Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Aspecte pe-ndelete (D. Ciubotaru)

Aspecte pe-ndelete: Venus cuadratură Saturn

venus-cuadratura-saturn

Continuăm seria de articole ”Articole pe-ndelete” și rămânem tot în zona cuadraturilor. În acest articol vom analiza semnificațiile cuadraturii dintre Venus și Saturn.

Destinul sau drumul pe care fiecare îl are de parcurs nu este o linie dreaptă care unește nașterea și moartea. El este format din mai multe linii sau fire care împreună definesc unicitatea fiecărui individ. Fiecare linie spune o poveste anume. În fiecare moment al vieții noastre noi trăim simultan mai multe astfel de linii sau fire epice. Fiecare domeniu al vieții noastre își are propriul fir epic și propriile linii. Fiecare aspect din harta natală indică un astfel de fir, o poveste pe care noi o vom trăi în această viață.

Cei care au un aspect între Venus și Saturn vor trăi pe parcursul vieții un fir epic caracterizat de simbolistica ciclului Venus-Saturn. În funcție de fiecare aspect în parte, povestea diferă, iar subiectul filmului pe care-l trăim este altul.

Cuadratură. Venus. Saturn

Cuadratura sau unghiul de 90 de grade dintre două planete este un aspect care induce tensiune, conflict și degajă foarte multă energie. Practic cele două planete se luptă una cu alta pentru manifestare. Atunci când planeta A se manifestă, planeta B va riposta și va căuta să o blocheze. Și viceversa.

Venus în harta natală arată capacitatea noastră de a exprima iubirea, dragostea și de a fi fericiți. Este arhetipul iubirii umane. În același timp reprezintă și aspectul material (financiar) al fericirii noastre, capacitatea de a-ți satisface dorințele personale.

Saturn în harta natală reprezintă constructorul din noi, înțeleptul și strategul. Prin intermediul lui Saturn, noi putem face planuri și ne putem construi o viață. Învățăm să avem răbdare și să facem lucrurile la timpul lor.

Ciclul Venus – Saturn este cel care ne învață despre iubirea responsabilă, matură și care, în timp, devine o forță extraordinară care conferă putere îndrăgostiților. Saturn o ajută pe Venus să nu consume rapid sentimentele și îi dezvăluie cum să mențină focul pasiunii aprins pe perioade mai mari de timp. Venus învață astfel de la Saturn că iubirea nu este doar o manifestare instinctuală de tip marțian, ci poate deveni mai mult de atât. Saturn învață de la Venus că austeritatea nu înseamnă eliminarea oricărui confort sau plăcere. Venus îl face pe Saturn mai uman, în contact cu natura organică a corpului.

Tot ciclul Venus – Saturn ne învață cum să fim responsabili cu banii și resursele de care dispunem. Ne învață ideea de echilibru financiar, de a te centra cu adevărat pe nevoile tale, de a face planuri financiare pe termen lung.

Cei care au un aspect între Venus și Saturn au ca scop integrarea corectă în structura lor a elementelor descrise mai sus. Bineînțeles, fiecare cu particularitățile aspectului din harta natală – tip aspect, poziționare în case, guvernanța celor două planete etc.

Cuadratura dintre Venus și Saturn indică faptul că persoana respectivă a ajuns într-un punct sensibil în care energia celor două planete se află în conflict, generând foarte multă tensiune.

Saturn o poate bloca pe Venus și astfel persoana respectivă să întâmpine dificultăți în a-și exprima iubirea, în a-și satisface plăcerile și în a fi fericită. Atunci când în nativ(ă) se activează energie venusiană, Saturn reactionează și caută să o disciplineze, structureze, controleze într-un mod brutal, dur, de tipul profesorului care te dă cu capul de tablă. Dorește să spună ”Te iubesc” sau ”Îmi doresc…” doar că ceva din interiorul ei o împiedică să facă acest lucru. Acest conflict generează foarte multă frustrare în interiorul acelei persoane și poate duce la agresivitate și reacții dure în relațiile cu cei din jur. Dacă persoana nu conștientizează că blocajul este în interior va simți că ceilalți nu îi creează cadrul potrivit pentru a se manifesta. Foarte ușor poate arunca vina pe părinți, iubiți, iubite sau pe conjunctura de moment.

Venus, la rândul ei, îl blochează pe Saturn. Atunci când persoana manifestă energia saturniană (planificare, răbdare, strategie) Venus intervine și poate aduce complacere, lene sau risipă. E ca și cum Saturn dorește să aibă control asupra unei situații din viața sa, iar Venus, nefiind de acord, îl face să vadă în jurul său doar ispite și ”fructe interzise”. Autocontrolul persoanei respective este mult mai slăbit și astfel poate ceda în tot felul de acțiuni și fapte care o fac nefericită și îi pot crea probleme în viața socială.

Manifestări

Efectele acestei cuadraturi pot fi foarte diferite și variază în funcție de restul hărții natale. Poate duce la blocaj afectiv și privare de relații. Dar poate duce și la implicarea în relații de conveniență, fără sentimente. În astfel de situații, persoana are impresia că iubește, doar că în realitate este doar ușurarea că nu este nevoită să se exprime pe deplin și astfel să ajungă la acel nivel de tensiune.

Un alt efect poate fi lipsa de empatie și exprimarea afectivă rece, lipsită de sentimente. Dacă nivelul de frustrare și tensiune este ridicat, persoana devine cu totul absorbită de propriile limitări, încât nu devine conștientă de efectele acțiunilor sale. Este atât de absorbită de propria nefericire încât nu realizează cum îi face pe ceilalți să sufere. Dintre posesorii de cuadratură Venus – Saturn care au dus aceste frustrări la nivel extrem enumerăm pe Adolf Hitler, Jim Jones sau Charles Manson. Nu trebuie să generalizăm pentru că la aceste persoane au fost multe alte elemente în harta natală care i-au dus pe acel drum.

De obicei, persoana cu o cuadratură Venus-Saturn poate experimenta limitări și refuzuri din partea celor din jur atunci când dorește să-și exprime dorințele sau talentele. Deseori pot fi limitări în perioada de formare, până la vârsta de 30 de ani.

Un alt efect al acestei cuadraturi poate fi implicarea nativului / nativei în relații cu parteneri cu vârste foarte diferite: fie mult mai tineri, fie mult mai în vârstă. De obicei, în prima parte a vieții vor căuta un partener mult mai experimentat, iar în a doua parte pe cineva mai tânăr. Această situație se datorează integrării deficitare a noțiunii timpului (Saturn) în definirea iubirii și a frumosului (Venus). Este o neacceptare a propriei tinereți în prima fază, iar mai târziu a propriei bătrâneți. De exemplu, Mia Farrow (cuadratură Venus Berbec – Saturn Rac) s-a căsătorit cu Frank Sinatra la vârsta de 21 de ani. Frank Sinatra la acel moment avea 50 de ani. A două căsătorie a avut loc la vârsta de 25 de ani cu Andre Previn, în vârstă de 41 de ani. La 34 de ani s-a căsătorit cu Woody Allen în vârstă de 44 de ani în acel moment. Charles Chaplin a fost un alt posesor al cuadraturii Venus – Saturn: 4 căsătorii cu femei mai tinere – cea mai mare diferență a fost de 36 de ani.

Această cuadratură poate avea efecte și în plan financiar, material. Persoana poate întâmpina dificultăți în a menține un echilibru financiar constant și îi poate fi mai greu să-și ofere plăcere sub formă materială. Sunt situații în care poate apărea o tendință de zgârcenie și avariție, Saturn acționând ca un ”Gică contra” atunci când Venus dorește să facă o cheltuială sau o investiție.

Fericirea pentru cei cu Venus-Saturn poate fi ceva greu de obținut și menținut. Aceștia au dificultăți în a-și da voie să se bucure pe deplin, din toată inima. Atunci când apare un sentiment de bucurie, de fericire Saturn poate arunca imediat o umbră de vinovăție și culpabilizare. Persoana respectivă se poate simți vinovată pentru propria bucurie și fericire.

Există o diferență de manifestare a cuadraturii Venus – Saturn între bărbați și femei. Bărbații, activând mult mai ușor energia saturniană, ajung foarte des în poziția dominatoare și pot abuza de partenera care le oferă iubire (Venus). Partenera în acest caz reflectă propria incapacitate de a oferi iubire și de a-și înțelege propriile trăiri. Femeia, activând mai ușor energia venusiană, are tendința de a atrage în viața ei un bărbat dominator sau mai dur, rece și care îi reflectă propria incapacitate de a-și oferi iubire și fericire.

În același timp, trebuie să subliniem faptul că o cuadratură indică, de fapt, tensiune și lupta care se dă între cele două semne aflate în cuadratură. Practic Venus și Saturn devin doar soldații pe câmpul de luptă desemnat de semnele în care se află.

Partea pozitivă a acestei cuadraturi este că ea ne împinge permanent în a căuta să fim fericiți, prosperi și creativi. Este ca o foame de frumos, de tot ceea ce este mai bun. Direcționată pozitiv, ea poate sta la baza unor reușite extraordinare în plan profesional, artistic, relațional, financiar etc. Cuadratura reprezintă o sursă de motivație, un motor care te împinge înainte. Este alegerea ta încotro te îndrepți și ce alegi să fii. Poți fi Saturn cel dur, intransigent și lipsit de empatie sau Saturn cel înțelept și răbdător. Poți fi Venus fericită și plăcută celorlalți sau poți fi Venus fițoasă, pofticioasă și alintată. Cuadratura Venus – Saturn te obligă să alegi. Totodată face ca alegerea să fie foarte importantă pentru tine, pentru viitorul tău.

Soluții

Ce este de făcut cu o astfel cuadratură Venus – Saturn?

În primul rând, persoana trebuie să înțeleagă faptul că în această viață unul dintre obiective este să învețe să-și asume responsabilitatea în plan afectiv și/sau financiar. Limitările îi aparțin și trebuie să evite să arunce vina propriei nefericiri sau a propriului eșec pe cei din jur. În momentul în care va acționa într-o manieră conștientă și va înțelege că ceea ce i se întâmplă are la bază o constrângere interioară va începe să-și folosească cu adevărat potențialul pe care îl are.

Fiind vorba de o cuadratură e nevoie să detensioneze aspectul. Acest lucru înseamnă să conștientizeze că Venus și Saturn caută să se blocheze una pe cealaltă. Cu cât manifestă mai puternic una dintre planete, cu atât cealaltă va reacționa mai virulent. Soluția este de a evita extremele în manifestare. Cu cât își dorește mai mult ceva, cu atât mai mult își va refuza acel lucru!

Sentimentele și dorințele sale trebuie să fie o curgere continuă, fără valuri prea mari. Trebuie să evite să se bucure prea tare, pentru că astfel ajunge într-o extremă și va cădea sub influența lui Saturn și se va deprima apoi la fel de tare. Reciproca este validă. De se lasă prea mult purtată de melancolie și tristețe, poate da apoi în bucurie isterică, shopping extrem, indulgență maximă.

Având această cuadratură, ai tendința de a merge pe aceste extreme. Scopul tău este de a le evita și de a dobândi astfel maturitatea necesară unei vieți împlinite.

Din exterior, această abordare poate sugera că aceste persoane ar trebui să nu se bucure pe deplin de viață. Dimpotrivă. Ele trebuie să se bucure la maxim de viață. Dar să o facă într-un mod matur, cumpătat. Evitând extremele vor putea atinge o stare de echilibru care îi va face cu adevărați fericiți.

În creștere sau în scădere

Există mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont când analizăm un aspect.

În primul rând contează dacă aspectul este în creștere sau în scădere. În cazul nostru, cuadratura în creștere este cea care se realizează după conjuncția Venus – Saturn și înainte de opoziție. Cuadratura în scădere este cea realizată după momentul de opoziție și înainte de o nouă conjuncție.

Cuadratura Venus – Saturn în creștere indică faptul că persoana respectivă nu are maturitatea necesară în a utiliza corect energia combinată Venus – Saturn. Fiind prima cuadratură, înseamnă că persoana se confruntă cu situații total noi și nu are experiență în a le gestiona așa cum ar trebui. Prin urmare, ea poate face mai multe greșeli și să aibă nevoie de mai mult timp pentru a învăța să le gestioneze. Dar, în același timp, natura distructivă a cuadraturii nu este atât de puternică. Persoana se confruntă în viață cu tot felul de situații în care este obligată să lupte pentru propria fericire, pentru propria iubire, pentru dreptul de a se manifesta.

Cuadratura Venus – Saturn în scădere indică faptul că persoana se află la finalul unui ciclu de integrare a arhetipului respectiv și acum ea trebuie să facă dovada a tot ceea ce a asimilat. Orice greșeală și eroare îi este imediat taxată. Puterea de care dispune persoana este mult mai mare. Acest lucru înseamnă că și natura distructivă este mult mai puternică. Persoana respectivă se va confrunta cu situații în care va trebui să dea dovadă de maturitate, discernământ în alegerile pe care le face. Vor apărea tot felul de provocări în care îi va fi testată capacitatea de a fi echilibrată din punct de vedere afectiv.

Alte considerente

Mai contează și semnele în care se produc cuadraturile. Aici contează triplicitățile semnelor: cardinal, fix și mutabil. Acest subiect l-am dezbătut pe parcursul a 3 ateliere online de astrologie

De asemenea, sunt importante și casele pe care le ocupă precum și casele pe care le guvernează. Dacă Venus sau Saturn sunt guvernatori de AS, DS, FC sau MC, atunci balanța forțelor se poate înclina către planeta respectivă.

Studiu de caz: Erica Jong

Să luăm un exemplu și să vedem cum se poate interpreta cuadratura Venus – Saturn: Erica Jong, 26 Martie 1942, 10:25am New York, SUA.

În harta natală a Ericăi Jong găsim o cuadratură între Venus la 20 Vărsător, aproape de MC, și Saturn la 24 Taur, în C12. Aspectul este în scădere (urmează conjuncția) și aplicant.

harta-erica-jong

În esență conflictul apare între energia Vărsătorului unde este Venus și energia Taurului manifestată prin intermediul lui Saturn. Este un conflict între nevoia de libertate, independență, exprimare liberă (Vărsător) și stabilitate, confort, obișnuință (Taur). Venus în Vărsător dorește să se exprime într-un mod diferit, revoluționar și avangardist. Fiind aproape de Mijlocul Cerului ea va căuta să se manifeste în exterior și să aibă un impact în plan social. Ea vrea să spargă anumite stereotipuri și limitări. Saturn în Taur, pe cealaltă parte, vine și blochează toată această energie venusiană, aducând argumente legate de siguranță, confort sau anumite obișnuințe adânc înrădăcinate. Venus vrea să expună lucrurile, iar Saturn în 12 vrea să țină totul sub preș.

Erica Jong este o scriitoare și poetă care a devenit cunoscută ca urmare a publicării romanului Fear of Flying / ”Teama de a zbura” (1973). 

Jong este cel mai bine cunoscută pentru primul ei roman, ”Teama de a zbura”, care a creat senzație cu modul direct de a trata dorințele sexuale ale femeii. Deși conține multe elemente de natură sexuală, cartea spune în principal povestea unei tinere femei, la 20 și ceva de ani, care încearcă să se găsească pe sine și a sa direcție în viață. Conține multe elemente psihologice, descrise cu mult umor și cu referințe culturale și literare foarte bogate. Romanul încearcă să răspundă multitudinii de conflicte cu care femeile anilor 60 și 70 din America se confruntau: feminitatea, iubirea, căutarea libertății și a sensului. – Wikipedia (traducere din engleză, de la https://en.wikipedia.org/wiki/Erica_Jong)

Din descrierea făcută romanului identificăm foarte clar manifestarea cuadraturii Venus în Vărsător pe MC și Saturn în Taur în 12.

Cuadratura fiind în scădere, indică faptul că Erica Jong se află aproape la finalul acestui ciclu de integrare a energiei Venus/Saturn și se află într-un moment critic în care ea trebuie să dea dovadă de maturitate și înțelepciune. Aspectul în scădere te obligă să dai o formă concretă, exterioară acestei experiențe acumulate. Erica a reușit să facă acest lucru prin intermediul acestui roman.

Rigiditatea și limitările vis-a-vis de viața sexuală a femeii din acele timpuri este o reflecție a lui Saturn în Taur (limitări în exprimarea instinctelor corpului). Venus în Vărsător vrea să rupă această limitare și să se simtă liberă în propriul corp.

Acest roman mai prezintă o particularitate foarte importantă și extrem de grăitoare pentru cuadratura Ericăi dintre Venus pe MC și Saturn în 12. Sora Ericăi, Suzanna Daou, a denunțat romanul numindu-l ”o expunere a propriei mele vieți atunci când locuiam în Liban”/ „an exposé of my life when I was living in Lebanon”. Ea o acuză pe Erica de faptul că i-a încălcat într-un mod dur dreptul la propria intimitate.

Cum scriam mai devreme, persoanele cu Venus-Saturn pot întâmpina dificultăți în a conștientiza efectele propriilor acțiuni asupra celorlalți. Erica a scris un roman bazat pe viața surorii sale și nu a ținut cont de impactul publicării lui. Totodată, Venus guvernatoarea casei 12, acolo unde se află Saturn, se află aproape de MC – expunerea unor secrete. Toată această conjunctură legată de apariția romanului se reflectă foarte clar în această cuadratură Venus – Saturn din harta Ericăi. Nevoia ei de manifestare publică vis-a-vis de anumite blocaje și limitări (Venus în Vărsător aproape de MC) s-a lovit de expunerea unor secrete (Saturn în Taur și C12). Venus fiind mai puternică (aproape de MC) a învins, iar Erica și-a publicat romanul.

Tot legat de cuadratura Venus – Saturn putem remarca și cele 4 căsnicii ale Ericăi. Detalii privind aceste căsnicii precum și alte informații legate de viața ei privată nu există. Aspecte ale acestor mariaje au fost expuse în alte romane scrise de ea. Deci tiparul de a face publice aspecte ale intimității sale și ale altora continuă și este efectul acestei cuadraturi Venus – Saturn.

Sugestive pentru cuadratura noastră sunt și titlurile celorlalte sale romane: ”How to Save Your Own Life” (1977)/”, ”Megan’s Book of Divorce: a kid’s book for adults” (1984), ”Megan’s Two Houses: a story of adjustment” (1996), ”Parachutes & Kisses” (1984), ”Any Woman’s Blues” (1990), ”Sappho’s Leap” (2003), ”Fear of Dying” (2015), ”The Devil at Large: Erica Jong on Henry Miller ” (1993), ”What Do Women Want? bread roses sex power ” (1998), ”Seducing the Demon: writing for my life” (2006), ”Essay”, „My Dirty Secret”, ”Bad Girls: 26 Writers Misbehave” (2007).

La fel de relevant pentru cuadratura Venus – Saturn este și următorul citat: ”Everyone has talent. What is rare is the courage to follow the talent to the dark place where it leads.” – ”Toată lumea este talentată. Ceea ce este mai puțin frecvent este curajul de a urmări un anumit talent către locurile întunecate în care acesta duce.” Avem Venus talentul, curajul de urmări talentul este Venus pe MC în Vărsător precum și locurile întunecate – Saturn în C12.

Câteva din poeziile Ericăi Jong pot și citite și la https://www.poemhunter.com/erica-jong/

În acest mod se poate analiza un exemplu de cuadratură Venus-Saturn. Cu siguranță nu am epuizat subiectul și ar mai fi câteva lucruri de acoperit. Dar vă las pe voi să le identificați singuri 🙂

Aștept sugestiile voastre la adresa revista@astrele.ro sau pe facebook la https://www.facebook.com/revista.astrele/ pentru ce alte aspecte să analizăm în episoadele următoare ale serialului.

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR
dan-ciubotaru

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close