AdiMElectivăSerial: Astrologie electivă - V. Robson

Astrologie Electivă, de Vivian E. Robson. Reședințele lunare și aspectele

traducere de ADRIAN MÎNDRUȚĂ-TĂNĂSESCU (AdiM)

Extras din ”Electional Astrology”, autor Vivian E. Robson (1890-1942), lucrare publicată pentru prima dată în 1937. Cartea a fost tradusă din limba engleză în limba română în cadrul proiectului Traduttore al Asociației Astrologilor din România.

CAPITOLUL IV
REŞEDINŢELE LUNARE ŞI ASPECTELE

Obiceiul vechilor autori care tratau subiectul elecțiilor era să prezinte o listă a efectelor datorate poziţiei Lunii în diversele semne şi reşedinţe, şi ale aspectelor lunare cu alte planete. Nu este necesar să tratăm aici poziţiile Lunii în semn, căci subiectul este dezvoltat cu cea mai mare largheţe în capitolele următoare, decât pentru completarea efectelor asociate cu reşedinţele lunare, şi sunt adăugate şi influenţele elecţionale ale aspectelor lunare.

Reşedinţele lunare alcătuiesc un fel de zodiac lunar cu 28 de diviziuni, care este corelat direct cu stelele fixe şi constelaţiile, şi doar indirect cu semnele zodiacului în utilizarea obişnuită. Fiecare reşedinţă are o întindere de 12°51′25′′.7 iar şirul lor începe la 0° Berbec al constelaţiilor, care azi[1]Reamintim cititorului că lucrarea a fost publicată în 1937. În prezent (octombrie 2023), punctul vernal se află în Pești. (N.r.) corespunde cu circa 19° Berbec din zodiacul semnelor folosit în toate studiile astrologice[2]Deoarece reședințele lunare sunt strâns legate de constelații, mai precis de stelele fixe, prima reședință va începe cu steaua fixă care stăpânește constelația Berbecului, adică … Continue reading. Corespondenţa exactă nu este cunoscută cu siguranţă, iar autorităţile în domeniu nu s-au pus de acord nici asupra datei exacte când cele două zodiace au coincis, dar pentru scopul lucrării prezente orice diferenţă este de mică importanţă, şi aproape sigur este mai mică de un grad. Cea mai recentă estimare este cea făcută de Dr. Vijaya-Raghavulu, care arată că poziţia în semn a începutului zodiacului constelaţiilor cădea la 19°10′39′′.09 pe 1 ianuarie 1937, cu un avans anual de 50′′.264799. Numele arabe, gradul iniţial şi influenţa elecţională a fiecărei reşedinţe sunt date astfel: –

 1. Al Sharatain sau Al Nath. 19°11′ Berbec[3]Având în vedere că lucrarea a fost publicată în 1937, toate reședințele menționate aici vor fi recalculate de cititor pornind de la 4°18′ Taur în loc de 19°11′ Berbec. (N.r.). Bună pentru călătorie şi pentru luat medicamente, în special laxative. A se evita certurile.
 2. Al Butain. 2°2′ Taur. Bună pentru căutarea de comori, luarea de prizonieri şi captivi, călătorii pe apă, cumpărare de animale, răsădit şi semănat.
 3. Al Thurayya. 14°54′ Taur. Bună pentru vânătoare, lucrări chimice, cumpărare şi vânzare, şi călătorii pe pământ dar nu pe apă.
 4. Al Dabaran. 27°45′ Taur. O reşedinţă nefavorabilă. Rea pentru construit, minerit, săpat puţuri şi construcţie de fântâni, deoarece cauzează piedici şi distrugeri în asemenea activităţi. Rea pentru căsătorie şi voiaje. Bună pentru răsădit şi semănat. Produce şuvoaie de lucruri înfiorătoare, şi cauzează certuri.
 5. Al Hak’ah. 10°36′ Gemeni. Favorabilă pentru construit, revenire din călătorii, trimiterea copiilor la şcoli sau universități, comerţ, călătorii, căsătorie şi tratament medical.
 6. Al Han’ah. 23°28′ Gemeni. Favorabilă pentru vânătoare, asedierea de cetăţi şi începerea războaielor şi expediţiilor punitive. Rea pentru plantat şi însămânţat, pentru tratamente medicale şi pentru toate operaţiile paşnice.
 7. Al Dhira. 6°19′ Rac. Favorabilă pentru chestiuni băneşti, prietenie, aventuri amoroase, plantat şi semănat. Rea pentru orice fel de călătorie şi pentru oamenii cu autoritate. Se spune că e favorabilă pentru a curăţa un loc de muşte.
 8. Al Nathrah. 19°11′ Rac. Favorabilă pentru dragoste, prietenie, chestiuni sociale, călătorii şi tratamente medicale. Se spune că alungă şoarecii şi că este rea pentru prizonieri şi captivi.
 9. Al Tarf. 2°2′ Leu. Favorabilă călătoriilor, dar rea pentru călătorii terestre. Cauzează certuri, şi este rea pentru sădit şi semănat.
 10. Al Jabhah. 14°54′ Leu. Favorabilă pentru aventuri amoroase şi căsătorie, construit, obţinerea de ajutor de la alţii, plantat şi însămânţat. Rea pentru călătorii.
 11. Al Zubrah. 27°45′ Leu. Bună pentru voiaje, comerţ, negocierea recompensei pentru prizonieri sau salvarea captivilor, şi pentru răsădit şi semănat. Rea pentru luarea de purgative.
 12. Al Sarfah. 10°36′ Fecioară. Favorabilă pentru plantări şi însămânţări, mariaj, îmbunătăţirea condiţiilor altora. Rea pentru voiaje.
 13. Al Awwa. 23°28′ Fecioară. Favorabilă pentru plantat şi semănat, arat cu plugul, operaţiuni financiare, mariaj, călătorii pe pământ şi apă, eliberarea prizonierilor, trimiterea de mesageri, şi pentru toate lucrările de natură binevoitoare şi caritabilă.
 14. Al Simak. 6°19′ Balanţă. Favorabilă pentru răsădit şi semănat, tratament medical, şi pentru voiaje, dar rău pentru călătoriile pe uscat. Este o poziţie dubioasă pentru mariaj, fiindcă favorizează adulterul.
 15. Al Ghafr. 19°11′ Balanţă. Favorabilă pentru căutare de comori, minerit, toate tipurile de săpături şi excavaţii, şi deschideri de procese. Rea pentru mariaj, interacţiune socială, construcţii şi călătorii.
 16. Al Jubana. 2°2′ Scorpion. Cu excepţia eliberării prizonierilor, această reşedinţă este nefavorabilă pentru orice, şi îndeosebi pentru călătorii, mariaj, negustorie şi lucrări agricole.
 17. Iklil al Jabhah. 14°54′ Scorpion. Favorabilă pentru poveşti de dragoste, construcţie, achiziţii de animale şi afaceri în general, dar rea pentru voiaje.
 18. Al Kalb. 27°45′ Scorpion. Favorabilă pentru construit, plantat şi semănat, călătorii, eliberarea de prizonieri, începerea proceselor, operaţiuni secrete. Rea pentru căsătorie.
 19. Al Shaulah. 10°36′ Săgetător. Favorabilă pentru operaţiuni războinice, asedii de oraşe, lupte navale etc. Este bună pentru plantat şi semănat, voiaje şi procese, dar tinde să cauzeze pierderea poziţiei.
 20. Al Na’am. 23°28′′ Săgetător. Favorabilă pentru vânătoare; cumpărarea, dresarea şi îmblânzirea de animale; şi pentru întărirea închisorilor şi incintelor fortificate. Este rea pentru promovarea companiei şi pentru mariaj.
 21. 21 Al Baldah. 6°19′ Capricorn. Favorabilă pentru construit, plantat şi însămânţat, afaceri, călătorii şi tranzacţii legale, dar rea pentru mariaj, căci duce la divorţ.
 22. Al Sa’d al Dhabih. 19°11′ Capricorn. Favorabilă pentru voiaje şi tratamente medicale. Rea pentru cumpărarea sau purtarea de haine noi, şi pentru angajarea de servitori.
 23. Al Sa’d al Bula. 2°2′ Vărsător. Favorabilă pentru tratament medical, eliberare de prizonieri, călătorii. Rea pentru căsătorie şi pentru luat sau dat bani cu împrumut.
 24. Al Sa’d al Su’ud. 14°54′ Vărsător. Favorabilă pentru căsnicie, tratament medical, plantări şi însămânţări, şi pentru plecarea la război, deşi obstrucţionează acţiunile guvernului.
 25. Al Sa’d al Ahbiyah. 27°45′ Vărsător. Favorabilă pentru construit, trimitere de mesageri, inițiere de procese, călătorii, legarea de prietenii şi mariaj. Rea pentru exerciţiu fizic.
 26. Al Fargh al Mukdim. 10°36′ Peşti. Nefavorabilă pentru orice cu excepţia tratamentului medical.
 27. Al Fargh al Thani. 23°28′ Peşti. Favorabilă pentru plantat şi semănat, comerţ, mariaj, tratament medical, începere de procese. Rea pentru construcţii şi voiaje.
 28. Al Batn al Hut. 6°19′ Berbec. Favorabilă pentru comerţ, tratament medical, căsătorie, plantat şi semănat, construit închisori şi camere fortificate. Nefavorabilă pentru dat şi luat bani cu împrumut, şi pentru orice fel de călătorie.

Semnificaţia astrologică a reşedinţelor lunare şi metodele de utilizare a lor s-au pierdut complet, şi este multă nevoie de cercetări în această direcţie. Dacă ar fi să-i credem pe autorii antici, ele sunt de o importanţă extremă, şi mare parte din vechea astrologie se baza pe folosirea lor. După cum spune Cornelius Agrippa: “În aste douăzecișiopt de reședințe, aievea zac ascunse multe taine ale priceperii anticilor, prin care ei izvodeau minuni asupra a tot ce stă sub cercul Lunii.”   

Aspectele Lunii

Mulţi practicanți ai astrologiei au obiceiul să aleagă momente favorabile pentru chestiuni cotidiene prin metoda rudimentară dar rapidă de a căuta o zi în care aspectele Lunii sunt în general de natură favorabilă. O privire aruncată asupra regulilor din ultimele capitole ale acestei cărţi va oferi dovezi ample asupra faptului că o metodă atât de aleatoare nu poate fi de prea mare utilitate sau încredere, dar în acelaşi timp nu se poate nega că ea posedă o anumită valoare, şi că măcar este mai bună decât lipsa oricărei metode, fiindcă ea asigură cel puţin condiţii lunare favorabile, dacă nu altceva. Următoarele note despre aspectele lunare constituie doar un sumar ghid general, şi în nici un caz atotcuprinzător, căci detalii pe larg vor fi găsite în capitolele următoare.

Lună-Soare

Conjuncţie. Nu începe nimic altceva decât lucruri care trebuie să rămână intime, ascunse şi secrete.

Sextil. Lucrează pentru persoane influente şi titrate, şi caută să obţii favorurile lor. Bun pentru călătorii scurte, schimbări, noi prietenii, avansare socială, muncă literară şi de redactare.

Cuadratură. Rău pentru schimbări, călătorii, începerea de acţiuni noi şi interacţiunea cu persoane influente, dar favorabil pentru administrarea afacerilor nobilimii, deşi mai puţin favorabil decât trigonul.

Trigon. Bun pentru tentative de promovare, administrarea afacerilor altora, începerea de noi acţiuni, investigaţii şi speculaţii, şi întâlniri cu oameni importanţi.

Opoziţie. Bun pentru a trata cu oameni cu titluri, dar nu cu oameni bogaţi. Rău pentru începerea unor acţiuni noi sau pentru efectuarea de schimbări.

Lună-Mercur

Conjuncţie. Începe lucrări literare, scris, corespondenţă etc. Favorabil pentru redactare de rapoarte, tranzacţii comerciale, trimitere de mesageri, despachetat colete, semnare de contracte şi convenţii.

Sextil. Favorabil pentru studiu şi pentru interacţiunea cu persoane intelectuale şi ştiinţifice. Bun pentru activitatea comercială, şi în special pentru iniţierea de învoieli şi contracte.

Cuadratură. Se spune că e bun pentru călătorii, cumpărări şi vânzări, trimitere de mesageri sau de mesaje, studiu, şi contactul cu persoane influente. Rău pentru înţelegeri şi scris.

Trigon. Bun pentru trimis copiii la şcoală, începere de studii, muncă mentală sau literară care necesită ingeniozitate, şi pentru interacţiunea cu avocaţi, secretari şi literaţi.

Opoziţie. Se spune că e bun pentru majoritatea scopurilor, dar rău pentru contracte şi învoieli. Favorabil pentru contactul cu literaţi sau funcţionari, călătorii şi studiu.

Lună-Venus

Conjuncţie. Favorabil pentru plăceri, dragoste şi purtarea de veşminte noi.

Sextil. Favorabil pentru afaceri financiare, de dragoste, mariaj, şi pentru cumpărarea de ornamente şi bijuterii.

Cuadratură. Favorabil pentru sporturi. Se spune că e bun pentru angajarea de servitori şi pentru căsătorie, dar acest lucru pare foarte îndoielnic.

Trigon. Bun pentru afaceri de dragoste şi pentru îmbrăcarea de haine noi, cu excepţia cazului când Luna este în Leu.

Opoziţie. Rău pentru chestiuni băneşti, deoarece cauzează risipă. Este nevoie de prudenţă în dragoste.

Lună-Marte

Conjuncţie. Rău pentru călătorii şi pentru contacte cu soldaţi, medici sau alte persoane marţiale. Nefavorabil pentru majoritatea scopurilor.

Sextil. Bun pentru cumpărarea de case, arme, unelte etc. Bun pentru lucruri chimice, şi pentru competiţii şi lupte.

Cuadratură. Rău pentru toate scopurile, îndeosebi pentru mariaj, legarea de prietenii noi şi contactul cu oameni influenţi.

Trigon. Bun pentru vânătoare, plecare la război, începerea de controverse, procese şi lupte, cumpărarea de animale şi interacţiunea cu persoane marţiale.

Opoziţie. Rău pentru voiaje, prietenii şi interacţiunea cu femeile. Nimic important nu ar trebui început acum.

Lună-Saturn

Conjuncţie. Rău pentru majoritatea scopurilor, şi în special pentru contactul cu persoane mai în vârstă, şi cu cei guvernaţi de Saturn, şi de asemenea pentru călătorii, afaceri şi întreprinderi noi.

Sextil. Bun pentru construit, minerit, agricultură şi interacţiunea cu oameni mai în vârstă, magistraţi şi cei în poziţii oficiale. Rău pentru dragoste şi prietenii cu femei.

Cuadratură. Rău pentru orice, în special pentru tratamente medicale, călătorii, chestiuni de dragoste şi legături cu persoane saturniene.

Trigon. Bun pentru repararea locuinţelor sau lucrurilor vechi, îngrăşarea pământului şi agricultură în general, construcţii, investiţii şi interacţiunea cu persoane saturniene.

Opoziţie. Rău pentru începerea de acţiuni noi, şi pentru angajarea de servitori sau lucrători, pentru chestiuni financiare şi investiţii, şi pentru căutarea de favoruri sau promovare.

La vechile reguli de mai sus pot fi adăugate următoarele:

Lună-Uranus

Aspecte bune. Bune pentru interacţiunea cu instituţiile de guvernământ, politice şi municipale, şi cu firmele mari. De asemenea, pentru înscrierea în organizaţii, angajarea în studii pe subiecte oculte, începerea de lucrări de electricitate şi aviaţie, patentarea de invenţii, tratamente cu electricitate, efectuarea de schimbări şi lansarea în acţiuni cu caracter neobişnuit şi inovator.

Aspecte rele. Rele pentru voiaje şi mutări, pentru interacţiunea cu instituţii publice, încercări de avansare, legarea de prietenii, mai ales cu femei, mariaj, aviaţie, lucrări electrice şi oculte, şi pentru orice este de natură periculoasă.

Lună-Neptun

Aspecte bune. Bune pentru chestiuni sociale, călătorii, mai ales pe apă, activităţi artistice, muzicale şi mediumnice, vizite la spitale şi sanatorii, tratamente cu radiaţii sau cu anestezice, şi pentru începerea de studii spiritualiste şi mistice.

Aspecte rele. Rele pentru călătorii şi voiaje, pentru speculaţii, încheierea de prietenii noi, dragoste şi mariaj, intrarea în învoieli şi contracte, începerea de lucrări muzicale sau artistice, ori spiritualiste şi psihice, operaţii chirurgicale şi tratamente cu raze.

Adrian Mîndruță-Tănăsescu (AdiM),
membru fondator AAR și redactor-șef Astrele (2002 – 2009)

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Note

Note
1 Reamintim cititorului că lucrarea a fost publicată în 1937. În prezent (octombrie 2023), punctul vernal se află în Pești. (N.r.)
2 Deoarece reședințele lunare sunt strâns legate de constelații, mai precis de stelele fixe, prima reședință va începe cu steaua fixă care stăpânește constelația Berbecului, adică Sheratan, care în acest moment (octombrie 2023) se află la 4°18´ Taur. (N.r.)
3 Având în vedere că lucrarea a fost publicată în 1937, toate reședințele menționate aici vor fi recalculate de cititor pornind de la 4°18′ Taur în loc de 19°11′ Berbec. (N.r.)
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close