Astronom si Astrolog – interviu cu dr. matematician Irina Predeanu
de MIHAELA DICU
*
„In 10 aprilie 2007, s-a stins o stea a astronomiei si astrologiei romanesti – Dr. Irina Predeanu […] Fie ca lumea sa isi aminteasca de cea ce si-a inchinat viata astronomiei si astrologiei deopotriva! Dumnezeu sa o odihneasca!” – Cristiana Dumitrache
„Plecarea Irinei din aceasta lume este o mare pierdere pentru toti cei care au cunoscut-o, dar si pentru astrologia romaneasca in general. Dumezeu s-o odihneasca in pace! Si fiindca Irina iubea tare mult limba franceza, redau un citat din Gustav Flaubert, care oglindeste intr-o oarecare masura ceea ce simt:
«Il y a toujours après la mort de quelqu’un, comme une stupéfaction qui se dégage, tant il est difficile de comprendre cette survenue du néant et de s’y résigner à y croire».
[…] va invit sa cititi (unii, sa recititi), interviul Irinei Predeanu publicat in revista Astrele nr. 12, din 19 februarie 2003. Ca sa intelegeti mai bine ce om deosebit am pierdut…” – Mihaela Dicu
*
Irina Predeanu – scurta fisa astro-biografica
Sefa de promotie (1969) la sectia Astronomie a Facultatatii de Matematica-Mecanica, Universitatea Bucuresti.
Doctor in matematica.
Coautoare a inventiei „Dispozitiv pentru determinarea abaterilor de ovalitate ale turioanelor instrumentelor astronomice”.
Pana in 1974 a lucrat la Observatorul Astronomic Militar. Ulterior, a functionat ca cercetator stiintific la Institutul Astronomic al Academiei Romane, pana in1999, cand s-a pensionat.
A publicat peste 100 de comunicari stiintifice si lucrari.
Membra in Asociatia Oamenilor de Stiinta din Romania (1981-1996)
Membra in Uniunea Astronomica Internationala
Membra in Societatea Astronomica Europeana.
In plus, este si… Astrolog!
Mihaela Dicu:
Stimata doamna Irina Predeanu, sunteti printre putinii astronomi din lume care practica astrologia. Stim cu totii ca pana in urma cu cateva secole, cele doua stiinte se ingemanau intr-una singura. In cazul dvs., ce a fost la inceput, astronomia sau astrologia? Cum si cand s-a nascut pasiunea pentru astrologie?
Irina Predeanu:
In copilarie am avut la-ndemana atat publicatii de astronomie (de la cartile lui Camil Flammarion la scrierile lui I. M. Stefan) cat si publicatii de astrologie (o descriere amanuntita, de prin 1940, a zodiacului solar sau „Astre si glande” a lui Eratostene, plus horoscopul meu, facut de Armand Constantinescu, la cererea parintilor). Doar ca Mercur din Scorpion ma impiedica sa accept vreun adevar fara a-l verifica – iar deseori fara a-l investiga chiar eu. Asa se face ca m-a atras la-nceput aspectul rational, stiintific, al astronomiei. La 12 ani eram deja decisa sa ma fac astronom, spre disperarea mamei, care ma pregatea sa devin pianista! Astrologia a intrat serios in preocuparile mele dupa ce, in 1979, am avut ocazia sa cunosc testul psihologic Szondi si am ramas uimita de concordanta dintre descrierea astrologica si diagnosticul psihologic. De atunci, pentru mine astronomia si astrologia au mers impreuna.
Multe dintre lucrarile mele de astronomie, printre care si teza de doctorat (1982), se refera la efectele terestre ale activitatii solare, pe care le gandeam ca o directie initiala de cercetare, in incercarea de a descoperi mecanismul influentelor astrale.
Mihaela Dicu:
In anii comunismului, astrologia era prohibita in Romania, ca de altfel, stiintele ezoterice in general. Nu se gaseau carti, cei care erau pasionati de astfel de subiecte se temeau sa vorbeasca despre ele, etc. Dupa represiunea Meditatiei Transcedentale, totul a devenit si mai dificil. Cum au evoluat preocuparile dvs. astrologice in acea perioada?
Irina Predeanu:
Cu toata teroarea instaurata in urma fenomenului Meditatiei Transcedentale, anii `80 au fost deosebit de rodnici in aprofundarea astrologiei. Pe atunci faceam parte dintr-un grup de pasionati de stiinte oculte, incluzand si astrologia. Intalneam acolo oameni cu cele mai diverse specialitati, majoritatea cu studii superioare, multi cu doctorate. Ne intalneam cam odata pe saptamana, acasa la cate unul din noi, pentru a face schimb de carti (multe xeroxuri), experienta si idei. Pe parcurs, unii s-au stabilit in strainatate (ing. Al. Timoschenko, o vreme presedinte al Asociatiei Romane de Cercetari Psihotronice ARCEPS, lingvistul Mircea Munteanu). Altii au plecat de tot… (prof.univ.mat. Mircea Radulescu – in urma unui infarct, la scurt timp dupa ce Securitatea i-a „rechizitionat” toate scrierile cu tenta oculta, inclusiv astrologica; compozitorul Corneliu Cezar, psihologul Mircea Piticaru). Cei ramasi, desi continua sa studieze si sa practice astrologia, pastreaza o anumita discretie.
Mihaela Dicu:
Ati lucrat multi ani la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Care a fost obiectul ceresc (semnificativ in plan astrologic) care, observat cu mijloace tehnice specifice, v-a impresionat cel mai mult?
Irina Predeanu:
Prima impresie puternica a avut-o asupra mea Luna, (normal, odata ce am ascendentul in Rac!) adusa atat de aproape prin telescop, incat puteai intra cu ea in dialog…
Mihaela Dicu:
Orice institutie care se respecta are o sectiune de documentare bine pusa la punct. In biblioteca Institutului Astronomic s-au „ratacit”, cumva, si anumite lucrari cu continut astrologic?
Irina Predeanu:
Institutul Astronomic nu achizitioneaza lucrari de astrologie, pe motiv ca nu sunt serioase! Nici din achizitiile mai vechi nu am gasit ceva interesant in domeniul astrologiei. Si, fiindca tot a venit vorba, in prezent, pozitia oficiala a astronomilor nostri este ostila astrologiei. Pentru ilustrare, voi reproduce mai jos un scurt citat din Memoriul privind rolul disciplinei ASTRONOMIE in invatamantul preuniversitar. Memoriul este semnat de Dr. Magdalena Stavinschi, Presedintele Comitetului National Roman de Astronomie si Directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane si a fost inaintat in 2001, doamnei Prof. Dr. Ecaterina Andronescu, Ministrul Invatamantului si Cercetarii. La punctul 4 din memoriu este scris:
„Eliminarea astronomiei din planul de invatamant coincide cu proliferarea astrologiei pe toate caile de mass-media, incurajand declinul moral si spiritual al tineretului intr-o tara civilizata, cum vrea sa fie Romania.” Cred ca se-ntelege cum sunt privita eu, „incurajand declinul moral si spiritual al tineretului” prin activitatea mea astrologica!
Mihaela Dicu:
Printre colegii dvs. de la Institut, tot astronomi, mai exista si altii interesati de astrologie, sau ati constituit un caz aparte?
Irina Predeanu:
Programe de astrologie au mai multi, in special astronomii de la Cluj si Timisoara. Practica in interpretari are insa d-na dr. Cristiana Dumitrache, cercetatoare la Institutul Astronomic din Bucuresti.
Mihaela Dicu:
In randul publicului larg sunteti cunoscuta ca semnatara a unor rubrici de previziuni astrologice aparute in anumite reviste. Putina lume stie insa ca dedicati ceasuri lungi muncii de cercetare astrologica si ca ati scris articole foarte valoroase, care sprijina stiintific astrologia. Unele au fost chiar publicate in strainatate. As dori sa ne povestiti cate ceva despre aceasta.
Irina Predeanu:
Asa cum am spus mai inainte, din 1980, odata cu aprofundarea teoretica si verificarea practica a astrologiei, cautam si explicatia influentelor astrale. Cercetarile mele astronomice au fost orientate treptat spre domeniul relatiilor solar-terestre si chiar al interdependentei dintre corpurile sistemul solar, in ideea de a gasi argumente stiintifice in sprijinul astrologiei. La care s-a adaugat o documentatie sustinuta in stiinte umane – pe probleme de biologie, medicina, psihologie, religie, etc. Astfel, am evidentiat corespondente intre variatia unor fenomene periodice astronomice, geofizice, biologice si sociale – in special la ciclurile de 7 zile si 26 de luni. Dau cateva titluri de asemenea lucrari:
*Realizari si perspective in bioastronomie – Fenomene bioenergetice in ecosisteme, Bistrita, 1981, p. 151-155.
*Heliobiology – An Interdisciplinary Research Field – Buletinul Comisiei de studii interdisciplinare a A.O.S, Bucuresti, 1984, p.40-45.
*26-Month and 22-Year Periodicity in Solar and Geophysical Phenomena – Revue Roumain de Géophysique, Géologie et Géographie, série Géophysique, Tome 29, 1985, p.9-14.
*Date privind posibile actiuni ale campului geomagnetic asupra organismului uman – Aspecte Energetice si Informationale in sistemele vii, vol. XXII, Iasi, 1986, p. 35-44.
*Variatia de 26 de luni a indicilor activitatii solare si miscarea orbitala a planetei Marte – Progrese in Fizica, Bucuresti, 1987, p. 470 .
*Corespondente cosmo-bio-noesice – Revista „Muzica”, Nr.9-12, 1989, p.12-17.
*Study of Cosmo-terestrial Relations from an Interdisciplinary Point of View – Babes-Bolyai University, Fac. Math. Res. Seminars, Year 12, 1990, Nr.2-4, p.149-154.
*Fenomene astronomice si geofizice periodice – Anuarul Astronomic, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1991, p. 285-304.
*Quasibiennial Periodicity of Solar and Planetary Phenomena – Rom. Astr. J., Vol.1,Nr.1-2,1991,p.69-79.
*Effects of the Weekly Variation of the Solar Activity Indices in the Human Environment – COSPAR Colloquia, Vol. 5, Pergamon Press, 1994, p.597-600.
*Variations of Geophysical and Biological Parameters Observed at a Solar Eclipse – „Theoretical and Observational Problems Related to Solar Eclipses”, eds. Z. Mouradian & M. Stavinschi, Kluwer Academic Publishers, 1997, p.257-260.
*Possible Enhancement of the Human Bioelectromagnetic Field at Geomagnetic Storms – Proceedings of the 14th International Congress of Biometeorology, Sept. 1-8, 1996, Ljubljana, Slovenia.
*The Circaseptan Rhythm of the Mortality in Romania and of the Geophysical Parameters – Chronobiology International, vol.14, Supl.1/1997, p.137.
Tot in scopul adunarii de argumente „pro-astrologie”, am contribuit cu studii originale si am coordonat tema „Dependenta starii de sanatate a populatiei de factorii mediali de natura astronomica, meteorologica si geomagnetica”, (1997-1998) din Programul Orizont 2000. La fel cum am colaborat la carti precum „Cronobiologia si medicina” (vol.I), Ed.Medicala,1986 si „Aurele corpurilor, interfete cu cosmosul”, Editura Enciclopedica, 1993. La multe manifestari stiintifice am facut prezentari orale cu substrat astrologic, care fundamentau unele precepte astrologice, folosind date si metode ale stiintei actuale. Dau cateva exemple de asemenea participari:
– la al II-lea simpozion national „Metode, modele si tehnici in domeniile interdisciplinare ale fizicii”, Cluj-Napoca, 1983 – cu lucrarea „Unele aspecte sistemice ale fizicii solar-planetare”.
– la Sesiunea de referate si comunicari ICEFIZ „Progrese in Fizica” Craiova, 1983 – cu lucrarea „Fenomene cooperative in fizica solar-terestriala” (in colaborare cu E.Tifrea).
– la Simpozionul „Traditie si modernitate in balneologie”, organizat de IMF Iasi, 1984, cu lucrarea „Factori cosmici cu actiune geo-bio-fizica”.
– la Sesiunea stiintifica a Institutului de Medicina Fizica, Balneoclimatologie si Recuperare Medicala, Bucuresti, 1987, cu posterul si comunicarea „Aspecte ale relatiilor cosmo-geofizice in medicina profilactica si terapeutica”.
– la Simpozionul Academiei RSR si A.O.S. „Aparitia noilor discipline in gandirea contemporana”, Bucuresti, 1988, cu referatul „Studiul conexiunilor cosmo-bio-culturale”.
Mihaela Dicu:
Dar la colaborarea cu RAMS (Grupul de Cercetari Astrologice prin Metode Stiintifice) din Franta, cum ati ajuns?
Irina Predeanu:
In 1987, la Congresul International de Cronobiologie de la Paris, am intrat in vorba cu Suzel Fuzeau-Braesch, dr. in biologie, director de studii la CNES, Franta. Lucrarea ei, intitulata „Birth rates and lunar rhythms”, mi s-a parut a avea un substrat astrologic. Ne-am descoperit o pasiune comuna – aceea de a justifica, pe baze stiintifice, principiile astrologice. Mi-a vorbit despre RAMS si s-a aratat interesata de studiile mele. Asa am ajuns sa public in «Les Cahiers du RAMS» si sa fiu citata in lucrarea Comment demontrer l’astrologie – Experimentations et approches theoriques – de Suzel Fuzeau-Braesch si Herve Delboy, Editura Albin Michel, 1999, Paris, pg.327-328 si 376.
Mihaela Dicu:
Din convorbirile noastre particulare, stiu ca sunteti mahnita fiindca astrologii zilelor noastre comit adesea confuzii regretabile din cauza ca nu au notiuni elementare de astronomie. Care sunt cele mai frecvente erori in acest sens?
Irina Predeanu:
Cel mai des se confunda (vezi cartile lui G. Mihailovici si cea de a 13-a zodie!) semnul zodiacal cu constelatia zodiacala; nu se cunoaste semnificatia astronomica pentru miscarea retrograda; nu se face distinctie intre conjunctia inferioara si conjunctia superioara a planetelor interioare. Din pacate nu s-a publicat o lucrare de astronomie special conceputa pentru astrologi.
Mihaela Dicu:
V-ati gandit cumva sa o scrieti chiar dumneavoastra? Ma gandesc ca ati pus la punct o buna parte din material cu ocazia cursurilor pe care le-ati tinut in anii ’90 la Universitatea Ecologica. O astfel de lucrare ar fi extrem de folositoare pentru formarea unei comunitati de astrologi romani bine pregatiti.
Irina Predeanu:
In cursul de „Cosmologie, Astronomie, Astrologie”, pe care l-am sustinut, din 1993 pana in 1998, la Universitatea Ecologica Bucuresti, Facultatea de Stiinte Cognitive (unde l-am avut student, printre altii, si pe Adrian Cotrobescu), am incercat acest lucru. Prezentam, de exemplu:
– sisteme de coordonate, inclusiv formula de trecere de la coordonatele ecuatoriale publicate in Anuarul Astronomic la coordonatele ecliptice date in efemeridele astrologice;
– elemente de mecanica cereasca – pentru a vizualiza fenomenul si in spatiu, nu doar in miscarea aparenta geocentrica;
– prezentarea complexa a corpurilor ceresti – pentru a evidentia coincidente intre proprietatile lor fizico-chimice si radiative, descrierea lor astrologica si semnificatia lor mitologica; – de asemenea pentru a intelege posibilele efecte astrofizice si geofizice ale unor configuratii spatiale, nu numai prin prisma gravitatiei ci si prin considerarea campului magnetic, a radiatiei electromagnetice sau a radiatiei corpusculare.
Din motive de comoditate si perfectionism (probabil cam deplasat, avand in vedere ce a aparut pana acum pe piata romaneasca in materie de astrologie), nu mi-am publicat cursul. Poate, cine stie, o voi face totusi odata…
Mihaela Dicu:
Va doresc mult succes si sa speram ca-l vom citi cat de curand!