V.I.P.Valeria Grădinaru

Elizabeth și Philip, 73 de ani de iubire

În prea grăbita noastră lume, nu numai lucrurile ci și relațiile au un ciclu de viață redus, se petrec, se “trec” și se transformă… Relațiile “se întâmplă”, mai rar se construiesc, căci efortul pare a se îndrepta mai mult către “mine”, decât către “noi”. O căsnicie care să dureze mai mult de 70 de ani este oricum o raritate, așa încât de ce nu am încerca, astrologi fiind, să analizăm natura acesteia?

Povestea a început ca toate poveștile, cu ceva obiecții din partea părinților, din partea părinților ei, de fapt, căci Elizabeth avea un statut special, fiind moștenitoarea familiei regale britanice. Dar, la împlinirea vârstei majoratului, prințesa a primit încuviințarea, astfel încât în anul 1947 au avut loc logodna și căsătoria. Amândoi tinerii participaseră la războiul care tocmai se încheiase: el, ca ofițer de Marină iar ea, în cadrul unui corp auxiliar, ca șofer și mecanic auto; deci primiseră “botezul focului”, se maturizaseră cumva, învățaseră să iasă din confortul strict personal în vederea unui obiectiv comun al întregii comunități. Foarte probabil că acest lucru a contat la asumarea angajamentului lor reciproc.

Să analizăm mai întâi profilul relațional al celor doi:

Descendentul, Casa a șaptea, planetele aflate în Casa a șaptea, guvernatorul Descendentului indică tipul de relație care ne echilibrează. În cazul Elisabetei, cu Casa a șaptea în Rac, vorbim de necesitatea unui parteneriat calm, liniștit, stabil, safe, de o căsătorie bazată pe afecțiune, o căsătorie “tradițională”, eventual implicând o anumită dependență de ea a partenerului. Guvernatorul Descendentului, Luna, în Casa a șaptea, deși în alt Semn, accentuează aceste caracteristici. Cât despre conjuncția Lună-Neptun în Leu, ea conferă o sensibilitate extremă și nevoia de a se afla într-un mediu care să o susțină, să o valideze, să o admire, să o pună în valoare.

Nu putem omite aspectul dinamic pe care Marte, împreună cu Jupiter, îl fac la Lună și la Neptun. Probabil că opoziția aceasta s-a activat în perioadele de tensiune (inerente unui mariaj îndelungat) și Elisabeta a simțit nevoia de a se impune, de a deține controlul asupra relației.

În cazul prințului Philip, Descendentul se află în Vărsător, cu Saturn destul de prost plasat, în inconjuncție la cuspida Casei pe care o guvernează. Din fericire, Soarele în Gemeni face un trigon la grad perfect cu Descendentul, luminând și “încălzind” sectorul relațional. Luna în opoziție indică un aport emoțional echilibrat, cumva complementar în relații. Prințul are nevoie de parteneriate bazate pe comunicare, dialog, relații care să îl facă să se simtă liber, neîngrădit, care să îl facă să se simtă special, unic, deosebit.

Acum, are Elizabeth capacitatea de a-i oferi soțului ei acest gen de relație? Cu Vărsătorul în Casa întâia, marcat de conjuncția Jupiter-Marte la 20°, respectiv 22°, deci foarte aproape de gradul Descendentului acestuia, da! 

Dacă avem în vedere capacitatea soțului ei de a-i oferi genul de parteneriat care să o împlinească, luăm în calcul poziționarea Racului în horoscopul acestuia: Racul se află pe cuspida Casei a unsprezecea, o Casă norocoasă, unde se află Mercur și Pluton; iar Luna sa se află chiar pe Ascendent, deci și reciproca este valabilă.

În ceea ce privește atitudinea celor doi față de dragoste, copii, fericire, aruncăm o privire asupra Casei a cincea. La Elizabeth, cuspida se află în Gemeni, la 14°, adică foarte aproape de Soarele natal al soțului, în timp ce, la el, cuspida se află la 16° Săgetător – altfel spus, se situează pe aceeași axă zodiacală. Atitudinea față de aceste valori de cuplu fundamentale este deschisă, adaptabilă, proactivă, complementară, deși o doză de  instabilitate e posibil să fi fost și ea prezentă în ecuație…

 În ceea ce privește sinastria cuplului…

Cel mai important raport este, firește, cel dintre Luna celor doi parteneri. Avem de a face aici cu un caz aparte: conjuncția Lună-Neptun în Leu, aflată într-o splendidă superpoziție, în Casa a șaptea a Elisabetei, respectiv Casa a douăsprezecea, foarte aproape de Ascendentul lui Philip. 

Apropierea emoțională este necondiționată – foarte probabil că a fost un “coup de foudre” care a declanșat totul. Conexiunea dintre ei a implicat mult romantism, idealism, entuziasm, cel puțin în perioada de început; este de presupus că s-au sprijinit și s-au inspirat reciproc în momente bune și mai puțin bune, până la finalul vieții lui Philip. Luna lui în Casa a șaptea a ei i-a creat cumva nevoia de a fi împreună, de a relaționa. Oricum, Philip și-ar fi ales o soție de care să poată fi mândru (Luna în Leu); împreună, au format un cuplu care a strălucit, la propriu, în lume, prin poziția lor socială în primul rând, dar și prin calități personale.

Comunicarea este esențială în orice cuplu, o condiție pentru ca acesta să treacă proba timpului. Mercur al celor doi se află în cuadratură (în Berbec, la ea și în Rac, la el), ceea ce sugerează că discuțiile în contradictoriu nu au lipsit în familie. Dar, analizând mai nuanțat, ne dăm seama că, fiind în Semne Cardinale, eventualele conflicte nu au fost de durată, mai ales că horoscopul Elisabetei nu indică o personalitate conflictuală, iar Mercur al lui în Semn de Apă putea fi destul de “soft ” sau, de la caz la caz, defensiv.

Venus, planeta iubirii, a plăcerilor, a gusturilor și dorințelor se află într-o relație foarte frumoasă, un sextil Pești-Taur, sugerând multa senzualitate, tandrețe, empatie, devotament reciproc. Conjuncția dintre Venus a Elisabetei și Uranus al lui Philip este un alt indicator al “coup de foudre”-ului inițial. Importantă este și plasarea lui Venus a lui în Casa a patra a ei, a familiei, dar și a vieții private, a intimității. 

Marte, arhetipul acțiunii, inclusiv al interacțiunii sexuale, se află și el într-un aspect favorabil, un trigon Vărsător-Gemeni. Cei doi au același gen de manifestare a energiei fizice, aceeași vitalitate, aceeași capacitate de decizie. Energia fizică este cu siguranță influențată de provocările mentale, de idei și convingeri. Spontaneitatea este moderată, cumva, prin filtrul gândirii. Cu siguranță, această compatibilitate a energiei marțiene a fost extrem de stimulativă pentru amândoi și i-a ajutat să împărtășească nu doar tipare de gândire ci și să realizeze multe activități împreună, în același ritm. Probabil că feedback-ul verbal reciproc îi motiva în luarea multor decizii.

Și, totuși, ce anume factori indică longevitatea lor, ca și cuplu?[1]Un articol excelent despre semnificatorii longevității în sinastrie este cel al Monicăi Toma, publicat pe site-ul AstroDex.ro, la https://www.astrodex.ro/articole-relatii-longevive.php

Să analizăm mai întâi predispozițiile fiecăruia pentru dezvoltarea unei relații îndelungate și stabile:

Harta natală a Elisabetei are planeta Saturn pe Mijlocul Cerului, în Scorpion, indicator al unei vieți sociale -și nu numai- marcate de longevitate, rezistență, răbdare și înțelepciune. Saturn se află în trigon de Semn cu Pluton în Rac, care aduce profunzime emoțională, prudență, intuiție. Deja avem aici o structură favorabilă cultivării unor relații durabile.

Venus, planeta sentimentelor și dorințelor, formează un trigon pe Semne de Apă cu Saturn și Pluton, deci potențialul Elisabetei pentru susținerea afectivă a unui mariaj îndelungat este evident.

Casa a patra, a familiei, se află în Taur, Semn de stabilitate și conservatorism, cu Venus în sextil de Semn la cuspida Casei pe care o guvernează. Totuși, cuspida Casei a patra este atacată de Neptun, Marte și Jupiter cu cuadraturi și de Saturn cu opoziție. Viața ei de familie a fost afectată, pe parcurs, de evenimente destabilizatoare față de care a trebuit să ia atitudine într-un fel sau altul: divorțul lui Charles de Diana, divorțul unicei ei fiice, Anne, al surorii mai mici, Margaret, și al celui de al doilea fiu și, mai nou, de așa-zisele “dezvăluiri” ale nepotului Harry.

Harta natală a soțului ei are Saturn în Fecioară, în trigon cu Mijlocul Cerului și în trigon de Semn cu Venus – iată o similaritate cu harta Elisabetei!  Saturn face un alt aspect favorabil (sextil) cu Pluton și cu Mercur din Rac.

Și în harta lui natală, durabilitatea, sobrietatea și rezistența saturniană se răsfrâng asupra vieții sociale (Mijlocul Cerului) și asupra vieții sentimentale (Venus).

Casa a patra a lui Philip, în Scorpion, nu este aspectată de guvernatorul ei, Marte, singurele conexiuni favorabile fiind sextilele cu Saturn și Jupiter din Fecioară și trigoanele cu Uranus și Pluton. Vulnerabilitatea acestui sector este subliniată de cuadratura pe care o primește de la Neptun (ca și în cazul Elisabetei, care prezintă același tip de aspect la Fundul Cerului).

Acum, comparând hărțile lor natale, ce putem observa?

În primul rând, superpoziția Lunii în Leu, aspect extrem de important, pe care l-am studiat deja. Apoi, Venus a Elisabetei (în Pești) se “vede” cu Saturn, Jupiter și Pluton ale lui Philip (în Fecioară, respectiv în Rac); dar și Venus a lui în Taur se “vede” cu Saturn și Pluton al ei (în Scorpion, respectiv în Rac). Reciprocitatea aspectelor este un element puternic de compatibilitate. Aici, iubirea se conectează cu statornicia și cu profunzimea simțirii.

Între guvernatorii Casei a patra există un aspect major, chiar dacă provocator (Venus a ei la 13° Pești, în cuadratură cu Marte al lui la 24° Gemeni). Este ca și cum Elizabeth și Philip au lucrat împreună la acest proiect comun care este familia lor. Între cei doi Saturn (al ei, la 24° Scorpion și al lui, la 18° Fecioară) se desfășoară un frumos sextil, ceea ce indică împărtășirea angajamentului pe termen lung, loialitatea, simțul responsabilității. 

Din punct de vedere astrologic, acestea sunt argumente care pledează pentru o relație maritală durabilă, chiar dacă nu lipsită de asperități… Meritul incontestabil al perechii este de a fi făcut eforturi conștiente și conjugate pentru a concretiza aceste capacități cu care au fost înzestrați la naștere, de a construi și a cultiva cu grijă relația lor, timp de peste 7 decenii.

VALERIA GRĂDINARU,
membră AAR, redactor Astrele

Despre Valeria


Note

Note
1 Un articol excelent despre semnificatorii longevității în sinastrie este cel al Monicăi Toma, publicat pe site-ul AstroDex.ro, la https://www.astrodex.ro/articole-relatii-longevive.php
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close