Comoara grecilor
Autorul: Irving Stone
„Agonie și Extaz”, despre viața lui Michelangelo, „Bucuria vieții”, avându-l în centru pe Van Gogh, „Turnul nebunilor” și „Paria”, cele două volume dedicate lui Freud, sunt cărți scrise de Irving Stone care se citesc cu nespusă plăcere și nerăbdare. La fel și „Comoara grecilor”, povestea lui Heinrich Schliemann, bărbatul care, mânat de un vis din copilărie, a descoperit legendara cetate a Troiei…
Autor a numeroase romane biografice, Irving Stone a fost un narator inspirat, cercetător asiduu și condeier longeviv (a publicat ”Comoara grecilor” la 72 de ani, iar ultima carte, despre viața pictorului Camille Pissarro,la 82 de ani!). A fost un Rac prolific, ilustrând perfect imaginația și fecunditatea zodiei, pe care conjuncțiile natale Soare-Mercur-Neptun din Rac și Lună-Jupiter din Pești (vezi mai jos harta, fără oră, în sistem de case solar) l-au înzestrat cu darul de a se transpune în alte existențe, ba, mai mult, de a-și lua și cititorul cu el…
Personajul principal: Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Heinrich Schliemann s-a născut undeva, în nordul Germaniei, pe 6 ianuarie 1822, în familia modestă a unui preot protestant. Tatăl lui a fost cel care i-a istorisit despre Homer, războiul troian și peripețiile lui Ulise, pe când avea doar 7-8 ani. Iar băiețelul a început să-și închipuie cum ar fi să descopere într-o bună zi locurile în care s-au petrecut nemaiauzitele isprăvi…
La 9 ani, micuțul își pierde mama. Tatăl îl încredințează mai întâi familiei unui unchi, iar apoi, la 11 ani, îl înscrie la Gimnaziul din Neustrelitz. Aici Heinrich începe studiul limbilor clasice, aprofundează Iliada și Odiseea lui Homer și scrie la un moment dat un eseu despre Ulise și Agamemnon în limba latină. Dar soarta intervine din nou nemilos: tatăl nu-i mai poate plăti școlarizarea, iar la 14 ani este retras de la gimnaziu și intră ucenic la o băcănie.
La 19 ani, începe aventura. Se angajează pe un vas de cursă lungă, vasul eșuează după 12 zile, iar el naufragiază pe țărmul Olandei. Îndeplinește felurite slujbe la Amsterdam, după care ajunge ca reprezentant al unei firme de import-export la Sankt Petersburg, unde face avere. La 29 de ani, pleacă pentru o vreme în California și adună alți bani frumoși din speculații. Ulterior, se întoarce în Rusia, și se ocupă de tot felul de afaceri profitabile. Călătorește mult, ajunge chiar în Egipt, India, China și Japonia.
În tot acest timp nu-l uită nicio clipă pe Homer și nădăjduiește continuu să ajungă într-o zi să descopere Troia.
Își perfecționează latina și greaca și își însușește multe din limbile țărilor prin care umblă. Spre sfârșitul vieții se spune că vorbea germana, latina, greaca veche și greaca modernă, rusa, olandeza, engleza, franceza, italiana, spaniola, turca, araba, portugheza, suedeza și poloneza! Adună o avere suficient de consistentă ca să se poată retrage din afaceri.
În 1868, la 46 de ani, ajunge, în sfârșit, în Grecia, iar în 1873, la 51 de ani, descoperă Troia, tezaurul regelui Priam și bijuteriile frumoasei Elena. Dar despre toate peripețiile, încercările și momentele lui de glorie, vă las să citiți în captivantul roman al lui Irving Stone.
Schliemann a fost un Capricorn ambițios și tenace, care, asemenea tuturor Capricornilor, și-a fixat ținta, și-a formulat strategiile și a insistat până a ajuns acolo unde dorea.
Idealist și inspirat, născut pe o conjuncție Soare-Mercur-Neptun (la fel ca Irving Stone, că doar nu degeaba a ales autorul să scrie taman biografia lui!), la care se adaugă neobositul, electrizantul, originalul și ingeniosul Uranus.
Venus, simbolul a ceea ce iubim, este în Pești, tărâmul basmului și-al lumilor imaginare. În Berbec, zodie de curaj, inițiativă și pionierat, stă o conjuncție Jupiter-Saturn, puternică, fondatoare. Marte, planeta acțiunii, este în Fecioară, semn iute de minte, practic și minuțios. În ziua nașterii, Luna traversa ultimele grade din Gemeni și primele din Rac. Nu știm ora pentru a face un calcul precis, dar mai mult ca sigur este în Rac, fiindcă Racul are cele mai multe legături cu memoria, trecutul și istoria, elemente esențiale în viața lui Schliemann. Și, fiindcă, dacă e să existe o legătură între scriitor și personajele ale căror biografii le scrie, trebuie să ne amintim că Irving Stone era un Rac.
Autorul și personajul – o poveste de dragoste pe axa minții și a condeiului
Când nu dispunem de o oră de naștere confirmată, putem folosi cu încredere harta solară, în care planetele sunt calculate pentru ora 12 ziua, pentru a obține pozițiile lor mediii, iar zodia în care se află Soarele devine casa I. Cu încredere, fiindcă funcționează. La un nivel mult mai sumar și mai aproximativ decât o hartă întocmită corect, cu o oră de naștere fiabilă, dar, cumva, funcționează.
De curiozitate, să aruncăm o privire asupra hărților lui Irving Stone și Heinrich Schliemann, așa cum sunt ele, fără oră, ridicate în sistem solar.
Ca să scrii un roman biografic despre un om, trebuie să te pasioneze subiectul. Adică să îți placă omul sau să te fascineze faptele lui, întâmplările care i-au marcat viața. Și trebuie să rezonezi cu el, adică să ai ceva în comun cu el.
Ce au în comun Stone și Schliemann?
Păi, în primul rând, conjuncția triplă Soare-Mercur-Neptun, cu atracția ei către basme și legende, cu aptitudinile pentru gândirea magică, darul de a-i convinge și pe alții să îți asculte/citească poveștile, și să-ți împărtășească idealurile.
Apoi, accentuarea axei caselor solare III-IX, axa minții, a cunoașterii și comunicării. Amândoi o au pe Venus în casa a III-a solară, indiciu al dragostei pentru lectură și informație, în general, al puterii de persuasiune și vorbei meșteșugite. La Schliemann, pe lângă Venus, în casa a III-a se află și Pluto, cu atracția lui pentru mistere, cu abilitățile lui investigative și cu dorința de a săpa adânc, cât mai adânc, după lucruri ascunse bine, greu de descoperit. Și amândoi au planete active, dispensatoare de energie, în casa a IX-a, cea a lărgirii orizonturilor, fizic și mental: Schliemann îl are pe Marte în Fecioară, eficient și pragmatic, iar Stone, îl are pe Jupiter, lacom, expansiv și mai înclinat către mediul cultural, universitar și publicistic, însoțit de imaginativa Lună.
În fine, amândoi au planete active, dispensatoare de energie, în casa a IV-a, cea a trecutului, istoriei, rădăcinilor. De data asta, Marte, în cazul lui Stone, și nesătulul Jupiter, în cazul lui Schliemann. La cel din urmă, în casa a IV-a îl mai avem și pe Saturn, care vorbește o dată în plus despre timp, trecut și istorie, și care mai are legătură cu piatra și pământul, cu lucrurile aflate dedesubt, cum ar fi siturile arheologice. Edificator, nu?
La final, să vedem, foarte pe scurt, și o superpoziție: impactul lui Schliemann asupra lui Stone:
Că descoperitorul Troiei a contribuit la consolidarea celebrității scriitorului, este clar: îi vine cu ditai conjuncția (și nu orice conjuncție, ci Marea Conjuncție Jupiter-Saturn!) în casa a X-a solară. Apoi, există o relație: axa I-VII este marcată de triplele conjuncții Soare-Mercur-Neptun, de care vorbeam (la care se adaugă neliniștitul și nonconformistul Uranus, în cazul lui Schliemann). Apoi, mai există și niște superpoziții: Marte Schliemann peste Venus Stone, în Fecioară, în casa a III-a – Marte o incită pe Venus, o provoacă să se documenteze, să scrie despre. Venus și Pluto Schliemann peste Luna-Jupiter Stone, în casa a IX-a în Pești: seducția și fascinația obsesivă pun la lucru inteligența creatoare la nivel abstract, cultural, cu efecte finale chiar în plan editorial.
Superpozițiile Venus-Marte și Lună-Venus sunt tipice pentru relațiile de dragoste. Aici, povestea de dragoste evoluează la nivelul minții și al condeiului…
MIHAELA DICU,
membru fondator și președinte AAR, senior editor Astrele