Venus şi frumusețea de-a lungul secolelor (partea a VIII-a)
Ȋn cea de-a opta parte a acestei serii, vom continua să analizăm corelația dintre harta momentului maxim al trecerii lui Venus peste Soare cu modul în care frumusețea a fost percepută în Epoca Luminilor1.
Pentru anii 1761 şi 1769, cele două perechi de date ale trecerii lui Venus peste Soare, în baza calculelor realizate de Fred Espenak, NASA/GSFC2 sunt:
06 iunie 1761 GMT 05:40 (Seria 3)
03 iunie 1769 GMT 22:02 (Seria 5)
Ne aflăm din nou la începutul unei noi ere venusiene, ce va da naștere unei mișcări ideologice şi culturale: Iluminismul, perioada istorică în care oamenii încep să dobândească mai multă încredere în propria rațiune şi să se elibereze încetul cu încetul de dogmele religioase rigide, care nu încurajau libertatea individuală.
Sapere aude! (Immanuel Kant) – „Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al rațiunii!” – acesta a fost motto-ul Iluminismului. Nodul Nord în Gemeni, în casa a XII-a, ne vorbește despre obiectivitate, despre necesitatea deschiderii mentale pentru expansiunea conștiinței colective. Descoperirile științifice ale erelor anterioare au pus bazele promovării raționalismului şi culturalizării popoarelor într-o perioadă în care Biserica își pierduse autoritatea de a impune ordinea socială. Acum oamenii doreau să redescopere lumea fizică şi ființa umană, cu precădere, exclusiv prin intermediul rațiunii, fără implicarea religiei, misticismului sau a divinității.
Să vedem cum se evidențiază toate acestea în prima hartă, cea din anul 1761 (vezi mai jos). Ascendentul într-un semn cardinal indică evenimente de natură dinamică, o dorință puternică de exprimare şi de mișcare, transformarea rapidă a ideilor în acțiuni efective. Cu toate aceste dorințe ce nu își pot găsi ușor expresia, dat fiind că semnul de apă al Racului este un semn defensiv, nu este de mirare că perioada a adus instabilitate, schimbări bruște de situații, la fel cum şi Luna, stăpâna zodiei Rac, crește şi scade pe cer. Dintre toate planetele momentului, singură Luna nu se regăsește în planul eclipticii, declinația sa fiind de cel puțin 24°. În mod normal, planul eclipticii este înclinat faţă de ecuatorul ceresc cu un unghi de aproximativ 23°. Această localizare inedită a Lunii, în afara limitelor impuse de Ecliptică, e posibil să se coreleze cu dorința exacerbată de evoluție cu orice preț a popoarelor, cu momentul nașterii societății moderne de astăzi.
Observăm cum Luna, ca stăpână a Ascendentului, se află în casa a II-a, a resurselor materiale, în primul grad al zodiei Leu.
Contrar concepției majorității astrologilor de azi, că nu ar exista influenţe malefice într-o hartă, ci doar provocări şi oportunități, astrologii antici considerau casele II, VI, VIII şi XII ca fiind case malefice, ceea ce însemna că planetele aflate în aceste case erau lipsite de putere, ele producând efecte nedorite. Bineînțeles că existau şi câteva excepții de la regulă, dar, în general, chiar şi planetele benefice situate în casele de mai sus indicau evenimente nefericite, din mai multe motive – motivul principal fiind că aceste case nu realizau aspecte ptolemaice cu Ascendentul3. Fiind în opoziție cu casa a VIII-a, casa morții, casa a II-a, în viziunea lui Paulus Alexandrinus, marca porțile lui Hades. Cu toate că Paulus atribuie o semnificație optimistă acestui loc atunci când este populat de planete benefice, ne putem face o idee relativ ușor despre ceea ce ar putea indica, dat fiind că este primul loc aflat în întregime sub orizont: întunericul, îndepărtarea sufletului de originile sale şi necesitatea obținerii resurselor necesare supraviețuirii în noul mediu.
Dar ce se poate întâmpla atunci când întunericul este inundat de lumină – zodia Leului pe cuspida casei a II-a? Obstacolul (Luna în Leu) şi recompensa (Soarele împreună cu Venus, în Gemeni) devin unul şi același lucru, căci nu-i așa, nu putem găsi comoara înainte de a învinge dragonul de foc, ce consumă totul în calea sa.
Din punct de vedere istoric, această poziție a Lunii în casa a II-a, în Leu, poate semnifica finalizarea tranziției de la feudalism, în care nobilii aveau în stăpânire atât pământul cât şi țăranii, la modernism, când oamenii devin conștienți că prin puterea muncii proprii, a rațiunii şi a educației își pot croi propriul drum, pot deveni propriul stăpân, independent de limitările externe impuse de Biserică.
Secolul al XVIII-lea a fost perioada în care s-au inventat motoarele cu abur, marcând începutul Revoluției industriale, mai întâi în Anglia şi apoi în restul Europei. Prin comparație, Luna în Leu în casa a II-a poate semnifica şi puterea apei (Luna) sub presiunea căldurii (zodia Leului) într-un vas închis (casa a II-a), rezultanta acestei combinații fiind puterea aburului pentru alimentarea noilor utilaje ce au transformat industria, şi implicit viața oamenilor.
Dar tot această poziție a Lunii poate semnifica capitalismul şi începutul exploatării omului de către om, în care bogăția şi statutul social al celor puțini se ridică pe truda şi munca celor mulți – Luna în Leu realizează aspecte de sextil cu planetele din Gemeni, din casa a XII-a.
Atât Luna în Leu, semnificatoarea poporului cât şi Jupiter în Berbec, clerul, Biserica, se află în primele grade ale zodiilor de foc, semn că această perioadă a reprezentat începutul unui nou ciclu în ceea ce privește filosofia, religia şi concepția despre lume, în general.
Nu întâmplător, în secolul al XVIII-lea, în Franța, se naște un nou curent filosofic, o nouă variantă revizuită a creștinătății, numită deism. Concepția deistă, născută într-o epocă de mari bătălii religioase, susține că numai folosind rațiunea se poate pune capăt controverselor religioase, şi ca atare, se poate ajunge la acea unitate religioasă pe care, mai ales iluminiștii, o interpretau ca fiind singura modalitate de a uni toate ființele umane într-o religie unică4.
Este interesant de notat că în această hartă, conjuncția inferioară între Venus şi Soare are loc pentru prima dată la un grad superior celui de-al 15-lea grad, în decanul lui Marte, semn că evenimentele semnificate au avut un caracter puternic distructiv, combativ şi violent.
Ne aflăm la începutul Revoluției industriale, când Anglia devine prima putere mondială, datorită noilor sisteme de producție, implementate în special în industria fierului şi industria chimică. Știm deja că fierul este asociat cu planeta Marte, iar de la John Partridge, un mare astrolog ce a depus o muncă enormă de reformare a astrologiei secolului al XVII-lea, aflăm că planeta Marte îi reprezintă şi pe chimiști, chimia, în general. Tot Marte reprezintă inginerii şi forța brută a motoarelor, care a produs transformarea utilajelor folosite în industrii şi odată cu aceasta au adus o nouă eră, cea a capitalismului.
Cu zodia Berbecului în casa a X-a, nu trebuie să ne fie de mirare că Anglia, care este o ţară Berbec, a ajuns pe cele mai înalte culmi ale industrializării în această perioadă istorică, fiind locul în care a început Revoluția industrială.
Revoluția industrială a condus la creșterea rapidă a orașelor, iar până la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea oamenilor locuiau în orașe şi își câștigau traiul muncind în fabrici sau mine.
Vedem cum casa a XII-a extrem de populată de planete își produce efectele: condițiile grele de trai pentru majoritatea oamenilor, cu excepția celor extrem de bogați, au condus la un consum exagerat de gin în rândul populației din Anglia. Foarte mulți şi-au distrus sănătatea din aceasta cauză. Băutură era foarte ieftină şi se vindea peste tot, neavând nevoie de licență. Mult mai târziu, spre finalul secolului al XVIII-lea, statul a impus o taxă pe vânzările de gin, iar situația s-a îmbunătățit.
Băutura şi bețiile erau o caracteristică comună vieții cotidiene în societatea de atunci, fiind considerate ceva normal, pentru oamenii din toate categoriile sociale. Pe lângă planetele din casa a XII-a, să fi avut oare şi Ascendentul în Rac o influenţă în acest sens?…
Starea de confuzie, tot un atribut al casei a XII-a, era una generalizată deoarece oamenii din diverse zone geografice locuiau acum în spațiul restrâns al orașului, iar pe străzi mișunau vânzători ambulanți, cu o bogăție de produse, orașele deveneau suprapopulate, locurile erau murdare și groaznice.
În plus faţă de poluarea urbană şi râurile urât mirositoare, canalele de evacuare a apelor uzate treceau chiar prin centrul străzilor şi transportau deșeurile umane odată cu resturile de la tarabele de măcelărie, în timp ce tone de gunoi de grajd erau lăsate zilnic pe străzi. Drumurile erau pline de praf în lunile calde de vară, iar pe timp de iarnă erau practic impracticabile, din cauza noroiului şi a mizeriei. Pare o imagine tristă şi macabră, rupta din realitatea casei a XII-a, cu siguranță.
Ceva ce mi-a atras atenția a fost faptul că secolul al XVIII-lea a fost perioada în care cursele de cai au devenit un sport profesionist – Marte în Gemeni în casa a XII-a. Derby-ul a început în 1780. William Lilly consideră cursele de cai o activitate a casei a XII-a, probabil datorită faptului că animalele mari se asociază cu această casă, în mod normal.
Să vedem care este interpretarea astrologică a întâlnirii cerești dintre Venus şi Soare din 1769, o întâlnire inedită, care continuă perioada Revoluției Industriale şi care ne influențează până în ziua de azi.
Această hartă, în contrast cu harta din 1761, are Ascendentul în Capricorn, un semn zodiacal feminin, nocturn şi rece, care face parte din triplicitatea de pământ. Într-o hartă nocturnă, triplicitatea de pământ este stăpânită de Lună. Din nou, Luna, semnificatoarea poporului devine planeta cea mai importantă. Ea se află împreună cu Soarele şi cu Venus, care acum sunt în casa a VI-a, opusă casei a XII-a, pe axa spiritualității. Al-Biruni corelează această casă cu munca în exces, surmenajul, care conduce apoi la boală.
Clasa muncitoare devine din ce în ce mai extinsă şi începe să își ceară drepturile într-o societate din ce în ce mai confuză, în care există o lipsă acută a unui sistem social şi sanitar. Alcoolul şi evadarea din cotidian, prin diverse mijloace, nu au reușit să liniștească dorința de mai bine a oamenilor. Se pune în mișcare motorul revoluțiilor, dintre care cea mai importantă din punct de vedere al efectelor pe termen lung a fost Revoluția franceză (1788-1799), iar la noi, puțin mai târziu, Revoluția Pașoptistă. Aceste revoluții au fost începutul procesului de afirmare a conștiinței naționale (Ascendentul în Rac).
Ascendentul hărții este împreună cu Pluton în Capricorn, mai întâi un simbol al morții, pentru ca apoi să devină un simbol al renașterii şi al transformării. Vedem cum, în noua eră, Venus se transformă din zeița mărilor şi oceanelor a erei anterioare în zeița orașelor şi a muncitorilor.
Iată că am ajuns şi în perioada în care regalitatea își pierde drepturile, iar schimbările şi reformele ce au avut loc au fost formulate după idealuri iluministe. Moartea regelui Ludovic al XVI-lea şi a Mariei Antoaneta a Austriei, prin ghilotinare, simbolizează sfârșitul monarhiilor şi pun în mișcare alte forţe ce îl ridică la putere pe Napoleon, liderul militar care a dominat marea parte a Europei până la colapsul imperiului său, în 1815. Observăm că în această hartă Soarele, semnificatorul monarhilor se află într-o casă cadentă, împreună cu Nodul Sud, acolo unde o găsim şi pe Venus, ca stăpână a casei a X-a. Observăm cum Marte, deși cadent, se află într-o casă puternică, casa a VII-a, exact la gradul opus gradului exaltării sale, 28° Capricorn.
În opera sa „Astronomica”, Manilius a observat o asemănare importantă între semnele opuse datorită genului, dar apoi a adăugat că predomină diferențe evidente:
„…semnele opuse strălucesc prin contrast – datorită naturii lor, deși, la început, ele se află în alianță şi o simpatie reciprocă ia naștere între ele datorită genului – dar peste această legătura, anotimpurile își lasă amprenta: Cancerul rezistă Capricornului, deși ambele semne sunt feminine, să nu fim mirați că aceste semne astfel localizate se luptă între ele.”
Vedem cum cele două Ascendente, în Rac şi Capricorn, se corelează cu viața acestei perioade: un mix puternic între groază şi adorație, primejdie şi liniște, extaz şi frică, o epocă de tranziție ce a deschis oportunități de creștere nebănuite pentru omenire. Poate nu întâmplător, în cea de-a doua hartă, Jupiter se află la grad exact cu MC în Scorpion, simbolul înțelepciunii, dar şi al autodistrugerii, atunci când puterea este folosită în scopuri meschine.
Este cel puțin interesant cum harta fiecărei ere venusiene ne vorbește atât de elocvent despre evenimentele şi afacerile omenești ale perioadei. Mai avem puțin până la finalul acestei călatorii inedite, ce ne-a adus mai aproape de frumusețea fiecărei epoci istorice, mai aproape de moștenirea lăsată de strămoșii noștri.
ANCUȚA CATRINOIU,
Membră AAR
- Epoca Luminilor sau Iluminismul a fost un curent filosofic şi intelectual care a dominat Europa în perioada secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea şi al cărei scop a fost crearea unei societăți raționale prin răspândirea adevăratei culturi în rândul maselor. ↩
- https://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/catalog/VenusCatalog.html ↩
- Aspectele ptolemaice sunt: conjuncţia, sextilul, cuadratura, trigonul şi opoziţia. ↩
- Sursa: Wikipedia ↩