Minola BratoveanuPortretV.I.P.

Cher – fascinaţia muzicii sub semnul Taurului

cher-horoscop

Muzica pop şi rock actuală nu ar fi completă dacă nu ar fi existat o constelaţie de superstaruri precum Madonna, Michael Jackson, Elvis Presley, Tina Turner, Johnny Cash, precum şi mulţi alţii. Alături de toate aceste „nume grele” se află şi cântăreaţa, de mare succes, Cher, aflată de mai bine de cinci decenii pe piaţa muzicală şi sub luminile reflectoarelor. Să vedem însă care este povestea vieţii ei.

Cherilyn Sarkisian s-a născut pe data de 20 mai 1946, la ora 7:25 dimineaţa, în localitatea El Centro din California (USA), ca fiică a lui John Sarkisian şi a Georgiei Holt (născută Jackie Jean Crouch). Tatăl lui Cherilyn, John, era american de origine armeană, având ocupaţia de şofer de camion, dar şi slăbiciuni pentru consumul de droguri şi jocuri de noroc. Mama fetiţei, Georgia, avea ocupaţia de manechin şi actriţă, originile sale etnice fiind foarte complexe (avea strămoşi irlandezi, englezi, germani, olandezi şi indieni nord-americani din tribul Cherokee). John şi Georgia au divorţat pe când Cherilyn avea doar zece luni, mama sa recăsătorindu-se apoi cu actorul John Southall. Din această a doua relaţie a rezultat o a doua fiică pentru Georgia, Georganne (sora vitregă a lui Cherilyn).

În astrograma natală a viitoarei artiste descoperim o nativă Taur cu Ascendent în Rac. Tatăl este semnificat de Soarele din Taur, în acelaşi semn aflându-se şi Mercur (guvernator de casă a XII-a), ambele planete fiind în cuadraturi foarte largi cu Marte şi Pluton din Leu. Acest Soare peregrin şi nefavorabil aspectat (deci slab) a generat o prezenţă foarte deficitară a lui John Sarkisian în viaţa micuţei Cherilyn .Venus, guvernatoarea Soarelui, se află în Gemeni şi în casa a XII-a (indicând un bărbat fluctuant, absent din viaţa fiicei sale, având unele dependenţe vicioase). În plus, Venus guvernează şi casa a IV-a, a originilor, semnificând-o şi pe mamă, cu abilităţile ei artistice. Luna din Capricorn o semnifică, de asemenea, pe mama fetiţei, indicând o femeie pragmatică, realistă, care a făcut eforturi să îşi edifice o carieră profesională.

În casa a IV-a, a originilor, întâlnim planetele Jupiter şi Neptun, care indică strămoşii de multiple etnii (armeni, irlandezi, englezi, etc.), dar şi venirea pe lume într-o regiune aflată în vecinătatea unei mări sau ocean (California se află pe coasta oceanului Pacific).

După recăsătorire, Georgia, soţul şi fiicele sale, Cherilyn şi Georganne, s-au mutat în Los Angeles. Georgia îşi câştiga existenţa lucrând ca şi chelneriţă, dar şi ca actriţă (destul de obscură) în seriale de televiziune. Pe când Cherilyn avea doar 9 ani, mama sa a divorţat şi de John Southall (căruia viitoarea artistă îi va păstra o amintire frumoasă, fiind omul căruia a putut să îi spună „tată”). Ulterior, Georgia s-a căsătorit şi a divorţat de mai multe ori, schimbându-şi reşedinţa (alături de fiicele sale) prin diverse regiuni ale USA – Texas, New York, şi din nou California. În anumite intervale de timp, destul de scurte, Cherilyn a fost lăsată de mama sa la un orfelinat. Toată această perioadă din copilăria lui Cherilyn a fost marcată de o mare austeritate financiară.

Până la vârsta de 9 ani, Cherilyn a început să demonstreze reale calităţi artistice. Când studia la o şcoală, fiind în clasa a V-a, a avut iniţiativa de a monta spectacolul de music-hall „Oklahoma”. A selectat un grup de colege, a regizat replicile fiecăreia, a stabilit coregrafiile, a interpretat mai multe melodii. În contrast cu modestia din propria familie, Cherilyn a început să-şi dorească tot mai mult celebritatea, afirmarea, luându-şi ca model actriţa Audrey Hepburn (pe care a admirat-o enorm, mai ales datorită rolului interpretat de aceasta în „Breakfast at Tiffany’s”).

Această perioadă din viaţa lui Cherilyn poate fi regăsită în tema ei natală. Toate schimbările de locuinţă şi lipsurile financiare sunt semnificate de casa a IV-a (a locuinţei, a familiei), plasată în Fecioară (semn mobil, care indică modestia şi o anumită austeritate) și Balanță (semn al cărui guvernator, Venus, are o poziţie nefavorabilă în casa a XII-a). Neptun din casa a IV-a indică, la rândul său, perioada în care viitoarea artistă a fost instituţionalizată (fiind lăsată la orfelinat). Abilităţile artistice puse în evidenţă atât de precoce pot fi înţelese prin prisma planetelor aflate în semne artistice (Soare şi Mercur în Taur, Jupiter şi Neptun în Balanţă, Marte şi Pluton în Leu). De altfel, Marte şi Pluton din Leu explică acea sete de strălucire, de notorietate, despre care am amintit; în plus, Marte este și unul dintre guvernatorii casei a X-a, a afirmării sociale, indicând o dorinţă foarte intensă de a dobândi un statut important, notorietate.

În 1961, Georgia Holt s-a recăsătorit cu Gilbert LaPiere (manager bancar), care le-a adoptat pe cele două fiice ale sale. Cherilyn a putut astfel accede la un liceu prestigios – Montclair College Preparatory School. În această perioadă ea a excelat la materii precum filologia (engleza şi franceza), dar şi-a descoperit şi anumite dificultăţi de exprimare verbală (considerate dislexie), păstrându-şi aspiraţia de a deveni o mare vedetă. În acea perioadă aptitudinile sale artistice (pentru teatru, dans, muzică) erau tot mai evidente şi căuta să le pună tot mai frecvent în valoare.

La vârsta de 16 ani ea a abandonat liceul, a plecat la Los Angeles cu un prieten şi a început să caute oportunităţi de a se lansa ca artistă. Se întreţinea prestând numere de dans în cluburi, dar, în paralel, încerca să contacteze oameni influenţi de la Hollywood. Şansa i-a surâs în momentul în care i s-a făcut cunoştinţă cu interpretul muzical Salvatore „Sonny” Bono, care a introdus-o la producătorul muzical Phil Spector. Cherilyn a început o relaţie cu Sonny (după ce a renunţat la vechiul prieten) şi a fost acceptată ca şi acompaniament vocal (backing vocals) pentru diverse trupe. Phil Spector i-a lansat şi primul single – „Ringo, I love you” – sub numele de scenă Bonnie Jo Mason. Astfel a devenit, oficial, interpretă vocală. Sonny şi Cher au avansat în relaţia lor până la a se căsători, în 1964.

Toată această perioadă de formare a celei care a devenit un „brand” cu numele de Cher poate fi înţeleasă astrologic. Afinitatea pentru filologie este semnificată de plasarea lui Venus în Gemeni. Dislexia poate fi descoperită prin acel Mercur (planeta comunicării) peregrin în Taur (deci slab poziţionat), aflat în cuadratură cu Marte şi Pluton din Leu (nefavorabil aspectat). Abandonul studiilor liceale este indicat de acelaşi Mercur din Taur, guvernatorul casei a III-a (studiile primare şi liceale), marcat de cele două cuadraturi, care semnifică renunţarea la instruirea instituţională şi reorientarea spre domeniul artistic (semnul Leului).

Ascendentul din Rac semnifică afirmarea personală; guvernatorul Ascendentului este Luna din Capricorn şi casa a VII-a (casa asocierilor), semnificând lansarea şi impunerea propriei persoane (în showbiz) prin intermediul unei relaţii de cuplu, a unei asocieri. Acest Ascendent în Rac a condus, prin el însuşi, pe Cher spre notorietate, iar Saturn din casa I semnifică setea artistei de a obţine un statut social important şi de a-şi edifica o carieră semnificativă. Dar recepţia mutuală Lună – Saturn (cele două planete se guvernează reciproc) a creat o legătură strânsă între casele I şi a VII-a, condiţionând afirmarea personală a lui Cher de o asociere (relaţie de cuplu, care a devenit căsătorie cu Sonny).

Totuşi, succesul nu a venit imediat pentru Cher, chiar dacă reuşise să se lanseze. Mai întâi ea a încercat să cânte ca artistă solo, cu melodii compuse şi orchestrate de Sonny, dar nu a prins la public. O altă formulă a fost un duo muzical (format din Cher şi Sonny), cu numele de scenă „Caesar and Cleo”, dar, din nou, fără priză la public. Abia în 1965, când ea avea 19 ani, iar el avea 30 de ani, formaţia „Sonny and Cher” a înregistrat un succes comercial remarcabil, principalul lor hit muzical fiind „I Got You Babe”. Abia din acest moment drumul către glorie al lui Cher (alături de Sonny, la început) s-a deschis. Au urmat şi două roluri în filme pentru Cher, „Good Times” (1967) şi „Chastity” (1969), care au înregistrat un succes relativ modest.

Cuplul muzical a reuşit să lanseze 10 hituri muzicale până în 1972. În anul 1971 cei doi şi-au făcut debutul şi la televiziune, începând să apară în „The Sonny and Cher Comedy Hour”; emisiunea a repurtat un succes extraordinar. Deşi erau parteneri şi pe scenă şi în viaţa reală, Cher şi Sonny au început să se gândească la cariere solo, dar primele tentative ale fiecăruia, în acest sens, au eşuat. Căsătoria lor a început să fie tot mai fragilă. Show-ul TV i-a adus lui Cher primul său premiu important, un Golden Globe Award. În 1974 cuplul de artişti s-a destrămat, iar în 1975 au divorţat oficial. Totuşi, Cher a reuşit să obţină aprecierea, recunoaşterea şi ca interpretă vocală solo.

În anul 1979, Cher a intrat, ca şi artistă solo, în topurile muzicale cu hitul „Take Me Home”, o dată cu lansarea unui nou album (alături de cele lansate anterior, fie ca formaţie, cu Sonny, fie solo). În 1982 a apărut într-un nou film „Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean”, iar în plan muzical s-a reorientat către genul rock (până atunci fiind o interpretă pop).

Cariera ei a continuat, până în prezent, cu lansări de albume, apariţii în filme şi turnee muzicale, prin declinuri ale popularităţii şi reveniri spectaculoase. Este notabil succesul marcant din 1998, cu melodia „Believe” (pentru care a primit un premiu Grammy, în 2000), iar cel mai recent turneu a fost „Dressed To Kill Tour” din 2014.

Harta natală a artistei ne ajută să înţelegem această evoluţie profesională excepţională, însoţită de notorietate universală. Mijlocul Cerului din Peşti ne vorbeşte despre o carieră artistică (în special ca şi cântăreaţă), dar guvernatorii săi, Jupiter şi Neptun plasaţi în Balanţă, indică, încă o dată, succesul obţinut prin asocieri sau relaţii de cuplu. Durabilitatea în timp a carierei a fost susţinută de trigonul lui Saturn (planeta timpului) cu Mijlocul Cerului (semnificatorul carierei).

Perioadele de ascensiune şi declin ale popularităţii au fost generate de careul în T cardinal dintre Saturn din Rac, Luna din Capricorn şi Jupiter din Balanţă (aflate în relaţii de cuadratură şi opoziţie) – semnificând succes fluctuant (Luna prost aspectată), dificultăţi în carieră generate de ruperea unei relaţii (Saturn, guvernatorul casei relaţiilor de cuplu, în aspect conflictual cu Jupiter, semnificatorul carierei). Soarele şi Mercur din Taur ne explică talentul vocal incontestabil, iar plasarea lor în casa a XI-a (corelată cu semnul Vărsătorului, care indică şi cinematografia) i-a permis apariţia în filme artistice.

Viaţa personală a lui Cher s-a împletit foarte puternic, în prima parte a carierei sale (anii ’60 şi ’70), cu viaţa profesională. Din mariajul cu Sonny Bono a rezultat o fiică, Chastity Bono, născută în 1969 (care, la vârsta adultă a decis să-şi facă o schimbare de sex, devenind Chaz Bono). După divorţul de Sonny, în 1975, Cher s-a recăsătorit cu interpretul rock Gregg Allman (membru al formaţiei „The Allman Brothers Band”), dar mariajul a durat destul de puţin (doar doi ani). Din a doua căsătorie a rezultat un fiu – Elijah Allman. Multe alte relaţii neoficiale, cu diverşi cântăreţi sau producători muzicali, i-au fost atribuite artistei. Am văzut deja de ce aceste căsătorii (ca şi alte relaţii) au fost strâns legate de cariera sa profesională. Cei doi copii ai artistei pot fi corelaţi cu cele două planete din Leu (semnul copiilor) – Marte şi Pluton, care sunt şi guvernatoarele casei a V-a (a copiilor).

Destinul fabulos al acestei artiste complexe (cântăreaţă, actriţă, dansatoare, etc.) s-a datorat talentului, charismei, perseverenţei de care a dat dovadă dar şi unei munci susţinute, asidue. Deşi se află acum la o vârstă respectabilă, ne aşteptăm să ne mai ofere surprize artistice deosebite, care să ne încânte pe mai departe.

MINOLA BRATOVEANU,
Membră AAR, psiholog
minola-bratoveanu

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close