Aplicatii & ConcepteOtilia Mazilu

Cum recunoastem veleitatile de astrolog

de Otilia Mazilu

veleitati-astrologAstrologia, ei bine, incepe sa devina unul dintre trend-urile timpurilor in care traim!

Intr-un fel sau altul, cu totii suntem fascinati de stele si tot mai multi sunt cei care se apropie de astrologie nu numai pentru ca este „la moda”, sa stim ce ne spune „zodia”, ci si pentru a cunoaste insasi materia! Odata decizia luata, pasul al doilea este deja simplu: manuale, carti, cursuri, forum-uri… ai de unde alege sa treci la studiul efectiv. Si de aici incepe sa se deschida o lume absolut fantastica! Numai ca… nu e la fel de simplu, uneori!

Cei care s-au apropiat de stiinta aceasta au inteles imediat ca e nevoie de mult mai mult de atat ca sa poti cuprinde tainele ei; ca drumul de la „pasiune” la „profesie”  poate deveni lung si greu! Dar, ca sa-l mai „scurtam”, mi-am pus intrebarea fireasca: „Totusi, cum ar trebui sa arate un identikit de astrolog?”

Desigur, ati mai auzit aceasta: „Cel ce vrea sa practice astrologia trebuie sa aiba o minte deschisa si curioasa, dornic sa studieze si sa experimenteze in fiecare zi, sa aiba intuitie, sa fie un bun psiholog, sa mai fie si perseverent, dedicat relatiilor interpersonale etc.” Lista atributiilor poate continua, departe de a se termina doar aici.

Si mai aveam o intrebare: „Exista vreo formula secreta a astrologului profesionist?”. Mi-am propus sa descopar aceasta scotocind unde altundeva decat prin temele astrale ale catorva dintre cei mai cunoscuti astrologi!

Asadar, avand la baza un numar de 18 teme astrale, am incercat sa creez o mica statistica, din care sa extrag cateva puncte comune ale „astrologului profesionist”.

Nota personala: Doresc sa atrag atentia tuturor celor care lectureaza acest mic studiu ca punctele comune pe care le-am evidentiat aici sunt doar de natura „generala”, ca acest numar de subiecte este insuficient pentru a se stabili o „formula” sau un „identikit” de astrolog, daca acest lucru ar putea fi posibil! Imi doresc ca acest studiu sa fie privit ca o „curiozitate”, nicidecum „un reper” pentru ceea ce trebuie sa aiba in componenta sa o tema astrala a celui care doreste sa practice astrologia!

Toate acestea fiind spuse, dati-mi voie sa va prezint lista celor care mi-au oferit „calduros” suportul pentru aceasta mica statistica, fara a dezbate aici temele tuturor!

lista-astrologi
Sursa informatiilor: http://www.astrologyweekly.com/;   http://www.astro.com/astro-databank/

Concluziile mele:

1. Toate temele detin o pozitie evidentiata a lui Mercur, ceea ce denota stimulare mentala, curiozitate, cercetare, aprofundare.
• In 10 dintre cazuri, Mercur este implicat in aspecte tensionate cu:
a) Marte (1 careu, 1 opozitie);
b) Luna (2 careuri);
c) Saturn(1 careu, 1 opozitie);
d) Uranus(1 careu,1 opozitie,1 inconjunctie);
e) Luna Neagra (1 careu, 1 conjunctie).

2. In 12 cazuri, Mercur este implicat si in aspecte benefice cu Luminariile, dar si cu Marte si Uranus:
a) in 3 dintre ele, aspect benefic Mercur-Marte;
b) in 3 cazuri, aspecte benefice Mercur–Uranus;
c) in alte 2 cazuri, Mercur benefic cu Pluto sau Neptun.

3. Constructii puternice ale planetelor colective: Uranus, Neptun si Pluton cu Luminariile:
• Circa 12 dintre cazurile studiate contin cel putin o constructie benefica a unui trans-saturnian cu Mercur, Luna sau Soarele (sau chiar aspecte benefice intre ele).

4. Marte in aspect tensionat – alegeri provocatoare:
• in 4 cazuri, Marte careu Uranus;
Marte disonant cu Luna:
a) in 4 cazuri: Marte careu Luna;
b) in alte 2 situatii: Marte inconjunct cu Luna;
c) Marte opozitie Luna.

5. Luna este si ea in aspecte provocatoare cu Luna Neagra – 3 cazuri:
• Luna Neagra, in 6 dintre cazurile studiate, se afla in Sagetator, de cele mai multe ori in aspect disonant cu Luminariile;
• Se remarca cateva inconjunctii puternice ale Lunii Negre cu Marte (3 cazuri);
• 2 cazuri de inconjunctie Luna-Nodul Sud.

6. Aspecte holistice intalnite:
a) 5 Zmeu;
b) 1 Yod.

7. O casa a 12-a puternic evidentiata – simbolizand astrologia:
• In 14 cazuri din 18, casa 12 este energizata de diferite  constructii astrale in care participa Luna, Mercur, Venus, Saturn, Pluto.

Si acum, cateva cuvinte despre unii dintre subiectii studiati:

Ciro Discepolo

Am ales pentru inceput sa va prezint tema astrala a lui Ciro Discepolo, astrolog italian, autor a numeroase carti de specialitate printre care „Ghid Astrologic”, „Astrele succesului”,  „Efemeride” (diferite editii); fiind si  unul dintre cei mai devotati elevi ai lui Andres Barbault, printre altele –  http://www.cirodiscepolo.it/

ciro

Tema astrala: Aici asistam la triumful casei 12 care simbolizeaza astrologia, casa astrala ce contine pe Mercur, Uranus si Venus.

Dincolo de asta, conjunctia Mercur-Uranus primeste o dubla cuadratura de la Marte din Fecioara, casa 3; combinatie astrala destul de reprezentativa pentru ceea ce se poate numi o perpetua stimulare mentala care, in cazul lui Ciro Discepolo, este imbracata sub forma provocarii.

Un alt aspect intalnit in cateva cazuri studiate, este acela de inconjunctie intre Luna Neagra–Marte (aspect destul de tensionat) care energizeaza casele 3 si 8, ca  un compromis-legamant, ca o provocare intensa pe care pare sa o fi facut-o el cu el, in interiorul sau in  ceea ce priveste descoperirea abisurilor celor mai profunde ale naturii umane.

Trebuie specificat ca Ciro este si un impatimit sustinator al psihologiei jungiene, dedicand  multi ani astrologiei si  publicarii culegerii  de „Efemeride”, activitate destul de laborioasa, reprezentand inca o data o caracteristica a astrologului care nu se opreste la suprafata lucrurilor, ci merge in esenta lor.

Alan Leo

Pentru aspectele sale deosebite, am ales tema „clasicului” astrolog, Alan Leo.

alanleo

A fost fondatorul revistei „The Astrologer’s Magazine”, care a devenit ulterior  „Modern Astrology”. Aceasta revista a avut succes si pentru ca se oferea cate o interpretare astrologica gratuita pentru fiecare nou abonat. Printre alte lucrari, se pot aminti si „Everybody’s Astrology”, „Esoteric Astrology”, „Destiny Books”, „The Progressed Horoscope”.

Particularitatile acestei teme astrale sunt numeroase: inca o data, casa 12 puternic marcata; Mercur in aspecte pozitive cu Luminariile (conjunct cu Soarele si trigon cu Luna).

Este notabil si aspectul de sextil Mercur-Uranus din casa 10, ce indica o doza de ingeniozitate, de originalitate, de curaj in a  emite „idei avangardiste”; da forta de a proiecta  si asupra altora modul propriu de a intelege lucrurile; vorbim de acele abilitati motivationale, acea maniera personala de a-i motiva si pe altii!

Se remarca pozitia destul de dificila a lui Mercur, in aspect de inconjunctie cu Luna Neagra (pe de o parte) si cu Marte (pe de alta).

In ceea ce ma priveste, cheia intregului aranjament astral este Yod-ul, aceasta configuratie holistica in forma de triunghi, baza fiind un sextil, iar laturile sale reprezentand doua inconjunctii, doua energii dinamizante care se scurg intr-un singur punct, focarul, Mercur, in cazul nostru.

Yod-ul este o figura astrala destul de rar intalnita si  daca o descoperim in tema unui astrolog, in special, este de natura sa evidentieze puterea interioara de a face fata unor provocari si compromisuri din cele mai profunde, pentru ca se stie ca astrologia este un domeniu fascinant, dar „periculos” pentru cine nu este dispus sa permita accesul catre propria evolutie spirituala. In cele mai multe cazuri, aceasta este iminenta!

Pot avea loc procese intregi si repetate de transformare si nu vorbim de tipul plutonian, ci mai degraba uranian (in putine cazuri fara sa se atinga si alte domenii ale vietii). Deci, un astrolog incepator ar trebui sa se astepte la aceasta!
Dificil acum de spus ce compromisuri a facut Alan Leo, dar este foarte posibil ca drumul catre aprofundarea astrologiei sa-i fi fost presarat de „lectii”!

Andres Barbault

Pentru cine doreste sa studieze astrologie, „Zodiac”-ul impreuna cu „Tratat practic de astrologie” al lui Andres Barbault ar trebui sa reprezinte un punct de plecare solid!  Si nu numai atat, el si-a orientat propriile studii catre astrologia mondiala; ramura a astrologiei in care a devenit unul dintre experti contemporani!

barbault

Tema astrala a lui Barbault vorbeste „raspicat” de tendinta bilanciana… nu mai putin de 6 planete aglomereaza aceasta a 7-a casa astrala (analoga zodiei Balanta), de unde putem extrage o concluzie utila celui ce incearca sa isi „confirme” calitatile de astrolog: „Darul de a impartasi  cu modestie si cu daruire o experienta, o invatatura tuturor celor care o doresc.”

Dar punctul forte al atator cercetari si aprofundari nu este tocmai aici, ci in interiorul acelei configuratii holistice in forma de Zmeu (Kite), intalnita si in alte 4  teme astrale dintre cele studiate!

In primul rand, sta la mijloc splenditul trigon  in semne de apa creat intre Uranus (Pesti)-Pluton (Rac) si Mercur (Scorpion), ùn adevarat pasaport catre latura sensibila a naturii umane, cu acel Mercur penetrant si analitic din Scorpion.

Am amintit ca in 4 dintre cazurile studiate am descoperit relatia disonanta Uranus-Marte, opozitie-imbold de la baza celor doua triunghiuri Thaelsiene ce compun o asemenea configuratie holistica. Tensiunile create de opozitia „centrata” in mijlocul configuratiei au darul de a deschide oportunitati nebanuite, daca sunt  valorificate corect aceste energii!

Uranus in opozitie cu Marte, fiind Focarul Zmeului, consider ca a fost imboldul ce a „deviat” viata lui Andres Barbault intr-o directie neobisnuita si, pentru foarte multi, poate excentrica ori avangardista…

Imi imaginez ca, in acele timpuri, sa fii astrolog nu era atat de comun cum ar fi sa fi fost cofetar!

Intorcandu-ne la disonanta Marte–Uranus, ea ar putea fi responsabila pentru alegerea si asumarea unui mod de viata cu totul si cu totul special sau incapacitatea de a alege o cale… „obisnuita”!

Michel Gauquelin

Michel Gauquelin a fost psiholog si astrolog; contributia sa este cunoscuta mai ales in domeniul statisticii unde a adus un aport deosebit.
In decursul carierei sale, a colectat cantitati uriase de date de nastere ale unor persoane care au avut un anume succes in activitatea lor (sportivi, scriitori, artisti etc.) pentru a investiga din punct de vedere statistic care este numitorul comun astrologic al fiecarei categorii studiate.

guaquelin

Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale este „Influentele cosmice asupra sanatatii umane”.

Cu putine ore inainte de nasterea lui  Gauquelin, avea loc o  eclipsa partiala de Soare in Scorpion, in casa 4 (casa karmica) care si-a pus decisiv amprenta asupra caracterului acestui cercetator, in special daca ne referim la stransa conjunctie dintre Luna si Luna Neagra din Sagetator (un alt element intalnit si in alte  teme astrale studiate!)

Am concluzionat ca in 6 cazuri din cele studiate am intalnit Luna Neagra in Sagetator si in 3 situatii, Luna si Luna Neagra sunt disonante! Aspectele problematice din tema lui Gauquelin nu sunt numai acestea: intalnim Marte inconjunct cu Luna Neagra; Pluto inconjunct cu Saturn; precum si aspectul tensionat dintre Mercur-Uranus (de data asta o inconjunctie).

Daca ne referim la rabdarea de a aduna si de a urmari atatea detalii pentru a produce statistici, trebuie sa intelegem ce a stat la baza acestei munci titanice: Uranus din Berbec da efervescenta, impuls, cu o  doza de potential amplificata.

Uranus este cel care „trezeste si lumineaza cerul” si care, uneori, ne da senzatia ca ne arunca in aer viata, ca o intoarce „pe dos”;  Berbecul ofera situatii care ne incurajeaza sa mergem dincolo de teama si limita. Uranus in Berbec nu are reprosuri si remuscari! „Exploratorul” acesta este cel care l-a impins pe Guaquelin sa incerce ceva nou si diferit. Dar poate ca nimic nu ar fi fost asa fara acest Mercur in Scorpion (in inconjunctie cu Uranus) care da tonul acelei minti analitice, penetrante si perseverente de care vorbeam.

Nu stiu daca este originala ideea studiului in sine. Sunt convinsa ca nu sunt eu prima care a indraznit sa descopere „secrete” ascunse in astrogramele maestrilor nostri.

As putea sa marchez acest articol ca fiind „partea intai”, deoarece e evident ca sunt si alte puncte de vedere care ar putea fi luate in considerare pentru o asemenea statistica precum analiza stelelor fixe, eclipselor etc.

De asemenea, si nu in ultimul rand, ar putea fi incluse aici si temele astrale ale celor care au pus bazele astrologiei in Romania si pe multi dintre ei ii cunoastem deja!

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close