Aplicatii & ConcepteEsențialeMihaela Dicu

Partea Spiritului

Autor: Mihaela Dicu
(articol extras din prezentarea sustinuta la simpozionul AAR Astro-Festival 2011)

Partea Spiritului
Partea Spiritului

I.    Teoria

Radacini

Desi le intalnim sub numele de „parti arabe”, punctele sensibile astfel intitulate nu sunt o inventie a arabilor, ci au o origine mult mai veche. Se considera ca initiatorul nu e nimeni altul decat Hermes Trismegistus, o figura legendara, caruia de fapt i se atribuie cam toate cunostintele proprii surselor timpurii elenistice.

Pars Fortunae, Pars Spiritus si alte cateva parti mai sunt, uneori, puse in legatura si cu faraonul Nechepso si preotul acestuia, Petosiris.

Lasand insa la o parte referirile indirecte, ele sunt mentionate negru pe alb in cele mai vechi scrieri astrologice de catre:
–    Marcus Manilius, in Astronomica, sec. I;
–    Claudiu Ptolemeu  in Tetrabiblos, sec al II-lea;
–    Vettius Valens, in Antologia, sec. al II-lea;
–    Paulus Alexandrinus, in Eisagogika, sec. al IV-lea.

Denumire

Denumirea veche greaca a lui Pars Spiritus este Daimon, adica „zeu, zeita, divinitate, putere divina, soarta, destin” (a se vedea dictionarul grec al lui Bailly).

Dictionarul Merriam-Webster noteaza ca, etimologic, termenul s-ar trage din verbul  „daiesthai” care s-ar traduce  „a imparti, a distribui”, dar care mai are si sensul „cel ce are puterea de a…”.

In filosofie, conceptul de „δαιμων”, apare, mai intai, la Socrate (c. 469 iC–399 i.Chr.). Socrate sustinea ca este inspirat de o voce interioara pe care o numea „daimon” si care ii sugera solutii, raspunsuri si chiar anumite directii privind conduita si principiile filosofice.

Putin mai tarziu, Platon (424/423 i.Chr. – 348/347 i.Chr.) considera ca „daimonul” este un fel de mesager, „translator” sau veriga care face legatura intre oameni si zei.

Semnificatie

  • Pars Fortunae are intotdeauna conotatii materiale, fizice.
  • Pars Spiritus pare sa tina in special de motivatie.

Paulus Alexandrinus scria in Eisagogika:
•    „Pars Fortunae semnifica tot ceea ce se refera la trup si la ce realizeaza omul de-a lungul vietii. Este un indiciu al posesiunilor, reputatiei si privilegiilor.”
•    „Sortii Spiritului stapanesc sufletul, starea de spirit, atentia (concentrarea) si toata puterea; si uneori contribuie la convingerea (hotararea) cu care actioneaza nativul.”

Partea Spiritului nu are nicidecum o semnificatie pur spirituala sau ezoterica, asa cum tind sa creada unii astrologi contemporani, ci una mult mai concreta. Se pare ca pe vechii greci ii interesau calitatile spiritului  in masura in care acestea puteau sa dea roade palpabile in lumea concreta…

Vettius Valens scrie in Antologia, cartea a II-a, cap. 20, „Despre Partea Norocului si Partea Spiritului in relatie cu prosperitatea si rezultatul actiunilor”:
„Tyche si Daimon au o mare influenta asupra actiunilor si a consecintelor lor. Prima (Tyche) da informatii cu privire la fizic si la ceea ce se poate face cu mainile. Daimon si stapanul sau dau informatii despre chestiunile spirituale si intelectuale, despre discurs si activitatile prin care se da sau se primeste. Este necesar sa se examineze casele si zodiile in care se afla stapanii lor si sa se coreleze cu semnificatia acestora pentru a determina actiunea si norocul si tipul/calitatea actiunii.”

Alte consideratii care exclud semnificatia pur spirituala a lui Daimon/Partea Spiritului:

–    Daimon/Pars Spiritus este utilizat in calculul altor parti cu conotatii foarte… palpabile:

Partea lui Eros:
Harta diurna = Ascendent + Venus – Spirit
Harta nocturna = Ascendent + Spirit – Venus

Unde „Eros arata poftele si dorintele voluntare. Poate fi un factor care contribuie la prietenie si favoruri reciproce.”  (Paulus Alexandrinus)

Partea Victoriei (Nike)
Harta diurna  = Ascendent + Jupiter – Spirit
Harta nocturna = Ascendent + Spirit – Jupiter

Unde  „Nike este un factor care contribuie la incredere, speranta de bine, spirit competitiv si tot ce e legat de acestea; dar uneori contribuie si la pedeapsa si rasplata.” (Paulus Alexandrinus)

–    Rasfoind Antologia lui Valens, se constata ca Partea Spiritului se regaseste in zeci de locuri, implicata in cele mai diverse chestiuni, de la cele legate de inteligenta pana la cele legate de sanatate, casatorie si altele.

–    Atat la Valens, cat si in alte surse elenistice, Partea Spiritului este analizata, alaturi de Partea Norocului, Partea Bazei si Partea Exaltarii pentru a determina rangul unui nativ (rang in sens de pozitie, realizari si notorietate).

Daimon/Partea Spiritului este, asadar, legata de motivatie, de convingerea cu care actionam, de ceea ce ne anima, ne insufleteste, ne mana intr-o anumita directie.

Astrologul american Anthony Garth (un pasionat al operei lui Vettius Valens) spunea, la un  moment dat, intr-un articol ca Partea Spiritului si stapanul zodiei in care se afla aceasta reprezinta vitalitatea si pasiunea (ori lipsa acestora) cu care individul actioneaza asupra lumii.

Avand in vedere toate cele de mai sus, este evident de ce Partea Spiritului este implicata in atingerea succesului: cine actioneaza cu convingere, dintr-o puternica pornire interioara, are in mod firesc mult mai multe sanse de a ajunge acolo unde doreste, decat cel ce nu pune suflet in urmarirea obiectivelor.

In plus, Daimon are de-a face cu inteligenta, comunicarea si arta de a face schimburi, factori care au o contributie importanta in realizarea personala.

Calcul

Pars Spiritus (Daimon) se calculeaza exact invers decat Pars Fortunae (Tyche):

PF

Tyche/Pars Fortunae [nastere diurna] = Ascendent + Luna – Soare
Tyche/Pars Fortunae [nastere nocturna] = Ascendent + Soare – Luna

PSDaimon/Pars Spiritus [nastere diurna] = Ascendent + Soare – Luna
Daimon/Pars Spiritus [nastere nocturna] = Ascendent + Luna – Soare

De retinut:
•    Pars Fortunae si Pars Spiritus sunt simetrice fata de Ascendent (se afla la distanta egala de acesta, unul intr-o parte a Ascendentului, celalalt in cealalta).
•    In calculul partilor se tine intotdeauna cont de secta (apartenenta elementelor unei teme de nastere la familia diurna sau nocturna). Astfel, formulele pentru nasterile diurne difera de formulele pentru nasterile nocturne.

Bonus: Baza si Exaltarea

Implicate alaturi de Tyche si Daimon in aflarea rangului nativitatii, Baza si Exaltarea se afla astfel:

BAZA – βαθρον (bathron) – β
„Se determina distanta de la Tyche la Daimon si de la Daimon la Tyche, apoi socotind aceasta distanta de la Ascendent  – distanta nu trebuie sa depaseasca 7 zodii atat pentru nasteri diurne, cat si pentru nocturne, asa ca este necesar sa se ia calea cea mai scurta intre cele doua parti. Apoi se determina casa/zodia si stapanul ei.” (Valens, Antologia, Cartea a II-a)

Baza [diurna/nocturna] = Ascendent + distanta cea mai scurta intre Tyche  si Daimon
Nota: ar rezulta ca Baza se afla mereu sub linia orizontului (sub axa AS-DS).

EXALTAREA  – ὕψωμα (hupsóma ) – ὕ
•    Nasteri diurne: se socoteste cate zodii sunt de la semnul in care se afla Soarele natal
pana la semnul exaltarii Soarelui (Berbec) si apoi se aduna la Ascendent.
Ex: AS Sagetator, Soare in Gemeni – distanta de la Gemeni (pozitia Soarelui) la Berbec (exaltarea Soarelui) este de 10 zodii; Ascendent Sagetator + 10 zodii = Balanta, deci Baza este in Balanta.

•    Nasteri nocturne: se socoteste cate zodii sunt de la semnul in care se afla  Luna natala
pana la semnul exaltarii Lunii  (Taur) si apoi se aduna la Ascendent.
Ex: Ascendent Balanta, Luna in Taur  – distanta de la Taur (exaltarea Lunii) la Taur (pozitia Lunii) este de 0 zodii; Ascendent Balanta + 0 zodii = Balanta, deci Baza este in Balanta.

Tehnica de lucru

Dupa cum fiecare a putut sa constate din practica personala, interpretarea moderna  a partilor nu da rezultate satisfacatoare. In epoca elenista, tehnica era diferita  de cea de acum, iar rezultatele, mult mai multumitoare. Anul trecut (2010), la Astro- Festival, am prezentat o  conferinta despre Pars Fortunae, in care am incercat sa sustin, cu exemple, eficacitatea metodei traditionale.

Oare cum stau lucrurile in cazul Partii Spiritului? Oare se interpreteaza dupa aceleasi principii ca si Pars Fortunae?

Ce stim sigur despre tehnica de lucru:
1.    Se foloseste sistemul caselor intregi, stapanirea traditionala a zodiilor si aspectele de la zodie la zodie.
2.    Se analizeaza zodia/casa in care cade Daimon/Partea Spiritului  si se studiaza foarte atent felul in care este amplasat stapanul zodiei/casei respective.
In rest, nu ne ramane decat sa frunzarim Antologia lui Valens, spre a vedea ce principii de interpetare ne prezinta autorul…

Spicuiri din Vettius Valens

•    Daca stapanii lui Tyche, Daimon si al Bazei fac schimb de locuri, adica daca, de exemplu, stapanul lui Tyche se afla in zodia Bazei, in timp ce stapanul Bazei se afla in zodia lui Daimon, iar stapanul lui Daimon in zodia lui Tyche, nativul este norocos, regal, faimos.
•    Daca stapanul lui Daimon este in domiciliu sau exaltare, nativul este norocos (valabil si pentru stapanii lui Tyche si Baza).
•    Daca Daimon se afla in conjunctie cu Soarele (in aceeasi zodie), iar stapanul lui este oriental, nativul este norocos.
•    Daca Venus stapaneste Partea Spiritului/Daimon si este orientala si in domiciliu sau exaltare, nativul este norocos (valabil si pentru Tyche si Baza).
•    Daca Marte se gaseste in Daimon (in zodia lui Daimon) si in locuri ale Lunii (adica Rac sau Taur), in conjunctie cu Luna, entitatea este domnitoare, apta de comanda, demna de stima.
•    Daca Mercur  se gaseste in Daimon, oriental, in aspect cu beneficele si in locurile Lunii, nativul va castiga avere prin scris si educatie, va avea multi prieteni si va fi renumit, va fi cu adevarat erudit si va avea parte de onoruri, daruri si rang inalt si va fi de multi considerat binecuvantat.
•    Daca Jupiter stapaneste Daimon, iar Marte se afla intr-o pozitie superioara (in al X-lea semn de la Daimon, probabil)  nativul nu va avea nesansa, ci va fi viguros si demn de stima. El poate insa avea rasturnari de situatie, poate fi ruinat, poate avea probleme cu legea sau poate fi alungat.
•    Daca stapanul lui Daimon este impreuna cu Luna si oriental, nativul va fi norocos, bogat si generos.
•     Daca Soarele se afla in Daimon si in propria lui secta si impreuna cu stapanul [lui Daimon] in propriul loc [domiciliu], nativul va fi distins, elegant si va avea multi prieteni.
•    Daca stapanii lui Daimon si Tyche sunt in Baza, conjuncti cu stapanul casei, nativitatea va fi ilustra si renumita.
•    In mod similar, daca stapanul Bazei sau al lui Daimon sunt in Daimon, impreuna cu stapanii casei (probabil ca se refera si la stapanul domiciliului si la cel al exaltarii), nativitatea va fi mareata si norocoasa.
•    Cei ce au stapanii lui Tyche si Daimon orientali si in demnitate, in aspect cu Soarele si Luna, vor deveni faimosi si demni de stima. Aflati in preajma regilor si capilor religiosi, vor avea parte de daruri si rang inalt.
•    Daca Venus stapaneste Tyche sau Daimon si se afla impreuna cu Soarele sau Luna, dar dispozitorul lor nu se afla in demnitate si nu le aspecteaza, nativul isi va afla greu norocul, iar eforturile lui vor fi ineficiente. Dar daca se intampla sa fie in demnitate, atunci nativul va fi in preajma unor oameni mari sau se va bucura de incredere la curte, dar va fi nefericit in casnicie si nu va avea copii.
•    Daca Achizitia (a XI-a zodie de la Tyche) este in opozitie cu Daimon este semn de esec si pierderi, daca nu sunt si benefice acolo (in Daimon sau in locul Achizitiei).

Cateva concluzii

Amplasarea fericita a lui Daimon este semnul unor motivatii puternice si constructive, oglindind o buna focalizare a intereselor si o coordonare inteligenta a actiunilor ce pot contribui la reusita sociala (avere, succes). Sunt considerate de bun augur:
•    Daimon in acelasi semn sau in aspect cu o benefica sau cu o alta planeta in demnitate si bine aspectata;
•    Daimon intr-un semn patronat de benefice (Taur, Balanta, Sagetator, Pesti, eventual Leu);
•    Daimon in demnitatile Lunii (Taur, Rac);
•    Daimon in acelasi semn cu Soarele sau Luna;
•    Stapanul lui Daimon aflat in demnitate;
•    Stapanul lui Daimon oriental;
•    Stapanul lui Daimon impreuna cu beneficele, Soarele sau Luna.

II.    Exemple

1. Partea Spiritului in harta Elizabetei a II-a:

Harta Elizabeta II

In harta Elizabetei a II-a, regina Angliei, Daimon/PS se afla la 3.17 Taur.
•    Daimon/PS este in domiciliul unei benefice;
•    PS este conjuncta cu Soarele, considerat benefic;
•    Dispozitara lui PS este Venus, care se afla in Pesti, in exaltare;
•    Dispozitara lui PS este Venus, care este si orientala!
•    PS este in casa a V-a, bucuria lui Venus;
•    PS este in sextil (hexagon) cu Venus.

2. Partea Spiritului in harta Nadiei Comaneci:

Harta Nadia Comaneci

In harta Nadiei Comaneci, Daimon/Pars Spiritus se afla la 3.09 Scorpion, impreuna cu Mercur, Venus, Soare, Marte si Neptun!
De retinut, in special, ca:
•    Daimon este impreuna cu Soarele si cu o benefica (Venus);
•    Este impreuna cu stapanul sau (Marte);
•    Stapanul sau este in demnitate (domiciliu);
•    Stapanul sau este impreuna cu Soarele si cu o benefica.

Oare este posibil ca aceasta sa fi contribuit la exceptionala ei putere de concentrare? Mai ales ca toate sunt in Scorpion, zodie cu o admirabila putere de focalizare…

Sa ne amintim ce spunea Paulus Alexandrinus:
„Sortii Spiritului stapanesc sufletul, starea de spirit, atentia (concentrarea) si toata puterea; si uneori contribuie la convingerea (hotararea) cu care actioneaza nativul.”

3. Partea Spiritului in harta Madonnei:

Harta Madonna

In harta Madonnei, Daimon/Pars Spiritus se afla la 19.49 Leu.
•    Daimon este impreuna cu Soarele;
•    Daimon este impreuna cu Venus, o benefica;
•    Daimon este intr-o zodie benefica (Leu);
•    Stapanul zodiei in care se afla Daimon, este in domiciliu;

4. Partea Spiritului in harta lui Bill Gates:

Harta Bill Gates

In harta lui Bill Gates, Daimon/Pars Spiritus se afla la 21.01 Sagetator.
•    Daimon este in zodia unei benefice (Sagetator);
•    Stapanul lui Daimon/Pars Spiritus (Jupiter) se afla intr-o zodie benefica (Leu);
•    Stapanul lui Daimon/Pars Spiritus este oriental.
Nota: Stapanul lui Daimon/Pars Spiritus este in casa a II-a, casa banilor!

5. Partea Spiritului in harta lui Steven Spielberg:

Harta Steven Spielberg

In harta lui Steven Spielberg, Daimon/Pars Spiritus se afla la 21.11 Taur.
•    Daimon este in zodia unei benefice (Taur, domiciliul lui Venus);
•    Stapana lui Daimon/Pars Spiritus (Venus) este conjuncta cu Jupiter, cealalta benefica;
•    Stapana lui Daimon/Pars Spiritus (Venus) este impreuna cu Luna, considerata a avea si ea rol benefic;
•    Stapana lui Daimon/Pars Spiritus (Venus) este in casa a V-a, considerata bucuria lui Venus;
•    Stapana lui Daimon/Pars Spiritus este orientala.
Nota: Stapana lui Daimon/Pars Spiritus este in casa a V a, o casa a scenei, a (re)prezentarii.

6. Partea Spiritului in harta Agathei Christie:

Harta Agatha Christie

In harta Agathei Cristie, Daimon/Pars Spiritus se afla la 11.21 Fecioara.
•    Daimon/Pars Spiritus este conjunct cu Soarele;
•    Daimon/Pars Spiritus este conjunct cu Saturn, dar… Saturn este pe receptie mutuala de exaltare cu stapanul lui Daimon, Mercur;
•    Stapanul lui Daimon, Mercur, este in zodia unei benefice, Balanta;
•    Stapanul lui Daimon, Mercur, este impreuna cu Luna.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close