Pentru a înțelege, mai întâi am iubit!
Miniretrospectivă
Saturn a intrat în Săgetător pe o vibrație de zi 6 [2+3+1+2+2+0+1+4 = 15 (1+5) = 6], în data de 23.12.2014 și va rămâne aici până în 20.12.2017 când se va muta tot pe o vibrație 6 [2+0+1+2+2+0+1+7 = 15 (1+5) = 6], în următorul semn zodiacal, Capricorn.
Atunci am spus aproape instinctiv ”Iată străinătatea din relații!”. Casa a 7-a, a relațiilor, ocupată de către Capricorn, colcăie de planete supărate de către Uranus, amplasat în Berbec. Ascendentul momentului este în Rac, iar Balanța conține Nodul Nord pe Fundul Cerului. Și brusc îmi vine în minte Gabriel Garcia Marquez și autobiografia sa intitulată ”A trăi pentru a-ți povesti viața”, titlu pe care i l-am atribuit lui Saturn din Săgetător și aspectelor aferente lui, desigur, din harta natală a autorului. Dar Marquez afirmă în autobiografia sa și că „Viața nu este ce ai trăit, ci ce îți amintești că ai trăit și cum ți-o amintești pentru a o povesti.” Cumva știam, undeva înlăuntrul meu, că pentru următoarea perioadă de timp ne vom trăi relațiile ca să povestim apoi ce ne-a marcat din ele, ceea ce Racul a lăsat să i se imprime cu tuș sentimental pe pergamentul autobiografiei fiecăruia dintre noi. Faptul că primul aspect pe care îl perfectează Saturn este cel de sextil cu Luna (guvernatoarea Ascendentului), după o perioadă de acomodare în care nu face niciun aspect cu nicio planetă, m-a făcut să respir însă ușurată. Să știu că, cel puțin în urma atâtor suferințe, vom rămâne cu beneficiul unor lecții învățate, dar mai cu seamă cu relațiile cele mai corecte din viața noastră neștirbite. Toate relațiile care ne creează fericire, dorință de a avansa în viață și în dezvoltarea personală, vor rămâne stabile în ciuda frământărilor pe care le vom simți. Saturn nu-și merită numele de malefic atâta timp cât, în urma fiecărei încercări pe care el o lansează, lasă un teren stabil și un sistem mult mai corect și mai bun cu care putem pleca la un altfel de drum. Unul superior și benefic viitorului nostru. Altfel spus, Saturn este generalul care, cu armata sa de tip Capricorn, ne rescrie istoria pe teritoriul deținut de el. Vom resimți însă distanța teribilă, fizică și/sau emoțională, care testează relațiile cu cei dragi și vom afla dacă merită sau nu să le continuăm, cu anumite compromisuri poate.
Pluto tronează între rațiune (Mercur) și sentimente (Venus) mistuind ce acum, după aproape un an, pare doar o amintire pentru mulți dintre noi. Ce se întâmplă însă cu cei care, timp de un an, nu s-au oprit să-și asculte inima (Jupiter se afla retrograd în Leu la acea vreme) și să-și eficientizeze (Jupiter trece în Fecioară unde va rămâne până în 9.09.2016) relațiile și atitudinea față de ele?
Se întâmplă că revenirea Soarelui în Săgetător din 22.11.2015 pune întrebări despre toate acestea, dezvelind posibile neajunsuri. Soarele este întâmpinat încă de la intrare de către Mercur, guvernatorul Ascendentului (Gemeni) și apoi de către Saturn, cel ce acum un an trasa necesarul regulilor și perseverența în aplicarea lor. Cât am reușit să implementăm din noile reguli? Cât am judecat și analizat corect, fără ranchiună? Cât de realiști am reușit să fim? Cât de tare am putut să ne ridicăm deasupra situațiilor, pentru a le vedea detașat? Cât de mult ne-am lăsat amăgiți de propria stare de atotștiutori? Cât de atenți am fost în manevrarea propriului destin? Câte rugăciuni am reușit să rostim până ce ne-am ridicat de la pământ, îngenunchiați de viață fiind? Câte greșeli am trecut cu vederea greșiților noștri? …
Pentru a înțelege, mai întâi am iubit!
Pentru a înțelege semnul Săgetătorului trebuie să înțelegi semnele ce-l preced, cel puțin două dintre ele, Balanța și Scorpionul. De ce? Bună întrebare! Deoarece ele se regăsesc împreună în cel de-al treilea cadran din cercul zodiacal, cadran ce reprezintă simplificat gândirea. Balanța se preocupă de echilibrul nostru în lume, de liniștea și pacea noastră interioară la întâlnirea cu exteriorul, de coordonarea corectă a tuturor relațiilor noastre, într-un cuvânt ne dirijează comportamentul. Balanța este un semn rațional, care caută să găsească adevărul de la mijloc, în situații concrete. Este prima, din cadranul zodiilor de toamnă, care dorește, mentalizează, pune bazele prin gândire a ceea ce urmează să se realizeze concret în viitor. Ea gândește că vrea armonie, vrea relații echitabile, vrea o situație corectă între părțile participante, născând astfel socializarea, armonia, frumosul, arta. Îi urmează Scorpionul, semn de criză ce se confruntă cu moartea, sfârșitul și riscă să intre în starea de depresie, confruntându-se cu însăși ideea că nimic nu este veșnic, că totul este în zadar și că nu suntem nimic pe lume. Confruntându-se cu propria-și micime caută un ideal mai presus de el însuși, fiind gata să se sacrifice din dorința de a-și salva specia. Fără criza și conștientizarea Scorpionului și fără sacrificiul său specia ar fi în pericol de autodistrugere. Scorpionul se dedică imaginației noastre. El are nevoie de o motivație pentru a ne ține în viață, de a ne determina să luptăm eficient, suportând orice fel de criză existențială, orice depresie, orice teroare socială pentru a supraviețui. Și, desigur, se naște în urma principiului Balanței de a căuta frumosul și perfecțiunea. Este practic contraponderea ei (a Balanței), calea spre fericire și împlinire care se va naște mai târziu în arhetipul Săgetătorului. Săgetătorul se naște din durerea Scorpionului căutând să-i furnizeze acestuia motivația de a căuta idealuri, de a-și lărgi orizontul, de a aspira la mai mult decât o viață materială fadă, de a dezvolta o morală, o concepție optimistă, extinsă de viață, de a realiza în sfârșit aspirația Balanței la o lume perfectă. Săgetătorul vine și așază cireașa pe tort. El înțelege în sfârșit lucrurile și ne răsplătește cu fericire, împlinire și bunăstare după ce le-am întâlnit, judecat și echilibrat (iubit) în propriul nostru sistem (Balanța) și le-am pus la îndoială până aproape de linia subzistenței (Scorpion).
Este nevoie de iubire (Balanța) pentru a înțelege (Săgetător) lucrurile din viața ta cu adevărat. Este nevoie de a-ți imagina (Scorpion) un țel mai înalt decât ceea ce tu poți vedea în realitatea imediat următoare. Nicio situație, persoană, boală, întâmplare nu va fi înțeleasă până ce nu ai să o iubești și nu ai să-i găsești o valoare pozitivă. Testează! Ai să fii uimit cum abundența și fericirea coboară asupra ta. Optimismul de aici se naște. Din nestăvilirea Săgetătorului de a-și atinge scopurile după ce le-a identificat. După ce Scorpionul i le-a dezvăluit.
Ca o concluzie, Balanța creează mental dorința, Scorpionul o fixează emoțional și Săgetătorul îi dă aripi, o propulsează ca mai târziu Capricornul să o cristalizeze.
Îmi vine în gând acum Maica Teresa cu Jupiter în Balanță, în harta natală, și ceea ce i-a adus acesteia adevărata fericire: misionariatul. Și Philippe Petit cu Jupiter retrograd în Capricorn, în natal, care afirmă, după ce își face numărul de funambul între turnurile gemene din New York: ”Am sosit pe turnul Nordic simțind cea mai intensă bucurie. Cea mai profundă satisfacție pe care le-am simțit vreodată”. Sau Leonardo Da Vinci cu Jupiter în Pești: ”Odată ce te-ai delectat cu zborul, ajungi să mergi pe pământ cu ochii îndreptați către ceruri, căci ai ajuns în înălțimi și într-acolo tânjești să revii”.
În spatele fiecărei vedete stă un Săgetător, pregătindu-se să-i urmeze!
Luna Nouă din Săgetător se formează în data de 11.12.2015 (12:29h, București) = 2.3.8 (1+1=2.1+2=3.2+0+1+5=8), în traducere astrologică Luna.Jupiter.Saturn. O zi a parteneriatelor idealiste dar stabile, a imaginației productive și a calităților protectoare. O zi în care simetriile, similitudinile și sincronizările vor scoate la vedere mesaje până atunci ascunse percepțiilor noastre, profitabile pentru aceia dintre noi care sunt atenți cu sine și experiențele lor.
Luna se află în conjuncție cu Soarele în casa 10-a, lăsându-i în urmă (aspecte separante) pe Saturn și Uranus, dar aplică spre careu cu Jupiter, dispozitorul lunației, aflat în Fecioară, casa a 7-a.
La faza de Lună Nouă energiile sunt scăzute, indicat fiind să ne ocupăm mai mult de ceea ce dorim să realizăm în secret pe viitor și nu să acționăm ca la Lumina unei Luni Pline, spre exemplu, direct și curajos. Acum ne este indicat să ne pregătim acțiunea, pe care o putem demara la aproximativ 2 zile de la formarea lunației, să ne facem un plan, o strategie și să plantăm semințele într-un pământ dezintoxicat și curățat. Postul, băile, fitoterapia, meditația pentru liniștirea minții și alte metode de curățare mentală, fizică și emoțională fiind indicate înainte de a ne planta intențiile conștient.
Mesajul cel mai important al acestei Luni Noi este să ne asigurăm că toate acțiunile de însămânțare pe care le inițiem acum se încadrează într-un cadru legal, le dorim cu adevărat și le-am raționat cu multă băgare de seamă și răbdare înainte de a le da aripi; că nu lezăm pe nimeni și nimic în demersul nostru de a ne încadra pe un nou făgaș al destinului, carierei sau altui statut social, fiecare în funcție de necesități. Schimbările pe care ni le-am dorit de ceva vreme, rămân actuale și pot fi reînsămânțate, dar este indicat să fim realiști, să nu căutăm să bravăm din orgoliu sau dorințe de răzbunare.
Pe de altă parte, putem avea acces la informații pe care să nu ni le fi dorit cu adevărat, dar care să ne schimbe prioritățile referitoare la ceea ce noi considerăm valoros până acum. Să ne forțeze la o dezvoltare a capacității de sinteză și viziune a propriului program de viață. Să ne dovedească încă o dată sau să ne reamintească atât faptul că ordinea Universului, cât și armonia din viețile noastre vor fi menținute atâta vreme cât ne vom urma propria cale.
Necesitatea Săgetătorului de a urma un maestru, idol, guru, profesor, șef, o persoană influentă din viața sa, poate fi resimțită acum mai mult ca niciodată de fiecare dintre noi. Putem alege noi fețe care să ne reprezinte în societate, în plan politic, religios, didactic, etc., cele vechi nemaifiind în concordanță cu ce se va naște în curând în noi. Și chiar este indicat să ne alegem o altă vedetă pe care să o urmăm, fiecare în domeniul destinat, în viața sa, Săgetătorului.
Alegerile sunt cele ce ne definesc!