Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Aspecte pe-ndelete (D. Ciubotaru)

Aspecte pe-ndelete: Mercur trigon Jupiter

trigon-mercur-jupiter

Continuăm seria de articole ”Aspecte pe-ndelete” schimbând registrul și analizând trigonul dintre Mercur și Jupiter în harta natală.

Sextilul și trigonul sunt considerate aspecte pozitive, în sensul lipsei de tensiune și conflict dintre cele două planete implicate. Comparativ cu aspectele tensionate (cuadratură, opoziție etc.) acestea sunt mai puțin spectaculoase ca manifestare și deseori mai dificil de identificat ca mod de manifestare în viața individului.

Aspectele tensionante din harta unui individ au tendința de a se manifesta în mod direct, indiferent de voința acelei persoane. Acest lucru se întâmplă deoarece planetele implicate intră în conflict, iar din această tensiune se generează foarte multă energie. Această energie îl împinge pe individ să acționeze sau să reacționeze.

Aspectele non-tensionante nu generează energie și implicit individul nu are impulsul de a le folosi în mod automat. Sextilul și trigonul sunt aspecte care indică opțiuni, posibilități și potențialități. Ele nu ne împing către ceva anume, ci doar ne pot oferi șansa de a ne depăși propria condiție, de a face un salt în propria noastră evoluție. Ele sunt opționale și nu ne obligă la alegeri importante.

Trigon. Mercur. Jupiter

Trigonul sau aspectul de 120 de grade leagă două planete aflate în două semne zodiacale aparținând aceluiași element – Apă, Foc, Aer sau Pământ. Acest lucru indică faptul că cele două planete rezonează una cu cealaltă și schimbul de informații și energii este unul stabil, fluent și echilibrat. Nu există tensiuni care să apară între ele.

Trigonul, ca semnificație, indică un potențial uriaș de dezvoltare a individului în relație cu cele două planete și cu elementul activat. Vorbim de talente și abilități care îl pot situa pe individ printre cei mai buni în domeniul respectiv. Comparativ, sextilul indică o abilitate practică pe care o folosești imediat, rapid și fără prea mult efort. Trigonul nu are aceeași ușurință în a-l manifesta și de obicei indică nevoia unui efort mult mai mare pentru activare, manifestare și atingerea unui randament peste medie.

Abilitatea de a cânta la pian poate fi asociată unui sextil. Poți cânta foarte bine la pian, cu o ușurință foarte mare. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că ești foarte talentat și ca urmare performanțele tale nu sunt de top. Trigonul indică talentul ieșit din comun în a cânta la pian. Este acel talent care te poate propulsa în elita pianiștilor. Diferența este dată de faptul că sextilul te va face să poți cânta relativ repede la pian, în timp ce la trigon ai nevoie de un proces de pregătire mult mai îndelungat.

Trigonul este un aspect care trebuie tensionat. El indică o serie de abilități deosebite ale unui individ dar pe care acesta poate sau nu să le manifeste pe parcursul vieții. Trigonul de multe ori poate fi marca unui talent irosit. Să nu uităm că trigonul apare după o cuadratură și încă are nevoie de acel tip de energie pentru a fi pus în practică.

Mercur, în harta natală, semnifică planul mental, sistemul decizional și capacitatea de a comunica, asculta și procesa informații. Este și semnificator al fraților, vecinilor și a tot ce ține de mișcare și deplasare.

Jupiter, în harta natală, reprezintă forța expansiunii, a creșterii și depășirii limitărilor și a constrângerilor. Este și un indicator al relației cu viitorul și al modului în care judecăm lumea raportându-ne la anumite filosofii și principii.

Ciclul Mercur – Jupiter este cel care ne învață despre cum să ne dezvoltăm o atitudine și un mod de gândire pozitive, orientate către creștere și dezvoltare. Ne învață să privim viitorul ca pe o sursă de oportunități pe care le putem fructifica dacă ne dezvoltăm mentalul și modul de a lua decizii. Jupiter îl învață pe Mercur să caute răspunsuri, să tragă concluzii și nu doar să culeagă informații. Îl ajută să treacă la ciclul următor de înțelegere și învățare. Mercur îl învață pe Jupiter cum să-și testeze teoriile, ideile și principiile și îl ancorează în realitate. Mercur îi arată lui Jupiter natura umană cu toate imperfecțiunile ei și astfel ne ajută să ne acceptăm așa cum suntem fără a ne bloca într-un ideal anume.

Cei care au un aspect între Mercur și Jupiter au ca scop integrarea corectă în structura lor a elementelor descrise mai sus. Bineînțeles, fiecare cu particularitățile aspectului din harta natală – tipul de aspect, poziționarea în case, sectoarele pe care le guvernează etc.

Trigonul dintre Mercur și Jupiter indică faptul că persoana se află într-o etapă în care are ocazia să dea un sens și să capete o înțelegere mai profundă asupra vieții sale. El se află în fața unei oportunități uriașe de a-și depăși propria condiție și a face un salt în evoluția sa. Trigonul, venind după o cuadratură, ne indică faptul că există în noi o tensiune latentă între Mercur și Jupiter, care trebuie reaprinsă. Prin tensiune nu mă refer la ceva negativ, ci la ceva catalizator, la un efort conștient făcut pentru a obține ceva anume. Aș putea înlocui tensiune cu motivație.

Trigonul Mercur – Jupiter din harta natală ne arată un individ care are nevoie de un nou set de valori, de noi repere pentru a putea evolua. Are nevoie să-și redefinească percepția asupra lumii și asupra viitorului.

Practic, cineva cu acest trigon are de învățat curajul să spere, să creadă și să-și aleagă obiective mărețe, pe care, dacă vrea, are ocazia să le atingă. Viața îi oferă această șansă.

Manifestări

Acest trigon generează foarte multe șanse și oportunități în viață. Norocul este prezent în viața posesorului său. Dar, ține de el și de restul hărții pentru a ne da seama dacă le va fructifica sau nu. Acest trigon îl deschide pe individ către tot ce este nou, către explorare, experimentare și călătorie (fizică sau imaginară).

Totodată îi conferă o atitudine pozitivă în viață, care îl ajută să treacă mai ușor peste provocările acesteia. Gândirea are o puternică notă pozitivă și îl ajută pe individ să se perfecționeze și să-și îmbunătățească permanent abilitățile. Îl deschide foarte mult către tot ce este străin, îndepărtat, exotic.

Dar acest aspect poate predispune și la lene, superficialitate în abordarea unor aspecte ale vieții. A ști că poți face un lucru nu înseamnă că automat l-ai și făcut. Individul trebuie să se motiveze și să muncească mult pentru ca acest trigon să funcționeze la capacitatea maximă și să-l ajute să facă acel salt evolutiv.

Dacă individul nu are curajul de a visa și de a-și alege obiective mărețe va rămâne la același nivel și va percepe viața ca pe un eșec și ca pe ceva fără sens.

Soluții

Ce este de făcut cu un trigon Mercur-Jupiter?

Soluția pentru o persoană cu acest aspect este simplă: visează – crede – alege ce vrei să devii … și muncește pentru a ajunge acolo! Orice efort pe care îl faci va fi susținut de Univers în mod direct. Cere și ți se va da! Nu ceri, nu primești nimic. Nu depui efort, nu se întâmplă nimic.

Evită riscul de a te complace în propria superioritate și încredere că poți să faci acel lucru. Lasă faptele – și nu vorbele – să iasă în evidență.

Aspect în creștere sau în scădere

Există mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont când analizăm un aspect.

În primul rând contează dacă aspectul este în creștere sau în scădere. În cazul nostru, trigonul în creștere este situația care se realizează înainte de opoziția celor două planete, iar trigonul în scădere, după opoziție.

Trigonul Mercur – Jupiter în creștere indică faptul că individul se află într-o etapă de acumulare și de identificare mai clară a motivațiilor și a obiectivelor în viața sa. După efortul primei cuadraturi dintre Mercur și Jupiter vine înțelegerea acelei lupte și a tensiunii descărcate. Acum persoana poate căpăta o înțelegere mai amplă asupra propriei vieți și a ceea ce are de făcut în continuare. Trigonul în creștere presupune o redefinire a obiectivelor dar și o dorință de a crește și a evolua.

Trigonul Mercur – Jupiter în scădere ne arată un individ care deja și-a atins anumite obiective și care deja a demonstrat ceea ce poate face. Acum el se află în etapa în care poate transmite mai departe ceea ce a asimilat. Joacă mai mult rolul de profesor și mentor. Dar pentru a atinge acel grad de măiestrie el trebuie să depună un efort constant în a fi deschis către ceilalți și a evita să cadă în patima celui atotcunoscător, care se consideră ca fiind net superior celorlalți. De asemenea, el trebuie să lucreze la a-și defini obiectivele pentru următorul ciclu, următoarea etapă a vieții și evoluției sale.

Alte considerente

La trigon contează foarte mult elementul în care se produce: Aer, Foc, Apă sau Pământ.

Acest element este cheia a ceea ce individul trebuie să dezvolte. Elementul indică modalitatea prin care el poate evolua și crește, prin care poate pune în practică tot ce am definit mai sus.

Am dezbătut acest subiect pe parcursul atelierului de astrologie ”Sextile și Trigoane”.

De asemenea, sunt importante și casele pe care le ocupă, precum și casele pe care le guvernează. Dacă Mercur sau Jupiter sunt guvernatori de AS, DS, FC sau MC, atunci acest aspect are un rol mult mai important în viața individului.

Studiu de caz: Arnold Schwarzenegger

Să luăm un exemplu și să vedem cum se poate interpreta trigonul Mercur – Jupiter: Arnold Schwarzenegger, 30 iulie 1947, 4:10 am, Graz, Austria.

harta-arnold-schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger este exemplul perfect al puterii trigonului Mercur – Jupiter atunci când este pus la treabă.

În harta natală a lui Arnold găsim un trigon între Mercur 18.02 Rac, conjunct cu AS, și Jupiter la 17.59 Scorpion, în casa 5. Aspectul este în scădere și perfect (orbul este aproape 0).

Pentru a înțelege ce a reușit Arnold să realizeze până acum am să fac un foarte scurt rezumat: născut după al 2-lea război mondial într-un cătun din Austria, devine de 7 ori campion Mr. Olympia la culturism (deține recordul pentru cel mai tânăr campion), se mută în Statele Unite, devine un antreprenor de succes, ajunge unul dintre cei mai apreciați și bine plătiți actori americani, candidează și devine Guvernatorul Californiei.

Este viața unui om care și-a depășit cu mult condiția devenind un lider în toate domeniile în care a activat. A devenit pentru foarte mulți oameni un model și a inspirat pe mulți alții în a-și depăși propriile bariere.Trigonul fiind în scădere ne arată fix rolul de lider inspirațional, de motivator pe care el îl joacă și acum.

Mercur conjunct cu Ascendentul ne indică punctul său forte activat de acest trigon: propria imagine, propriul corp. Arnold și-a transformat corpul pentru a reuși. Pentru el, culturismul a fost portița pe care a găsit-o pentru a ajunge în America. Acesta a fost visul lui de mic. A intrat în acest sport și a depus un efort uriaș pentru a deveni cel mai bun. A știut că doar devenind cel mai bun va avea șansa de a se face remarcat și a-și atinge obiectivul. Mai târziu, el s-a folosit de propria sa imagine pentru a câștiga notorietate. Și ca actor, el s-a folosit tot de propriul corp pentru a se face remarcat.

Norocul a jucat un rol important în viața lui, manifestându-se sub forma unor oportunități apărute din senin la care el a răspuns cu curaj și încredere. Atunci când a câștigat primul titlu de Mister Olympia, la Londra, imediat i s-a propus să vină în America. A acceptat propunerea și a plecat direct din Londra fără a mai trece pe acasă, în Austria.

Apa activată de acest trigon a devenit modalitatea prin care el s-a făcut remarcat: emoțiile. Dar nu în modul în care v-ați fi așteptat, cel de persoană sensibilă, ci opusul: ”robot” cu dificultăți în a-și exprima trăirile. Luna în Capricorn i-a creat aceste dificultăți. Citind autobiografia sa, el povestește cum s-au chinuit cu el profesorii de actorie să-l facă să exprime emoțiile. Nu înțelegea ce înseamnă să plângi. Adăugăm și Nodul Sud în Scorpion, semn de apă ce subliniază necesitatea de a integra corect planul emoțional.

Jupiter, în trigon cu Mercur și AS, se află în casa 5 și este guvernator de C10 și C6. Această combinație l-a făcut să aibă succes în tot ceea ce a întreprins din punct de vedere profesional. Energia Scorpionului nu i-a permis să facă prea multe compromisuri. Ca și actor, a așteptat 10 ani până să primească un rol pe măsura a ceea ce credea el că poate fi. A refuzat orice alt rol care nu era conform cu ceea ce-și dorea.

Mercur, ca guvernator de C12, i-a oferit capacitatea de a renunța, de a se retrage atunci când lucrurile nu mergeau pe direcția care trebuie. A făcut acest lucru de mai multe ori în cariera sa și nu s-a cramponat de o idee nefuncțională.

Există și o latură mai puțin luminoasă a acestui trigon: are un copil în afara căsătoriei, cu menajera. Jupiter în casa 5, iar Mercur guvernator de casă 12. Este o combinație care indică astfel de lucruri secrete. Aici mai contează și Marte, guvernatorul casei 5 în casa 12.

Următoarele idei punctate de Arnold Schwarzenegger sunt foarte relevante pentru acest trigon Mercur-Jupiter:

”Tăria nu vine din victorie. Luptele tale îți dezvoltă tăria. Atunci când treci prin greutăți și decizi să nu renunți, atunci devii puternic.”1

 

”Mintea este limita. Atât timp cât mintea vizualizează faptul că tu poți face ceva, atunci îl vei face, dacă tu crezi că este posibil 100% ca acel lucru să se întâmple.”2

În acest mod se poate analiza un trigon Mercur-Jupiter. Cu siguranță nu am epuizat subiectul și ar mai fi câteva lucruri de acoperit. Dar vă las pe voi să le identificați singuri 🙂

Aștept sugestiile voastre la adresa revista@astrele.ro sau pe facebook la https://www.facebook.com/revista.astrele/ referitor la ce alte aspecte să analizăm în episoadele următoare ale serialului.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR

dan-ciubotaru

 

  1. eng. ”Strength does not come from winning. Your struggles develop your strengths. When you go through hardships and decide not to surrender, that is strength.”
  2. eng. ”The mind is the limit. As long as the mind can envision the fact that you can do something, you can do it, as long as you really believe 100 percent.”
Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close