) sunt cele care regleaza cat anume din cantitatea de energie/informatie specifica acelei zodii intra in casa;
– i.e. daca planeta se afla in domiciliu si chiar in casa ei, atunci TOATA energia si informatia semnului e musai sa intre in acea casa, pentru „inforcement”, pentru a lucra la maxim (in functie de aspecte, desigur).
4.Practica
4.1 Guvernatorul unei case in casa I natala
• „All by myself”. Totul este relativ la propriul efort, circumstantele ti le creezi singur. Eu imi tin in mana aparatul foto, nu trebuie sa explic nimanui cum se face poza, mi-o fac singur.
• Pentru casele VII – XII: atrag parteneri, circumstante sociale care tind sa exprime modul meu de a vedea lucrurile.
• Pentru casele I – VI: sunt stapan pe viata mea, eu ma controlez (in vechime, se spunea ca cei care au Guvernatorul casei I in casa I vor avea viata lunga, sanatate, aceasta deoarece au capacitatea de a-si controla singuri modul de fi)
• Guvernatorul casei I (pozitia lui in casa) imi arata in ce circumstanta a vietii este vital sa ma exprim pentru a sti, a constientiza ca sunt. Si, mai ales, unde ma percep ceilalti cel mai bine.
(Ex: Guvernatorul casei I in casa a X-a: sunt perceput prin functia sociala; de asemenea individul simte ca depinde foarte mult de circumstantele sociale pentru a fi, pentru a se percepe)
4.2 Guvernatorul unei case in casa II natala
Totul este evaluat la nivel de resurse imediate, merite personale, valoare de sine. Pot sa fac asta? Daca am resurse, da, daca nu, nu m-apuc de afacerea casei guvernate.
Experientele de viata de acolo trebuie sa impartaseasca, sa rezoneze cu un sistem de valori propriu, ceva cunoscut si bine stiut si stapanit (ca-n bancul cu barza: „Doamna, nu face tata dragoste cu asa ceva”…).
De aceea, pentru individ, este importanta construirea unui sistem propriu de valori: securitate personala, pentru ca afacerile casei guvernate aici sunt evaluate. (i.e. in functie de resursele pe care le am, „demarez sau nu” casa guvernata).
Casele I-VI: sunt stapan pe viata mea in masura in care am clar definit propriul sistem de valori.
Casele VII-XII: imi creez circumstantele sociale in functie de siguranta/securitatea personala, de veniturile produse.
Pozitia in casa a guvernatorului casei a II-a arata in ce domeniu trebuie sa ma exprim ca sa stiu ca am, ca valorez ceva. Clasic: sursa de venituri.
4.3 Guvernatorul unei case in casa III natala
Curiozitate, strangere de informatie. Totul este raportat la intrebarea: „Ce informatie imi aduce chestia (casa) asta?”
Intregul univers interior este judecat in functie de gradul de comunicare (casele I – VI): „Imi place sa ma aud”. Este vital, necesar sa te auzi, sa te percepi, ca sa stii ca esti.
Atrag situatii exterioare care imi satisfac dorinta de a comunica, de a afla informatii.
Guvernatorul casei a III-a arata circumstanta de viata unde e musai sa ma manifest pentru a evalua informational lumea inconjuratoare .
O diferenta de nuanta: (spre exemplu) guvernatorul casei a III-a in casa a VII-a indica necesitatea de a-l asculta mereu pe cel de langa tine, de a avea un dialog cu el, pentru a evalua nivelul de informare si perceptie personala, pentru a te imbogati informational; invers, cu guvernatorul casei a VII-a in casa a III-a este necesar (pentru tine) ca partenerul sa te asculte, sa ai auditoriu; aceasta deoarece planetele in zona I–VII arata necesitatea imbogatirii perceptiei planului personal, a faptului ca „Ba, exist!”. Putem avea si alte exemple/metode de castig informational:
• guvernatorul casa a III-a in casa a VIII-a prin investigarea dedesubturilor (partilor ascunse, secretelor, resurselor) celui de langa tine, prin participare totala, pana la transformare la lumea sa launtrica, la valorile celui de vis-à-vis;
• guvernatorul casei a III-a in casa a XII-a, e musai aflarea acelor aspecte ale vietii care sunt, de obicei, ascunse, de care altii nu vor sa auda, de a avea contact informational cu persoane defavorizate sau marginalizate de societate.
4.4 Guvernatorul unei case in casa IV natala
Ce anume ma defineste ca model personal: „Eu ca cine sunt?/Cu cine seman?”. (In casa a IV-a, in afara crearii notiunii de „spatiu personal”, ne dezvoltam o functie psihologica pe care eu o denumesc model personal, spre deosebire de casa a X-a, unde avem model social: „Eu vreau sa fiu ca unchiu’ Gigel, iar ca meserie, cand ma fac mare, am sa ma fac pompier”).
Prin modelarea acestui model propriu, interior, eu reglez afacerile casei guvernate de planeta de aici; cu cat sunt mai stapan pe mine, pe modelul meu interior, cu atat casa ce „asculta” de a IV-a devine mai lucrativa.
Guvernatorul casei a IV-a ne arata in ce circumstante imi privesc eu modelul creat „in oglinda”; de unde este posibil sa imprumut niste caracteristici pentru a-mi modela spatiul interior.
[…] [ma opresc aici, spre a nu lungi articolul – ideile sunt similare, si se procedeaza pe aceeasi logica]
5. Casa cea mai puternica (studiu de caz)
Exista o metoda interesanta de a depista, prin metoda guvernatorilor, care este cea mai puternica/lucrativa casa dintr-o harta natala. Prin acea casa, practic, se regleaza „volumul general” al unei harti; in cazul in care lucram asupra acelei case, ca prin minune, vom vedea cum se ridica nivelul de constientizare la nivelul intregii harti (adica, pe scurt, o ducem mai bine daca ne concentram acolo).
Se noteaza, pornind de la casa I la casa a XII-a, toti guvernatorii, in serie, pana in momentul in care incep sa se repete. Atunci, ne oprim si ultima casa din serie este cea mai puternica. Spre exemplu, in cazul prezentat:
Guvernatorul casei I este in casa a II-a, apoi guvernatorul casei a II-a este in casa I… si gata. Ne oprim! Scriem „1” si trecem mai departe…
Casa 1 – 2, 1
Casa 2 – 1, 2
Casa 3 – 1, 2, 1
Casa 4 – 2, 1, 2
Casa 5 – 2, 1, 2
Casa 6 – 4, 2, 1, 2
Casa 7 – 6, 4, 2, 1, 2
Casa 8 – 6, 4, 2, 1, 2
Casa 9 – 6, 4, 2, 1, 2
Casa 10 – 6, 4, 2, 1, 2
Casa 11 – 7, 6, 4, 2, 1, 2
Casa 12 – 4, 2, 1, 2
Observam casa a II-a care se repeta de zece ori. O consideram, prin urmare, cea mai puternica si putem spune ca, de aici, se da tonul general al intregii harti. Nativul poate si trebuie sa regleze prin perspectiva pe care o are asupra propriei valori (constand din emotii, sentimente, resurse) intreaga harta.
Se poate lucra si cu guvernatori traditionali, precum si cu cei clasici, in functie de sistemul fiecaruia.
De asemenea, putem deduce de aici si „cea mai complicata casa”: observam casa a XI-a, a carei „guvernare la guvernare ” trece prin foarte multe filtre pana sa ajunga sa se stabilizeze, sa se regleze, din casa a II-a. Este, deci, o casa complexa, viziunea de viitor a individului si integrarea in grupuri, organizatii trece prin foarte multe stomacuri. Se digera mai greu…
Nota: Ultima metoda prezentata am citit-o acum foarte multi ani in „House Connection – Karen Hamaker-Zondag”, copie, din pacate, pierduta si indisponibila in format electronic.
@Astrologia dupa Jean.