Anca Simina MartinStudii & Cercetari

Jack Spintecatorul, portret-robot astrologic

de Anca Simina Martin (Articolul se bazeaza pe conferinta sustinuta la simpozionul Astro-Festival 2012)

jack-spintecatorul
Imagine: Ghostbones

Jack Spintecatorul este pseudonimul unui/unor criminal/-i neidentificat/-ati, care a ramas in memoria posteritatii prin crimele odioase savarsite in perimetrul unuia dintra cartierele rau famate londoneze, Whitechapel. Majoritatea „ripperologilor” (caci asa au fost denumiti cercetatorii care au analizat si inca cerceteaza acest caz) considera ca acesta a activat intre august 1888 si noiembrie 1888. Printre victimele sale s-au numarat prostituate care-si duceau veacul in aceasta zona si care aveau antecedente de mari consumatoare de alcool. Nu se poate spune ca s-a afirmat printr-un „modus operandi” (metoda de operare) fix, ci cruzimea criminalului s-a accentuat cu fiecare crima. Totusi, nu a incetat niciodata sa scandalizeze opinia publica prin practicile de eviscerare si luarea de “trofee”. Povestea sa a capatat in timp o aura de legenda, fiind catalogat drept cel mai sangeros criminal din Anglia victoriana, perioada de aur si de plina expansiune a Imperiului Britanic. Dar imposibilitatea autoritatilor de a-l gasi pe Jack Spintecatorul a spulberat miturile adanc inradacinate care prezentau societatea engleza ca un simbol al stabilitatii si ordinii publice.

Pentru a crea un portret-robot al personalitatii criminalului, vom utiliza o serie de tehnici de astrocriminalistica. Acest domeniu relativ recent al astrologiei se bazeaza, cu precadere, pe hartile orare ale momentelor-cheie dintr-o investigatie. Atunci cand se cunoaste astrograma victimei, dar si cea a criminalului, hartile natale se pot suprapune cu hartile orare pentru a acumula mai multe informatii legate de circumstantele in care s-au produs evenimentele, dar si pentru a depista orice legatura intre victima si presupusul criminal.

Avand in vedere ca nu cunoastem decat astrogramele solare a catorva dintre victime, in harta orara a momentului crimei vom socoti ca Ascendentul reprezinta energia agresorului (cu stapanul Ascendentului ca indicator al acestuia) si Descendentul ca marca a victimei (cu stapanul Descendentului ca indicator al acesteia). Unii astrodetectivi folosesc un sistem interesant de case derivate pentru determinarea naturii relatiei dintre agresor si victima, iar aceasta metoda o voi ilustra printr-un exemplu:

ex: Se considera o harta compusa formata din astrograma natala a victimei si cea a momentului crimei. Harta momentului crimei poseda Ascendentul in Scorpion, Descendentul in Taur, iar Marte in casa a IV-a natala, in Varsator. Acest lucru, in combinatie cu alte aspecte, poate fi interpretat fie ca faptul ca victima era ruda cu agresorul, probabil reprezentand o figura masculina cu autoritate, de varsta mijlocie, ori ca agresiunea s-a produs intr-un loc familiar, acasa, probabil in podul casei (Varsatorul denota locuri ciudate, chiar excentrice).

Pentru ca nu cunoastem ora nasterii niciuneia dintre victime, vom utiliza astrogramele lor solare, metoda care isi pierde insa din eficienta, mai ales in cazul in care locatia savarsirii agresiunii sau a cadavrului nu este cunoscuta.

sm-jack-h1

Harta momentului crimei primei victime, Mary Ann Nichols prefigureaza agresorul sub forma stapanului Ascendentului Leu, Soarele care primeste un careu de la conjunctia Pluto, Neptun, Aldebaran in Gemeni si Alcycone, Algol si Lilith in Taur. Pozitia Soarelui in Fecioara si in casa a II-a denota rigiditate in principii, o atentie obsedanta fata de modul de exprimare, probabil un barbat care nu pare “de-al locului”, sarmant, bine intretinut, cu un aspect extrem de ingrijit. Aceasta tendinta este sustinuta si de aspectul mentionat anterior care amplifica problemele de exprimare a emotivitatii (Neptun-Pluto in Gemeni) si a celor de natura sexuala (Lilith in Taur). Cele trei stele fixe pot oferi indicii asupra personalitatii agresorului. Aldebaran, atunci cand este aspectat de malefice, precum Neptun si Pluto, poate conduce la tendinte violente, la fel ca Algol, iar Alcycone simbolizeaza sexualitatea devianta, interpretare sustinuta si de conjunctia cu Lilith.

Aceasta conjunctie extinsa se opune unei alteia, cea dintre Jupiter si Marte exaltat si in secta in semnul Scorpionului. Aceasta opozitie este marcanta in harta momentului primei crime, deoarece cuplul Jupiter-Marte se afla intr-o casa angulara, la fel ca si stellium-ul Alcycone, Algol si Lilith. Jupiter, stapanul Pestilor ce troneaza peste casa a VIII-a, dar si al Sagetatorului ce ocupa casa a V-a este conjunct cu o malefica a carei energie se resimte, gratie demnitatii favorabile, extrem de intens. Astfel, acest aspect trimite cu gandul la o rabufnire, o exteriorizare a sexualitatii inhibate si a frustrarilor de ordin emotional, care bantuie din trecut (casa a IV-a).

Saturn este stapanul traditional al Descendentului care o reprezinta pe victima in harta orara a unei victime. Singurul aspect notabil facut de acesta este conjunctia cu Ascendentul, apropierea de catre pericol, atat ca fascinatie a raului, cat si ca indicator al intalnirii propriu-zise a celor doua personaje.

Luna, cel mai rapid astru, se gasea la acel moment in semnul Gemenilor si in casa a XI-a in careu cu Venus in exil din Fecioara. Mai mult, semnul Racului pe care il guverneaza se gaseste in casa a XII-a a deceptiilor. Inca un aspect ne vorbeste de o perioada in care frustrarile emotionale tind sa rabufneasca. Deoarece avem de-a face cu o harta nocturna si o triplicitate de aer, trigonocratorul principal este Mercur, in domiciliu, dar combust in Fecioara.

Considerand casa in care se afla Descendentul drept casa I a victimei, indicatorul agresorului se afla in casa a VIII-a, in Fecioara fapt ce aminteste de ipoteza medicului legist cum ca Jack Spintecatorul poseda cunostinte temeinice de anatomie, insa pe care le utiliza in scopuri malefice. Se observa, asa cum vom vedea mai tarziu, marcajul recurent pe casa a VII-a derivata, care nu pastreaza aici semnificatia unei casatorii, ci mai degraba a unui troc, o intelegere intre victima care isi oferea serviciile si client care le achita, mai ales ca stapanul casei a XII-a derivate este conjunct cu Ascendentul, care releva faptul ca victima devine un “reprezentant” al ororilor si mizeriei din cartierele sarace londoneze.

sm-jack-h2

Daca ridicam harta compusa a astrogramei solare a primei victime si momentul uciderii ei, constatam cat de apropiata este data crimei de aniversarea lui Mary Ann Nichols. Astfel, Soarele tranzitat din Fecioara, indicatorul criminalului, este conjunct aproape perfect cu Soarele natal si, mai mult, cel natal este in careu cu conjunctia extinsa a maleficelor si a stelelor fixe, ce marcheaza o schimbare iminenta in viata acesteia. Saturn, indicatorul ei ca victima, face opozitie la conjunctia extinsa Saturn, Marte, Neptun R in Varsator si careu la conjunctia extinsa a maleficelor si a stelelor fixe, ceea ce poate reprezenta faptul ca moravurile indoielnice si independenta perceputa gresit a victimei erau pe cale sa se schimbe intr-un mod drastic si dureros.

sm-jack-h3

In cazul celei de-a doua crime canonice, cea a Annei Chapman, se observa centrarea pe un alt aspect al personalitatii agresorului, dar si razbunarea acestuia fata de o alta trasatura a victimei. Daca in primul caz se reliefau tendintele egocentrice ale criminalului prin Ascendentul Leu, de data aceasta el devine metodic si organizat. Mercur, stapanul Fecioarei este in domiciliu, aproape de cuspida cu semnul Balantei si este angajat intr-o conjunctie cu Venus, tot in domiciliu, dar in casa a II-a.

Opozitia dintre conjunctia stelelor fixe cu Neptun, Pluto si cealalta intre Jupiter si Marte se schimba acum pe axa caselor III-IX , cu prelungire pe casa a X-a, ceea ce duce cu gandul la faptul ca ideea unui criminal in serie incepe sa se infiripe in subconstientul colectiv si sa atraga atentia autoritatilor si a familiei regale. Este probabil ca victima, reprezentata de Jupiter, stapanul traditional al Pestilor de la Descendent sa nu fi surescitat interesul morbid al agresorului, ci sa fi fost un “cobai” pe care sa-si exerseze „maiestria” dovedita mai tarziu.

Avand in vedere ca Luna are un rol deosebit in astrologia orara, se cade sa urmarim atent aspectele la care participa. Prin urmare, se cade sa interpretam conjunctia dintre Luna si Uranus in Balanta din casa a II-a. Prezenta lui Uranus in acest domeniu si semn semnifica o perioada, cea intre 1889 si 1891, cand in Anglia, impresia populatiei despre monarhie era oscilanta, penduland intre incredere si suspiciune. Conjunctia cu Luna, stapana a Racului din casa a XI-a vorbeste despre confuzia maselor cu privire la sistemul de principii al societatii care ignora, la inceput, ideea unui criminal in serie. Societatea victoriana nu era pregatita inca pentru un asemenea precedent. Aceasta neincredere pare sa fi fost alimentata de Saturn exilat in Leu din casa a XII-a care face sextil la Luna si Uranus, ducand cu gandul la popularitatea crescanda a ucigasului de prostituate care refuza sa se lase prins. Pentru ca Saturn este stapanul casei a V-a si guvernatorul traditional al casei a VI-a semnifica nu doar atractia macabra fata de acest fenomen criminal, ci si incepe sa traga un semnal de alarma in legatura cu situatia comunitatilor din cartierele sarace ale Londrei.

Pentru ca nu se cunoaste data nasterii victimei, vom considera ca si casa I semnul unde se afla Descendentul, iar, astfel, indicatorul agresorului, Mercur, se afla in casa a VII-a, conjunct cu Venus in domiciliu din casa a VIII-a si stapana a Taurului de pe casa a III-a.  Jupiter, semnificatorul victimei, este in casa a IX-a, conjunct cu Marte in domiciliu din casa a IX-a si stapanul Berbecului din casa a II-a. Tot pe fondul unei intelegeri client-prostituata are loc inca o crima-manifest, menita sa traga semnalul de alarma atat autoritatilor prin casa a IX-a, cat si publicului, comunitatii.

Urmatoarele doua crime au fost denumite de catre inspectorii Scotland Yard drept „evenimentul dublu”, fiind comise in aceeasi dimineata, la o diferenta de abia o ora, considerandu-se ca agresorul a fost „intrerupt” in mijlocul primei fapte, ceea ce l-a determinat sa recurga la o a doua crima.

sm-jack-h4

sm-jack-h5

Cele doua harti orare nu ne furnizeaza indicii clare despre momentele crimelor, dar odata ce ridicam harta compusa a astrogramei solare a victimei si cea orara a agresiunii, lucrurile incep sa prinda contur. Deoarece Ascendentul momentului crimei este in Leu, se cuvine sa inspectam Soarele pentru mai multe indicii legate de criminal. Soarele se afla in Balanta care face careu la Saturnul natal al victimei din Capricorn, ceea ce poate simboliza faptul ca agresorul pare un barbat intretinut, chiar sarmant, care ii transmite o oarecare stare de siguranta. Saturn, marca victimei este conjunct aproape perfect cu Ascendentul, ceea ce denota ca victima a incercat sa initieze contact fizic cu agresorul. Mai mult, Saturn in tranzit in Leu face opozitie la stellium-ul natal Marte, Neptun, Jupiter din Varsator, aspect care, impreuna cu conjunctia cu Ascendentul poate fi interpretata ca impunerea tendintelor puritaniste ale agresorului prin forta si violenta, mai ales ca Luna in tranzit face careul la Lilith din Taur, dar si Algol. Mai mult, conjunctia extinsa a stelelor fixe si a maleficelor face opozitie la Mercurul natal, cat si la Soare si Venus care le suprima energia si le domina.

Avand in vedere intervalul orar scurt la care se petrec cele doua crime, indicatorii agresorului, dar si ai victimei nu se schimba, dar aspectele cu natalul victimei spun o alta poveste. Soarele face, de aceasta data, o opozitie la Mercur si Uranus natale, ce pot simboliza faptul ca agresorul a fost vadit deranjat de viciile de care abuza victima. Observam aceeasi falsa impresie de siguranta prin careul Saturn natal-Soare. Conjunctia extinsa a maleficelor si a stelelor fixe face careu la Lilith natala din Varsator, un alt indicator al faptului ca mobilul crimei pare a fi fost starpirea moravurilor usoare ale victimelor. Dupa uciderea lui Eddowes, soseste o scrisoare la Scotland Yard care ironizeaza autoritatile pentru lipsa de eficienta. Cine stie, probabil Mercur in Scorpion prin tranzit chiar si-a pus la bataie ironia sumbra…

sm-jack-h6

Ultima crima si cea mai inspaimantatoare dintre ele a fost cea lui Mary Jane Kelly. De data aceasta, agresorul isi releva trasatura pe deplin „cuceritoare”, pavandu-si pe deplin drumul catre posteritate prin Ascendentul in Sagetator. Stapanul Ascendentului, este in domiciliu si conjunct cu Ascendentul si larg cu Venus. Atractia morbida exercitata asupra maselor apare inca o data in discutie deoarece Venus este stapana Balantei care se regaseste in casa a XI-a ce semnifica masele confuze si impresionabile si a Taurului din casa a VI-a ce duce cu gandul la sexualitatea nesanatoasa a timpului aceluia.

Mercur, semnificatorul victimei se afla in primele grade din Scorpion, in casa a XII-a. Mai mult, face un careu la Luna, stapana Racului care se regaseste in casa a VIII-a. Nu trebuie sa omitem nici faptul ca Mercur este stapanul Fecioarei care rezida in casa a X-a a conducatorilor unui stat, deci a familiei regale. Se observa marcajul puternic pe aceste case asa-zis “intunecate ” care simbolizeaza secretele, macabrul, morbidul, ceea ce ar putea sa indice faptul ca asupra familiei regale plana banuiala cum ca nu toate detalii cazului sunt facute publice, in detrimentul locuitorilor din Whitechapel.

Dar sa vedem in detaliu ce urmarea criminalul… Considerand casa a VII-a prima casa a hartii victimei, mai ales ca nu se cunosc datele de nastere ale acesteia, indicatorul agresorului se afla in casa a VII-a, ceea ce ar putea indica o crima pasionala, mai ales ca, astfel, Venus cu care este conjunct este stapana semnelor de pe casa a V-a si a XII-a. Cu Mercur, indicatorul victimei, aflat in casa a VI-a, am putea vorbi de o razbunare, probabil pe fondul contractarii unei boli venerice. Aceasta viziune pare sa se potriveasca scenariului care il plaseaza pe fostul iubit al lui Mary Jane Kelly, Davies, ca principalul suspect si ca uciderile anterioare au fost un semnal de alarma pe care doar Mary Jane l-ar fi inteles pentru a se lasa de prostitutie.

Marte, exaltat si in secta in semnul Capricornului, casa a II-a in careu cu Uranus in Balanta din casa a XI-a indica cruzimea actului comis care pune pe jar comunitatea locala, fapt ce-i determina pe locuitori sa desconsidere autoritatile si sa isi caute dreptatea cu propriile forte.

Saturn exilat, dar in acelasi timp, in Hayz din Leu simbolizeaza autoritatile mandre si conservatoare din Anglia victoriana, care, de voie-de nevoie, ajung sa coopereze cu echipa de detectivi civili condusa de George Lusk, masura reprezentata de trigonul dintre Saturn si Venus din Sagetator, stapana Taurului din casa a VI-a, a uniunilor dintre cei de acelasi rang, dar si a Balantei din casa a XI-a, reprezentand, de asemenea, pe cei multi cu aceeasi cauza.

Luna, cel mai rapid astru, se regasea la momentul crimei in primele grade din Varsator si in trigon cu conjunctia extinsa din Gemeni si Taur. Daca in astrologia mundana Luna simbolizeaza, printre altele, populatia si, in special, femeile, aici reprezinta interesul crescand pentru fata situatia degradanta si mizera a femeii din cartierele marginase londoneze, dar si a atitudinii revolutionare a poporului fata de lipsa de atitudine a autoritatilor.

Dar care sunt concluziile acestei investigatii astrologice?

In trei dintre cazuri, Ascendentul este in semnul Leului, ceea ce poate indica faptul ca agresorul este strain regiunii Whitechapel, populata de imigranti si prostituate. Stapanul Ascendentului se afla in Balanta sau Fecioara care denota aspectul ingrijit, bine intretinut al criminalului.

Atat marcajul puternic pe casa a VI-a, cat si pe Fecioara indica atentia la detalii, foarte probabil si detinerea unor cunostinte medicale. Mai mult, criminalul se percepe pe sine ca un “salvator” al comunitatii. Atrage atentia prin crimele  savarsite la drumul mare, trimite scrisori cu caracter ironic, creeaza un precedent.

Marcajul puternic pe casele VII-VIII-XII, ar putea da cateva indicii clare. Se cade ca cei care investigheaza inca acest caz sa urmareasca mai clar alibi-urile suspectilor care frecventau serviciile acestui tip de femei, care au comis agresiuni impotriva lor sau care erau suferinzi de vreo boala venerica. Se recomanda sa se urmareasca si suspectii cu tendinte puritaniste, chiar extremiste, cu disfunctii sexuale de ordin psihologic, dar si cu spirit civic bine dezvoltat, luand in considerare influenta imensa a conjunctiei maleficelor cu stelele fixe.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close