Minola BratoveanuPsiho-astro

Semnele zodicale si tipurile de personalitate

de Minola Bratoveanu

zodii-personalitateEste evident faptul ca distributia planetelor in astrograma noastra natala ne contureaza un anumit tip de personalitate, caracter sau temperament. Fiecare dintre cele patru elemente – pamant, apa, aer, foc – cu care operam in astrologie corespunde unei anumite functii a corpului astral:

– foc – vointa, dinamism;
– apa – sensibilitate, emotie, sentiment;
– aer – gandire, ratiune, conceptualizare;
– pamant – pragmatism, realism, contact cu realitatea fizica.

Astrologia natala poate crea un portret psihologic, pornind numai de la aceste elemente fundamentale.

La randul ei, psihologia ne descrie tipul de personalitate a unui om, dar fara a se folosi de harta astrala, ci pe baza unor teste psihologice, interviuri sau a unor elemente de psihofizionomie. Revistele saptamanale, lunare sau chiar publicatiile cotidiene ne ofera frecvent diverse teste, destul de simple, in general, pentru a ne evidentia o anumita trasatura de personalitate. Dupa aplicarea testelor, psihologul trage anumite concluzii si decide strategia pe care este bine sa o urmeze cu clientul respectiv.

Putem descoperi insa si modalitati prin care cele doua stiinte sa colaboreze fructuos, pentru descrierea cat mai corecta a personalitatii unui om. Important este ca noi sa descoperim cele mai eficiente modalitati de combinare a astrologiei cu psihologia.

 Unul dintre sistemele de tipuri de personalitate foarte accesibil este cel bazat pe trei parametri:

– emotivitate (E), care descrie manifestarea emotionala a acelei fiinte;
– activitate (A), care descrie dinamismul, disponibilitatea pentru actiune a unui individ;
– tipul de reactie in raport cu evenimentele exterioare.

 Putem vorbi astfel despre persoane care sunt emotive (E) sau non-emotive (nE), persoane care sunt active (A) sau non-active (nA), persoane care au reactii rapide la intamplarile exterioare, numite primare (P) sau care reactioneaza cu o anumita intarziere la provocarile externe, numite secundare (S). Prin combinatia celor sase parametri – E, nE, A, nA, P, S – rezulta opt tipuri de personalitate, care sunt descrise sumar astfel:

– E, A, P – tipul coleric;
– E, A, S – tipul pasionat;
– E, nA, P – tipul nervos;
– E, nA, S – tipul melancolic;
– nE, A, P – tipul sanguin;
– nE, A, S – tipul flegmatic;
– nE, nA, P – tipul apatic;
– nE, nA, S – tipul amorf.

Aceste opt tipuri de personalitate sunt o extensie a clasificarii hipocratice in cele patru umori:

-sange – este umoarea dominanta, conferind personalitate de tip sanguin (problemele de sanatate ale tipologiei sanguine se focalizeaza mai ales la nivelul sangelui);
– bila alba (cholus) – este umoarea dominanta in acest caz, reprezentand personalitatea de tip coleric (si probleme de sanatate legate de bila alba);
– bila neagra (melanos cholus) – fiind umoarea dominanta, genereaza o personalitate de tip melancolic (si probleme de sanatate specifice umorii);
– flegma – fiind umoarea dominanta, la anumite persoane, determina o personalitate de tip flegmatic (si probleme de sanatate specifice umorii).

 Aici, evident, exista si o corelatie cu cele patru elemente: foc (bila alba), apa (sange), pamant (bila neagra), aer (flegma).

 Vom aplica, in continuare, aceste elemente simple de psihologie pentru intelegerea manifestarii personalitatii celor 12 semne zodiacale.

Berbec: Este evident ca Berbecul are o natura emotiva, activa si primara (E, A, P), ceea ce ne conduce catre o personalitate de tip coleric. Un Soare in Berbec genereaza, asadar, o personalitate colerica. Dar unii nativi Berbec mai au si alte planete in aceasta zodie.

Luna in Berbec aduce un plus de emotivitate, colorata de elementul foc, dar poate sa mai diminueze agresivitatea nativului, sa-l determine sa reflecteze mai mult (introspectie) sau sa aiba mai multe retineri inaintea luarii unor decizii irationale sau eronate. Mercur simbolizeaza un plus de rationalitate, putand reduce impulsivitatea (generata de factorul de primaritate – P), marind grija si flexibilitatea in luarea initiativelor. Venus stimuleaza emotivitatea, putand reduce agresivitatea focului (desi impulsivitatea va aparea in plan sentimental si social). Jupiter va aduce optimism, dar si maturitate in abordare, putand stimula activitatea si reducand, partial, impulsivitatea. Saturn plasat aici va avea un caracter inhibitor, aducand reprimare si melancolie.

Taur: Si aici emotivitatea (E) este prezenta din belsug, nativii Taur fiind foarte afectuosi. Factorul „activitate” (A) este discutabil, putand exista si Tauri activi, dar si non-activi. Daca mizam pe faptul ca Taurul este preocupat de placerile sale (gradinarit, afaceri, muzica), il vom considera preponderent activ (A). De asemenea, un nativ Taur este preponderent secundar (S) in reactiile sale.

Prin urmare, combinatia E, A, S ne conduce catre un nativ pasionat (ca tip de personalitate), ceea ce astrologia ne confirma. Daca nativul Taur este genul pasiv (nA), vorbim despre o personalitate de tip melancolic (E, nA, S). Alte planete prezente in Taur, pe langa Soare, nuanteaza personalitatea. Luna sporeste emotivitatea, deci si un anumit atasament specific, oferind o nuanta de romantism, dar diminueaza factorul de activitate. Planetele masculine ca Marte, Jupiter sporesc elementul de activitate, conferind nativului un mai mare randament practic, dar impingandu-l si spre reactii de tip primar (P), care conduc spre un tip de personalitate cu nuante colerice (sau chiar o personalitate colerica, de tip E, A, P). Venus are un efect apropiat de cel al Lunii (ambele amplifica latura pasionala), iar Mercuraduce rationalitate, orientata catre chestiuni pragmatice. Prezenta lui Saturn, mai ales daca este conjunct cu Soarele, reprima emotiile si impinge catre o personalitate melancolica.

Gemeni: Aici emotivitatea lipseste, activitatea este prezenta (ca o reflexie fizica a dinamismului mental), iar nativul are, cel mai frecvent, reactii de tip primar. Prin urmare, aici se contureaza o personalitate de tip sanguin (nE, A, P). Aceasta se aplica mai ales pentru nativii Gemeni (deci avand Soare in Gemeni).

Alte planete plasate in Gemeni vor nuanta lucrurile. O Luna in Gemeni, mai ales daca este conjuncta cu Soarele, aduce o anumita emotivitate (altfel cam absenta), care poate fi totusi controlata de minte (Luna guvernata de Mercur). Daca Mercur este plasat in Rac, se afla in receptie mutuala cu Luna, ceea ce echivaleaza cu o conjunctie, aparand astfel o sensibilitate mentala deosebita. Orice planeta situata in Gemeni este „rationalizata” de guvernarea lui Mercur: Venus care simbolizeaza un plus de afectiune, sensibilitate, Marte care aduce impulsivitate, Jupiter care sugereaza logoreea, tendinta catre exagerare, Saturn care genereaza tendintele melancolice.

Rac: Racul este, psihologic vorbind, cladit pe fundatii emotionale. Deci, emotivitatea zodiei este indiscutabila, la care se adauga pasivitatea (inactivitatea) si reactiile de tip secundar. Prin urmare, se creioneaza o personalitate de tip melancolic (E, nA, S). Este posibil, totusi, ca unii nativi Rac sa aiba reactii de tip primar (P), ceea ce poate conduce catre o personalitate de tip nervos (E, nA, P).

Planetele din Rac sunt „feminizate” sau „sensibilizate” prin guvernarea Lunii. Luna si/sau Venus in Rac adauga un plus de sensibilitate, de emotivitate personalitatii. Jupiter in Rac sporeste emotivitatea, dar Marte, desi aduce elementul activ, impinge catre actiuni irationale, iar Saturn determina elementul de inhibitie si melancolie. Mercur poate simboliza un anumit dinamism si deschide catre comunicare.

Leu: Leul este un nativ emotiv, activ, primar (E, A, P), dar poate fi si emotiv, activ, secundar (E, A, S), deci poate avea o personalitate de tip coleric (prima varianta) sau o personalitate de tip pasionat (a doua varianta).

Alte planete in Leu nuanteaza lucrurile din punct de vedere psihologic: Luna si/sau Venus sporesc emotivitatea, latura afectiva, sentimentala, Marte, Jupiter amplifica dinamismul, entuziasmul (iar Jupiter, cu siguranta, augumenteaza si creativitatea); Mercur sporeste inteligenta si abilitatile de comunicare, dar si dinamismul; Saturn conduce spre reactii de tip secundar, avand o influenta inhibitoare.

Fecioara: Este inca o zodie „rationala”, cu un bun autocontrol, deci non-emotiva (nE). Reactiile de tip secundar sunt si ele evidente (Fecioara trebuie sa aiba timp sa „analizeze”, deci nu poate reactiona impulsiv, ci „controlat”). Singura variabila aici este activitatea sau nonactivitatea (chiar daca exista imaginea de „zodie muncitoare, curata, harnica”, exista si Fecioare lenese). Deci nativul Fecioara are o personalitate de tip flegmatic (nE, A, S) sau de tip amorf (nE, nA, S), desi nici varianta de personalitate de tip apatic (nE, nA, P) nu este exclusa.

Planetele plasate in Fecioara sunt si ele „controlate” si „purificate”, fiind guvernate de rationalul Mercur. Luna, Venus se simt nefericite, reprimate in Fecioara, desi pot sa „sensibilizeze” Fecioara. Mercur se afla la el acasa, putand impinge Fecioara spre latura dinamica, ca si Marte (care aduce dinamism si impulsivitate). Jupiter poate amplifica caracteristicile nativilor, iar Saturn le poate impinge spre o manifestare mai „aspra”, mai riguroasa.

Balanta: Este vorba despre o zodie marcata clar de o anumita emotivitate (E) si de o semnificativa pasivitate sau non-activitate (nA). Daca nativul are reactii de tip impulsiv (adica este un individ cu reactii de tip primar – P) sau reactii de tip secundar (S) este ceva ce depinde de la caz la caz. O combinatie de tip E, nA, P creioneaza o personalitate de tip nervos, in timp ce alta combinatie de tip E, nA, S indica o personalitate de tip melancolic.

Latura melancolica este amplificata de prezenta lui Saturn in apropierea Soarelui din Balanta. Jupiter in Balanta poate amplifica emotivitatea si activitatea mentala (mai ales daca este prezent in ultimul decan al zodiei). Luna si Venus sporesc emotivitatea, Marte in Balanta mareste potentialul de impulsivitate si genereaza emotii violente, ce pot conduce spre conflicte relationale. Mercur permite un control emotional mai eficient al impulsivitatii.

Scorpion: Fiind o zodie de apa, nativul este intotdeauna emotiv, chiar daca vorbim despre emotii profunde, ascunse sau disimulate, emotii violente sau  generate de pasiunea erotica. Reactiile nativilor sunt clar de tip secundar (zodie a misterului). Prin urmare, vom avea de a face cu nativi Scorpion de tip E, A, S cu o personalitate de tip pasionat sau cu o combinatie gen E, nA, S, simbolizand o personalitate de tip melancolic. Putem vorbi despre Scorpionul fericit, care isi satisface pasiunile si despre Scorpionul melancolic, frustrat datorita neimplinirii dorintelor sale.

Luna si Venus plasate aici amplifica o anumita emotivitate, pasionalitate, potential sentimental, dar acestea vor fi ascunse, reprimate, manifestate doar ocazional. Saturn aduce o latura de autoreprimare si melancolie constanta, Jupiter extinde toate tendintele nativilor, conferindu-le optimism. Marte amplifica pasionalitatea, conferind o anumita agresivitate in satisfacerea dorintelor, Mercur aduce ratiune, dar indica si o minte plina de dorinte.

Sagetator: Aici putem vorbi despre reactii spontane, primare, un dinamism pregnant, discutabila fiind doar emotivitatea. Asadar, putem vorbi despre un nativ Sagetator cu o personalitate de tip coleric (E, A, P) sau cu o personalitate de tip sanguin (nE, A, P). Cunoastem stilul direct si adesea nediplomatic al acestui nativ, pe care il putem acum intelege prin prisma personalitatii sale.

Luna si/sau Venus in Sagetator confera emotivitate, expansiune sufleteasca, desi emotiile pot fi uneori pline de agresivitate. Mercurplasat aici stimuleaza cerebralitatea si permite abordari metafizice. Marte sporeste impulsivitatea, Jupiter confera deschidere catre spiritualitate, dar si un optimism extraordinar. Saturn in Sagetator confera o latura de melancolie.

Capricorn: Aceasta zodie are reputatia de a fi „rece”. Este clara, deci lipsa de emotivitate, secundaritatea temperamentului, variaza doar parametrul „activitate”. Vorbim deci despre nativi Capricorn cu o personalitate de tip flegmatic, cu combinatia nE, A, S  (reci, rationali, adepti ai umorului englezesc), sau cu o personalitate de tip amorf (nE, nA, S), adica persoane conservatoare, monotone, pasive. Daca Luna sau Venus se afla in preajma Soarelui din Capricorn, emotivitatea este prezenta (desi in maniera reprimata), incat vorbim despre o personalitate de tip melancolic (un Capricorn familiar–depresiv sau subdepresiv, speriat de viitor, pesimist).

Prezenta lui Saturn reprima orice emotivitate, conducand spre unul dintre primele doua tipuri de personalitate posibile. Jupiter in Capricorn, desi nefericit plasat, reduce pesimismul, melancolia. Marte stimuleaza latura de activitate, iar Mercur permite un control rational sporit.

Varsator: Nativii zodiei sunt activi, primari in reactii, variind factorul „emotivitate”. Varsatorii emotivi au o personalitate de tip coleric (E, A, P), iar cei non-emotivi au o personalitate de tip sanguin (nE, A, P).

Prezenta lui Saturn in Varsator impinge nativii catre reactii de tip secundar, generand fie o personalitate de tip flegmatic (nE, A, S), fie o personalitate de tip pasionat (E, A, S). Marte, Jupiter, Mercur amplifica dinamismul zodiei, un anumit optimism, nevoia de cunoastere, in timp ce Luna si/sau Venus stimuleaza latura emotionala, sentimentala (afectiva).

Pesti: Nativii zodiei sunt emotivi, relativ non-activi (desi mobili) si secundari in reactii. Totusi, factorul „activitate” poate fi prezent, incat putem vorbi fie despre o personalitate de tip melancolic (E, nA, S), fie despre o personalitate de tip pasionat (E, A, S). Evident, Saturn in Pesti genereaza un nativ Pesti si mai melancolic, in timp ce un Jupiter in Pesti il face mai optimist.

Venus si/sau Luna in Pesti amplifica mult emotivitatea, afectivitatea, dar pot conduce nativul spre deschidere spirituala sau spre toxicomanie. Mercur plasat aici nu poate controla emotivitatea (ci este controlat de ea), iar Marte stimuleaza dinamismul, dar predispune la actiuni confuze.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close