Aplicatii & ConcepteCorina Chira

Poveste de dragoste în principatul Monaco

de CORINA CHIRA

[Articolul este parte din conferința susținută de autoare la STAAR Equinox 2024 – simpozionul poate fi vizionat online]

A fi iubiți și a iubi este una dintre nevoile noastre fundamentale. Cu toții căutăm să formăm relații de atașament la nivel fizic, emoțional sau mental.

În orice relație de cuplu împlinită și consolidată este esențial ca dragostea, afecțiunea și sexualitatea, aceste trăiri complexe și profunde să existe și să evolueze pe măsură ce partenerii trec prin diverse etape și experiențe de viață.

Astrologia relațională, ca parte a astrologiei natale, oferă detalii și precizări referitoare la modul în care se pot raporta doi oameni unul la celălalt, cum se pot crea atașamente, acestea fiind elementele care dau trăinicie unei legături sau pot duce la destrămarea ei.

Un prim grad de afinitate este dat de zodia natală (semnul unde se află Soarele) care dă informații referitoare la predispozițiile generale ale comportamentului relațional.

Următorul pas este examinarea potențialului relațional analizând fiecare hartă în parte:

 • Poziționarea Ascendentului și a stăpânului său, a planetelor relaționale (Luna, Venus, Marte) și ale dispozitorilor caselor relaționale (a V-a și a VII-a) din cele două hărți.
 • Aspectele dintre planetele celor doi:

  • conjuncțiile sunt cele mai puternice;
  • sextilele și trigoanele sunt aspecte favorabile mersului relației, dar fără a-i asigura durabilitate pe termen lung;
  • cuadraturile și opozițiile aduc dinamism dar și conflicte uneori greu de depășit.

Pentru o relație de durată, este determinantă predominanța aspectelor bune, fiind însă utile opoziții și careuri pentru a dinamiza relația și pentru a-i determina pe cei doi să-și accepte reciproc punctele de vedere divergente.

* * *

După ce mama lui, prințesa Charlotte de Monaco, a renunțat la drepturile ei de succesiune și bunicul lui a murit, Rainier a devenit prinț de Monaco în 1949, la vârsta de 26 de ani,. Domnia sa de 56 de ani a fost marcată de pași importanți pentru Principatul Monaco.

Anii treceau și perpetuarea dinastiei era o sarcină obligatorie. Fiind vorba despre o casă princiară, era obligatorie respectarea cutumelor seculare.

Soția trebuia să fie catolică, fertilă, bogată, frumoasă, inteligentă și dispusă să i se dedice prințului în totalitate. Nu putea fi germană, nici să provină dintr-o familie contestabilă.

Drept urmare, s-a alcătuit o listă care o includea și pe Margaret, sora Elisabetei a II-a, dar ea nu s-ar fi convertit niciodată la catolicism.

Confesorul lui Rainier, desemnat de Vatican drept îndrumător spiritual al Principelui, era un american, părintele Francis Tucker din Baltimore. Acesta a fost cel care i-a propus-o pe Grace Kelly. Îi cunoscuse bine familia și, prin intermediul părintelui Cartin care conducea dioceza familiei Kelly, Tucker a întrebat dacă o eventuală călătorie a lui Rainier la Philadelphia s-ar fi putut solda cu un rezultat pozitiv.

Grace Kelly și Rainier al III-lea

Răspunsul a fost afirmativ şi, în decembrie 1955, Rainier III s-a deplasat în Statele Unite ale Americii. Cei doi s-au plăcut și el a cerut-o de soție. Căsătoria a fost celebrată în aprilie 1956, când, la solicitarea lui Rainier, tânăra a renunțat la cariera de actriță.

Rainier al III-lea, Gemeni cu Ascendent Gemeni

A fost un conducător puternic, în timpul domniei sale Monaco devenind cel de al 183-lea stat membru al Națiunilor Unite şi al 46-lea stat membru al Consiliului Europei.

Gemenii este un semn rațional care comunică ușor, își dorește o viață variată, adoră mișcarea și are o mare disponibilitate pentru flirt.

În cazul lui Rainier, chestiunea flirtului iese din discuție pentru că Saturn în casa a V-a, a sentimentelor, iubirii și senzualității, aflat în demnitate, stă mărturie pentru seriozitatea și lipsa de superficialitate cu care tratează tot ce este legat de sentiment, dragoste, sexualitate.

Luna și conexiunile ei în tema unui bărbat arată tipul de femeie de care el este atras.

În harta lui Rainier, Luna este în casa a VII-a, a căsătoriei, în semnul lui Jupiter. Stăpânul acestei case se află în Scorpion, chiar în semnul solar al lui Grace.

Rainier dispune de o hartă diurnă puternică cu Soarele și Mercur, stăpânul Ascendentului, în Hayz. În plus, ambii stăpâni ai triplicității de aer, Saturn și Mercur, sunt în demnitate, în domiciliu și, respectiv, în exaltare.

Mercur, stăpânul Ascendentului, deși retrograd, este în domiciliu, într-o casă angulară, în propriul termen și în conjuncție cu steaua fixă Aldebaran, una dintre cele patru Stele Regale.

Aldebaran aduce șansă, faimă, curaj, integritate, statornicie și este o stea a celor care nu fac și nu admit compromisuri. Ea apare în hărțile persoanelor care au vocația înălțării în rang prin integritate, prin metode nobile, drepte și cinstite.

Grace Kelly, Scorpion cu Ascendent în Scorpion

A fost o femeie de înaltă clasă, elegantă, deosebit de frumoasă și care, devenită prințesă de Monaco prin căsătorie, a știut cum să-și asume acest rol cu eleganță și inteligență. A înfiinţat o serie de fundaţii şi organizaţii nonprofit cu rol extrem de important pentru educaţia copiilor din întreaga lume, indiferent de naţionalitate, rasă sau religie.

Cu Ascendentul bine ancorat de Marte în domiciliu, a fost conștientă că are nevoie lângă ea de cineva puternic, alături de care să-și construiască o existență la nivelul exigențelor ei.

În plus, având o hartă nocturnă, cei doi stăpâni ai triplicității de apă, Marte și Venus, sunt în domiciliu, iar conjuncția lui Marte cu steaua fixă Agena o înzestrează cu rafinament, moralitate, bun renume și îi asigură o poziție publică remarcabilă.

 și

Elemente rezultate din compararea celor două hărți:

 • Ambii au Ascendentul în semnul zodiacal în care se află Soarele și în conjuncție cu Mercur;
 • Ambii au stăpânul Ascendentului în domiciliu și în Ascendent: au fost comunicativi, inteligenți și foarte hotărâți în scopurile pe care și le-au propus;
 • Ambii au casele relaționale în semnele beneficilor Venus și Jupiter.
 • Rainier are casa a V-a în semnul lui Venus, Balanța, și casa a VII-a în semnul lui Jupiter, Săgetătorul;
 • Grace are casa a V-a în semnul lui Jupiter, Peștii, și casa a VII-a în semnul lui Venus, Taurul;
 • Ambii au Luna într-o casă relațională, a VII-a, Rainier și a V-a, Grace;
 • Ambii au unul dintre stăpânii triplicităților în relație cu casele relaționale: Rainier îl are pe Saturn în casa a V-a, Grace o are pe Venus stăpână a casei a VII-a.
 • Ambii o au pe Venus în domiciliu și în casa a XII-a.

Stăpânii Ascendenților

Componenta mercuriană a fost liantul inițial care i-a unit.

Rainier al III-lea – Mercur Grace Kelly – Marte
Mercur în domiciliu, în Ascendent și în termenul lui Jupiter, devenit planetă relațională ca stăpân al casei a VII-a. Marte în domiciliu și în Ascendent, în decanul lui Venus, planetă relațională, stăpână a casei a VII-a.  

Luna simbolizează sensibilitatea, nevoile cele mai profunde în funcție de care se poate obține confortul interior. Fiind situată în ambele hărți în semne stăpânite de Marele Benefic, Jupiter, și în relație cu casele relaționale, Luna a generat siguranța și echilibrul emoțional, esențiale pentru o legătură de lungă durată.

Rainier al III-lea – Luna în Săgetător Grace Kelly – Luna în Pești
Luna în casă relațională – a VII-a, casa căsătoriei. Luna în Săgetător și în casa a VII-a, în semnul lui Jupiter – stăpânul acestei case. Luna în casă relațională – a V-a, casa iubirii și sexualității. Luna în Pești și în casa a V-a, în semnul lui Jupiter – stăpânul acestei case.

Venus oferă indicii importante legate de relații în general și de iubire în special. Aflată în domiciliu în ambele hărți și în corelație cu casele relaționale, Luna a creat premisele ca tot ce ține de afecțiune, senzualitate și sexualitate să aibă șanse de împlinire.

Rainier al III-lea – Venus în Taur Grace Kelly – Venus în Balanță
Venus în domiciliu, în casa a XII-a. Venus în opoziție cu Jupiter, stăpânul casei a VII-a. Venus în domiciliu, în casa a XII-a. Venus în opoziție cu Jupiter, stăpânul casei a V-a.

Aspectele dintre Venus și Jupiter prezente în ambele hărți oglindesc felul amiabil în care au făcut față problemelor ivite în timp; i-au făcut sensibili, binevoitori, înțelegători, toleranți unul cu celălalt. Toate acestea au avut menirea să asigure stabilitate și durabilitate căsniciei.

Pe de altă parte, Venus care semnifică relațiile de căsătorie, situată în ambele teme în casa a XII-a, indică jocurile de culise care au fost făcute în vederea căsătoriei.

Marte indică sexualitatea, virilitatea, vigoarea, dorința. Ambii au planeta situată în semne de apă și, în felul acesta, între ei a existat o atracție magnetică, generatoare de momente plăcute, trăiri intense și profunde care țin de senzualitate și sexualitate.

Rainier al III-lea – Marte Grace Kelly – Marte
Marte în Rac, în cădere, dar în propriul termen și întărit de conjuncția cu puternicul, instinctivul Pluto. Marte în semnul Lunii – astru cu puternic rol relațional și emoțional. Marte în conjuncție cu Pluto. Marte în Scorpion, în domiciliu și triplicitate. Marte în Scorpion și în Ascendent – impuls sexual puternic. Marte în trigon cu Pluto.

Contractele dintre Marte și Pluto sunt configurații extrem de puternice, stimulante în plan sexual și intens pasionale.

Detalii suplimentare care ilustrează relația armonioasă și trăinicia căsniciei dintre Grace și Rainier sunt date de:

 • Sinastrie – procedeu care se execută prin suprapunerea celor două hărți și evidențierea relațiilor care se formează între planetele celor doi.
 • Recepțiile mutuale și cele mixte – relații care se realizează între plantele din cele două hărți.
 • Pozițiile punctelor mijlocii – aspecte din harta unuia dintre ei în relație cu planetele relaționale ale celuilalt.
 • Părți hermetice – Tyche sau Pars Fortunae și Eros.

Sinastria

Harta lui Rainier la interior și cea a lui Grace la exterior:

 • Jupiter din harta ei în Ascendentul lui Rainier. Jupiter este stăpânul casei a VII-a pentru Rainier și stăpânul casei a V-a pentru Grace – cei doi s-au plăcut din primul moment.
 • Conjuncția Soare-Mercur-Marte din harta ei, în conjuncție cu Jupiter din harta lui. Jupiter este stăpânul casei a VII-a pentru Rainier iar Marte e stăpânul Ascendentului  pentru Grace.
 • Saturn din Săgetător din harta ei, în casa a VII-a pentru Rainier și în conjuncție cu Luna. Aspectul funcționează ca un element de consolidare pentru căsnicie dar, în același timp, explică și moartea prematură a soției pe care Rainier a resimțit-o extrem de dureros. Ea avea 52 de ani, el 59. Rainier i-a supraviețuit timp de 23 de ani, nu s-a mai recăsătorit și a regretat-o în tot acest timp.
 • Venus din harta ei, împreună cu Saturn din harta lui. Venus îndulcește și îmblânzește forma de exprimare mai aspră a lui Saturn. Ambele planete fiind în demnitate, este un aspect care a dat trăinicie căsătoriei, indicând fidelitatea reciprocă de care s-au bucurat.
 • Luna și Eros din Pești din harta ei, în casa a X-a din harta lui și în trigon cu Jupiter. Imaginea lui publică a avut mult de câștigat prin prezența lui Grace, care a fost iubită și apreciată de întreg principatul. În plus, trigonul cu Marte reflectă compatibilitatea erotică dintre ei.

Se conturează o piramidă în semne de apă, în care sunt implicate planetele relaționale, subliniind soliditatea și stabilitatea relației.

Suprapunând invers cele două hărți – harta lui Grace la interior și cea a lui Rainier la exterior:

 • Jupiter din Scorpion, stăpânul casei a VII-a din harta lui în Ascendentul ei și în conjuncție cu Soare, Mercur, Marte, unde Marte este stăpânul Ascendentului pentru Grace.
 • Venus din Taur, din harta lui în casa a VII-a din harta ei. Venus este stăpâna casei a V-a pentru Rainier și a casei a VII-a pentru Grace.

Sinastria celor doi relevă un caz extrem de fericit, în care beneficul Jupiter din ambele teme stă în Ascendentul celuilalt. În plus, Jupiter este planetă relațională, stăpânind casa a VII-a din harta lui Rainier și casa a V-a din cea a lui Grace.

Recepțiile dintre planete în sinastrie

Recepția mutuală se produce când doua planete se află una în demnitatea celeilalte și recepțiile sunt de mai multe feluri:

 • de domiciliu, când fiecare dintre planete se află în domiciliul celeilalte;
 • de exaltare, când fiecare dintre planete este în exaltarea celeilalte;
 • mixte, când o planetă stă în domiciliul, în exaltarea, triplicitatea, termenul sau decanul celeilalte.

În cazul recepțiilor, se stabilesc relații armonioase și facilități de comunicare între planete, în funcție de semnificația plantelor și a caselor pe care le ocupă sau le stăpânesc. Situația ideală este atunci când, pe lângă recepții, se stabilesc și aspecte care întărescrelațiile dintre planete.

Demnitățile esențiale ale planetelor:

Rainier al III-lea

Planetă Domiciliu Exaltare Triplicitate Termen Decan
Lună Jupiter Soare Saturn Saturn
Soare Mercur Saturn Jupiter Jupiter
Mercur Mercur Saturn Mercur Jupiter
Venus Venus Lună Venus Mercur Luna
Marte Luna Jupiter Venus Marte Venus
Jupiter Marte   Venus Mercur Soare
Saturn Venus Saturn Saturn Mercur Saturn

Grace Kelly

Planetă Domiciliu Exaltare Triplicitate Termen Decan
Lună Jupiter Venus Marte Marte Marte
Soare Marte Marte Jupiter Soare
Mercur Marte Marte Venus Soare
Venus Venus Saturn Mercur Marte Jupiter
Marte Marte Marte Saturn Venus
Jupiter Mercur Mercur Venus Marte
Saturn Jupiter Jupiter Marte Marte

Rainier al III-lea Grace Kelly Recepțiile mutuale între planete și observații
Soarele în semnul lui Mercur Mercur în decanul Soarelui Recepție mixtă Nu se realizează aspecte
Mercur în decanul lui Jupiter Jupiter în domiciliul și triplicitatea lui Mercur Recepție mixtă Planetele sunt în conjuncție
Venus în exaltarea Lunii Luna în exaltarea lui Venus Recepție mutuală de exaltare Planetele sunt în aspect de sextil
Marte în domiciliul Lunii Luna în triplicitatea, termenul și decanul lui Marte Recepție mixtă Planetele sunt în trigon
Jupiter în triplicitatea lui Venus Venus în decanul lui Jupiter Recepție mixtă Nu se realizează aspecte
Jupiter în termenul și decanul Soarelui Soarele în termenul lui Jupiter Recepție mixtă Planetele sunt în conjuncție
Saturn în exaltarea lui Venus Venus în exaltarea lui Saturn Recepție mutuală de exaltare Planetele sunt în conjuncție

Puncte mijlocii în sinastrie

Punctele mijlocii sunt poziții aflate la jumătatea distanței dintre două planete.

Raporturile care se stabilesc între aceste puncte dintr-o temă și planetele partenerului oferă interpretări nuanțate și complexe.

Rainier al III – lea Grace Kelly
Lună/Ascendent 23042’ pe axa Fecioară-Pești = Luna 25050’ Pești
Mercur/ Venus 23032’ pe axa Taur – Scorpion = Marte 25037’ Scorpion
Jupiter / Saturn 28018’ pe axa  Berbec – Balanță = Venus 28051’ Balanță

 • Combinația Lună – Ascendent-Lună semnifică relații armonioase în plan amoros și sentimental.
 • Legătura dintre Mercur – Venus – Marte predispune la o bună înțelegere și apreciere reciprocă. Marte o reprezintă pe Grace, Mercur pe Rainier, iar Venus oglindește relația lor de dragoste.
 • Relația dintre Jupiter și Saturn indică tot ce se obține prin efort, perseverență și tenacitate. Fiind în conjuncție cu Venus din harta lui Grace, această asociere de planete reflectă faptul că imaginea oficială a lui Rainer a fost ajutată de prestația ei ca soție. Imaginea lui s-a imprimat în conștiința oamenilor în mod covârșitor și prin felul în care s-a comportat Grace.

Părți Hermetice în astrologia relațională

Tyche sau Pars Fortunae este una dintre Părțile lui Hermes, care dă informații referitoare la tot ce se obține din contactul cu realitățile concrete și poate fi un factor de atracție și de șansă.

Se calculează în funcție de tipul hărții – diurnă sau nocturnă – după formula:
Ascendent + Luna – Soare, pentru hărți diurne
Ascendent + Soare – Luna, pentru hărți nocturne

În cazul celor doi:

 • Pars Fortunae din Capricorn, din tema lui Rainier, îl are stăpân prin domiciliu pe Saturn din casa a V-a și stăpân prin exaltare pe Marte, stăpânul Ascendentului din harta lui Grace.
 • Pars Fortunae din Rac din tema lui Grace este în semnul Lunii, situate tot în casa a V-a. În plus, Racul este semnul exaltării lui Jupiter, stăpânul casei a VII-a din harta lui Rainier.

Eros este un alt punct hermetic care vorbește despre dragoste, atașamente, dorințe.

Se calculează în funcție de tipul hărții – diurnă sau nocturnă – după formula:
Ascendent + Venus – Partea Spiritului, pentru hărți diurne
Ascendent + Partea Spiritului – Venus, pentru hărți nocturne.

 • Eros din Scorpion din harta lui Rainier este în conjuncție cu Jupiter, stăpânul casei a VII-a.
 • Eros din Pești în tema lui Grace este în conjuncție cu Luna în semnul lui Jupiter, stăpânul casei a V-a. În plus, semnul Peștilor este semnul în care Venus, stăpâna casei a VII-a, este stăpână prin exaltare.

A fost o frumoasă poveste de dragoste care a rămas vie în amintirea oamenilor. O poveste în care pe cei doi i-au unit cele mai frumoase simțăminte cu putință – dragostea profundă și sinceră, tandrețea, respectul și admirația reciprocă.

CORINA CHIRA
membră AAR, redactor Astrele

Articole scrise de Corina

Bibliografie:
Mihaela Dicu, Astrologia Relațională – Dragoste și sexualitate
Revista Astrele – Partea Spiritului: https://www.astrele.ro/2011/07/26/partea-spiritului/
Revista Astrele – Recepția mutuală în astrologia relatională: https://www.astrele.ro/2011/05/09/receptia-mutuala-in-astrologia-relationala/
Joseph E Rigor, The power of the fixed stars
Reinhold Ebertin, The Combination of Stellar Influences

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close