Ioana Eugenia IspasPortretV.I.P.Video

Politica la feminin: Margaret Thatcher (partea I)

[Material prezentat la Astro-Festival Craiova, iunie 2013]

Margaret_ThatcherMargaret Thatcher, născută Margaret Hilda Roberts pe 13 octombrie 1925, în Gratham, reprezintă o figură emblematică a scenei politice europene din secolul trecut, fiind denumită de către presa sovietică a vremii Doamna de Fier.

Inițial, M. Thatcher a absolvit Facultatea de Chimie a Universității Oxford, ocupând o perioadă de timp postul de cercetător chimist. Încă  din perioada studenției s-a implicat în viața politică, devenind în 1946 președinta Asociației  Conservatoare a Universității Oxford. În 1951 îl întâlnește pe David Thatcher, care va deveni în 1953 tatăl gemenilor săi. Susținută de soțul său, urmează Facultatea de Drept, urmând ca în același an 1953 să devină  avocat specializat în taxe. Din acest moment începe ascensiunea carieriei sale politice, devenind în 1959 membră a Parlamentului pentru districtul Finchley, în 1970 Secretar de Stat pentru Educație și Cercetare, și Prim Ministru în 1979. Acest parcurs este impresionant pentru o femeie a acelei epoci, deoarece la acea vreme Europa nu era obișnuită cu prezența feminină în politică. Femei cu funcții de conducere activau în domenii „feminine”, precum  case de modă, de parfumuri, școli. Spargerea tabuurilor într-o țară profund conservatoare și atașată de tradiții este un succes pe care nimeni nu i-l poate contesta, indiferent dacă a fost sau nu susținător al Doamnei de Fier.

M.Thatcher a fost o nativă Balanță cu  Ascendent în Scorpion. Saturn, la mai puțin de 2 grade de Ascendent, ne confirmă că este o persoană în vocabularul căreia nu intrau cuvintele compromis sau renunțare. Disciplină și perseverență, nevoia de a deține controlul sunt atribute pe care a reuşit să le transforme în calități de bază pentru succesul carierei sale politice. Cu Saturn în casa I a fost de asemenea o femeie austeră, controlată, a cărei intransigență nu s-a diminuat în timp, indiferent de costuri. Austeritatea sa se vede cel mai bine în politicile fiscale pe care le-a impus, mărind taxele, dar și în interviurile sale de la începutul mandatului de Prim Ministru, când afirma că este o femeie simplă, provrnită dintr-un orășel de provincie, și că nu are de gând sa schimbe această caracteristică de fond.

Ca nativă Balanță, ne-am fi aşteptat ca discursul său sa fie moderat, ca atitudinea sa să fie conciliantă. În timpul mandatului său s-a iscat conflictul cu Argentina pentru insulele Falkland, în care a insistat să fie prezentă fizic în rândul trupelor, pentru a fi un exemplu pozitiv și pentru a demonstra că este capabilă să lupte indiferent de riscuri. În ciuda numeroaselor proteste de stradă pe care le-a trăit în calitate de Prim Ministru, a implementat reforme nepopulare, dar pe care le-a considerat necesare pentru dezvoltarea economică pe termen lung (aici este și rezultatul Ascendentului pe semn fix și a lui Saturn în casa I). Soarele din Balanţă este flancat de Marte și Mercur, Soarele și Marte realizând un careu cu Pluton din Rac. Astfel se observă longevitatea sa atât fizică (aproape că a prins 3 revoluții ale lui Saturn), cât și politică, energia sa inepuizabilă, (Soare si Marte în careu cu Jupiter din Capricorn), greu de controlat. Cele două careuri în T, cu vârfurile spre Soare și Marte, la care mai participă Jupiter și Pluton,  se realizează pe semnul solar natal, în casa a XI-a. Este foarte posibil ca aceste aspecte să fie puternice impulsuri care au ajutat-o în primul rând să intre în politică, și mai ales să devină Prim Ministru. Uitându-ne la conjuncția Soare Marte și careurile Soare Pluton și Marte Pluton, constatăm că Doamna de Fier a fost o personalitate greu de convins, ambițioasă, combativă, și că situațiile tensionate nu o speriau, ci din contră, de cele mai multe ori le provoca.

harta-thatcher01

Luna în Leu, alături de Neptun aduce un iz de teatralitate, minciună și manipulare. Plasarea sa în casa a IX-a a determinat-o să urmeze studii de drept și să se implice în reformele din domeniul educației (a fost membră a Comisiei de Educație din Parlament). Luna în Leu este o poziție excelentă pentru creșterea popularității și atragerii maselor de oameni, atuu pe care l-a folosit  mai ales în timpul campaniilor electorale. Ajutată de Mercur în Balanță cu care face sextil, vorbește frumos, parcă din inimă, iar sextilul Mercur Neptun i-a oferit superba șansă a unei intuiții și viziuni extraordinare (susținută și de ascendentul în Scorpion).

Luna în casa a IX-a amplifică și spiritul  justiţiar, dar acesta este oarecum subiectiv și supus  dorinței de bine pentru toată lumea (datorită conjuncției sale cu Neptun). La sfârșitul mandatului său de Prim Ministru, declara că a încercat să elibereze cetațenii britanici de un potențial stat socialist și că le-a redat controlul asupra propriei vieți și propriilor decizii. A fost mereu o eurosceptică, susținând suveranitatea deplină a statului britanic.

Cele două careuri în T  – Soare, Pluton, Jupiter și Marte Pluton, Jupiter, sunt indicii ale  intransigenței sale, fiind conștientă că este capabilă să ajungă la rezultatele propuse prin sacrificii, perseverență și ambiție. Careurile Soare Pluton și Marte Pluton reprezintă o forță impresionantă care cere să fie folosită pentru împingerea limitelor și distrugerea obstacolelor. În gestionarea conflictului cu Irlanda de Nord nu s-a arătat disponibilă  la negociere sub nicio formă,  ceea ce a contribuit la deteriorarea relațiilor cu aceștia. Cu toate atentatele și amenințarile, M.T a rămas fermă pe poziție, nu a acceptat compromisuri și a respins orice fel de toleranță. Aceste careuri reprezintă un pericol asupra siguranței personale și o amenințare chiar la propria viață.  Atentatul din 12 octombrie 1984, cu o zi înainte de aniversarea sa, este rezultatul politicii sale fața de revendicările irlandeze. IRA a eșuat, însă mai multe personalități au fost ucise și au provocat o adevarata isterie în răndul polulației. Ca dovadă a tăriei sale de caracter și a curajului său, și-a reluat atribuțiile chiar a doua zi, ca și cum nimic nu s-ar fi intâmplat.

Jupiter se afla la momentul nașterii sale în Capricorn, pe casa a II-a, în opoziție cu Pluton în Rac. Reformele sale economice și de taxare au schimbat enorm fața Marii Britanii, „înființând” un nou curent – thatcherism, adică liberalizarea economiei, restructurarea și privatizarea companiilor și serviciilor neprofitabile, a scăzut bugetul pentru serviciile publice – transport, educație, sănătate, a introdus cea mai controversată taxă, care a scos lumea în Trafalgar Square și care a fost una din cauzele demisiei. Cu toate că demersurile sale au stârnit puternice reacții din partea populației și au dus la o rată a șomajului alarmantă, MT nu a renuntat decât dupa 11 ani de ședere în fotoliul de Prim Ministru.

Să vedem cele mai importante momente din cariera sa politică:

Membră a Parlamentului britanic în 1959, 8 noiembrie:

 harta-thatcher02

Jupiter trecuse peste Venus natală din Săgetător, semnificatoarea semnului solar, amplificând capacitatea sa nativă de autodepășire și expansiune. Pluton tranzita MC, un aspect important care semnifică preluarea unei funcții de conducere, cu impact mare pentru viitorul său și al celor din jur. Dar arată de asemenea și lupta pe care trebuie să o ducă în această funcție, pentru a-și demonstra propria putere. Acest aspect poate fi folosit de persoane care se pot ridica dincolo de obstacolele convenționale și care nu renunță. Saturn în tranzit începea să realizeze careuri cu planetele din Balanta, pornind cu Marte, adică perioada se arăta foarte agitata pentru MT, plină de obstacole, noi responsabilitați, și eforturi uriașe. Uranus făcuse deja careu cu Ascendentul, împingand-o să ia decizii mai putin obișnuite pentru acea perioadă, adică o femeie să candideze pentru un loc în Parlament.

Secretar de Stat – 20 iunie 1970:

harta-thatcher02

Pluton peste Pars Fortunae a fost o oportunitate pe care nu a ratat-o. Jupiter tranzitase planetele din Balantă, se afla în mișcare R, instituind deja o stare euforică de amplificare a potențialului personal – orice este posibil și îi întărise încrederea în sine.  Saturn se afla pe DS, care arată că urma să aibă parteneri puternici, serioși, capabili să o susțină, dar și oponenți importanți – cei din opoziție care au acuzat-o că vrea să distrugă învățământul  britanic, și scandalul cu laptele în școli, când a vrut să elimine această facilitate și a fost numită Hoața de Lapte ( Saturn va fi atunci în careu cu Luna).

Președintă a Partidului Conservator   11.02.1975

harta-thatcher04

Saturn în tranzit peste Pluton natal, în opozitie cu Jupiter natal și Marte în tranzit a fost un cockteil puternic pe care a știut să-l speculeze pentru a prelua puterea într-un moment de criza. Pluton în tranzit peste Marte i-a crescut forța, ambiția și agresivitatea. Jupiter peste Uranus din C4, în trigon cu Saturn și Ascendentul a ajutat-o să vadă oportunitatea unui nou început și să fie convinsă că această poziție îi aparține pe drept.

MT Prim Ministru – 4 mai 1979

 harta-thatcher05

Pluton peste Soare  i-a accentuat dorința de mărire și putere, concretizată prin ocuparea acestei funcții. I-a oferit susținerea și energia necesară în campanie pentru a convinge, probabil de a  manipula și de a ști să-și facă jocurile în favoarea sa. Uranus peste Ascendent accentuează elementul surpriză al momentului venit din partea ei, că prima femeie Prim Ministru din Marea Britanie. Saturn peste MC este legat de ocuparea unei funcții de mare răspundere, noi responsabilități, inclusiv constrângeri, în detrimentul vieții de familie. Implicarea lui  Saturn și Pluton în tranzite au dat longevitate acestei acțiuni și stări de fapt, fiind 11 ani Prim Ministru, în ciuda vicisitudinilor economice și politice. Jupiter se pregătea să facă trigoane cu planetele din Balanța, ceea ce i-a asigurat susținere și prosperitate. Ca observație, Jupiter a fost implicat în tranzite la toate evenimentele importante din viața ei. Cred că a fost un catalizator puternic pentru harta sa, deoarece dispune de Venus, care se afla în Săgetător și care îi guvernează semnul solar.

Final de mandat – 28 noiembrie 1990

harta-thatcher06

Jupiter în careu ataca Ascendentul și pe Saturn, impunând restricții și limitări, obligând-o de asemenea să renunțe. Dar nu este suficient pentru a da un asemenea deznodământ unei povești așa de lungi. Observăm că Marte era în mișcare retrogradă în casa a VIII-a, care reprezintă printre altele și jocurile ascunse de culise, atacurile neprevăzute, trădarea, și făcea opoziție cu Venus natal din Săgetător. Acest tranzit i-a slăbit puterea și capacitatea de reacție, însă pentru că Jupiter  se afla în același semn cu Luna, s-a retras elegant de pe scena politică, rămânând un etalon pentru politica europeană.

Ioana Eugenia Ispas

Vă invităm să vizionaţi prezentarea sustinută de autoare în cadrul simpozionului Astro-Festival 2013:

 

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close