CaleidoscopSorin Bratoveanu

Saturn şi fricile personale (partea I)

Astrologii cunosc semnificaţiile uzuale ale lui Saturn: atitudinea faţă de timp, modul în care va evolua cariera profesională, relaţiile cu oamenii vârstnici, relaţiile cu autoritatea, orientarea politică, etc. Despre toate acestea s-au scris lucrări de astrologie, cursuri, articole, deci nu dorim să reluăm ceea ce deja se cunoaşte (deşi interpretări inedite sau originale, în raport cu semnificaţiile enumerate, se pot face oricând). Ne interesează aici mai ales anumite influenţe psihologice pe care Saturn le generează şi pe care nu le conştientizăm suficient.

În general, Saturn are o reputaţie negativă, având eticheta de „Marele malefic”. Mitologia greacă ne vorbeşte despre zeul Kronos care îşi devora proprii copii, aici fiind vorba despre o metaforă a curgerii de neoprit a timpului, care „înghite” sau distruge totul, prin simpla lui revărsare implacabilă, de la trecut către prezent şi viitor. Totuşi, mitologia ne ajută să înţelegem şi o semnificaţie astrologică interesantă: Saturn ne oferă, prin poziţia lui în semn şi casă, o anumită „foame” de ceva anume pe care vrem să-l acumulăm mereu, fiind dificil să atingi vreo stare de saţietate durabilă în acea direcţie.

Saturn poate fi înţeles şi ca o stâncă, un munte sau un zid. Poate fi un munte sau o stâncă pe care edificăm ceva, având astfel o bază foarte solidă, stabilă (precum în Noul Testament: Simon, apostolul lui Iisus, a primit numele de Petru, pentru a fi piatra de temelie a viitoarei Biserici), dar poate fi şi un zid (de cetate, de exemplu) în spatele căruia ne ascundem pentru a ne proteja pe noi înşine. Poate fi o protecţie faţă de presupuşi duşmani, o barieră în calea confruntării cu propriile temeri, un element de siguranţă de tipul „mă bazez pe chestia aceasta, pe autoritatea lui X, care este o piatră de hotar”. Prin stabilirea unui astfel de reper ferm, se elimină unele nesiguranţe.

Această metaforă a „zidului de protecţie” a fost explorată şi în multe producţii artistice, putând fi reţinut, ca exemplu, serialul „Game of Thrones” (Urzeala Tronurilor). În film, o parte a naraţiunii se derulează în jurul unui zid masiv care proteja locuitorii aflaţi în teritoriile din spatele lui de nişte fiinţe tenebroase, malefice, periculoase. Cei ce vegheau la integritatea acelui zid şi la ameninţările care se profilau dincolo de el făceau parte dintr-un „Ordin al Păzitorilor Zidului”. În înţelegerea noastră, acel zid realiza o demarcaţie între „noi” (cei buni) şi „ei” (cei răi), între teritoriul ”nostru” și teritoriul ”lor”, fiind simultan şi un element major de protecţie „a noastră” faţă de „ceilalţi” care păreau ameninţători.

Având în vedere această perspectivă asupra lui Saturn, să vedem cum putem interpreta (sau reinterpreta) poziţia acestei planete, în casă şi semn, în tema natală.

Saturn în Berbec sau în casa I ne poate face să construim niște limite ferme sau ziduri în jurul propriei individualități, ceea ce ne poate face uneori să devenim relativ inaccesibili. Teama specifică acestei poziții este de a nu ne fi atacată individualitatea, de a nu fi ”călcați în picioare”, așa încât nevoia de a ne proteja eul (la nivel fizic dar și ca personalitate) este puternică. Deci este vorba despre o teamă de agresivitatea care poate veni spre noi dinspre alți oameni. Sportivii cu această poziție se simt mai confortabil dacă practică sporturi în care adversarul este la distanță (volei, tenis de masă, tenis de câmp, badminton), nefiind astfel necesară o confruntare ”corp la corp” (precum la fotbal, baschet, rugby, arte marțiale, lupte libere). Există aici o ”foame” de forță fizică, de forță personală, de putere interioară, prin care nativul ar vrea să-i domine pe toți ceilalți și să se elibereze de propriile temeri.

Saturn în Taur sau în casa a II-a generează temeri legate de latura material-financiară. Ceea ce este ”al nostru” este ”numai al nostru” și este înconjurat cu un zid gros de protecție, ca un fel de tezaur, comoară sau de ”bijuterii ale coroanei”. Evident, vorbim despre o teamă de sărăcie, penurie sau austeritate, o teamă abisală de deposedare, care este compensată printr-o ”foame” materială nepotolită (deși adesea abil disimulată), nativul având tendința de acumula tot mai mult și mai mult. Uneori, tocmai această teamă și nevoie de acumulare împiedică nativul, în mod paradoxal, să depășească un anumit nivel al veniturilor și al posesiunilor materiale, aflat departe de prosperitatea la care el aspiră.

Saturn în Gemeni sau în casa a III-a generează temeri legate de acumularea și utilizarea informațiilor și de comunicarea cu alți oameni. Teama principală aici este de ”a nu fi prost”, ”a nu fi ignorant”, ”a nu fi neinformat”. Ca urmare, apare o ”foame” de informație, tradusă prin studiu asiduu, acumularea de cărți, reviste, cursuri variate, diplome care atestă variate competențe sau calificări (nativul vrea astfel să demonstreze că ”nu este prost”). Uneori, această poziție poate genera dificultăți fizice de comunicare (gen balbism sau bâlbâială), mai ales dacă Saturn realizează aspecte nefavorabile.

Există aici și o ”foame” de anturaj, de interacțiune umană, de comunicare, nativul dorind astfel să fie confirmat de ceilalți, susținut, apreciat, pentru a dobândi certitudinea că este inteligent, informat, comunicativ și bine integrat printre oameni.

Saturn în Rac sau în casa a IV-a generează temeri legate de pierderea unui confort emoțional, a unei protecții/carcase emoționale, a siguranței oferite de căminul familial și de familia de origine. Uneori există și o teamă de a pierde un confort alimentar (mâncărurile care aveau ”gustul copilăriei” sau preparatele ”ca la mama acasă”) care este asociat cu părinții, cu copilăria, având o anumită latură de nostalgie (”cum era pe timpurile mele…”, ”când eram eu copil lucrurile erau așa și pe dincolo…”). Uneori există chiar o teamă de înfometare. La modul compensatoriu, poate apărea o foame alimentară uneori excesivă, sau o anumită foame de emoționalitate protectoare. Nativul poate simți nevoia de a avea o locuință foarte bine securizată, păzită, asigurată și chiar de a-și proteja, într-o formă sau alta, părinții (familia de origine). Aici ”zidul de protecție” se construiește în jurul propriei locuințe și al resurselor alimentare. Există și o nevoie intensă de ”a simți” dar apare și întrebarea interioară ”oare simt bine ceea ce simt?”.

Saturn în Leu sau în casa a V-a generează temeri legate de dificultatea de a străluci, de a-și pune în valoare talentele, de a nu-i fi reprimată creativitatea, de a nu-i fi încălcată (brutal uneori) propria voință (teama că alți oameni își impun voința lor egoistă asupra nativului). Se poate crea, în acest caz, un ”zid” în jurul propriului ”copil interior”, a propriei creativități, al propriilor talente. În consecință, poate apărea o foame compensatorie de iubire, de protecție afectivă, o nevoie de stimulare artistică, de amplificare și manifestare a propriilor talente, a propriei creativități.

Saturn în Fecioară sau în casa a VI-a generează temeri legate de starea de sănătate, atât la nivel fizic, cât și la nivel psiho-mental, legate atât de propria eficiență, mai ales profesională, cât și de capacitatea de analiză lucidă a situațiilor cu care se confruntă; mai apare și teama de impuritate sau de murdărire, precum și o teamă de dezordine (care ar putea conduce la un posibil haos). Altfel spus, există aici o teamă de imperfecțiune pe toate planurile. Ca urmare, nativul dezvoltă o ”foame” de perfecțiune sau ceea ce putem numi perfecționism. Uneori, din cauza acestor tendințe se poate ajunge la afecțiuni psihice reale, de tip obsesiv-compulsiv (obsesia perfecțiunii), ipohondrie, sau la diverse afecțiuni fizice. Acest nativ își construiește ”zidul” saturnian în jurul idealurilor sale de perfecțiune care sunt intangibile pentru alți oameni. Poate apărea și tendința de a se supune, în mod excesiv, unor examinări, teste și investigații medicale, ca și nevoia de a verifica, de foarte multe ori, precizia sau corectitudinea unor date, informații, dispozitive mecanice etc.

Saturn în Balanță sau în casa a VII-a generează temeri legate de posibile nedreptăți, în ambele sensuri: nativul se teme să nu fie nedreptățit de alți oameni dar este preocupat și ca el însuși să nu fie nedrept cu ceilalți. Există aici o teamă de ilegalități, de întâmplări/situații cu caracter penal, o anumită teamă de singurătate (că nu își va găsi partener de viață), o teamă că va fi respins de grupul social, o teamă de dezechilibru (mental, financiar, relațional etc.). În mod compensatoriu, apare o ”foame” de relații sociale, de corectitudine și legalitate, de relații de cuplu (poate fi o singură relație de cuplu dar aceasta poate fi mereu consolidată, stabilizată). Nativul poate avea și o nevoie intensă de a fi/a le face pe plac celor din anturajul social, pentru a se face acceptat.

Saturn în Scorpion sau în casa a VIII-a generează temeri legate de moartea biologică, de ”moartea” imaginii sau a statutului social, ca și de incapacitatea de a–și satisface dorințele, impulsurile sexuale, temeri de schimbare/transformare într-o direcție nedorită, sau de incapacitatea de a se transforma într-o direcție benefică. Uneori, pot apărea temeri legate de interacțiunile sexuale, care pot determina nativul să își amâne debutul sexual. Fiind vorba despre un semn/ o casă de apă, toate aceste temeri sunt trăite foarte emoțional. În consecință, apare o ”foame” de siguranță în plan sexual (asociată cu o posibilă teamă de boli venerice), ca și nevoia de a construi un ”zid” în jurul resurselor care aduc satisfacerea dorințelor. Există aici o ”foame” de senzualitate, de plăcere, de satisfacții erotice. La unii nativi poate apărea teama de a procrea, la alți nativi apare nevoia intensă de a avea copii (pentru a ”le fi dus numele mai departe”, supraviețuind astfel morții fizice prin moștenitori).

Saturn în Săgetător sau în casa a IX-a generează temeri legate de limitarea propriei libertăți, a propriei mobilități, legate de îngrădirea propriei independențe. Nativul poate avea anumite dificultăți în raport cu mentorii sau profesorii, de a căror asprime sau rigurozitate se poate teme (în sensul că aceștia i-ar putea impune multe restricții). Nativul se mai teme uneori că nu înțelege corect anumite principii, concepte, sisteme metafizice sau religioase. Poate avea o anumită ”foame” de libertate, de călătorii, de manifestare neîngrădită a propriei mobilități, a proprie instinctualități. Pentru cei cu această poziție, poate apărea un ”zid” saturnian la nivel mental, care se ridică în jurul unei filosofii de viață relativ dogmatice, al unor principii rigide, mai mult sau mai puțin corecte. În interiorul acestui ”zid” nativul are insula sa de libertate neîngrădită.

Saturn în Capricorn sau în casa a X-a generează temeri legate de persoanele cu putere, cu autoritate, cu o poziție socială înaltă, în sensul de a nu fi dominat/abuzat de acestea, dar și temeri legate de trecerea timpului și de îmbătrânire. Ca urmare, poate exista o ambiție feroce și o ”foame” intensă de putere, pentru a atinge poziția cu cea mai înaltă autoritate (astfel, nativul se poate elibera de teama de a nu fi strivit de autoritatea altora dar poate deveni el însuși strivitor în raport cu alți oameni). Există o ”foame” de dominare și în plan material (nevoia de stabilitate material-financiară poate fi enormă, pentru această poziție) dar și nevoia de a folosi în mod pragmatic toate resursele aflate la dispoziție. Nativul își construiește un ”zid” protector în jurul domeniului său (profesional, politic, spiritual), în care are autoritate absolută, ca și în jurul posesiunilor sale material-financiare, care îi alimentează siguranța personală.

Saturn în Vărsător sau în casa a XI-a generează temeri legate de singurătate, lipsa de cunoștințe, lipsa de conexiune cu noile tendințe din prezent. Nativul poate fi speriat de ideea că este ”depășit” sau ”învechit” și de respingerea din partea unor grupuri, asociații sau prieteni. În consecință, el poate dezvolta o ”foame” manifestată prin nevoia de a avea cât mai mulți prieteni, de a fi inclus în cât mai multe grupuri, de a deține cât mai multă cunoaștere, de a fi cât mai modern (sau ”în trend”), cât mai original și mai nonconformist. Nativul își poate ridica un ”zid” în jurul grupului său de prieteni sau apropiați, ca și în jurul cunoașterii sale esențiale într-un anumit domeniu (care este valorizată precum un tezaur).

Saturn în Pești sau în casa a XII-a generează temeri legate de credințe, convingeri și investițiile de încredere. Nativul poate fi speriat de faptul că o anumită religie, cale spirituală sau un anumit sistem filozofic, în care crede, sunt false, eronate. Există aici și o frică de colectivele umane, ca și o frică nedefinită de singurătate, de boli grave, fizice sau psihice, o frică de trădare. Apar astfel multe dileme, îndoieli, confuzii (de tipul ”este bine să…, oare nu este mai bine să…?”), rezultând o ”foame” intensă de certitudini, convingeri ferme, credință neclintită în Divin, o nevoie de repere absolute. Unii dintre acești nativi se pot refugia în spitale, temple, secte religioase, mânăstiri, așezăminte spirituale sau aziluri (adică niște instituții delimitate de ziduri), unde se pot simți puși la adăpost de îndoieli, incertitudini, frământări, iar colectivul uman de acolo și dogma/filosofia acceptată de acesta conferă o siguranță suficientă, reconfortantă. Ei păstrează anumite convingeri, stări, trăiri, amintiri, nostalgii în incinta propriilor ”ziduri” interioare, unde există certitudini.

Va urma…

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close