Ancuta CatrinoiuStudii & Cercetari

Monomoiria, o demnitate esențială pierdută…? (partea a III-a)

(Citește partea I și a II-a)

Partea a III-a – Comentarii astrologice cu exemple

În paragrafele următoare voi prezenta câteva exemple de gemeni, nativi născuți în aceeași zi şi loc şi, aproape, în același timp. În funcție de monomoiria Părții Norocului, a Ascendentului, a Mijlocul Cerului şi a Lunii, am observat de ce viețile lor au fost atât de diferite, cu toate că au practic aceeași hartă natală.

Adițional, ar putea fi şi alte părți sau loturi care se schimbă la interval de câteva minute într-o hartă, dar eu am selectat doar Partea Norocului, deoarece aceasta, împreună cu Soarele, Luna, Mijlocul Cerului şi Ascendentul, poate contribui la o analiză complexă şi profundă a unui horoscop.

„Partea Norocului se folosește pentru a descrie modalitatea de bază în care individul este conectat la lumea înconjurătoare. Este unul dintre semnificatorii organismului şi al sănătății, şi este şi principalul semnificator al prosperității, dar şi al carierei, dat fiind că aceasta influențează şi prosperitatea.” – Robert Hand

Partea Norocului este cel mai important lot și calculul său se face în baza poziției luminătorilor și Ascendentului într-o nativitate dată. Partea Norocului reprezintă un domeniu al vieții în care nativul este norocos sau reprezintă ce-i aduce acestuia bogăție și confort.

De ce ar trebui să considerăm monomoiria o demnitate esențială? Se spune că atunci când o planetă se află într-un segment al zodiacului unde natura sa este întărită, planeta este în demnitate, fiind deosebit de puternică și stabilă. În astrologia elenistică, nu toate planetele sunt egale în ceea ce privește îndeplinirea rezultatelor favorabile, dacă acestea există. Această judecată are la bază demnitățile esențiale: domiciliul (casa), exaltarea, triplicitatea, termenul, decanul și, nu în ultimul rând, monomoiria. Dat fiind că atribuirea demnităților esențiale se face conform acelorași doi factori – semnele și ordinea caldeeană a planetelor în sfera cerească – putem concluziona că monomoiria reprezintă o parte a sistemului demnităților esențiale.

Dar cum putem interpreta monomoiria? În interpretarea monomoiriei am considerat decanii ca fiind cei mai apropiați, ca principiu, de monomoiria, deoarece aceștia sunt diviziuni de 10 grade (36 = 360/10 decani într-un horoscop), iar monomoiria este o diviziune de un grad de semn zodiacal, ambele fiind atribuite celor șapte corpuri cerești. Deși termenii sunt, de asemenea, diviziuni ale zodiacului, nu i-am considerat în analiză pentru că sunt intervale neregulate, guvernate de doar cinci dintre cele șapte planete tradiționale. De asemenea, există diferite concepte ale termenilor în astrologia tradițională (Ptolemaic, egiptean), iar semnificația lor simbolică a fost pierdută în negura timpului. În schimb, în tradiție există o singură variantă cunoscută privind atribuirea decanilor planetelor.

Referindu-se la decanii celor șapte stele, Paulus Alexandrinus afirmă că, atunci când o stea (planetă) este în propriul ei decan, ea se bucură de parcă ar fi în propriul său domiciliu, iar planetele în domiciliu sunt puternice, fiind căpitanul propriului lor destin. Aplicând același principiu al interpretării decanilor şi monomoiriei și luând în considerare faptul că fiecare grad zodiacal este un amestec al mai multor influențe planetare, haideți să vedem mai jos exemplele în hărțile gemenilor.

Analiza datelor arată cum, atunci când toate celelalte rămân constante, Luna, Ascendentul, MC și Partea Norocului, prin monomoirii diferite, pot influența destinul.

Luna, Ascendentul şi MC au monomoirii diferite

Iată un fapt mai puțin cunoscut despre regele Rock’n Roll: a fost născut pe 8 ianuarie 1935 în Tulepo, Mississippi, împreună cu fratele său geamăn. Elvis Presley s-a născut la 04:35 AM (CST h6w), cu 35 minute mai târziu faţă de fratele său geamăn identic, Jesse, care din nefericire s-a născut mort.

Elvis Presley harta
Elvis Presley. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Presley,_Elvis

Ascendentul său, la 13º grade Săgetător este în monomoiria Lunii. Elvis avea Luna la 3º Pești şi Mijlocul Cerului la gradul 27º din Fecioară, ambele în monomoiria Soarelui. De asemenea, el avea Soarele şi Partea Norocului tot în monomoiria Soarelui. Astfel, Soarele său devine foarte puternic, forța vitală promite, chiar dacă Soarele şi Luna se află în semne în care au vitalitate scăzută: Capricorn şi Pești.

Fratele său a avut Luna la gradul 2º din Pești, în decanul lui Saturn şi în monomoiria lui Marte (Ares) – planete malefice care nu susțin viața. Marte aflat la un grad critic într-un semn cardinal (13º Balanță este şi locația stelei fixe Algorab, de natura lui Marte şi Saturn, legată tot de simbolismul morții) realizează, de asemenea, un careu aplicant cu Soarele lui Jesse, aflat la 18º Capricorn.

Jesse Presley harta
Jesse Presley. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Presley,_Jesse

Ambele nativități aparțin sectei nocturne, deci Luna în Pești este evidențiată. În timp ce ea este guvernatoare casei a VIII-a în ambele hărți, în harta lui Jesse, ea este şi foarte aproape de IC (sfârșitul vieții). Jupiter, dispozitorul Lunii, este în Scorpion în casa a XII-a în monomoiria Lunii, ceea ce îi răpește acestuia puterea de a salva nativul de la moarte. Mijlocul Cerului este la 18º grade Fecioară în monomoiria lui Jupiter. Partea Norocului este în Balanță împreună cu Marte, nu susține viața. Ascendentul său este în decanul şi monomoiria lui Mercur, aflat de asemenea tot în Capricorn, în casa a II-a, în aversiune cu Ascendentul, nu este bun pentru viață.

Pentru acești doi gemeni, o diferență de timp de aproximativ 30 minute a avut un mare impact, fiind o problemă de viață şi de moarte.

Doar Luna şi Mijlocul Cerului sunt în grade diferite

Kiefer Sutherland, născut pe 21 decembrie 1966 la 09:00 AM în St. Marylebone, Anglia, GMT h0e (standard time) şi Rachel Sutherland, născută în aceeași zi la 3 minute distanţă, la 9:03 AM.

Acești gemeni au decis să lucreze împreună în industria divertismentului, dar în timp ce Keifer este actor, Rachel lucrează ca supervizor post-producție.

Kiefer are Luna în monomoiria lui Marte (15º Berbec), ceea ce înseamnă că el va demonstra un comportament tipic marțian, în mod special atunci când îl comparăm cu sora sa mică, care este mai degrabă ca un comandant căruia îi place să fie într-o poziție de control, din moment ce gradul Lunii sale este guvernat de Soare (16º Berbec), atât din punct de vedere al decanului, cât şi al monomoiriei.

Keifer Sutherland harta
Kiefer Sutherland. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Sutherland,_Kiefer

Fratele mai mare va avea o atitudine mai agresivă, hotărâtă, competitivă şi impulsivă, care ar putea să îi aducă tot felul de necazuri publice (guvernatorului gradului Lunii este în casa a X-a în detriment, în Balanță). Cunoaștem comportamentul delincvent al lui Kiefer (a condus beat) pentru care a fost arestat de mai multe ori.

Sora sa, în schimb, are Mijlocul cerului în monomoiria lui Mercur, ea lucrează ca producător TV în spatele scenei dat fiind că al său Mercur este în casa a XII-a.

Rachel Sutherland harta
Rachel Sutherland. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Sutherland,_Rachel

Gradul Ascendentului, care se află în monomoiria lui Venus ar trebui să îi facă pe amândoi destul de atractivi pentru sexul opus şi să aibă o relație bună cu artele. În mod special, în cazul fratelui, femeile sunt atrase de el, iar el e predispus a fi cu ele, deoarece MC şi Ascendentul împart aceeași monomoirie, deci o anumită familiaritate, prin intermediul stăpânei lor, Venus. Aceasta cu siguranță l-a ajutat în carieră.

Doar Partea Norocului se găsește în grade diferite

Acestea două sunt probabil cele mai faimoase gemene. Încă de pe vremea în care jucau fetele Tanner în serialul de televiziune „Full House”, perechea a prosperat în lumea modei cu marca „The Row”.

Ashley Olsen, născută pe 13 iune 1986 la 09:43 AM în Van Nuys, California, PDT h7w şi Mary-Kate Olsen, născută două minute mai târziu.

Ashley Olsen harta
Ashley Olsen. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Olsen,_Ashley

Amândouă au Luna în primul grad din Fecioară în monomoiria lui Mercur, MC la 7º Taur, în monomoiria Soarelui. Ascendentul este la 14º Leu în monomoiria lui Marte. În orice caz, ceea ce le separă este Partea Norocului, care în cazul lui Ashley este la gradul 22º din Balanță în monomoiria lui Venus, în timp ce, în cazul lui Mary-Kate, este la gradul 23º tot din Balanță în monomoiria lui Mercur.

Cu toate ca gemenele arată la fel şi trăiesc practic aceeași viață, ele au personalități diferite şi interese diferite. Punctul forte a lui Mary-Kate din punct de vedere academic este scrisul; a lui Ashley este matematica. Ashley dorește să studieze psihologia, în timp ce interesele lui Mary-Kate sunt fotografia şi arta culinară.

Mary-Kate Olsen harta
Mary-Kate Olsen. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Olsen,_Mary-Kate

Spre deosebire de sora sa, în 2004, Mary-Kate a urmat un tratament pentru probleme de nutriție cu care se lupta de mai multă vreme. Atât Venus cât şi Mercur, ca stăpâni ai monomoiriei Părții Norocului se găsesc în casa a XII-a, a Racului, în ambele hărți. Cu toate aceasta, Venus în Rac într-o hartă diurnă este în propria sa triplicitate fiind mai puternică decât Mercur, care este peregrin. Astfel, problemele lui Mary-Kate au fost legate de propria suferință (casa a XII-a) din cauza alimentației necorespunzătoare sau a lipsei acesteia (Racul).

Ascendentul, MC şi Partea Norocului în grade diferite

Robin Gibb s-a născut la 22 decembrie 1949 la 03:15 AM în Douglas, Isle Of Man împreună cu fratele sau geamăn, Maurice, născut după 45 minute faţă de el, la 03:50 AM. Împreună cu fratele lor, Andy, ei sunt cunoscuți ca formația Bee Gees din anii 1960 din Manchester, Anglia. În Cartea Recordurilor Guinness, ei au primit premiul pentru cel mai de succes grup vocal familial din istorie.

Familia a emigrat în Australia în 1958. Frații au performat pe scenă ca adolescenți încurajați de tatăl lor, Hugh, un lider de formație. După ce au câștigat un concurs de talente la radio, cei trei băieți au ajuns să aibă propriul lor show TV. Primul lor single „Three Kisses of Love,” din 1963 a avut un oarecare succes. Până în 1966 erau cel mai bun grup local, dar cu anumite limitări pe piață. Un manager australian i-a adus în U.K. în 1967 ca pe o provocare pentru Beatles. Au avut parte de hituri aproape imediat.

Apoi, pentru o perioadă, cei trei frați s-au despărțit şi Robin a cântat solo cu „Robin’s Reign”. El s-a reunit cu frații săi mai târziu, în 1970. La mijlocul anilor ´70 explozia disco a renăscut grupul şi i-a făcut pe fraţi superstar-uri. Biografia lor autorizată: „Bee Gees în imagini” a fost publicată în 1979.

Robin Gibb harta
Robin Gibb. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Gibb,_Robin

Ascendentul lui Robin din Scorpion se află în monomoiria lui Marte, guvernat, de asemenea, de Marte. Aceasta ar fi trebuit să îl facă individualist şi/sau egoist în comparație cu fratele său, care avea Ascendentul în monomoiria lui Jupiter. Amândoi aveau MC în Leu, Robin în monomoiria lui Jupiter şi Maurice în cea a Soarelui. Amândoi s-au bucurat de mare faimă şi noroc. Cu toate acestea, sănătatea lor nu era tocmai bună, deoarece amândoi au suferit din cauza blocajelor intestinale.

Maurice Gibb harta
Maurice Gibb. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Gibb,_Maurice

Robin a supraviețuit după operație, în timp ce fratele său, Maurice, a murit neașteptat după intervenția chirurgicală. În cazul lui Robin, Partea norocului în semnul Fecioarei şi în monomoiria Lunii, în timp ce fratele său are Partea Norocului în semnul Balanței, în monomoiria lui Marte, în conjuncție cu Nodul Sud, ar putea fi o explicație pentru această situație.

Luna, Ascendentul, Mijlocul Cerului şi Partea Norocului au monomoirii diferite

Jean, prinţ de Luxembourg s-a născut în data de 15 mai 1957 la 00:40 am în Berg, Luxembourg (Rodden rating A). El este al doilea fiu al lui Jean, Grand duce de Luxembourg şi al prințesei Joséphine-Charlotte a Belgiei precum şi fratele-geamăn al prințesei Margaretha. Este cunoscut sub numele de Jean Nassau, personalitate de viţă nobilă, care a renunțat la dreptul său de succesiune la tronul Luxembourg-ului. Pe de altă parte, sora sa geamănă, Margaretha, născută cu 26 de minute mai târziu, a avut un destin foarte diferit, am putea spune aproape opus, deoarece s-a căsătorit cu o altă regalitate, prinţul Liechtenstein-ului, Nikolaus. Deocamdată, aceasta este ultima căsătorie dinastică între două case suverane care domnesc în prezent, în Europa. Ei au avut patru copii împreună.

După finalizarea studiilor în cadrul Universității din Geneva, Jean a început să lucreze ca analist financiar în cadrul departamentului Financiar, de Planificare şi Analiză al grupului W.R. Grace. În prezent, el lucrează în industria apei în calitate de consultat al grupului GDF-Suez, fiind, de asemenea, membru în Consiliul de administrație al mai multor instituții financiare.

Pe de altă parte, sora sa, prințesa Margaretha, își îndeplinește datoriile monarhice prin sprijinul caritabil acordat diferitelor organizații non-guvernamentale în Europa şi în mod special în Luxembourg. Interesele sale recreaționale şi activitățile sportive includ călăria, ski-ul, tenisul, vânătoarea, cititul precum şi muzica clasică şi modernă.

Ascendentul prințului Jean se găsește la gradul 25º din Capricorn, în ultimul decan al Capricornului, guvernat de Soare, şi în monomoiria Soarelui. Atunci când nevoia de structură şi organizare a Ascendentului în Capricorn este colorată de Soare, simbolul puterii şi al forței aduce la lumină natura ambițioasă a nativului. 

Jean de Luxembourg harta
Jean de Luxembourg. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Jean,_Prince_of_Luxembourg

Ascendentul prințesei Margaretha este la gradul 3º din Vărsător, în primul decan guvernat de Venus şi în monomoiria lui Marte.

Margaretha Luxembourg harta
Margaretha de Liechtenstein. Sursa: https://www.astro.com/astro-databank/Margaretha,_Princess_of_Liechtenstein

De aceeași manieră, Mijlocul cerului este la gradul 26º Scorpion, în monomoiria Lunii – el are o carieră în industria apei în lumea internațională a finanțelor (Scorpion). Respectiv, prințesa Margaretha are MC la gradul 3º Săgetător, în monomoiria Soarelui – ea strălucește cu demnitatea unei regine printre monarhii Europei.

Luna prințesei Margaretha se află tot în Săgetător, în domiciliul şi monomoiria lui Jupiter, în conjuncție cu Saturn, ceea ce indică faptul că îndeplinirea responsabilităților sale principale i-a adus un destin mult mai important, prin deservirea propriei familii. Ea se identifică cu aceste responsabilități, dat fiind că Marte, guvernatorul monomoiriei Ascendentului, se află în casa a șasea, cea a serviciului. În cazul său, Partea Norocului se află tot în cea de-a șasea casă, în monomoiria lui Venus, care îi guvernează casa a patra, a familiei şi casa a noua, a învățământului superior şi a principiilor. În cazul fratelui său, Partea Norocului se află în monomoiria Soarelui, care guvernează casa a opta, casa resurselor soției, el fiind cel care s-a căsătorit morganatic în 1987 şi apoi a divorțat în 2004. Cu toate că cei doi frați au avut același drept din naștere, ei au avut destine foarte diferite.

***

Deși familia, cultura și părinții și, în consecință, credințele noastre ne influențează modul în care vedem lumea, destinul nostru este declanșat în anumite momente din viață, făcând astfel posibilă dezvoltarea unui sentiment de modestie ce activează o viziune interioară despre noi înșine.

Se pare că un fir invizibil este urzit în viețile noastre de către destin, personificat de cele trei Parce (Moirai). În mitologia antică ele erau descrise ca niște babe reci, fără sentimente, care inspirau frica şi acționau independent de zei. În ciuda acestui fapt, noi, ca astrologi, trebuie să descoperim scopul lor adevărat, pentru a putea ghida oamenii în concordanță cu destinul lor pentru o lume mai bună şi mai corectă.

ANCUȚA CATRINOIU,
Membră AAR

Articolul este disponibil în revista Astrele și în limba engleză. Read this article in english.

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close