Răspunsurile provocării „Reziliența și bucuria de a trăi în hărțile copiilor”
de LORENA COSTIN
În ediția precedentă am discutat despre „Reziliența și bucuria de a trăi în hărțile copiilor”. Cu acea ocazie, am lansat și o provocare introspectivă, de a evalua relația cu părinții și acțiunile lor care vă inspirau și vă dadeau încredere cel mai mult. Cum noi toți am fost copii odată și continuăm să fim copiii cuiva, este un exercițiu util să reflectăm asupra Soarelui din harta proprie – ne ajută să descoperim sursa fericirii și vitalității din cursul vieții.
Parcurgem, așadar, poveștile lui Carmen, Juliana, Roxana și Doinița și ascultăm perspectiva lor. Patru povești care inspiră, aduc informație și vă vor da de gândit – vă promit!
Frumusețe, armonie și… Balanță
CARMEN MOLDOVAN:
„Eram fascinată de tatăl meu când purta discuții pe teme istorice, politice și despre spionaj, cu alții. Avea un discurs absolut minunat, interlocutorii lui erau angajați în discuție, erau captivați.
Tatăl meu lucra în fier forjat în timpul liber și ieșeau niște decorațiuni minunate din mâinile lui, era foarte meticulos, atent la detalii și cu un simț estetic desăvârșit. Admiram produsul finit, era ca o magie ce făcea!
El mi-a deschis ochii asupra lumii, într-un fel în care nu aș fi putut-o afla doar din cărți sau de la școală, unde se preda în stilul acela comunist, impus. Asculta „Europa Liberă” pe ascuns, ca mulți alți români. El mi-a definit când aveam 5 ani prima dată semnul Balanței, zodia în care sunt născută, în niște cuvinte pe care nu le pot uita: <<Balanța înseamnă armonie, echilibru și dreptate>>. Văzusem într-o vitrină de bijutier un pandantiv cu simbolul zodiei Balanță și am fost curioasă ce reprezintă.”
Carmen, ne-ai împărtășit o poveste deosebită, reflectată și în harta ta prin poziționarea Soarelui în zodia Balanței și prin aspectele pe care le formează. Conjuncția cu Venus arată simțul estetic al tatălui, iar trigonul cu Marte, abilitățile în manipularea fierului. Prin conjuncția (disociată) cu Pluton apare aspectul investigativ și pasiunea pentru spionaj, iar sextilul cu Jupiter și Neptun în Săgetător reflectă idealurile sociale la care aspira tatăl tău. Trigonul cu Saturn în Gemeni, precum și conjuncția Mercur-Pluton din Fecioară reflectă lucrul manual pe care îl efectua cu atenție sporită. Ce ai spus îmi amintește de diversele fațete ale zodiei Balanță: frumusețe în spațiul fizic, echilibru și dreptate – armonia socială. Este minunat, însă, că ai văzut în tatăl tău chiar lucrurile care te fac pe tine deosebită! – curioasă, intuitivă, cu un talent deosebit pentru a aduce armonie, echilibru și frumusețe în jurul tău.
Balanța, din nou, în toate formele ei…
JULIANA CONSTANTINESCU:
„Mă simt recunoscătoare pentru faptul că Universul m-a binecuvântat cu un Soare armonios aspectat, în ciuda faptului că acesta se află în cădere în primul grad în semnul Balanței; astfel, putem observa că principiul venusian de găsire a echilibrului se aplică în cazul armonizării celor două talere, cea a aspectelor și cea a energiei zodiei în care se află planeta.
Pot spune că prezența Soarelui în acest semn și-a manifestat influența asupra mea începând cu vârsta de 5-6 ani, când părinții mei, inspirați fiind de minimele cunoștințe astrologice la care aveau acces legate de zodia solară, m-au îndrumat către lumea artelor. Atunci am luat contact cu primul curs de pian, pentru ca, mai târziu, totul să devină destul de serios și să fiu înscrisă la un liceul de artă unde am studiat pianul timp de 12 ani, o perioadă presărată cu recitaluri, audiții, concerte, premii și multe emoții. Cu siguranță nu e întâmplător trigonul pe care Soarele îl realizează cu Neptun din semnul Capricornului, aspect care m-a împins spre explorarea talentelor nu doar în domeniului muzicii, dar și în ceea ce privește activitățile extrașcolare la care părinții m-au încurajat să particip, printre care baletul, gimnastica ritmică, ateliere de creație literară sau chiar cursuri de modeling.
Tendința spre eleganță și bunul gust vestimentar le-am descoperit încă de mică. Întotdeauna îmi vine în minte dulapul cu bijuterii al mamei și felul în care asortam accesoriile împrumutate la ținutele pe care le alegeam cu atenție zilnic.
O altă amintire dragă și îndepărtată mă duce cu gândul la tata (Soarele) care mi-a arătat primii pași spre credință, spre importanța stabilirii unei conexiuni cu Dumnezeu (Neptun), de la care am învățat primele două rugăciuni, la 4-5 anișori, pe care le rosteam împreună. Din nou, trigonul Soare-Neptun și-a activat magia.
Plasarea Soarelui în casa a IX-a, în sextil cu Pluto din Săgetător și Marte din semnul Scorpionului, au fost alături de mine încă din copilărie, dar și pe tot parcursul școlii, perioadă în care părinții mei mă încurajau să mizez mult pe dezvoltare, să experimentez activități noi, să îmi lărgesc orizontul cunoașterii și „Să fac totul cu pasiune”, cum ar spune tata. Nu e de mirare că în clasa I aveam o bucurie incredibilă de a împărtăși cele învățate în ziua respectivă… după ce mă întorceam de la școală, îi predam mamei lecțiile de teoria muzicii iar, mai apoi, o evaluam acordându-i calificative. De altfel, dragostea pentru cunoaștere și pătrunderea în profunzimea înțelesurilor s-a manifestat și încă se manifestă în cazul meu. Iar curiozitatea a reușit să avanseze ulterior la un nou nivel… moment în care am pășit pe tărâmul cunoașterii ușor… atipice… cea uraniană. Încă din copilărie urmăream cu fascinație, alături de mama, emisiuni astrologice televizate și îmi imaginam că într-o zi voi fi capabilă să înțeleg acel limbaj mult prea complex pentru un copil de 8 ani (Soarele face un trigon cu Uranus din Vărsător).”
Dragă Juliana, mulțumim că ne-ai împărtășit aceste fragmente importante din copilăria ta – citind ce ne-ai scris, este foarte ușor de resimțit dragostea, iubirea și pasiunile pe care le-ai trăit în copilărie. Admir intuiția părinților tăi de a te direcționa către activitățile venusiene de mică, precum și faptul că te-au îndrumat spiritual, conform nevoilor tale. Când ne povesteai că o „ascultai” pe mama ta din teorie muzicală, m-am gândit imediat la poziționarea Soarelui, a lui Mercur și a Nodului Nord în casa a IX-a. Ai abilitatea ta de a-i învăța pe alții lecții de viață importante, trecute prin filtrul propriei înțelepciuni – ce frumos că te simțeai încurajată să exersezi acest lucru de mică! Faptul că înțelepciunea ta este construită prin pasiuni venusiene, uraniene și neptuniene este altceva. Dar, cu siguranță, este ceva ce poți face cu mult succes!
Experiența venusiană – prin perspectiva Taurului
ROXANA SERESCU:
„Din partea mamei, îmi plăcea foarte mult să aud <<vai, ce frumos ai desenat/colorat>> – vocea mea creativă se simțea validată astfel. Din partea tatălui, cel mai bine mă simțeam când, după ce mă învăța ceva (în special ceva pe care știam că mă voi putea baza în viitorul apropiat), îmi spunea sau îmi dădea sentimentul de <<uite, vezi că poți singură?>> – mai exact, când îmi inspira încredere în forțele proprii, deci autonomie.”
Roxana, mulțumim că ne-ai împărtășit povestea ta! Fără dar și poate, autonomia și abilitatea de a crea stabilitate, confort și siguranță prin lucruri frumoase (venusiene) sunt importante pentru tine. Mai ales când vine vorba de cunoștințe și abilități cu posibilă aplicabilitate în cariera ta – și vedem Soarele în casa a X-a, împreună cu guvernatoarea casei a III-a (Venus) și în relație cu guvernatorul casei a IX-a (Marte) -, validarea părinților tăi a jucat un rol important în construirea încrederii în tine! Te încurajez să îți oferi această validare și încurajare în continuare, întrucât mereu există un copil interior care te va motiva să mergi înainte când aude această încurajare.
Fără limite
DOINIȚA GHEORGHE:
„Îmi plăcea să îl privesc pe tatăl meu la lucru, „meșterind”, de la pus faianță până la reparația pompelor de apă. A inventat fel de fel de lucruri, de la centrală de încălzire cu boiler cu dublă încălzire, până la bicicletă de slăbit pentru o doamnă din partid sau mașină de făcut plasă pentru gardurile din parc…Toate în casă erau făcute de mâna lui (inclusiv casa).
Când eu eram elevă, el nu avea liceul dar știa mai multă fizică și electricitate decât mine. Învăța demontând fiecare lucru pe care îl cumpăra. Îl făcea bucățele pe care le așeza în ordine apoi le reasambla. De multe ori nu-i mai ieșea și trebuia să cumpere alt aparat, spre disperarea mamei. Dar, în scurt timp, putea repara orice lucru, apoi a început să creeze. Îl priveam și îmi doream să învăț și eu, dar mă dădea deoparte, spunea că nu e meserie de fată. Și eu am rămas cu frustrarea că nu m-am născut băiat. Când muncește, nu mai vede și nu mai aude nimic în jur. Se vede pe chipul său că este într-o altă lume. Povestește că întâi construiește totul în mintea lui, face efectiv imaginea cu detaliu până la cel mai mic șurub. Apoi o face să se miște, să funcționeze. Până nu duce totul la bun sfârșit în imaginația lui, nu se apucă de lucru și nu vorbește nimic despre ea. După ce a terminat de imaginat, se apucă de construit și mâinile îi merg ceas, pentru că știe clar fiecare pas. Încă mă fascinează.
Anul acesta face 80 de ani, muncește încă, este încă cel mai apreciat meseriaș din oraș. După ce a împlinit 75 de ani, a început să citească Constantin Dulcan și cărți despre energetica corpului. Nu mi-aș fi închipuit asta niciodată pentru că nu l-am văzut niciodată citind. Mama a fost cea care a cumpărat și a citit cărți. El nu a citit nici măcar o carte de povești.”
Dragă Doinița, mulțumim pentru că ne-ai împărtășit povestea ta deosebită! Modul în care l-ai descris pe tatăl tău arată o apreciere deosebită, în special pentru inteligența și capacitatea lui de a crea atât de multe lucruri în ciuda educației formale incomplete – e probabil ca opoziția dintre Soare și guvernatoarea casei a IX-a (Luna) să indice asta, la care se adaugă relația Soarelui cu Uranus cel inventiv. Poate este cazul să remarcăm faptul că tu însăți ai o dorință (și capacitate) extraordinară de a învăța, explora și împărtăși această expertiză cu cei din jur, iar faptul că observai aceste trăsături în personalitatea tatălui tău era o proiecție a talentelor pe care tu le deții. Este păcat că nu a vrut să înveți alături de el, fapt care te-a dezamăgit. Sper că știi că acest lucru a fost o reflexie a propriilor credințe limitate prin contextul social, nu o evaluare corectă a abilităților tale reale. Meriți să crezi în abilitățile tale de a învăța și de a-i învăța pe cei din jur! Faptul că tatăl tău era atât de muncitor este reflectat, printre altele, de poziționarea Soarelui în casa a II-a, de curiozitatea lui, pasiunea de a creea obiecte, case, sisteme care asigurau stabilitate și siguranță celor din jur.
Cât despre mama ta, mi s-a părut interesantă opoziția dintre Soare și Lună în harta natală. În condițiile în care mama ta citea cărți dar tatăl tau era concentrat pe învățarea prin practică, antiteza Gemeni-Săgetător pare accentuată aici. Tu, însă, le deții pe ambele: curiozitatea de a citi, de a te conecta cu cei din jur și de a trage de a găsi concluzii importante, înțelepte. Una nu o exclude pe cealaltă!
Patru povești extraordinare ne-au arătat perspectiva copilului adult asupra părinților lui. Astăzi, am învățat cât de ușor copiii extrag de la părinți informațiile relevante pentru drumul propriu și cât de importanți sunt părinții ca model de viață pozitiv, încurajator. Asta Ne amintește că noi, ca adulți, îi putem inspira pe micuții noștri făcând ceea ce ne pasionează și încurajându-i să încerce lucrurile de care se simt atrași. Dar mai mult, ca adulți, putem încuraja copilul dinăuntrul nostru să facă acele lucruri către care tinde cu atâta pasiune.
Tu cum îți încurajezi copilul tău interior astăzi?
LORENA COSTIN,
membră AAR, redactor Astrele
Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.