Minola BratoveanuPortretV.I.P.

Morgan Freeman – talent fabulos sub semnul Gemenilor

horoscop-morgan-freeman

Dintre actorii americani de culoare (sau afro-americani) se distinge un grup de elită, care a performat în domeniul teatrului şi cinematografiei, în ultimii 50 de ani. Este vorba despre artişti precum Sidney Poitier, Eddie Murphy, Samuel Jackson, Lawrence Fishburne, sau Denzel Washington. În aceast grup de mari valori poate fi înscris, fără îndoială, şi actorul Morgan Freeman. Iată care este povestea sa.

Morgan Freeman s-a născut la 1 iunie 1937, la ora 2:00, în Memphis, Tennessee (USA), ca fiu al lui Morgan Poterfield Freeman şi al Ednei Mavme (născută Revere). Tatăl său era de profesie bărbier, iar mama sa era profesoară. Alături de micul Morgan, cuplul Freeman a mai avut şi alţi copii (fraţii mai mari ai lui Morgan), familia având origini africane (strămoşii lui Freeman senior proveneau din statul african Niger).

Ca şi copil, Morgan a fost lăsat în grija bunicului patern, în Charleston (Mississippi), dar a fost necesar să-şi schimbe reşedinţa periodic, trecând prin Greenwood (Mississippi), Gary (Indiana) şi Chicago (Illinois). Cuplul Freeman şi copiii lor formau o familie afro-americană săracă, nevoită să se stabilească periodic în diferite state americane, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Morgan senior era dependent de alcool, iar cuplul Freeman s-a separat la câţiva ani de la naşterea lui Morgan junior.

În astrograma viitorului actor descoperim un nativ Gemeni, cu Ascendent în Berbec. Soarele din Gemeni ne vorbeşte despre tatăl său şi profesia sa (munca de bărbier presupune o dexteritate foarte mare a mâinilor, guvernate astrologic de Gemeni), descriindu-l ca pe o persoană destul de instabilă (datorită mobilităţii semnului). Guvernatorul Soarelui, Mercur, este conjunct cu Uranus, subliniind latura de instabilitate a lui Morgan senior.

harta-morgan-freeman

Luna din Vărsător o descrie pe Edna Mavme ca pe o femeie inteligentă, angrenată în activităţi educaţionale. În plus, Luna din Vărsător, care guvernează casa a IV-a (a locuinţei), indică schimbările periodice ale reşedinţei familiale. Casa a IV-a, plasată în Rac, vorbeşte despre originile africane ale viitorului artist (statul Niger se află în partea de nord a Africii, fiind traversat de tropicul Racului), iar Pluton din casa a IV-a și careul dintre Lună și Marte retrograd semnifică destrămarea familiei de origine.

Ca şi copil, Morgan era atras de filme, încât îşi cheltuia cei câţiva bănuţi de buzunar pentru bilete la spectacole cinematografice. Era un mare admirator al actorilor Spencer Tracy, Gary Cooper sau Sidney Poitier. Totuşi, visele sale nu se îndreptau, la vârsta copilăriei, către actorie, ci tindeau către o activitate de pilot de avioane. Să poată zbura era poate cea mai mare năzuinţă a sa.

Pe parcursul studiilor primare şi medii Morgan junior a fost pus în situaţia de a participa activ la spectacole de teatru susţinute de elevi, dovedind un talent uimitor, o mare uşurinţă în a se manifesta pe scenă, în a spune convingător replici actoriceşti. La vârsta de 12 ani, Morgan jr. a fost implicat într-un radio show (bazat pe un scenariu de teatru radiofonic). Studiile liceale le-a urmat la Los Angeles City College. După absolvirea acestora, în 1955, i s-a oferit o bursă de studii la o facultate de teatru (din cadrul Jackson State University), dar pe care a refuzat-o. A preferat să se înroleze în armata americană, pentru a-şi urma visul cu aviaţia.

Totuşi, Morgan a fost relativ dezamăgit de activitatea militară. A fost angajat la o unitate de aviaţie (care aparţinea de US Air Force), într-adevăr, dar pentru a realiza munca de la sol. Ocupaţia sa era de mecanic de întreţinere şi depanator al instalaţiilor de radar. În plus, a realizat că activitatea posibilă de aviator militar ar fi însemnat şi doborârea inamicilor de la sol sau din aer (într-un eventual război), ori el nu-şi dorea să ucidă pe nimeni, în nici o circumstanţă. Abia după 4 ani în armată a abandonat domeniul militar şi s-a reorientat către latura artistică.

Această perioadă de formare a lui Morgan jr. este foarte fidel redată în tema sa natală. Aspiraţia către zbor, către pilotarea avioanelor este limpede indicată de luminătorii în semne de aer: Soarele din Gemeni (care semnifică păsările şi zborul) și Luna din Vărsător, amplasată în casa a XI-a, a speranțelor. Orientarea către activitatea militară poate fi înţeleasă observând plasarea planetelor Venus, Saturn, dar şi a Ascendentului în Berbec (semnul care simbolizează războiul, armata). Acelaşi Saturn, plasat în Berbec şi casa a XII-a, a generat dezamăgirea sau frustrarea legată de rigorile militare şi pericolele posibilelor războaie. Marte din Scorpion şi casa a VIII-a, ca guvernator şi al Berbecului şi conjunct cu Luna neagră, a generat teama de moarte corelată cu activitatea militară și retragerea sa, Marte fiind retrograd. Talentul actoricesc este semnificat de plasarea casei a V-a (a talentelor sau abilităţilor artistice) în Leu, precum şi de planetele din casa I, Venus (planeta artei şi frumuseţii), Mercur şi Uranus (planete angulare, dominante în tema astrală); Soarele, guvernatorul casei a V-a, este guvernat de Mercur, plasat în conjuncţie cu Uranus (semnificând atât abilităţi artistice în domeniul cinematografic cât și practice, în domeniul tehnic).

Din 1960, după renunţarea la armată, Morgan a început să urmeze cursurile şcolii de actorie Pasadena Playhouse, dar şi să ia lecţii de dans în San Francisco. După finalizarea acestor studii, până la finele anilor ’60, a activat ca actor şi dansator în diverse spectacole, în câteva trupe de teatru, la New York, San Francisco şi în alte oraşe. A participat şi la turnee cu unele companii de teatru.

În 1971, Morgan Freeman a început să fie distribuit în filme artistice. Primul său rol l-a avut în filmul „Who Says I Can’t Ride a Rainbow?”, urmat de rolurile din serialele „Another World” şi „The Electric Company”. Astfel, cariera sa de actor de teatru, film şi televiziune a început să se contureze. Următoarele apariţii în filme au fost în: „Brubaker” (1980), „Marie”, „That Was Then…This Is Now” (ambele din 1985).

Abia prin filmul „Street Smart” (1987) Morgan Freeman s-a impus cu adevărat în cinematografie şi a devenit un nume respectat, dobândind o reală consacrare în plan artistic. Din acest moment cariera sa a continuat în mod strălucitor, prin apariţii şi interpretări de mare succes, în filme precum: „Robin Hood: Prince of Thieves” (1991), „Unforgiven” (1992), „The Shawshank Redemption” (1994), „Chain Reaction” (1996), „Deep Impact” (1998), „Bruce Almighty” (2003), „Million Dollar Baby” (2004), „The Bucket List” (2007), „Oblivion” (2013), ş.a.m.d. Actorul a apărut ca şi prezentator în documentarul „The History of God with Morgan Freeman”.

Pentru performanţele sale actoriceşti a primit multiple nominalizări la premiile „Oscar” şi „Globul de Aur”. De-a lungul timpului, i-au fost decernate un „Oscar” pentru rol secundar şi un „Glob de Aur”.

Această evoluţie profesională extraordinară poate fi regăsită în astrograma artistului. Mijlocul Cerului (semnificatorul carierei) plasat în Capricorn semnifică o ascensiune profesională relativ lentă, dar sigură. Jupiter din casa a X-a (a carierei) semnifică afirmare publică importantă după vârsta de 40 de ani (în 1987, când „a dat lovitura” cu filmul „Street Smart”, avea 40 de ani).

Atracţia sa către lumea filmelor şi televiziune a fost generată de Luna din Vărsător (semnul cinematografiei), Venus şi conjuncţia dintre Mercur (guvernatorul Soarelui) şi Uranus (stăpânul Vărsătorului) în casa I, care l-au condus către afirmare şi strălucire.

Determinarea, perseverenţa, cu care actorul şi-a susţinut activitatea artistică, au fost generate şi de Ascendentul din Berbec, al cărui guvernator (Marte) este plasat în domiciliu (în Scorpion), semnificând o voinţă puternică. Jupiter din casa a X-a i-a permis să interpreteze personaje cu un aer bonom, optimist, patern, protectiv (Jupiter este echivalentul zeului grec Zeus, stăpânul zeilor, ori Morgan Freeman l-a interpretat în anumite filme chiar pe Dumnezeu).

În ceea ce priveşte viaţa privată a lui Morgan Freeman, se cunoaşte că a avut doi copii din relaţii libere (extramaritale): Alfonso Freeman şi Edena Hines. Actorul a avut o primă căsătorie, cu Jeanette Adair Bradshaw, între 1967 şi 1979 (când au divorţat). A doua căsătorie, cea cu Myrna Colley-Lee, a fost realizată în 1984. Împreună cu a doua soţie, artistul şi-a adoptat fiica neligitimă (Edena Hines), dar Morgan şi Myrna au divorţat în 2008.

Actorul este, în prezent, proprietarul mai multor cluburi şi restaurante. La vârsta de 65 de ani a obţinut brevetul de pilot civil şi deţine două avioane marca Cessna, pe care le pilotează el însuşi. Se ştie că a făcut multiple donaţii financiare victimelor unor fenomene atmosferice extreme (tornade, uragane, etc.).

În astrograma artistului putem identifica aceste aspecte ale vieţii sale. Casa a V-a (a copiilor), plasată în Leu, este guvernată de Soare, situat în Gemeni (semn dublu), indicând cei doi copii. Casa a VII-a (a căsătoriilor), plasată în Balanţă, este guvernată de Venus, iar această planetă este prost poziţionată (în Berbec, în exil) şi prost aspectată (cuadratată de Jupiter din Capricorn şi Pluton din Rac, și în aceeași zodie cu Saturn); astfel pot fi înţelese eşecurile celor două căsătorii. Casa a II-a (a posesiunilor) se află plasată în Taur şi Gemeni (semnificând deţinerea celor două avioane). Latura caritabilă a artistului poate fi înţeleasă prin prisma lui Neptun (planeta compasiunii) plasat în Fecioară, în aspect cu Soarele din casă financiară, ambele planete guvernate de Mercur conjunct cu Uranus (guvernatorul Vărsătorului, care se referă şi la cazuri umanitare).

Actor talentat, cu o forţă incredibilă de exprimare a propriilor trăiri emoţionale, de-a lungul carierei sale artistice a demonstrat faptul că personajele interpretate sunt vii şi extrem de umane, unele controversate, altele pur şi simplu doar ele însele. Morgan Freeman ne aduce în prim plan portretul unui om care a luptat cu propriile limitări, nevoi şi dorinţe, care a reuşit în viaţă graţie talentului şi muncii asiduee pe care a depus-o. Îl iubim pentru umanitatea de care dă dovadă, dar și pentru generozitatea frumoasă cu care intervine atât de minunat în vieţile altor semeni.

MINOLA BRATOVEANU,
Membră AAR, psiholog
minola-bratoveanu

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close