ElectivăMihaela IșfanSerial: Astrologie electivă - V. Robson

Astrologie Electivă, de Vivian E. Robson. Prietenie și favoruri

traducere de MIHAELA IȘFAN

Extras din ”Electional Astrology”, autor Vivian E. Robson (1890-1942), lucrare publicată pentru prima dată în 1937. Cartea a fost tradusă din limba engleză în limba română în cadrul proiectului Traduttore al Asociației Astrologilor din România.

CAPITOLUL X
PRIETENIE ȘI FAVORURI

Câştigarea dragostei şi a prieteniei

Întăriți Luna, casa a unsprezecea și stăpânul ei, plasându-i pe amândoi în trigon și recepție cu Venus, și Venus să fie puternică, în demnitate, sau altfel, Venus să fie în trigon și să primească stăpânii Ascendentului şi ai casei a unsprezecea; recepția fiind prin domiciliu ori exaltare. Dacă nu se poate face așa, atunci ele să fie în trigon și primite de Jupiter în acelaşi fel, iar stăpânul Ascendentului să fie puternic, în demnitate. Dacă prietenia este dorită în scopul câștigului sau al profitului, Fortuna să fie la Ascendent; dacă e vizată obținerea unei moșteniri, puneți Fortuna în a casa a patra, și tot așa, puneți-o în alte case în funcție de scopul pentru care se dorește prietenia.

Pentru prietenie cu rudele şi vecinii

Fortificați stăpânul Ascendentului temei natale în harta electivă şi, dacă este posibil, lăsați-l să aplice la un aspect bun cu stăpânul casei a treia; sau viceversa. Alternativ, lăsați stăpânii Ascendentului și ai casei a treia să fie în recepție și bine plasați. Întăriți casa a treia radicală și  pe stăpânul ei.

Reconcilierea persoanelor aflate în contradicție

Când este vorba despre doi fraţi sau vecini, fortificați Ascendentul și stăpânul lui, Luna şi dispozitorul ei şi casa a treia şi stăpânul acesteia; stăpânul casei a treia să fie în conjuncţie sau în alt aspect benefic şi în recepție de orice fel cu stăpânul Ascendentului. Dacă este posibil, stăpânul casei a treia să fie în aspect bun cu Ascendentul iar stăpânul Ascendentului, cu cuspida casei a treia; sau stăpânul Ascendentului să fie în casa a zecea sau în a unsprezecea și Luna să fie în aspect benefic cu oricare dintre semnificatori sau cu amândoi.

Când este vorba despre reconcilierea cu o femeie sau între femei, Venus trebuie întărită. Dacă sunt implicați oameni mai în vârstă sau superiori ierarhici, trebuie acordată atenție lui Saturn; dacă sunt egali, lui Marte; dacă este vorba despre tineri sau inferiori în ierarhie, lui Mercur.

În general, semnificatorii de mai sus se schimbă în funcţie de persoanele care urmează să fie reconciliate. Dacă chiar dumneavoastră sunteți una dintre părți, luați-vă Ascendentul și stăpânul lui drept semnificatori iar, pentru cealaltă persoană, luați ca semnificatori casa și stăpânul casei care o reprezintă în hartă: casa a patra pentru tată, a zecea pentru mamă, a şaptea pentru soţie, a cincea pentru copil, a șasea pentru servitor, și așa mai departe, în aceeași manieră în care, mai sus, casa a treia a fost alocată pentru frate, soră sau vecin.

Vizitele

La plecarea în vizită, stăpânul casei a șaptea să fie în Ascendent şi lăsați Luna să fie în aspect și recepţie cu orice planetă retrogradă, pentru că acest lucru dă asigurarea că persoana vizitată va fi întâlnită.

Aderarea la cluburi sau asociaţii

Întăriți stăpânul Ascendentului și lăsați-l să aplice la un aspect benefic cu stăpânul casei a unsprezecea, sau viceversa. Dacă este posibil, stăpânii Ascendentului şi casei a unsprezecea să fie în recepție sau Luna să transfere lumina de la stăpânul Ascendentului la stăpânul casei a unsprezecea. Dacă clubul sau asociația are legătură cu un scop specific, întăriți planeta sau casa care patronează acel scop și lăsați-o pe prima să fie în aspect favorabil cu semnificatorii.

Când deveniți Mason

Luați casa a douăsprezecea şi pe stăpânul ei, în locul celei de a unsprezecea, şi întăriți-l pe Jupiter.

Pentru petreceri şi reuniuni sociale

Fortificațicasele a unsprezecea şi a cincea, precum şi pe stăpânii lor, și lăsați Ascendentul sau Luna să fie în Leu sau Balanță, în aspect bun cu Venus. Maleficele să nu fie angulare şi semnificatorii să nu fie afectați de către acestea; afectarea de la Marte denotă ceartă sau neplăceri iar, de la Saturn, lentoare, greutate şi plictiseală.

În cazul petrecerilor în aer liber, este mai bine să îl întăriți pe Jupiter decât pe Venus pentru că, dacă Venus este mai puternică, există riscul să plouă[1]Eventualele contradicții din text au fost preluate ca atare, din textul original. Jupiter este cel care aduce ploaia… (N.r.).

Oferirea și trimiterea cadourilor

Fortificați casa a cincea şi pe stăpânul ei, şi pe Jupiter, de asemenea, şi vedeți ca Marte şi Saturn să nu aspecteze niciuna dintre aceste planete dar nici Luna și Fortuna și nici pe stăpânii acestora, nici Partea Bunurilor, nici Ascendentul sau stăpânul Ascendentului.

Dacă este posibil, Ascendentul și cuspida casei a cincea să fie în semne mutabile, cele mai bune fiind Peştii şi primele 15 grade ale Săgetătorului, apoi Fecioara şi, în cele din urmă, Gemenii.

Primirea cadourilor

Fortificați Ascendentul, casa a doua și pe stăpânii lor și, de asemenea, Luna şi stăpânul ei, astfel cadoul primit va fi cu folos . De asemenea, Fortuna trebuie întărită, la fel şi stăpânul ei, şi Jupiter și vedeți ca Marte şi Saturn să nu aspecteze niciunul dintre semnificatorii de mai sus.

Obținerea promisiunilor și solicitarea de favoruri

Fortificați casa a unsprezecea, stăpânul ei, Ascendentul şi stăpânul lui, şi Fortuna şi dispozitorul ei. Stăpânul Ascendentului să fie în aspect şi cu stăpânul casei a unsprezecea şi cu dispozitorulFortunei, sau unul dintre ei să fie în aspect armonios cu stăpânul Ascendentului iar celălalt în aspect armonios cu Ascendentul însuşi. Luna să fie în demnitate şi să fie primită de stăpânul casei a unsprezecea şi de planeta semnificatoare a lucrului promis. Stăpânul casei a şaptea să aplice la stăpânul Ascendentului, sau chiar la Ascendent; casa a şaptea semnifică persoana căreia i se cere favorul, Ascendentul semnifică persoana care îl cere iar Luna reprezintă promisiunea ori favorul dorit. De aceea este favorabil ca Luna să facă un aspect separant cu stăpânul casei a şaptea şi unul aplicant cu stăpânul Ascendentului.

Cuspida casei a unsprezecea ar trebui să fie în una dintre demnitățile planetei care semnifică persoana abordată; de exemplu, Saturn, pentru o persoană în vârstă, Jupiter, când este vorba despre un judecător sau un profesionist, şi aşa mai departe. De asemenea, planeta semnificatoare să aplice printr-un aspect bun la stăpânul Ascendentului și stăpânul casei care semnifică persoana abordată să intre într-un aspect favorabil cu stăpânul Ascendentului. Dacă este vorba despre tată, luați stăpânul casei a patra; dacă este vorba despre un superior din afacere sau despre o persoană influentă, luați stăpânul casei a zecea, şi aşa mai departe. Dacă afacerea se referă la bani, vedeți ca cea de a două casă şi stăpânul ei să primească un aspect favorabil de la semnificatorii persoanei abordate.

Când favorurile sunt cerute unui nobil sau unei persoane influente, puneți-l pe Jupiter la  Ascendent, în aspect bun şi în recepţie cu stăpânul casei a zecea. Sau plasați stăpânul casei a zecea la Ascendent sau în sextil sau trigon cu acesta ori cu stăpânul lui ori cu Luna. Dacă este posibil, plasați Luna în casa a zecea, fără să fie deloc afectată, şi stăpânul Ascendentului să fie de asemenea puternic şi neafectat de malefice. Vedeți ca nici Saturn şi nici Marte să nu fie angulari, mai ales la Ascendent, dacă nu sunt ei semnificatorii. Dacă nu pot fi îndeplinite toate aceste condiţii, stăpânul lucrului dorit să fie în casa a zecea, ori stăpânul casei a zecea să fie în casa care stăpâneşte lucrul dorit ori în aspect bun cu aceasta şi cu stăpânul ei şi, dacă este posibil, aspectul să fie însoțit de recepţie. 

Atunci când este abordat un rege sau un prinţ, să răsară la orizont un semn de foc și plasați Soarele în aspect bun cu Jupiter sau Venus. Sau lăsați Luna să fie la Ascendent, în aspect bun cu Soarele în casa a zecea.

Atunci când cererea este făcută unui preot, unui doctor, unui avocat sau unui judecător, Luna să fie în conjuncţie sau în aspect bun cu Jupiter, sau chiar în cuadratură, dacă cele două planete sunt în recepție. Atunci când sunt abordate persoane în vârstă, Luna să fie în aspect aplicant cu Saturn, din unghiuri, dacă este posibil. Când este abordată o femeie, Luna să aplice la un aspect favorabil cu Venus; iar atunci când sunt abordați scriitori, editori, funcționari, contabili etc., Luna să aplice la Mercur. În toate cazurile, aveți grijă ca propriul semnificator să fie în aspect favorabil sau în recepție cu semnificatorul persoanei căreia i se solicită sprijinul.

Pentru îndeplinirea dorinţelor sau obținerea recunoașterii pentru acțiuni

Puneți Săgetătorul, Peştii sau Racul la Ascendent. Întăriți-l pe Jupiter, Luna, casa a unsprezecea şi pe stăpânul acesteia. Dacă este posibil, plasați-l pe Jupiter în casa a unsprezecea sau la Ascendent, sau măcar în sextil sau trigon cu unul ori cu amândouă aceste locuri; şi să fie în recepţie cu stăpânul casei a unsprezecea. Dacă se poate, puneți stăpânul casei a unsprezecea la Ascendent iar stăpânul Ascendentului în casa a unsprezecea. Plasați Soarele în casa a zecea ori la Ascendent, fără să fie obstrucţionat, iar Luna puneți-o în trigon sau sextil cu el, sau chiar în cuadratură, dacă cei doi luminători sunt în recepţie iar Luna este puternică şi neafectată. Dacă este posibil, Luna să se separe de Jupiter, de stăpânul Ascendentului ori de stăpânul casei a unsprezecea, când aplică la Soare, pentru că aceasta denotă că recunoașterea sau lauda se va răspândi peste hotare.

Traducere de
MIHAELA IȘFAN,
membră AAR

Note

Note
1 Eventualele contradicții din text au fost preluate ca atare, din textul original. Jupiter este cel care aduce ploaia… (N.r.)
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close