InterviuMihaela Dicu

Interviu radiofonic pe teme de astrologie, cu Mihaela Dicu

Textul de mai jos este transcrierea înregistrării interviului pe care l-am acordat în direct postului de radio România Tineret, pe data de 8 mai 2003, în cadrul emisiunii „Internauţii – Clubul ştiinţifico fantasticilor”. Tema emisiunii: „Viitorul ce va să vie – fantastic, sau greu de imaginat?!” – realizator Ruxandra Petrescu.

Radio România Tineret: Ca să fim foarte fermi – este astrologia şi altceva (subliniat) decât previziunile pe care le vedem zilnic în mass media?

Mihaela Dicu: Hai să vedem mai întâi ce este astrologia. Eu aş zice cam aşa – că astrologia este un sistem de interpretare a anumitor semnale din macrocosmos, menit să încerce a descifra microcosmosul. Se pare că în univers totul se interconectează. De la reflexoterapie sau genetică, şi până la teoria sincronicităţii lui Jung, sunt multe dovezi că în lume lucrurile sunt legate între ele prin fire nevăzute.

Bun. Timp de mai bine de 4000 de ani, din vremurile Mesopotamiei antice şi până acum, astrologia a dezvoltat un sistem foarte complex de reguli, care aplicate corect, pot da informaţii fiabile aproape în orice domeniu. Spre exemplu, horoscopul personal al unui individ, care este irepetabil (la fel ca şi o amprentă digitală sau genetică), descrie în amănunt temperamentul şi psihologia individului, predispoziţiile lui patologice şi tendinţele de exprimare în diverse domenii: carieră, dragoste, bani, cămin, deschidere spirituală, prietenie, călătorii, studii etc.
 
Dar, în afară de astrologia natală, mai există şi alte ramuri ale astrologiei. Foarte interesante sunt, de exemplu, astrologia financiară, care se ocupă cu analiza pieţelor bursiere, sau astrologia mundană, care analizează tendinţele socio-politice sau evenimentele neprevăzute de mare anvergură, cum ar fi catastrofele, fie ele naturale sau nu.
 
Revenind la întrebarea ta, răspunsul este: da, astrologia este cu mult mai mult decât previziunile pe care le vedem zilnic în mass media. În plus, este un admirabil exerciţiu mental şi un instrument care te împinge continuu să te instruieşti în cele mai diverse domenii.

RRT: De ce este important pentru mine (de exemplu) să-mi cunosc ascendentul, să ştiu în ce zodie sunt sau cu ce zodie pot face „casa bună”?!

MD: Ca să te cunoşti mai bine şi să încerci să-ţi îmbunătăţeşti viaţa. 🙂

RRT: Spuneai că un horoscop personal se stabileşte în funcţie de mai multe variabile şi am să te rog să exemplifici.

MD: Horoscopul personal se întocmeşte având la bază data, ora şi locul naşterii. Ora şi coordonatele geografice ale locului naşterii sunt foarte importante.

RRT: Adică nu e totuna dacă te naşti la Bucureşti sau la New-York? Cu ce ţi se modifică horoscopul?

MD: Bineînţeles că nu e totuna. Chiar dacă o serie de caracteristici psiho-fizice rămân constante, fiindcă pentru o anume dată şi oră poziţiile planetelor sunt aceleaşi oriunde pe glob, apar şi multe modificări importante datorită schimbării Ascendentului şi caselor. În plus, destinul, sferele de interes şi modul de abordare a vieţii vor fi cu siguranţă altele.

RRT: Ce elemente se iau în considerare în întocmirea unui horoscop personal?!

MD: În funcţie de dată şi oră, pe baza efemeridelor se calculează amplasarea planetelor în semnele zodiacale. Când zic planete, mă gândesc nu numai la Soare (şi aici fac o paranteză: pentru simplificare, în astrologie se foloseşte termenul generic de „planete” inclusiv pentru Soare, care este o stea, şi pentru Lună, care este un satelit natural) – deci se stabileşte nu numai poziţia Soarelui, ci şi cea a Lunii, a lui Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto, plus poziţia unor repere fictive (cum ar fi apogeul lunar sau nodurile lunare), sau fizice, cum ar fi o serie de asteroizi.

Pe baza datei, orei şi a locului de naştere, se stabilesc Ascendentul şi aşa-numitele „case astrologice”, care desemnează, în fapt, sectoarele din viaţă în care se manifestă influenţele planetare.

Pe vremuri, îmi lua cca. 30-40 de minute ca să calculez şi să desenez o hartă astrologică. Acum, cu ajutorul calculatorului, ridici o temă în câteva secunde. Şi a propos de calculator: de când cu informatizarea masivă, studiile de cercetare în astrologie au luat un nou avânt, fiindcă acum se pot manevra baze de date uriaşe, se pot face statistici, comparaţii, se pot utiliza tehnici astrologice care necesită calcule foarte complicate etc.

RRT: Astrologia a evoluat mult în ultimii ani. Cu calculatorul, după cum spuneai, se pot accesa baze de data enorme. De ce nu am putea în acest caz să ne facem singuri horoscoape personale, să ne stabilim ascendenţii etc.? Putem face singuri acest lucru?

MD: Sigur că da. Dacă vrei, îţi dau şi o adresă, a unui site de astrologie elveţian, unde îţi poţi calcula tema natală on-line. Ai cu ce să scrii? Atunci, uite: www.astro.ch/

Sau, alta adresă, a unui sit astro american, de unde îţi poţi downloada un soft astro gratuit: www.magitech.com/astrolog/astrolog.htm

După cum vezi, cu calculul horoscopului personal nu e nici o dificultate. Problema e alta: ai obţinut poza, ce te faci cu interpretarea? Bine, ai putea să-mi replici că, aşa cum există softuri de calcul, există şi de interpretare. Şi aici ai dreptate. Dar, până una alta, maşina e maşină, nu discerne şi nu sintetizează, aşa că nu vei obţine decât o serie de paragrafe, multe contradictorii. Printre ele, poţi găsi şi multe lucruri utile, dar, dacă ai într-adevăr o problemă, mai bine apelează la un astrolog profesionist.

RRT: Cât de mult şi de ce contează ascendentul?

MD: În primul rând, să definim termenul – multă lume a auzit de Ascendent, dar nu ştie ce este. Aşadar, semnul AS, este semnul zodiacal care răsare în momentul naşterii, adică cel care se află la EST, în acel moment.

Spre exemplu, oamenii născuţi la răsărit, au AS în aceeaşi zodie cu Soarele, adică sunt Berbeci cu AS Berbec, Rac cu AS Rac, Scorpioni cu AS Scorpion, ş.a.m.d. De ce? Fiindcă Soarele se află la răsărit în zodia în curs. Iar zodia care răsare în momentul naşterii dă Ascendentul.

Tot aşa, un om născut în intervalul când apune Soarele, are Ascendentul în zodia aflată la 180 de grade faţă de semnul natal. De exemplu, un Rac născut la apus, are AS în Capricorn, un Berbec, în Balanţă, etc. De ce? Fiindcă în momentul naşterii Soarele, aflat în zodia curentă, se situează, cu zodie cu tot, la Vest. Iar peste drum de Vest, la 180 de grade, se află Estul, iar zodia aflată la Est în momentul naşterii dă Ascendentul.

În fine, Ascendentul e important fiindcă are o mare influenţă asupra temperamentului, caracterului şi fizicului individului.

În plus, pornind de la AS, „contabilizăm”, ca să zic aşa, casele astrologice. Ascendentul este totuna cu semnul casei I, care vorbeşte de persoană în sine; după aceea vine casa a II-a care vorbeşte despre bani, avere, bunuri mobile, apoi casa a III-a, care vorbeşte despre drumuri, comunicare, fraţi şi învăţătură (legată mai ales de gândirea practică şi concretă, căci gândirea abstractă şi speculativă este descrisă de altă casă). Şi tot aşa, există case care descriu tendinţele privind statutul social şi cariera, căsătoria, copiii, căminul şi părinţii, moartea etc.

RRT: Revenind acum la tema emisiunii noastre: viitorul. Mie mi se pare că aceste previziuni astrologice zilnice care apar în ziare, reviste etc. sunt făcute cam superficial. Adică, cum se poate şti de la o zi la alta ce se va întâmplă cu fiecare zodie?

MD: Previziunile generale zilnice au mai multe tare, din care citez câteva:

  • în primul rând, se raportează doar la poziţia natală a Soarelui, şi chiar şi aceea aproximativă, ori ai văzut că o temă personală are o grămadă de repere;
  • apoi, fiind zilnice, aceste predicţii ţin cont mai ales de mişcarea actuală a planetelor rapide, care dau în general efecte pasagere şi superficiale;
  • apoi, nu ţin cont de vârstă şi preocupări; aşa se ajunge la situaţii hilare, când unui pensionar i se prognozează o zi minunată pentru dragoste, sau o realizare în carieră.

E clar că nimic nu se compară cu o previziune făcută pentru o hartă personală.

Totuşi, publicul larg pare a fi destul de interesat de aceste previziuni. Poate ca simplu divertisment, poate ca o curiozitate naturală faţă de ceea ce va veni sau, şi asta este posibil, pentru că intuieşte că s-ar putea să fie ceva interesant şi cu astrologia asta. Iar astrologii compun astfel de prognoze, fiindcă piaţa o cere, iar ei sunt oameni şi trebuie să trăiască.

Totuşi, amatorilor de previziuni din mass media, le recomand să ia în considerare în ordinea importanţei: mai întâi previziunile generale anuale, apoi pe cele lunare, pe cele săptămânale şi să acorde o importanţă mai mică celor zilnice. Iar celor care îşi cunosc AS, să ia în considerare nu numai previziunile pentru semnul solar, ci şi pe cele pentru AS.

RRT: Care este viitorul astrologiei? Va pierde, va căpăta teren, îşi vor pierde oamenii interesul în acest sens sau dimpotrivă, o să se nască o adevărată modă – daca nu este deja?

MD: Astrologia practicată la modul serios şi responsabil este într-o evidentă expansiune pe plan mondial. Ultimii ani au adus un reviriment important. De exemplu, după ce, în urmă cu câteva sute de ani a fost exclusă din universităţile occidentale, astrologia dă semne că revine în instituţiile de învăţământ.

Astfel, în anul 2000, în statul Washington s-a înfiinţat Kepler University, prima facultate de astrologie acreditată de Guvernul USA. Are o durată de studiu cuprinsă între 3 şi 5 ani şi o programă extrem de complexă www.kepler.edu

Apoi, în aprilie 2001, Elizabet Teissier, fosta astroloagă a preşedintelui Francois Mitterand, şi-a luat doctoratul în sociologie la Sorbona, cu teza „Situaţia epistemologică a astrologiei prin prisma ambivalenţei fascinaţie-respingere în societăţile post-moderne”.

Altfel, astrologia profesionistă este utilă în cele mai diverse domenii. Se ştie bine că preşedinţii Roosvelt, Regan şi Mitternad, au avut consilieri astrologi. Că uzinele de automobile Ford Motor Company au apelat la studiile astrologice pentru îmbunătăţirea marketingului sau că la fondarea Internaţional Federation of Technical Analysts (care se ocupă de studiul pieţelor bursiere), Japonia a cerut şi a obţinut ca astrologia să fie inclusă şi ea printre mijloacele de analiză, sau că Suncorp Metway (cea mai mare companie de asigurări din Australia), a comandat studii statistice astrologice privind predispoziţiile către diverse accidente.

Aşadar, astrologia serioasă este pe drumul cel bun. Chiar şi în ţara noastră.

RRT: Tocmai despre asta voiam să te întreb. Noi cum stăm?
 
MD: Deocamdată, în România anului 2003 există:

  • astrologi care ţin cursuri de astrologie;
  • o şcoală de astrologie care predă cursuri la distanţă;
  • o revistă electronică, dedicată astrologilor, atât începători, cât şi profesionişti;
  • menționarea ocupației de astrolog în nomenclatorul de meserii;
  • o linie de discuţii înfiinţată în 2000, Acubens, care este foarte activă și care actualmente numără aproape 300 de membri – doritorii o pot căuta la yahoogroups.com.

RRT: Totul a fost foarte interesant. Îţi mulţumim că ai răspuns invitaţiei noastre şi te mai aşteptăm în studio şi cu altă ocazie.

mihaela-dicu

MIHAELA DICU,
Senior editor și președintă de onoare a AAR

Despre Mihaela

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close