Minola BratoveanuV.I.P.

Shakira – Vărsătorul talentat și relațiile sale

Sursa: Instagram

de MINOLA BRATOVEANU

Shakira este o binecunoscută interpretă vocală, care a intrat în atenția publicului mondial în perioada anilor 2001 – 2002, când a lansat melodia (și videoclipul muzical aferent) ”Whenever, wherever”. Această compoziție a devenit un megahit, care a cucerit întreaga lume, iar Shakira a devenit, de atunci, o vedetă cu notorietate universală.

Viitoarea cântăreață de succes s-a născut pe 2 februarie 1977, la ora locală (incertă) 9:30, în Barranquilla, primind apoi numele de Shakira Isabel Mebarak Ripoll. Rezonanțele arabe ale numelui se datorează tatălui ei, William Mebarak Chadid (născut la New York), de proveniență dintr-o familie de libanezi care și-au stabilit reședința mai întâi în SUA iar apoi în Columbia. Mama sa se numește Nidia Ripoll Torrado, provenind dintr-o familie spaniolă (catalană, mai precis), care s-a mutat în secolul al XIX-lea din Spania în Columbia. Shakira mai are încă opt surori și frați vitregi, care provin din prima căsătorie a lui Mebarak Chadid.

Harta natală a Shakirei ne indică o nativă Vărsător, dar pozițiile Ascendentului și ale caselor au un grad de imprecizie, din cauza incertitudinii orei de naștere (această oră a fost oferită de Edgar Garcia Ochoa în lucrarea biografică Shakira: que viva Colombia!, publicată în 2001). Totuși, dacă ne gândim la faptul că este vorba despre o artistă care a luptat foarte mult pentru propria afirmare și observăm și aspectul ei fizic (părul său cârlionțat care sugerează ”lâna de oaie”) atunci Ascendentul în Berbec este o poziționare plauzibilă. În aceeași direcție pledează și atitudinea sa impetuoasă, dinamică, în manifestările scenice. Dacă Ascendentul ar fi Berbec – și vom continua analiza cu această variantă pe care o susținem -, plasarea casei a III-a în Gemeni (semn dual) și a Lunii în Rac, în casa a IV-a, indică familia numeroasă, multitudinea de frați și surori ai Shakirei. Prezența Leului în casa a IV-a (a originilor), regentat de Soarele din Vărsător, indică originile multietnice (și din mai multe zone ale lumii) ale familiei Mebarak. Plasarea casei a IV-a în Rac (semn de apă) se poate corela bine cu nașterea Shakirei într-o localitate din vecinătatea apei (Barranquilla se află pe coasta sud-estică a Mării Caraibelor, în nord-vestul Columbiei).

Shakira a manifestat încă din copilărie aptitudini artistice. La vârsta de patru ani a scris prima sa poezie. Ulterior, poemele compuse de ea au devenit texte pentru melodii. Ea a urmat studiile primare și gimnaziale la o școală catolică și a avut o reală plăcere de a cânta în corul școlii. Totuși, la un moment dat, a fost eliminată din acest cor, pe motivul că are o voce prea puternică, iar glasul ei este ”ca al unei capre”. La un moment dat, ea a fost în pericol de exmatriculare, din cauza tendințelor hiperactive. Însoțindu-l pe tatăl său la restaurante cu specific arab sau libanez, ea a putut veni în contact cu sonoritățile muzicale orientale și cu belly-dance-ul (faimosul ”dans din buric”).

După vârsta de 10 ani, Shakira a devenit o solistă cunoscută în Barranquilla și în aria învecinată. Șansa ei de afirmare mai amplă (dincolo de zona natală) a venit prin deplasarea la Bogota (capitala Columbiei) și posibilitatea de a susține o audiție pentru reprezentanți ai Sony Music Colombia. După ce a interpretat trei melodii, ea a convins oficialii casei de producție muzicală, și a semnat un contract pentru trei albume. Acesta a fost parcursul Shakirei de la etapa de ”copil precoce și talentat” la faza de ”artist lansat”.

În harta ei natală putem urmări această evoluție. Venus din Berbec se corelează cu vocea puternică; totuși Venus este în exil, deci forța vocii sale a deranjat pe unii oameni, care au sesizat poate o anumită lipsă de armonie, de finețe sau de gingășie a unor acorduri sau sunete. Aceiași Venus se află în zodia Ascendentului, deci ar putea fi planetă angulară, dominantă, semnificând carisma evidentă a artistei (manifestată, plastic vorbind, ca ”lipici la public”) și talentele ei. Marte, regentul Ascendentului, se află în Capricorn, în casa a X-a, semnificând setea de afirmare, dinamismul manifestat în prezența spectatorilor (acest dinamism fiind considerat excesiv de pofesorii școlii sale), dar și combativitatea manifestată în direcția afirmării publice. Conjuncția Mercur – Marte se corelează cu o forță deosebită în rostirea cuvintelor, abilitate foarte utilă soliștilor vocali, care permite o comunicare dinamică cu publicul, pentru a obține un impact semnificativ.

După lansare, cariera muzicală a Shakirei a parcurs mai multe faze. Primul său album, ”Magia”, a fost lansat în 1991, când ea avea doar 14 ani. Acest album conține melodii schițate sau concepute de artistă încă de când avea opt ani. Este vorba despre melodii ale genurilor pop, rock, disco. Pentru a se face cunoscută în afara Columbiei, a participat în 1993 la un festival muzical din Chile, unde a avut un succes foarte mare, primind marele premiu. Al doilea album al său, ”Peligro”, a fost un eșec comercial, iar Shakira a decis să ia o pauză în activitatea artistică, pentru a-și finaliza studiile liceale. În 1994, Shakira a lansat melodia ”Donde Estas Corazon?”, care a avut un succes enorm, permițând ulterior lansarea celui de-al treilea album – ”Pies Descalzos”, care s-a bucurat de o mare notorietate atât în Columbia, cât și în SUA și alte țări. În 1996 Shakira deja evolua în primul său turneu ca solist consacrat. Turneul a constat în 20 de spectacole și s-a încheiat în 1997. A urmat cel de-al patrulea album – ”Donde Estas los Ladrones?”, în 1998. Cariera ei a continuat apoi cu alte lansări de albume, single-uri, primiri de distincții (premiul Grammy de trei ori, în varianta americană, dar și Latin Grammy, care i s-a decernat de 15 ori) și turnee: ”Laundry Service” (2001, primul album cu melodii interpretate în engleză), ”Fijacion Oral, Volumen Uno” (2005), ”Oral Fixation, vol. 2” (tot în 2005 lansat), ”Oral Fixation Tour” (turneu realizat în 2007) ș.a.m.d.

Dacă privim tema ei natală, remarcăm Mijlocul Cerului din Capricorn și pe regentul lui, Saturn, în semn fix (și într-o casă și zodie artistică: a V-a, Leu), care semnifică o carieră stabilă, durabilă (încă activă și în prezent). Marte și Mercur din casa a X-a semnifică o carieră condusă cu perseverență, muncă, inteligență, flexibilitate, adaptabilitate și spirit comercial. Soarele din Vărsător conferă artistei capacitatea de a se conecta cu grupurile de spectatori. Același Soare se află în recepție mutuală cu Saturn din Leu (deși cele două planete se află în opoziție). Deci strălucirea așteptată (Soarele) a venit cu o anumită lentoare sau încetineală (Saturn), a rămas apoi durabilă (recepția celor două planete). Luna din Rac (în domiciliu) a contribuit și ea la dobândirea notorietății, ca și Uranus din Scorpion și Neptun din Săgetător (ambele în exaltare). Cele două planete trans-saturniene i-au facilitat conexiunea cu publicul, inovația în plan muzical, inspirația în compoziție și folosirea dansului în cadrul spectacolelor.

Din viața personală a Shakirei sunt cunoscute două relații de cuplu semnificative. Cea dintâi relație artista a avut-o cu avocatul Antonio de la Rua, fiul unui fost președinte argentinian. Ei s-au comportat ca soț și soție între 2000 și 2010, fără a oficializa legătura.

După ruptura de Antonio, solista l-a cunoscut pe Gerard Piquet la Campionatul Mondial de Fotbal din 2010 (fotbalistul a apărut în videoclipul melodiei ei ”Waka waka”, ”official song” al Cupei Mondiale). Primul fiu al cuplului, Milan, s-a născut în 2013, iar al doilea fiu, Sasha, a venit pe lume în 2015. În 2022, cuplul a anunțat oficial despărțirea (motivele fiind, pe de o parte, infidelitatea lui Piquet iar, pe de altă parte, aroganța Shakirei, ”aerele” ei de vedetă).

Dacă privim sinastria lor (mai jos), descoperim doi Vărsători, deci o manifestare identică a energiei solare, și două personalități puternice. Este vorba despre două vedete care strălucesc în domenii diferite: muzică (Shakira) și sport (Piquet). La un moment dat, a apărut probabil o luptă pentru putere între ei, pentru a stabili cine este ”vedeta principală” și cine se situează ca ”vedetă secundară” (confruntarea dintre Soarele unuia cu Soarele celuilalt). Remarcăm planetele lui Piquet (Jupiter din Pești, Luna și Marte din Berbec) care se suprapun peste Venus, Ascendentul și casa I ale Shakirei. Aici a existat chimia dintre ei, atracția emoțională, afectivă și fizică, aceste suprapuneri alimentând pasiunea lor. Venus, Uranus și Neptun din harta lui Piquet se suprapun peste MC al solistei, ceea ce ne permite să înțelegem că fotbalistul și-a susținut iubita în derularea carierei ei artistice. Merită observat că Shakira are Pluton natal în casa a VII-a, care o predispune la relații de cuplu foarte pasionale, intense, dar care nu au o prea mare durabilitate (Pluton predispune la distrugeri, rupturi).

În cazul relației acestor două vedete opoziția dintre Saturn al Shakirei și Soarele amândurora a indicat o lipsă de durabilitate a relației lor. La aceasta adăugăm presiunea pusă de Marte al lui (din Berbec) pe opoziția Marte-Lună din harta ei și pe Pluton al ei (din Balanță);  plus tensiunile dintre zodiile în care ei au Luna (Berbec vs. Rac). Este limpede că au existat și nesincronizări ale programelor turneelor muzicale cu programele campionatelor de fotbal, care i-au silit uneori să stea la distanță unul de celălalt, pentru intervale mai lungi sau mai scurte de timp. Luptele lor de putere pentru primul loc (care sunt sugerate de plasarea planetelor lui Piquet peste Ascendentul solistei din Berbec, semn competitiv) s-au încheiat nu cu un câștigător, ci cu ruperea relației.

Shakira a fost și rămâne o interpretă vocală foarte talentată, inspirată, originală, creativă, având potențialul de a ne cânta și de a ne încânta pe mai departe.

Abonați-vă la newsletter-ul ”Astrele” pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă, de la articole de astrologie, la exerciții (provocări) și anunțuri despre evenimentele AAR, despre cursuri și ateliere organizate de astrologii revistei noastre și de colaboratorii noștri!

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close