Diana SpineanElectivăMihaela IșfanSerial: Astrologie electivă - V. Robson

Astrologie Electivă, de Vivian E. Robson. Elecții domestice

traducere de MIHAELA IȘFAN și DIANA SPINEAN

Extras din ”Electional Astrology”, autor Vivian E. Robson (1890-1942), lucrare publicată pentru prima dată în 1937. Cartea a fost tradusă din limba engleză în limba română în cadrul proiectului Traduttore al Asociației Astrologilor din România.

CAPITOLUL VII
ELECȚII DOMESTICE

Angajarea servitorilor

Fortificaţi Ascendentul și stăpânul lui, Luna și dispozitorul ei, Fortuna şi dispozitorul ei şi, de asemenea, semnul şi stăpânul casei a şasea şi dispozitorul lui, şi lăsați planetele benefice să fie deasupra orizontului. Faceți ca stăpânul casei a şasea să aplice la stăpânul Ascendentului, sau faceți ca ultimul să dispună de cel dintâi. Se crede că, procedând astfel, servitorul va deveni harnic şi respectuos dar, dacă o malefică este în casa a patra sau a șasea, servitorul va fi neloial.

Dacă toate aceste reguli nu pot fi respectate, atunci plasaţi stăpânul casei a şasea pe Ascendent sau pe Mijlocul Cerului, ori în sextil sau trigon cu cuspidele acestor case.

Dacă servitorul pare a fi o sursă de profit ca, de exemplu, un muncitor la o firmă , atunci plasaţi stăpânul casei a şasea în casa a doua, neafectat, dar nu neapărat în demnitate esențială. Dacă este imposibil să procedați astfel, plasați-l în sextil sau în trigon cu cuspida casei a doua sau în recepţie mutuală cu, ori dispozitat de, stăpânul casei a doua. În orice caz, este recomandat ca stăpânul casei a şasea să fie în aspecte bune cu stăpânii Ascendentului şi cel al casei a doua din harta natală, iar casa a doua și Luna din harta radicală (natală, n.t.) să fie neafectate de poziţiile elective.

Luna trebuie să fie puternică, bine aspectată, şi liberă de orice influenţă negativă. Ea este bine plasată în Taur, Gemeni sau Fecioară. Dacă Luna este în Leu, servitorul poate fi mândru şi cu un mare apetit – apetit valabil și când Luna e în Taur. Dacă Luna este în Capricorn ori în Vărsător, atunci servitorul va pleca, apoi va reveni şi tot aşa. Dacă Luna este în Peşti, atunci este pericol de neloialitate, de neonestitate sau există risc de ebrietate, dacă Luna este câtuși de puțin afectată.

Per ansamblu, cel mai bine este ca Luna să fie plasată în semn fix şi, astfel, amplasarea ei în Taur, Leu, Scorpion este favorabilă în general, la fel şi plasarea ei în a doua parte a Săgetătorului. Unii  specialişti spun că pentru a angaja un servitor Luna trebuie să fie în Gemeni, Fecioară, Balanță, Săgetător sau Vărsător iar, pentru o servitoare, Luna trebuie să fie în Taur, Rac sau Peşti. Trebuie evitate mai ales afectările din partea maleficelor, pentru că Saturn dă lene şi mizerie; Marte dă risc de hoție, necumpătare şi pericol de foc; Neptun dă trădare şi necinste; Uranus dă pierderi prin spargere şi, de asemenea, dificultăţi şi probleme neaşteptate. Afectările de la Mercur denotă furt şi minciună; de la Venus, dezordine și, posibil, imoralitate; şi, de la Jupiter, furt şi necinste. De asemenea, este înţelept să evitați orice afectare în Rac sau în Fecioară, semnele domestice.

Cumpărarea hranei şi gătitul

În viaţa de zi cu zi, în îndeletniciri de felul acesta, Luna este de primă importanţă. Când Luna este în Berbec sau Capricorn, mai ales când aplică la Jupiter, momentul este oportun pentru a cumpăra şi consuma carne de oaie şi de viţel.

În Taur, mai ales dacă Luna aplică la Venus, este bine (de cumpărat și consumat, n.r.) carne de vită şi, de asemenea, zahăr şi dulciuri. Dacă Luna e în Gemeni sau în alt semn de aer şi aplică la Mercur, consumul cărnii de pasăre este periculos și, dacă ea aplică la Marte, ar trebui evitate toate cărnurile care încălzesc (organismul dpdv umoral[1]Tipurile de carne care încălzesc organismul din punct de vedere umoral sunt: carnea de oaie, capră, cărnurile de orice fel la saramură (cărnuri de Foc); carnea de pui, rață, iepure (carne … Continue reading, n.r.).

În Rac, este bine de cumpărat lapte, unt, brânză, ouă, ceapă şi ceai.

În Leu, sau când Luna aplică la Marte, din Fecioară, trebuie evitată carnea de vânat. În Fecioară, este bine de cumpărat legume, cereale, făină, pâine şi prăjituri dar, dacă Luna este afectată de Marte, nu trebuie consumate ierburi, legume şi fructe, mai ales caise, piersici, prune şi cireşe.

În Balanţă sau Vărsător, Luna favorizează consumul de lapte sau de alimente făcute din lapte, cum sunt șarlota și altele la fel, produsele de cofetărie de asemenea.

În Scorpion, este bine de cumpărat medicamente dar, dacă Luna este afectată de malefici, atunci este periculos. În Săgetător, este potrivit consumul de vânat.

În Capricorn, este bine de cumpărat cafea, cacao şi iepuri de câmp sau de casă. În Peşti, este  bine de consumat peşte, mai ales dacă Luna aplică la Jupiter. Dacă Luna aplică la un aspect bun cu Soarele sau cu Marte, poate fi cumpărat sau consumat orice fel de carne; dacă Luna face aspect bun cu Mercur, atunci sunt favorizate cerealele, legumele şi carnea de pasăre; dacă face aspect bun cu Venus, atunci zahărul, dulciurile şi prăjiturile elaborate; dacă face aspect bun cu Jupiter, sunt favorizate produsele de băcănie şi proviziile iar, dacă Luna aplică la Saturn, e bine să fiți precauţi cu hrana expirată, carnea sărată şi alimentele reci.

Când faceţi cumpărături, fiţi atenţi la afectările în şi dinspre Leu, mai ales în harta natală, pentru că ele induc neatenţie, pierderea coletelor, restul la bani dat greșit şi alte ghinioane similare.

Când coaceţi, este bine să plasaţi Luna în Berbec, Rac, Balanţă sau Capricorn, iar când fierbeţi sau preparați o băutură, Luna ar trebui să fie în Rac, Scorpion sau Peşti. Când frigeţi, este util un aspect bun cu Marte dar o afectare poate cauza arsuri. Dacă gătiţi la aragaz sau electric, fiţi atenţi la afectările de la Neptun, respectiv, Uranus, acestea putând cauza scurgeri de gaze sau scurtcircuite.

Când preparați prăjituri, puneţi Luna în Gemeni, Balanţă sau Vărsător, în aspect bun cu Venus sau Mercur, şi evitaţi afectările de la Saturn, care cauzează tasarea aluatului. Dacă se fac prăjituri pretenţioase sau dulciuri, cel mai bine este ca Luna să fie în Balanţă.

În pregatirea gemului, Luna ar trebui să fie în Scorpion sau în Taur, în aspect benefic cu Venus.

Când faceţi vinul sau alte băuturi, plasaţi Luna în Peşti sau în Taur, în aspect bun cu Venus. Evitaţi aspectele de la Saturn, care fac băutura astringentă, și de la Marte, care fac băutura tare; şi, de asemenea, ele aduc pericolul de spargere a sticlei care conține băutura; sunt avantajoase, însă, aspectele bune cu Mercur, cu Jupiter sau cu Soarele.

O cină, un ospăţ sau un banchet ar trebui începute când Ascendentul şi stăpânul lui sunt plasate favorabil şi când Luna, dispozitorul ei, cuspida casei a cincea şi stăpânul ei sunt bine aspectate și sunt toate libere de orice afectare de la Marte şi Saturn şi sunt în recepţie cu stăpânii caselor a şaptea şi a unsprezecea.

Cumpărarea uneltelor, bunurilor domestice şi a ustensilelor

Când cumpăraţi unelte şi produse de feronerie, Luna ar trebui să fie în aspect benefic cu Marte, mai ales dacă articolele sunt confecţionate din fier sau oţel; cu Jupiter, dacă sunt confecţionate din cositor; cu Venus, dacă sunt din cupru; cu Saturn, dacă sunt din plumb; şi cu Mercur sau Uranus dacă sunt din aluminiu.

Când cumpăraţi burghie, şuruburi, piuliţe, cuie, ciocane şi unelte similare, cu acționare mecanică, Luna ar trebui să fie plasată într-un semn cardinal, mai ales în Berbec, şi bine aspectată. Pentru unelte de șlefuit și de canelat, Luna stă bine în Taur, Balanţă şi Vărsător; pentru fierăstraie, în Capricorn şi Vărsător; pentru instrumente de măsură, în Gemeni şi Fecioară; iar pentru foarfece şi instrumente de tăiere, în Gemeni.

La cumpărarea ustensilelor casnice, Luna ar trebui să nu fie afectată şi să fie în semnul care stăpânește articolul respectiv ori să fie bine aspectată de planeta care stăpânește acel semn. Pentru veselă ceramică, afectările care implică Racul ar trebui evitate. Pentru sticlă şi alămuri ornamentale, Luna ar trebui să fie în Leu; pentru vase şi tigăi, semnele potrivite sunt Taurul şi Fecioara iar un aspect favorabil cu Marte este benefic. Pentru săpun şi ustensile de curăţat, Luna este cel mai bine plasată în Rac; pentru lustruit, în Leu; şi pentru mături şi perii, Rac sau Capricorn. Pentru ustensile de tăiat şi de cusut, Luna ar trebui să fie în Fecioară; pentru pioneze şi ace, în Berbec; pentru lână, în Taur; pentru mătase, în Balanţă sau Vărsător şi pentru bumbac, în Rac sau Fecioară. La cumpărarea unui aspirator, Luna ar trebui să fie plasată într-un semn fix, de preferinţă în Vărsător; acest semn este de asemenea favorabil pentu a cumpăra aparate electrice şi cu gaz. Pentru mobilă, cel mai bun semn este Balanţa, cu aspecte bune de la Venus şi Jupiter.

 Munca în gospodărie

Când spălăm, Luna ar trebui să fie într-un semn de apă, mai ales în Rac, bine aspectată cu Venus şi Jupiter.Ar trebui evitate afectările de la Saturn, altfel rufele se murdăresc foarte rapid.

Când curăţăm, un aspect favorabil de la Saturn este util deoarece dă meticulozitate, în timp ce un aspect bun cu Marte dă energie. Dacă măturaţi, periaţi şi ștergeți praful, cea mai bună amplasare a Lunii este în semne de pământ, iar semnele de aer trebuie evitate. Când curățați hornul, Luna nu trebuie să fie afectată de Saturn; este potrivit s-o plasați într-un semn de foc, în aspect favorabil cu Jupiter.

Pentru reparaţiile în gospodărie, Luna ar trebui să fie în semnul care stăpânește articolul de reparat, în aspect favorabil cu Venus, cu Jupiter sau cu Soarele, şi cu dispozitorul ei. În general, pentru lucrările de dulgherie, Luna stă cel mai bine în Rac, bine aspectată de Jupiter, dar pentru repararea mobilei, Balanţa sau Vărsătorul sunt cele mai potrivite semne.

Pentru zugrăvit, Luna să fie într-un semn de apă, mai ales Scorpion; pentru văruit, în Rac iar pentru tapet, într-unul dintre semnele de aer.

Pentru lucrări electrice, cele mai bune semne sunt Vărsător, Balanţă ori Gemeni, sau când Luna este în aspect favorabil cu Uranus; pentru repararea instalaţiilor de gaze, Luna să fie în Vărsător sau în aspect bun cu Neptun.

Pentru repararea chiuvetelor şi drenarea ţevilor, plasaţi Luna în Scorpion sau în aspect bun cu o planetă din acest semn.

Note

Note
1 Tipurile de carne care încălzesc organismul din punct de vedere umoral sunt: carnea de oaie, capră, cărnurile de orice fel la saramură (cărnuri de Foc); carnea de pui, rață, iepure (carne de Aer). (N.r.)
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close