Minola BratoveanuPortretV.I.P.

Bradley Cooper – fascinaţia talentului, sub semnul Capricornului

În urmă cu câţiva ani, am vizionat cu multă încântare filmul „Limitless”, „Nelimitat”, în traducere. Era expusă povestea unui ipotetic scriitor american mediocru, care făcea efortul de a continua şi finaliza un roman, dar care devenea genial abia după ce îşi administra un anumit gen de drog, o substanţă medicamentoasă netestată. Interpretul rolului principal era foarte convingător, strălucitor, conferind o savoare specială filmului, încât m-am gândit să aflu mai multe despre el, nefiindu-mi familiar atunci. Am aflat că se numeşte Bradley Cooper şi că apăruse deja şi în alte filme semnificative. Să aflăm acum povestea vieţii lui.

Bradley Charles Cooper s-a născut pe 5 ianuarie 1975, la ora 5:09, în Philadelphia, SUA. El este fiul lui Charles Cooper, un american cu origini irlandeze, şi al Gloriei Cooper (născută Campano), ai cărei strămoşi proveneau din Italia. Tatăl lui Bradley era agent de bursă la banca Merrill Lynch, iar mama sa era ziaristă în presa audiovizuală, la canalul NBC. Bradley are şi o soră mai mare, Holly.

Astrograma sa natală ne înfăţişează un nativ Capricorn cu Ascendent în Săgetător. Soarele din Capricorn ne vorbeşte despre Cooper senior, care era angajat într-o instituţie respectabilă; conjuncţia largă Soare – Mercur, din Capricorn, indică preocupările comercial-speculative ale acestuia. Luna din Balanţă, plasată în decanul de Gemeni și-n careu cu Mercur, o descrie pe mama lui Bradley: inteligentă, sociabilă, angrenată în activităţi de comunicare. Jupiter din casa a III-a o semnifică pe sora mai mare a lui Bradley. Casa a IV-a, a originilor, este guvernată de Marte din Săgetător, indicând originile internaţionale (irlandeze şi italiene) ale părinţilor săi.

Bradley şi Holly au fost crescuţi în Jenkintown, din statul Pennsylvania, primind amândoi o educaţie influenţată de religia romano-catolică. Actorul de mai târziu spunea că în copilărie el nu a fost nici cel mai simpatic şi nici cel mai inteligent copil. Avea o înfăţişare oarecum feminină (mama sa prefera ca el să poarte părul lung), era pasionat de jocul de baschet, dar şi de gătit. Era atras şi de armată, de competiţie, fiind orientat, la un moment dat, către academia militară. Însă tatăl său i-a permis să vizioneze mai multe filme interesante, „The Elephant Man” fiind cel care l-a impresionat cel mai mult; astfel s-a născut pasiunea lui Bradley pentru actorie şi cinematografie.

Această perioadă din viaţa lui Bradley poate fi regăsită în tema sa astrală natală. Alura sa mai feminină din copilărie poate fi înţeleasă prin faptul că semnul Capricornului este unul feminin, guvernatorul Soarelui, Saturn, este plasat tot într-un semn feminin (Rac), de asemenea și guvernatorul Ascendentului său, Jupiter (Pești), iar Luna sa este aproape de Mijlocul Cerului. Preocuparea pentru sport (baschet) şi domeniul militar este corelată cu plasarea lui Marte în casa I, într-o poziţie angulară, de forţă. Acest Marte dominant i-a adus lui Bradley curaj, ambiţie, combativitate și entuziasm. Totuşi, Luna şi Pluton din Balanţă, guvernate de Venus (stăpână a casei a V-a, a preocupărilor artistice), l-au condus pe Bradley către activităţi estetice, creative. Tot spre domeniul artistic a fost îndreptat şi de influenţa lui Uranus, planeta cinematografiei, din Scorpion, guvernat de Pluton din Balanţă.

După finalizarea studiilor primare şi gimnaziale, Bradley şi-a început studiile superioare la Germantown Academy, la o facultate de filologie, dar a realizat, în paralel, şi o activitate de ziarist la Philadelphia Daily News. După încheierea studiilor de filologie, în 1993, Bradley şi-a continuat studiile universitare, mai întâi la Villanova University, iar apoi, prin transfer, la Georgetown, la o facultate cu profil artistic. A absolvit această facultate în 1997, obţinând titlul Bachelor of Arts. Pe parcursul realizării acestor din urmă studii, a devenit membru al asociaţiei artistice Georgetown Hovas şi al trupei teatrale Nomadic Theatre, astfel începând activitatea actoricească a lui Bradley.

Bradley a continuat cu studii postuniversitare de masterat, în cadrul Actors Studio Drama School din New York. În anul 2000 a absolvit cu succes şi aceste studii, cu titlul de Master in Fine Arts, din partea The New School, din New York. Debutul său în televiziune s-a produs în 1999, când a interpretat un rol scurt într-un episod din serialul „Sex and the City”, jucând alături de Sarah Jessica Parker.

Putem regăsi şi acest interval din viaţa lui Bradley în astrograma sa natală. Casa a IX-a este plasată în semnele Leu, Fecioară şi Balanţă, indicând atât studii superioare de actorie (Leul), cât şi pe cele de artă şi filologie (Balanţa). Mercur, unul dintre guvernatorii casei a IX-a, semnifică filologia, scrisul, limbile vorbite, iar prin conjuncţia sa cu Venus din Capricorn indică literatura artistică sau beletristica. Practic, toţi guvernatorii casei a IX-a, adică Soarele, Mercur şi Venus, se află plasaţi în Capricorn, semnificând studii universitare realizate în mod temeinic, cu seriozitate, la instituţii de învăţământ respectabile.

După debutul ca actor de teatru şi televiziune, a urmat debutul în cinematografie. Primul film pentru marele ecran în care Bradley a apărut a fost „Wet Hot American Summer”, o comedie lansată în 2001. Între 2001 şi 2006 actorul a fost distribuit în serialul de televiziune „Alias”, în episoadele căruia a jucat alături de actriţa Jennifer Garner. Au urmat apoi multe roluri în cinematografie, dintre care amintim: „Changing Lanes”, „My Little Eye”, „Bending All the Rules” (toate din 2002), „Wedding Crashers” (2005), „Failure to Launch” (2006), „The Comebacks” (2007), „Yes Man” (2008) etc. Dar filmul care l-a consacrat pe Bradley Cooper, transformându-l într-un star cinematografic internaţional, a fost „The Hangover” (tradus în româneşte ca „Marea Mahmureală”). Prin rolul lui Phil din această comedie cu alcoolici, Bradley „a dat lovitura”, iar succesul extraordinar al filmului a condus la realizarea a două continuări, în 2011 şi 2013.

Începând cu filmul „Limitless” (din 2011), Bradley a depăşit rolul de simplu actor, devenind producător executiv, iar ulterior chiar producător deplin şi regizor. Astfel, el a putut exersa multiple poziţii în cadrul industriei cinematografice. Cariera sa a continuat cu noi apariţii în seriale TV, precum şi cu roluri jucate în filmele „Hit and Run” (2012), „Serena” (2014), „Joy” (2015), până la recentul „A Star Is Born” (lansat în 2018), pe care l-a regizat dar în care a şi jucat, alături de cântăreaţa Lady Gaga.

Această evoluţie a carierei lui Bradley Cooper poate fi descoperită în tema sa natală. Mijlocul Cerului din Balanţă l-a condus către o carieră artistică. Luna din casa a X-a i-a adus celebritate, notorietate, iar Pluton i-a conferit o imagine publică foarte charismatică (în 2011 a fost declarat „cel mai sexy bărbat al anului”).

Ascendentul din Săgetător se află în conjuncţie strânsă cu Neptun, ceea ce semnifică o putere de fascinaţie foarte mare. Neptun este puternic şi influent în hartă şi prin exaltarea sa din Săgetător, generând astfel un magnetism irezistibil. Este semnificativ, din punct de vedere astrologic, că Bradley a devenit cu adevărat celebru prin rolul unui alcoolic; Neptun, planetă dominantă în harta sa, semnifică exact consumul de substanţe intoxicante (alcool, tutun, droguri etc.).

Casa a VI-a, a muncii, este plasată în Taur şi Gemeni, iar guvernatorii săi, Mercur şi Venus, din Capricorn, semnifică o activitate profesională realizată cu răbdare, perseverenţă, pragmatism, responsabilitate; aceste calităţi au contribuit în mod fundamental la edificarea carierei sale.

Despre viaţa personală a lui Bradley Cooper se cunosc destul de multe lucruri. Între 2001 şi 2009, adică până la megasuccesul din „Marea Mahmureală”, a avut probleme legate de dependenţa de alcool, precum şi stări depresive, ca şi un anumit pesimism legat de propria sa carieră. A reuşit să renunţe definitiv la alcool în 2004. La finele anului 2006 s-a căsătorit cu actriţa Jennifer Esposito, dar după doar patru luni a divorțat. Ulterior a avut relaţii neoficializate cu Cameron Diaz, Denise Richards, Renee Zellweger sau Jennifer Aniston. În 2015 s-a căsătorit cu fotomodelul Irina Shayk, relaţie din care a rezultat şi un copil, o fetiţă născută în 2017. În prezent Bradley adoră să gătească, fiind un bucătar excelent. Realizează şi activităţi non-profit, între altele predând şi lecţii de actorie copiilor.

Şi aceste aspecte ale vieţii lui Bradley Cooper pot fi înţelese astrologic. Dependenţa de alcool este corelată cu acel Neptun dominant, despre care am amintit anterior. Stările psihice dificile pot fi corelate cu cele trei planete din Capricorn (Soare, Mercur, Venus) aflate în opoziție cu Saturn, dispozitorul lor, și în careu cu Luna. Această configurație poate indica stări de melancolie, deprimare, pesimism. Relaţiile de cuplu multiple ale actorului pot fi corelate cu casa sa a VII-a, plasată în Gemeni (semn mobil, dual).

Casa a V-a, a copiilor, este plasată în Taur (semn feminin), detaliu manifestat prin fetiţa născută de Irina Shayk. Capacitatea lui Bradley de a lucra cu copiii provine de la conjuncţia Mercur – Venus, din Capricorn, Mercur fiind guvernatorul casei a VI-a, a muncii, iar Venus fiind guvernatoarea casei a V-a, a copiilor. De asemenea, Jupiter din casa a III-a îl recomandă ca profesor.

Neptun din Săgetător şi Jupiter din Peşti îi permit lui Bradley să realizeze activităţi caritabile sau filantropice. Iar abilităţile culinare pot fi corelate cu Saturn din Rac, zodia bucătăriei, Luna dominantă din casa a X-a și Marte (a tăia, a coace ș.a.) din Ascendent.

Actorul Bradley Cooper a oferit tinerelor generaţii un model uman de curaj, capacitate de autodepăşire a propriilor vulnerabilităţi, determinare şi putere de a lupta pentru realizarea propriilor vise – un adevărat om de excepţie care a încercat de-a lungul anilor să îşi modeleze destinul şi să evolueze într-o direcţie pozitivă.

MINOLA BRATOVEANU,
Membră AAR, psiholog

minola-bratoveanu

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close