Aplicatii & ConcepteEfemereGabriela Petculescu

Cuadratura Jupiter – Saturn. Mai încearcă o dată!

de GABRIELA PETCULESCU

A venit și timpul lui Jupiter să părăsească semnul robust , fix, de Pământ, al Taurului, semn al stabilității, al abundenței, al siguranței, al confortului și al răbdării și să schimbe registrul cu energia Gemenilor, un semn de aer, mobil, stăpânit de versatilul Mercur.

Jupiter, exilat în Gemeni, ne invită să ne folosim curiozitatea, inteligența, ingeniozitatea, să cercetăm, să folosim dialogul, să favorizăm schimbul de idei, să ne urmărim țelul, să nu scăpăm din vizor scopul și să lăsăm deoparte superficialitatea. Într-o hartă natală, Jupiter în Gemeni este jucăuș, experimentează, e autodidact, știe puțin din… toate, încearcă diverse lucruri să vadă cum merg, e distractiv, e înclinat către limbi străine, aduce în discuție tot ce ține de auz, mișcare, colaborare și comunicare.

Dacă doar ar intra în Gemeni și nu l-ar deranja nimeni…! Dar șederea jovialului Jupiter va fi „zgâlțâită” de restrictivul Saturn care iși va anunta prezența printr-o cuadratură din Pești. Cu ce vine Saturn, planeta rigidității, în semnul plin de compasiune și de intuiție al Peștilor? Cu înțelegerea granițelor și a timpului, cu cerința de a-ți asculta gândurile, emoțiile, de a-ți alege după ce reguli vrei să trăiești, vine cu capacitatea de a analiza un subiect până în profunzimile lui.

Și așa… începe bătălia dintre expansiune (Jupiter) și limite (Saturn ) care duce la o serie de dificultăți dar și de posibilități. Într-un final, la masa tratativelor, după ce fiecare caută să se impună, rezultatul trebuie să fie constructiv. Mai lași tu, mai pun și eu și trebuie să ajungem la un consens. Pentru că, ce înseamnă cuadratura? Tensiune greu de stăpânit, frustrare, ruptură, ea conduce la certuri, critici – dar care stimulează, tensiune care într-adevăr aduce situații mai puțin plăcute dar provocatoare, care duc la progres.

Pentru a ne face o idee despre cum să gestionăm această cuadratură, va trebui să identificăm întâi unele dintre tensiunile care pot apărea:

– Tensiuni izvorâte din dorințele noastre de a ne dezvolta, din constrângerile și restricțiile care ne sunt impuse și, atunci, ni se cere să fim flexibili, să ieșim din zona de confort pentru a reuși să ne atingem țelul.

– Tensiuni induse de faptul că Jupiter ne face să ne întindem mai mult decât ne ține plapuma, să vrem mai mult decât putem duce, iar Saturn ne obligă să ne organizăm, să ne mai strângem, să fim realiști. Această situație, folosită în sens pozitiv, poate duce la construcția a…”ceva” pe termen lung.

– Tensiuni rezultate din întârzierile și din obstacolele care apar, ca Zmeul din poveste, ca să ne împiedice să ajungem la ce ne-am propus; dar vin și ele cu o soluție… sau două… cu răbdare și perseverență.

Deci, cum să supraviețuim cuadraturii Jupiter- Saturn?!…

– Să ne dezvoltăm abilitățile, cunoștințele, să fim adaptabili și flexibili așa încât să ne putem schimba strategiile, să luăm partea bună a lucrurilor, să ne fixăm țeluri realiste pe termen lung, să comunicăm sincer și deschis, să punem în practică ceea ce cunoaștem și, nu în ultimul rând… hotărâre și iar hotărâre.

*

Și, acum, după ce am teoretizat, să vedem cum au dus și încă duc (după caz) această cuadratură în viețile lor, câțiva dintre beneficiarii acestui aspect, aspect care se regăsește în hărțile lor natale. În biografiile lor, vom identifica unele dintre caracteristicile enunțate mai sus (ora nașterii acestora se încadrează în afara scorurilor A și AA, harta va fi Solară și nu vom lua în calcul casele ci doar cuadratura în sine).

THOMAS EDISON – 11 februarie 1847, Milan, Ohio, SUA

Edison este recunoscut ca cel mai prolific inventator din acea vreme, cunoscut prin aplicabilitatea practică a invențiilor, el e cel care a spus „Nu am eșuat. Tocmai am găsit 10000 de căi care nu vor funcționa”. A fost autodidact, a învățat să scrie și să citească acasă, de la mama lui. Fiind un copil curios, el aprofundează singur ceea ce află, acest demers de autoîmbunătățire regăsindu-se pe tot parcursul vieții lui.

Parțial surd în adolescență, el devine operator de telegraf, vinde mâncare și ziare călătorilor în tren, ziare pe care el le tipărea într-unul dintre vagoane. Primul brevet îl obține pentru mașina electromagnetică de înregistrat voturi. Are invenții în domeniile electricității, telefoniei, cinematografiei, inventează fonograful iar în industrie introduce noțiunea de producție în serie.

Cuadratura lui Edison o implică pe Venus aflată în demnitate iar Mercur din Vărsător își vede planeta dispozitată, pe Jupiter, prin trigon. Astfel, cuadratura Saturn-Jupiter primește aici un plus de creativitate și ingeniozitate.

Pe lângă propriile-i invenții sau cele la care lucrează cu alți colegi – printre ele se numără telefonul (cu Alexander Bell), microfonul (cu David Edward Hughes), becul cu filament incandescent, tracțiunea electrică pe calea ferată, prima centrală electrică pentru alimentarea clădirilor unui oraș –, Edison nu s-a sfiit să își revendice rezultatele muncii altora, nerespectându-și cuvântul și ajungând la certuri și animozități cu Nikola Tesla și cu francezul Georges Méliès căruia îi fură pelicula originală a unui film și o distribuie înainte de vreme (în rezonanța inferioară a lui Jupiter din Gemeni și aplicabilitatea în sens negativ a cuadraturii = AȘA NU).

JOSEPH PULLITZER – 10 aprilie 1847, Mako, UNGARIA

Se naște într-o familie de evrei maghiari în care tatăl se ocupă cu comerțul de cereale. Joseph este considerat inapt pentru serviciul militar austriac dar se înrolează în armata SUA. Vorbind bine engleza, germana, franceza, el are ocupații în domenii diverse, precum chelner, hamal, reporter, editor. Ajunge partener la ziarul NY WORLD, pe care îl scoate din faliment și îl ridică la nivelul celor mai importante ziare din țară. Reușește să strângă fonduri pentru construirea soclului Statuii Libertățtii și, în urma mai multor atacuri ale altor redacții, se retrage din presă, aproape orb, cu o depresie severă și o sensibilitate exagerată la zgomote. Dar el continuă să conducă redacția din umbră.

Într-un final, pentru că dezvăluise scandalul corupției din regimul Roosevelt legat de construirea Canalului Panama, Joseph Pullitzereste pus sub acuzare  pentru defăimare. Procesul este câștigat de Pullitzer care devine popular pentru promovarea libertății presei.

Urmează o perioadă în care motto-ul afișat în redacție (Precizie. Concizie. Acuratețe) este uitat când, pentru a crește vânzările și a spulbera concurența, a început să relateze povești șocante, cu titluri exagerate și caricaturi. În cele din urmă, Pullitzer se întoarce la crezul lui, relatarea doar a faptelor.

Își dorește să înființeze Școala de Jurnalism, lucru care nu i se aprobă. De aceea, lasă prin testament 2 milioane de dolari pentru această școală și pentru acordarea de premii în domeniul jurnalismului.

Și aici Jupiter din Gemeni își vede propriul dispozitor, pe Mercur în Berbec, și o face printr-un sextil. Venind dinspre Berbec, aspectul aduce un plus de combativitate, curaj, inițiativă și acțiuni de pionierat. De asemena, sextilul de la Venus din Taur (domiciliul ei nocturn) la Saturn vorbește despre un plus de rezistență, perseverență și răbdare.

JOANNE ROWLING – 3 iulie 1965, Yate, MAREA BRITANIE

Activează sub pseudonimul Robert Galbrath, cu care semnează romane polițiste, dar mai este cunoscută sub numele de J.K Rowling, nume cu care se face remarcată prin romanele de fantezie Harry Potter, care au atras atenția întregii lumi, i-au adus mai multe premii și s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare.

Însă drumul pînă aici a fost marcat de încercări și situații mai delicate. A avut o copilărie nefericită, cu o mamă bolnavă de scleroză multiplă și cu un tată cu care nu s-a înțeles. Își urmează studiile unde obține licența în Limba și literatura franceză, lucru care o ajută să obțină mai târziu un post în cercetare și apoi de secretară bilingvă.

Urmează o perioadă grea, în care se confruntă cu moartea timpurie a mamei, fapt ce o destabilizează, apoi divorțul și statutul de mamă singură, trăiește din ajutor social și, după cum afirma ea ”într-o sărăcie cât de mare posibil în Marea Britanie modernă, fără a fi persoană fără adăpost”.

Ideea scrierii romanului îi vine în timp ce călătorea cu un tren care întârzia. Până la publicarea primei cărți, după multe refuzuri, face cursuri de pedagogie și scrie în cafenele.

Și în acest caz Jupiter își vede dispozitorul, pe Mercur, printr-un sextil, aspect despre care știm că vorbește despre oportunități pe care le putem valorifica; Mercur este în Leu și contribuie cu voință, dorință de afirmare și cu creativitate. Aici pun umărul și Marte și Neptun prin trigoane la Jupiter și Saturn. Stellium-ul buclucaș din Fecioară, care o implică și pe Venus cea creativă (și poate că implică și Luna), întărește tensiunea dintre Jupiter și Saturn și, probabil, o duce la limita suportabilității…

LARRY (LANA) WACHOWSKI – 21 iunie 1965, Chicago, Ilinois, SUA

Larry/Lana este transgender (aici, versatilitatea s-a manifestat și în acest mod, alături și de alte elemente din hartă, la fel ca în celelalte exemple), a lucrat împreună cu sora lui/ei la scenariul și regia filmelor din seria Matrix, amestec de science fiction, acțiune și o anumită dimensiune filosofică. Filmele îi aduc faima internațională și premiul SATURN pentru cel mai bun regizor.

Ca urmare a succesului seriei Matrix, a scris scenariul și a produs filmul ”V de la Vendetta”, apoi a urmat ”Cloud Atlas” (Atlasul Norilor) și… un lung-metraj științifico-fantastic, ”JUPITER Ascending” (Ascensiunea lui Jupiter).

În cazul lui Larry/Lana, Jupiter nu își vede dispozitorul, pe Mercur din Rac, cei doi fiind în semne alăturate (sunt, însă, conectați în antiscia). Mercur este în conjuncție cu Venus, o combinație favorabilă scrierii și inspirației și care contribuie la relația Jupiter-Saturn prin trigon la Saturn. De asemenea, în cuadratură sunt prinși și Luminătorii și îi dau, astfel, greutate. Iar tripleta Uranus, Pluto, Marte din Fecioară vine cu inovație și atenție la detalii, cu dorința de a fi altfel și cu capacitatea de autotransformare.

*

Acestea au fost câteva exemple  din  generațiile cu aspecte de cuadratură Jupiter în Gemeni – Saturn în Pești, și vedem că, în final, bătălia dintre cele două planete a fost constructivă. E adevărat că ei au avut la dispoziție mai mult timp să învețe să controleze aceste energii. Dar și noi avem avantajul că, știind despre ce e vorba, suntem mai pregătiți și îi putem primi pe cei doi în vizită cu lecția învățată.

Închei cu o cugetare a lui Thomas Edison care spunea: ”Cel mai sigur mod de a reuși este întotdeauna să încercați încă o dată”.

GABRIELA PETCULESCU,
simpatizant AAR

Articole scrise de Gabriela

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close