Aplicatii & ConcepteTeodora Muth

Hărțile Persona – un instrument subtil de explorare a profunzimilor hărții natale

Deoarece prezentarea pe care am susținut-o în 11 februarie anul acesta în cadrul programului STAAR online, Hărțile Persona: ce sunt și cum le folosim, a trezit interesul participanților pentru acest subiect, m-am gândit să ofer un rezumat cititorilor revistei Astrele. Marea parte a informațiilor este preluată din materialul parcurs la seminar, cei care au fost prezenți la întâlnirea de pe Zoom având acum ocazia să-și reamintească anumite idei expuse atunci.

În anii ‘90, cuplul de astrologi germani Ingrid Zinnel și Peter Orban, autori și ai unui frumos set de tarot astrologic denumit Symbolon, au publicat cartea Personare – Die zwölf Personen im Innern der Seele (Hărțile Persona – Douăsprezece personalități interioare).

Premiza de la care pleacă cei doi este aceea că, deși fiecare individ este un întreg, el este alcătuit din mai multe părți, fiecare dintre aceste părți având o personalitate distinctă, o identitate. Personalitățile (sau subpersonalitățile) noastre interioare sunt reprezentate în astrologie de planetele din harta natală. Ceea ce numim harta natală este, din această perspectivă, o Hartă Persona a Soarelui, acesta reprezentând personalitatea noastră de care suntem conștienți. Tehnic vorbind, fiecare personalitate este activată în momentul primului tranzit al Soarelui peste poziția ocupată de planeta respectivă în horoscopul natal. De exemplu, când Soarele tranzitează pentru întâia dată peste Venus natală, personalitatea noastră venusiană are ocazia de ”a ieși la lumină”. Ridicând harta momentului în care Soarele atinge pentru prima dată gradul și minutul în care se află Venus natală, obținem Harta Persona a acestei planete, care descrie personalitatea afectivă a individului. 

Astfel, pe parcursul primul an de viață sunt ”trezite” toate cele 12 personalități interioare. Fiecăreia dintre ele îi poate fi asociată o Hartă Persona, un horoscop propriu, care descrie trăsăturile respectivei personalități. Fiecare hartă va avea, așadar, un Soare al ei, un Ascendent, un guvernator al Ascendentului, un Mijloc al Cerului etc.

Cele 12 personalități interioare descrise de Hărțile Persona

Acestea pot fi puse în legătură cu arhetipurile majore prezente în psihicul individual și cel colectiv, astfel:

Harta Persona pentru Soare, pe care o numim horoscop natal, îmi arată forța vitală, ego-ul, personalitatea de care sunt tot timpul conștientă și corespunde arhetipului Eroului sau al Tatălui.

Harta Persona pentru Lună, care descrie feminitatea unei femei sau latura feminină a unui  bărbat, este expresia arhetipului Mamei sau al Copilului interior. Harta Persona a Lunii este cel mai important instrument de explorare a psihicului, a lumii mele interioare. Vom reveni la ea, mai în detaliu.

Harta Persona pentru Marte, care îmi arată dacă sunt laș sau curajos, dacă am sau nu puterea de a lupta pentru lucrurile în care cred, redă arhetipului Războinicului.

Harta Persona pentru Venus, care îmi arată valorile mele personale, locul unde percep nesiguranță materială, cum simt frumusețea, senzualitatea și bucuria, portretizează arhetipul Frumuseții, al Armoniei.

Tot harta Persona pentru Venus, în care identific acum felul cum relaționez cu partenerul meu de cuplu, cu partenerii de afaceri, cu lumea, ilustrează arhetipul Iubitul / Iubita / Partenera / Partenerul.

Harta Persona pentru Mercur, care îmi arată cum relaționez cu lumea, cât de flexibilă/adaptabilă sunt, ce calități de comunicator am și cum este inteligența mea, descrie arhetipul Comunicatorului și al Învățătorului.

Tot Harta Persona pentru Mercur, în care identific acum felul în care găsesc soluții la provocările vieții și cum trec peste circumstanțele dificile și cum gestionez lucrurile pe care trebuie să le accept așa cum sunt, este expresia arhetipului Raționalului/Logicului.

Harta Persona pentru Jupiter, care îmi arată felul cum vreau să aflu mai multe despre sensul vieții, care sunt calitățile mele de terapeut, care este rolul credinței și al religiei în viața mea, corespunde arhetipului Filozoful sau Marele Preot.

Harta Persona pentru Saturn, care descrie Legea mea supremă dar și chemarea mea, destinul pe care am nevoie să mi-l împlinesc dar de care eu mă feresc și care îmi arată unde evit să îmi asum responsabilitatea în viața mea, descrie arhetipul Bătrâna înțeleaptă / Bătrânul înțelept.

Harta Persona pentru Uranus, care îmi arată aria de viață unde am nevoie să ies din legăturile nesănătoase în care sunt captivă, cum pot să mă eliberez și să devin independentă, prezintă arhetipul Eliberatorul.

Harta Persona pentru Neptun, care îmi arată unde am nevoie să învăț mai multe despre iluzie, maya, pentru a putea să disting între adevăr și minciună, amăgire și autoamăgire, să pot ajunge la o reprezentare realistă a lumii, este expresia arhetipului Magicianul sau Maestrul.

Harta Persona pentru Pluto, care îmi arată cum se manifestă Umbra în existența mea, care sunt demonii mei interiori și care sunt forțele ce mă împiedică să mă bucur de viață, ținându-mă în sfera puterii și a controlului, corespunde arhetipului Umbra  sau Fanaticul.

Este important de menționat că fiecare dintre aceste arhetipuri sau personalități conținute de psihicul meu și descrise de a lor Hartă Persona se referă doar la o parte din mine, cea definită de Harta Persona respectivă. De exemplu, Soarele din Harta Persona a lui Venus este dimensiunea conștientă a laturii mele afective. Acesta este doar vârful icebergului, pe care eu  îl percep, îl văd. Harta Persona, în întregime, descrie aspecte ale afectivității mele de care nu sunt conștientă sau sunt, într-o mai mică măsură.

Pe lângă cele prezentate mai sus, putem ridica Harta Persona pentru orice punct semnificativ al hărții natale:

Harta Persona pentru Ascendent ne dă informații suplimentare despre Ascendentul natal, respectiv despre masca pe care o purtăm, despre imaginea pe care o proiectăm spre lume, despre prima impresie pe care o oferim, despre atitudinea noastră față de viață, în general, și despre aspectul fizic sau comportamentul nostru înnăscut.

Harta Persona pentru Mijlocul Cerului ne poate da detalii despre vocația noastră și despre ceea ce reprezintă cea mai semnificativă realizare în această viață, despre calea care ne conduce la ea, în ce circumstanțe, cu ce unelte și ca rezultat al căror acțiuni. 

Harta Persona pentru Nodul Nord lunar dă detalii despre destinul personal, despre direcția și calea de urmat pentru împlinirea acestuia.

Harta Persona pentru Lilith ne descrie mai amănunțit aspectele legate de latura noastră de Umbră.

Harta Persona pentru Descendent descrie ce fel de partener suntem și ce fel de partener tindem să atragem cu trăsăturile care ne definesc în această hartă.

Câteva considerații asupra modului de lucru cu Hărțile Persona

Cea mai importantă (sub)personalitate este cea a guvernatorului Ascendentului, drept care asupra Hărții Persona a respectivei planete este nevoie să stăruim mai mult, pentru a-i înțelege mesajele.

Harta Persona a Lunii ne arată care sunt energiile laturii feminine a psihicului. Pentru a o putea înțelege avem nevoie să lucrăm cu emoțiile și sentimentele noastre îngropate în inconștient.

Ascendentul unei Hărți Persona ne arată cel mai profund nivel al psihicului inconștient care poate fi descoperit și înțeles de către personalitatea respectivă. Tot el ne arată și forțele care presează pentru a ajunge pe nivelul conștient prin respectiva personalitate.

Soarele unei Hărți Persona este ego-ul acelei personalități, NU al persoanei. Contează foarte mult casa în care este situat Soarele în Harta Persona, deoarece domeniile de viață specifice respectivei case le vom aborda predilect prin (sub)personalitatea descrisă de planeta a cărei Hartă Persona o studiem.

Mijlocul Cerului unei Hărți Persona ne arată potențialul și nevoile cele mai înalte ale respectivei personalități, esența căii care duce de la inconștient la conștient, pentru acea personalitate. Dacă această cale este sau nu parcursă, nu putem ști, depinde de individ, luat ca întreg. Știm că întregul, când vorbim despre oameni, este mai mult decât suma părților. De aceea, nu putem neglija alegerile fiecăruia, ceea ce numim liber arbitru. Poate că cineva decide ca în această viață să își neglijeze personalitatea de Copil pentru a hrăni Eliberatorul, de exemplu.

Am putea presupune că, atunci când un om și-a integrat toate personalitățile interioare, deci a devenit conștient de toate, și-a încheiat misiunea vieții, a atins starea de Samadhi, Iluminarea. Dar acest lucru este aproape imposibil, deoarece personalitățile interioare interacționează între ele și relațiile lor pot da naștere altor subpersonalități. Procesul acesta al cunoașterii de sine pare a fi nesfârșit, pentru cei mai mulți dintre noi.

Cum aplicăm în practică aceste informații?

  1. Niciodată nu lucrăm doar cu o Hartă Persona ci întotdeauna ne raportăm în primnul rând la harta natală a persoanei, care conține cele mai importante informații.
  2. Pentru femeile care au în horoscopul natal o Lună problematică, Venus în mișcare retrogradă sau alte elemente care indică anumite dificultăți sau complicații referitoare la acceptarea și exprimarea propriei feminități, lucrăm cu Harta Persona a Lunii și a planetei Venus.
  3. Pentru bărbații care au în horoscopul natal un Marte retrograd și / sau alți indicatori care trimit la o relație dificilă cu tatăl sau la probleme legate de exprimarea emoțiilor și a masculinității, am ridicat Hărțile Persona a Lunii și a lui Marte.
  4. Pentru persoanele care au un diagnostic psihiatric sau probleme psihice încă nediagnosticate, am lucrat cu Hărțile Persona a Lunii, a lui Mercur și a lui Uranus.
  5. Am studiat Harta Persona a Lunii și ale altor planete cheie din hărțile natale ale unor ucigași în serie, faimoși pentru cruzimea faptelor comise, pentru a sesiza motivele lor inconștiente sau subtile.
  6. Am studiat Harta Persona a Lunii, a lui Saturn și chiar a lui Pluto în cadrul unor analize astrologice care vizau sănătatea și tendințele ei evolutive.
  7. Am aplicat studiul Hărților Persona în analizele relaționale, pentru a identifica sursa nevăzută a unei atracții fatale sau rădăcinile unei iubiri indestructibile.

Harta Persona pentru Luna

Spuneam că aceasta este cel mai important instrument de explorare a psihicului, a lumii mele interioare.

În această hartă, Soarele reprezintă eul Lunii mele natale, emoțiile care mă definesc și emoțiile recurente pe care am tendința să le trăiesc.

Luna arată cum îmi gestionez emoțiile și care sunt nevoile mele emoționale profunde, reacțiile mele intuitive, felul cum reacționez inconștient la diferiți stimuli emoționali, ce mă liniștește, de ce am nevoie pentru a mă simți în siguranță, care sunt rănile mele emoționale.

Mercur arată cum îmi exprim emoțiile și nevoile emoționale, cum reacționează sistemul meu nervos la emoții, cum mă atașez emoțional de alții. 

Venus arată de ce am nevoie, emoțional, pentru a mă simți iubită, spre ce stări emoționale sunt atrasă în mod natural.

Marte arată cum percep emoțiile în corp și cum îmi exprim fizic sau activ emoțiile, care este emoția care mă conduce, în viață.

Jupiter arată ce moșteniri emoționale am, care sunt credințele mele despre emoții, ce mă face fericită, cum evoluează și cresc stările mele emoționale.

Saturn arată unde mă simt restricționată emoțional, ce lecții emoționale am de parcurs, care sunt regulile ascunse pe care mi le-am creat sau le-am moștenit din familie, unde și cum încerc să-mi controlez emoțiile.

Uranus arată flexibilitatea sau stabilitatea mea emoțională, când, cum și unde apar exploziile mele emoționale, cum depășesc limitările emoționale, care este sursa energiei mele emoționale.

Neptun arată cum și unde îmi manifest compasiunea, cum se implică emoțiile în visele mele, care sunt dependențele mele emoționale și ce rol are spiritualitatea în viața mea.

Pluto arată alternanța ciclurilor mele emoționale, latura întunecată a emoțiilor mele, unde mă simt respinsă emoțional, care sunt emoțiile mele dureroase și ce am nevoie să schimb în plan emoțional pentru a mă simți în siguranță.

Ascendentul HP pentru Lună arată cum percep ceilalți natura mea lunară, intuitivă, emotivă.

Poziția Soarelui în casă (care va fi diferită de poziția Lunii în casă din horoscopul natal) arată domeniul existențial în care am nevoie să trăiesc energia lunară, deoarece aici vor apărea reacții emoționale necontrolate, presiuni ale inconștientului, iraționale, cu care mă voi confrunta.

Semnificațiile caselor sunt cele tradiționale, doar că accentul cade pe aspectele emoționale. 

După acest model putem dezvolta și abordarea Hărților Persona ale celorlalte planete sau (sub)personalități interioare.

Poate că cel mai simplu și eficient prim pas pentru integrarea acestui instrument în analiza unui horoscop este să descoperim cum funcționează el pentru propria hartă natală. De aceea, vă invit să studiați Hărțile Persona ale planetelor din horoscopul personal și să vedeți ce informații noi, ce detalii surprinzătoare și necunoscute până acum se relevă.

Exemplu cu Harta Persona pentru Lună

Să vedem și un exemplu practic. Despre Lizzie Borden am scris în articolul din luna iulie a anului trecut, dedicat personalităților născute pe cuspida Rac – Leu. Lizzie Borden și-a ucis tatăl și mama vitregă, la 32 de ani. Harta sa natală este cea de mai jos.

Sunt vizibile recepția mutuală Soare-Lună, stellium-ul din Leu, aspectul conflictual dintre Lună și Pluto, opziția aceea amenințătoare pe care Marte din casa a patra o realizează cu planetele din casa a zecea și a unsprezecea precum și frământatul Ascendent în Fecioară.

Să vedem ce ne spune Harta Persona a Lunii lui Lizzie Borden. Pentru a ridica această hartă, vom așeza Soarele la gradul 10, 45 de minute și 16 secunde în Leu, acolo unde se afla Luna în harta sa natală.

Aici lucrurile devin și mai clare: Ascendentul este în zodia insensibilă și ambițioasă a Capricornului, cu un Marte retrograd situat aproape de el, Venus a intrat și ea în mișcare retrogradă și se află în opoziție cu Marte, Luna este rece, detașată, în Vărsător, în opoziție atât cu Saturn cât și cu Mercur iar Pluto realizează o cuadratură la Soare, aspect care descrie foarte bine relația grea pe care Lizzie a avut-o cu tatăl său. Harta Persona a Lunii exemplifică lumea emoțională a acestei femei care a fost copleșită, la momentul comiterii asasinatului, de trăirile sale răvășitoare.

Vă las să descoperiți frumusețea și eficiența acestor hărți care completează informațiile horoscopului natal într-un mod cât se poate de convingător.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close