Minola BratoveanuPortretV.I.P.

Celine Dion – fascinaţia muzicii sub semnul Berbecului

În galeria marilor cântăreţi de muzică pop, în care putem include nume ca Whitney Houston, Michael Jackson, Diana Ross, Elton John, Tom Jones, Michael Bolton, Julio Iglesias, Enrique Iglesias etc., poate fi aşezată şi faimoasa Celine Dion. Deşi interpreţii vocali amintiţi s-au făcut cunoscuţi cântând în limba engleză şi/sau spaniolă, Celine Dion a popularizat foarte mult în lume limba franceză, prin melodiile interpretate. Să vedem, mai departe, care este povestea vieţii sale.

Celine Marie Claudette Dion s-a născut pe data de 30 martie 1968, la ora 12:15, în localitatea Charlemagne, aflată la 15 mile distanţă de Montreal, în provincia Quebec, a Canadei. Celine a venit pe lume într-o familie de canadieni francezi, tatăl său fiind Adhemar Dion, iar mama sa Therese Dion (născută Tanguay). Tatăl Celinei era de profesie măcelar iar mama sa era muncitoare în construcţii. Celine este cea mai mică dintre cei 14 copii ai cuplului Dion.

În harta natală a Celinei descoperim o nativă Berbec, cu Ascendent în Leu. Tatăl său este semnificat de Soare, aflat într-o zodie marţiană (deci guvernat de Marte, planeta instrumentelor ascuţite, tăioase – topoare, satâre, securi, cuţite), indicând activitatea sa de măcelar. Mama ei este semnificată de Luna aflată la limita dintre Berbec şi Taur, ceea ce indică dinamism şi preocupări pentru o activitate fizică (se referă deci la activitatea de constructor, zidar, Taurul fiind un semn de pământ). În plus, Luna este împreună cu Saturn (constructorul) și conjunctă cu Marte din Taur, fiind subliniată astfel activitatea mamei în domeniul construcţiilor.

Casa a III-a, a fraţilor sau rudelor colaterale, plasată în Fecioară, este guvernată de Mercur, care se află în Peşti, semn dublu sau dual, semnificând practic „un colectiv de fraţi şi surori”. Conjuncţia lui Mercur (semnificatorul fraţilor) cu Venus (semnificatorul iubirii) indică o mare iubire care a legat între ei copiii familiei Dion.

Numeroasa familie Dion era destul de modestă dar totuşi bogată în talent muzical. Când Celine a venit pe lume, soţii Dion alcătuiseră deja o formaţie muzicală, constituită din ei şi copiii mai mari (ceva similar cu grupurile mult mai cunoscute „The Kelly Family” sau „The Corr`s”). În acest fel, Celine a făcut parte dintr-o formaţie muzicală încă din fragedă copilărie.

Pe când Celine avea vârsta de 4 ani, grupul muzical Dion`s Family (care o includea şi pe ea) a făcut un turneu în Canada. Primul spectacol muzical al Celinei a fost susţinut de către aceasta la vârsta de 5 ani, când a cântat la nunta fratelui său mai mare, Michel. Ulterior, cuplul Dion a deschis un piano bar, numit „Le Vieux Baril” („Vechiul Butoi”, în traducere), în care se serveau diverse băuturi, iar atmosfera era întreţinută de grupul muzical familial, având-o pe Celine, în vârstă de 5 ani, ca vedetă. Dintre toţi fraţii şi surorile sale, Celine a demonstrat că are cel mai mult talent muzical.

Această etapă din viaţa Celinei poate fi înţeleasă astrologic. Leul este semnul copiilor şi al copilăriei, ori plasarea Ascendentului în Leu i-a adus afirmare artistică şi ieşire în evidenţă încă din fragedă copilărie. Guvernatorul Ascendentului, Soarele, este plasat în Berbec (în exaltare) şi în conjuncţie cu Mijlocul Cerului (angular, puternic), ceea ce i-a adus Celinei strălucire şi recunoaştere publică.

Casa a IV-a, a familiei de origine, este plasată în Balanţă, semn venusian, indicând o familie cu preocupări artistice. Guvernatoarea casei a IV-a, Venus, este plasată în Peşti (semn muzical dar şi semn mobil), în conjuncţie cu Mercur (planeta mobilităţii), semnificând turneul muzical pe care familia Dion l-a realizat pe când Celine era încă o fetiţă. De asemenea, conjuncţia Mercur – Venus semnifică posibilitatea de a realiza activităţi comerciale (Mercur este planeta comerţului) cu alcool (corelat cu semnul Peştilor), dar folosind şi arta muzicală (indicată de Venus din Peşti).

La vârsta de 12 ani, Celine colabora în plan muzical cu părinţii săi. Fratele său, Jacques, i-a compus o melodie originală, intitulată „Ce netait quun reve” („Doar un vis”, în traducere). Alt frate al Celinei, Michel, a trimis înregistrarea acestei melodii producătorului muzical Rene Angelil. Angelil a fost cucerit instantaneu de vocea Celinei şi a decis imediat să o transforme într-o vedetă. Practic, Rene Angelil a devenit atunci managerul său muzical şi impresarul artistic.

În 1981 a fost lansat primul album al Celinei, numit „La voix du bon Dieux” („Vocea Bunului Dumnezeu”), care a devenit în scurt timp un mare succes în Quebec. După succesul în Canada a urmat succesul în Japonia. Astfel, în 1982 japonezii i-au acordat un premiu muzical şi o medalie de aur, pentru cel mai popular cântec şi cel mai bun interpret muzical.

Au urmat ulterior succesele din Franţa, în 1983, unde a obţinut „Discul de aur”, pentru melodii cântate în franceză, dar şi premiile „Felix Awards” şi „Revelaţia Anului”. În anul 1988 a concurat la Eurovision, participând ca reprezentantă a Elveţiei, şi a câştigat acest concurs. Tot în 1988, din motive de marketing, Celine a învăţat limba engleză. În 1989, din cauza eforturilor muzicale, vocea sa a fost afectată, fiind silită să ia o pauză de câteva săptămâni. În 1990 Celine Dion şi-a lansat primul său album cu muzică interpretată în limba engleză, intitulat „Unison”.

Adevărata consacrare mondială pentru artista Celine Dion s-a produs în 1991, când a interpretat principala melodie de pe coloana sonoră a filmului „Beauty and The Beast”, în duet cu Peabo Bryson. Melodia a devenit un hit în Marea Britanie şi în USA, iar Celine a primit un premiu Grammy. A urmat un nou album în engleză, lansat în 1992, intitulat „If You Asked Me To”.

Din acest moment, cariera muzicală a Celinei a devenit un lung marş triumfal, presărat cu concerte, lansări de albume, decernare de premii muzicale, apariţii TV ş.a.m.d. Putem remarca marele succes din 1997 cu melodia „My Heart Will Go On”, care a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului „Titanic”. Acest cântec a devenit emblematic pentru Celine Dion, aducându-i un premiu Grammy, precum şi premiile Oscar şi Golden Globe compozitorilor cântecului.

Regăsim în harta astrală a artistei tot acest parcurs extraordinar. Ascendentul din Leu şi Soarele, guvernatorul Ascendentului, poziţionat pe Mijlocul Cerului, au condus-o pe Celine Dion către afirmare, strălucire şi construirea unei cariere muzicale excepţionale.

Neptun, planeta muzicii, plasat în casa a V-a (a abilităţilor artistice) indică un talent muzical nativ foarte mare. Neptun este şi guvernatorul lui Venus (planeta talentului vocal), care este exaltată în Peşti, cele două planete realizând un trigon, aspect benefic ce a susţinut-o pe artistă şi a permis diseminarea intensă a muzicii ei în rândul maselor.

Saturn este şi el plasat pe Mijlocul Cerului, permiţând edificarea cu multă răbdare a unei cariere de succes. Mai putem spune că Saturn este şi guvernatorul casei a VI-a (a muncii), semnificând investiţia foarte mare de timp, muncă şi perseverenţă necesare clădirii unei imagini de artist de notorietate universală.

Marte din casa a X-a i-a conferit artistei mult curaj în a se afirma, prin muncă susţinută (fiind plasat în Taur, semn de pământ), iar Luna din casa a X-a i-a adus această mare notorietate.

Planetele Venus şi Mercur din Peşti (semn dual) i-au permis să interpreteze melodii în două limbi diferite: franceză şi engleză. Marte din Taur (semnul gâtului, al corzilor vocale) i-a produs acea afectare a vocii, de care am amintit anterior.

Din viaţa personală a Celinei se cunoaşte relaţia sa cu Rene Angelil. Angelil i-a fost iniţial manager şi impresar, apoi i-a devenit partener de viaţă. Cei doi s-au căsătorit în 1994. Au realizat o nuntă extravagantă, care a fost transmisă în direct de televiziunea canadiană, fiind un mega-eveniment monden. Relaţia lor a fost frumoasă, durabilă şi, desigur, profitabilă de ambele părţi. Din acest cuplu au rezultat doi băieţi gemeni, născuţi în 2010: Eddy şi Nelson. În 14 ianuarie 2016, Rene Angelil a decedat din cauza unei mai vechi boli tumorale.

În tema natală a artistei descoperim o casa a VII-a (a căsătoriei) plasată în semn fix (Vărsător), semnificând exact relaţia ei lungă cu Angelil. Guvernatorul tradiţional al Vărsătorului şi al casei a VII-a, Saturn, este plasat în conjuncţie cu Mijlocul Cerului, în casa a X-a, indicând faptul că soţul artistei era şi supervizorul carierei acesteia sau, din alt punct de vedere, indică trecerea de la rolul de manager muzical la rolul de soţ. Acelaşi Saturn indică şi durabilitatea relaţiei lor de căsătorie. Guvernatorul modern al Vărsătorului şi al casei a VII-a, Uranus, este plasat în Fecioară şi în conjuncţie cu Pluton (care semnifică şi moartea sau ruptura), indicând moartea soţului, din cauze medicale (Fecioara este semnul medicinei).

Casa a V-a, a copiilor, este plasată în Scorpion, iar guvernatorul, Pluton, se află în semn dual (Fecioară), indicând cei doi copii.

Se mai cunoaşte despre Celine Dion faptul că a apărut şi în câteva producţii cinematografice sau de televiziune (dar fără un impact semnificativ).

Artista a primit multiple distincţii onorifice precum Legiunea de Onoare Franceză, Ordinul Naţional al Quebec-ului, stele pe diverse bulevarde de tip Walk of Fame, din Canada şi USA, includerea în mai multe Hall of Fame-uri muzicale, din USA şi Canada.

Celine şi-a deschis mai multe restaurante proprii şi a lansat un parfum cu numele său.

Artista a realizat şi activităţi filantropice, prin donarea de sume consistente de bani către institute de cercetare a unor maladii foarte problematice (fibroza chistică, infecţia HIV etc.).

Spiritul antreprenorial al artistei poate fi înţeles prin prisma lui Jupiter (planeta abundenţei) plasat în casa a II-a (a situaţiei material-financiare). Marte din Taur, guvernator al Soarelui, îi conferă Celinei iniţiativă în chestiunile de ordin practic.

Multiplele premii, decoraţii sau distincţii primite se corelează cu prezenţa Soarelui şi a lui Saturn pe Mijlocul Cerului (semnificând afirmare publică, dobândirea unei imagini personale foarte distinse, faimă universală), dar şi a Lunii în casa a X-a (indicând o mare notorietate). În plus, putem remarca plasarea lui Jupiter, Marele Benefic, în acelaşi semn zodiacal cu Ascendentul (Leu), această planetă fiind guvernatoarea casei a V-a (a abilităţilor artistice), semnificând o strălucire foarte mare şi o puternică afirmare datorate talentului muzical extraordinar.

Activităţile filantropice se pot corela cu Jupiter din casa a II-a (semnificând generozitate în plan material), dar şi cu Uranus din Fecioară, semn de pământ (indicând donaţii materiale din motive umanitare, având un substrat medical).

Charismatică şi talentată, Celine Dion ne-a încântat şi ne încântă cu vocea ei, cu muzica sa, cu prezenţa ei, ca o adevărată divă a vremurilor noastre.

minola-bratoveanu

MINOLA BRATOVEANU,
Membră AAR, psiholog

Despre Minola

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close