Gabriela Dima (Minerva)Studii & Cercetari

Tulburarile digestive din perspectiva astrala

Autor: Gabriela Dima (Minerva)

Tulburari digestive
Tulburari digestive

Tulburarile digestive sunt cele mai frecvente boli ale tractului digestiv.  Ele pornesc de la o simpla dispepsie (senzatie de disconfort digestiv, care apre dupa ce mancam) sau gastrita (inflamatia membranei care captuseste stomacul), ajungand la colite (procesele inflamatorii ale peretelui intestinului gros, consecinta a unor afectiuni infectioase acute specifice – bacteriene, virale, parazitare sau a unor afectiuni nespecifice inflamatorii sau infectioase – dentare, amigdaliene, rinofaringiene colecistice, genitale, ulcerele – aat gastric cat si duodenal) sau chiar la peritonita (inflamarea peritoneului, membrana seroasa subtire care captuseste peretele cavitatii abdomenului si acopera organele cuprinse in aceasta cavitate).

Putina anatomie…

Procesul digestiei incepe in gura, la nivelul dintilor si al mestecarii alimentelor, de aceea problemele dintilor si cariile sunt adesea implicate in declansarea problemelor digestive.

Astrologic, sistemul digestiv in intregime, este guvernat de Fecioara si de semnul polar – Pesti. Stomacul este sub stapanirea Racului, intestinul subtire tine de Fecioara, duodenul (legatura dintre stomac si intestinul subtire) de Pesti, iar colonul de Scorpion.

Problemele din aceasta regiune pot fi observate prin aspectele pe care le fac Saturn sau Marte din Rac cu Soarele, Luna sau Ascendentul. Aceste persoane, de regula sunt foarte sensibile si timide, emotiile puternice avand impact dur asupra digestiei. Saturn in Rac, de exemplu, poate sugera insuficienta acidului clorhidric care intra in componenta sucului gastric si care duce adesea la gastrite, dar mai ales la ulcere.

Marte in Rac poate sugera excesul de acid clorhidric, deci aceste persoane trebuie sa fie atente la ceea ce mananca. Marte stapaneste muschii si, cu el in Fecioara sau Pesti, musculatura intestinelor poate fi afectata, ceea ce poate conduce la constipatie (unul din simptomele constipatiei este coordonarea dificila a impulsului nervos motor si implicit a muschilor in cauza) sau, dimpotriva, la alte neplaceri, cum ar fi spasmele musculare. Marte in Fecioara sau Pesti in aspecte grele cu Soarele, Luna, Saturn, Uranus sau Neptun este semnatura astrala pentru ulcerul duodenal. Saturn in Fecioara sau Pesti poate aduce alte complicatii.

Ulcerul  gastric se poate vedea la cei care sufera de aceasta boala, prin pozitia si aspectele lui Marte sau ale lui Saturn in Rac.  Gastritele (inflamarea membranei care captuseste stomacul in interior) pot duce la ulcer, la tulburari digestive provocate de acumularea de toxine, care se recunosc dupa conjunctia Soarelui sau a Lunii cu Marte aflat in Rac. Problemele colonului si ale intestinului gros pot fi observate cand semnul Scorpionului este implicat prin aspecte dure sau cand Pluto este extrem de puternic in tema natala. Soarele, Luna, Ascendentul, Marte sau Saturn in Scorpion in aspecte grele cu Marte sau Pluto este adesea, semnatura astrala pentru colite – de fermentatie, de putrefactie s.a.

In cazul peritonitelor (inflamatia membranei care protejeaza cavitatea abdominala) gasim adesea Soarele, Luna si pe Marte in Fecioara in aspecte tensionate cu Saturn, Uranus, Neptun sau Pluto.

Mercur joaca rol de intermediar in metabolismul organic intre catabolism (desfacerea moleculelor complexe in molecule simple) aflat in stapanirea cuplului Marte – Saturn si anabolism, stapanit de Venus si Jupiter (au rolul de a reaseza moleculele simple intr-un alt complex de molecule). Luna are in stapanire mediul intern lichid.

De exemplu, in intestinul subtire care este guvernat de Fecioara, procesul martiano – saturnian intervine ca o concluzie logica.  Apoi, prin procesul de faramitare si selectare (functia discriminativa a Fecioarei), apar produsii de digestie care sunt bogati in substantele brute de care are nevoie organismul. Acesta ia ceea ce are nevoie prin absorbtia selectiva care se face prin peretii intestinului subtire, iar reziduurile acestor procese, cunoscute si sub numele de resturi metabolice, ajung in intestinul gros de unde vor fi eliminate.

Cand alimentele sunt pregatite spre a fi absorbite, organismul afla de acest lucru prin semnale chimice. De-a lungul acestui proces metabolic organismul receptioneaza mesajul si raspunde prin absorbtie selectiva tuturor proceselor biologice vitale. De fiecare data cand stam la masa ori simtim aromele din  bucatarie, incepem sa salivam. Acesta este semnalul pe care organismul ni-l transmite ca este pregatit sa digere. Celule din stomac incep sa produca enzimele digestive si acidul clorhidric.

Ca ne place, ca nu ne place, Mercur ne vara mancarea pe gat. Tot Mercur este cel care raspunde de momentul in care stomacul a digerat partial alimentele, principiile alimentare rezultate trecand in intestinul subtire pentru digestia finala si pentru absorbtia compusilor acestora in sange. Un grup foarte important de mesageri chimici sunt hormonii.

Desi fiecare hormon are propriul guvernator planetar, ca si grup sunt stapaniti tot de Mercur. Asa ca daca Mercur este afectat de un careu sau de o opozitie si uneori chiar de conjunctii, mai ales in tranzite, el trimite semnale spre exterior prin manifestari tipice ca ceva nu este in regula in organism. De asemenea, depinde si de planetele implicate in aspect, de cat de severa sau cate de usoara este problema, in schimb vom remarca la nativ lipsa poftei de mancare, indigestii repetate, aparitia sclerozei, ba chiar unele paralizii usoare sau chiar stari depresive.

Uneori, functiile mercuriene tin de instinct, dar si de cunoastere. Astfel, unii nativi aflati sub stapanirea lui Mercur devin eruditi, cum se intampla multor nativi din semnul Gemeni, un alt semn guvernat de Mercur.

De copii ne place sa mancam inghetata, dar si astazi, la maturitate, cand ne gandim la ea sau vedem o cofetarie incepem sa salivam la gandul unei inghetate bune. Aceasta inseamna ca am invatat sa raspundem unui stimul extern. Pe de alta parte stim ca nu putem manca rumegus, de exemplu, deoarece ni s-a spus de mici ca acesta nu este pentru mancat si, in consecinta, nu are valoare alimentara. Iata un alt exemplu de raspuns la stimuli exteriori. Fiecare aliment are un gust si o aroma proprie corelat cu actiunea pe care o are asupra digestiei si care tine in echilibru balanta componentelor nutritive din organism, gustul nefiind o coincidenta, ci rezultatul direct al tratarii biochimice a alimentelor si implicit al proprietatilor curative ale acestora.

Digestia substantelor grase din alimente incepe din clipa cand acestea ajung in intestinul subtire. Inainte insa ca aceste substante sa ajunga aici, ele trec prin doua procese metabolice care trebuie sa le transforme in substante digerabile care abia apoi sa poata fi folosite de catre organism.  Primul este momentul in care acizii grasi sunt separati de glicerina, proces care se produce in prezenta lipazei, o enzima pancreatica.

Al doilea, cand acizii grasi rezultati sunt transformati in substante grase cu molecule mici pentru a putea fi absorbiti in circuitul sanguin din intestinul subtire, locul in care se produce digestia substantelor grase din principiile alimentare. In tot acest timp, o substanta numita colecistochina este eliberata in intestinul subtire ceea ce este un semnal pentru vezicula biliara sa secrete la randul ei, bila. Bila contine saruri biliare produse din colesterol si fosfolipide, care vor metaboliza, la randul lor, acizii grasi.

Sa ne oprim acum la semnul Fecioarei care este caracteristic pentru digestia grasimilor. Traditional, acest semn are puterea de a desface lucrurile in partile lor componente in incercarea de a indrepta partile imperfecte, altfel spus in componentele de care are nevoie corpul nostru, si de a separa componentele importante de cele neimportante, proces cunoscut de noi drept distingere sau discernere. Acesta este unul din principalele motive pentru care semnul Fecioarei este desemnat drept guvernator si al intestinului subtire. Iata de ce este bine sa retinem acest lucru, deoarece multe din dietele moderne elimina grasimile din alimentatie, or grasimile sunt esentiale, respectand intr-adevar proportiile, intr-o alimentatie adecvata.

Pe de alta parte, stratul de grasime din profunzimea epidermei este menit sa impiedice pierderea excesiva a caldurii. Oxidarea grasimilor cere ceva mai mult oxigen decat in cazul oxidarii zaharurilor, dar 1 gr de grasime oxidata produce de doua ori mai multa energie decat 1 gr de carbohidrat sau de proteina. Deci, depozitele de grasime din organism constituie rezerve de energie suplimentara la care acesta poate apela atunci cand are nevoie. De aceea persoanele slabe, anorexice, ar trebui sa manance mai multe grasimi pentru a suplimenta nevoia de energie a organismului. Si pe urma, grasimile din alimente, de regula, le dau un gust placut acestora din urma.

Apoi, acizii grasi esentiali nesaturati, cum este acidul linoleic care nu poate fi produs de organism decat in prezenta unor compusi din principiile alimentare. Iar cand acesti acizi grasi esentiali nesaturati sunt eliminati din dieta, s-a demonstrat in conditii de laborator, pot duce la diverse probleme dermatologice cum ar fi crusta formata prin uscarea excesiva a pielii sau poate provoca leziuni mai grave ale acesteia, cum este sangerarea, ori intarzie cresterea, ca sa nu mai spunem ca functionarea rinichilor este in pericol, deoarece carenta de acizi grasi esentiali nesaturati poate duce la insuficienta renala si inevitabil, la moarte.

Studii de caz

Tulburari gastrice
Marijean, 09.01.1949, 10.30 am, Bucuresti

Tulburarile digestive au insotit-o pe Marijean toata viata. Fire introvertita, toate problemele, care au macinat-o, s-au repercutat asupra sistemului digestiv.

Ascendentul este in Pesti (15 gr 14), semn ca imunitatea este profund implicata. Patratul cu Venus indica imunitatea scazuta datorita problemelor emotionale – neodihna, lipsa de mancare s.a. cu impact asupra digestiei, in special a ficatului si a veziculei biliare.

Stapanii Ascendentului sunt Jupiter (12 gr 18, Capricorn) si Neptun (15 gr 09, Balanta). Nici primul si nici al doilea nu se simt prea bine in semnele in care sunt. Jupiter este in cadere in Capricorn,  iar faptul ca se afla intr-o casa angulara face ca efectele sale perturbatoare sa fie puternice. Neptun, in Balanta, este peregrin si, asemeni lui Jupiter, se afla intr-o casa puternic sustinuta vibrational, iar actiunea sa, in coroborare cu cea a lui Jupiter, face sa actioneze in consecinta.

Jupiter in Capricorn sugereaza tulburari digestive cu disfunctionalitati periodice ale ficatului si pancreasului, iar Neptun in Balanta, proasta filtrare a urinei care a dus la anemii repetate. Patratul dintre cei doi guvernatori arata tendinta spre hipoglicemie, retentie de toxine la nivelul ficatului si pancreasului si, prin polaritate, implica puternic emotivitatea si stomacul, ca organ.

Soarele in Capricorn (18 gr 46), desi indica rezistenta la boala, arata ca ea actioneaza insidios prin conjunctia cu Jupiter si, implicit, patratul cu Neptun si ca la un moment dat, organismul va ceda.

Luna in Taur (9 gr 25) semnaleaza si problemele tiroidiene, declansate tot pe fond nervos. Patratul cu Pluto (15 gr 58 Sagetator) arata lipsa apetitului in momentele de criza. Careul in T, al carui focar este, dintre Pluto si Mercur conjunct cu Marte, indica o mare sensibilitate nervoasa, probleme in asimilarea mineralelor si vitaminelor liposolubile si probleme cu circulatia periferica.

Mercur este in Varsator (04 gr 40), in exaltare, doar ca pozitia sa in casa succedanta nu il ajuta, mai ales ca el este conjunct cu Marte si il flambeaza serios dand acea nervozitate excesiva, de care aminteam.

Venus in Sagetator (24 gr 58) semnaleaza probleme in asimilarea carbohidratilor si substantelor nutritive care antreneaza vicierea functiei hepatice – ficat si pancreas. Opozitia cu Uranus din Gemeni conjunct cu Mijlocul Cerului, arata ca este implicata si Axa respiratorie. Adesea Marijean facea-pseudo crize de astm pe fond nervos.

Marte in Varsator (03 gr 37) arata ca tot pe fond nervos era antrenat si mecanismul autoimun care declansa criza.

Saturn este in Fecioara (05 gr 42 R), un semn cu care ar trebui sa fie in armonie dar este retrograd, si atunci lucrurile se schimba. Il face sa actioneze mai virulent in sensul ca diminueaza nu doar secretia gastrica, ci si pe cea pancreatica si intestinala. Frecventele dispepsii si colite de fermentatie vor culmina in 1975 cu o hernie hiatala. Cum este si in Casa a 6-a, casa bolilor acute, sugereaza posibile probleme gastro-intestinale declansate pe sistem nervos. In 1979 va face hepatita.

Quincunxul cu Mercur conjunct cu Marte arata ca nervozitatea actioneaza puternic asupra sistemului digestiv. si cum ultimii doi sunt in Varsator, ei sunt dovada ca supararile, periodic, deregleaza imunitatea si de aici, incapacitatea organsimului de a asimila mineralele si vitaminele si… anemia. Patratul cu Chiron (05 gr 01, Sagetator) din Casa a 8-a atentioneaza ca aceste probleme nu se pot rezolva doar prin fitoterapie, Marijean fiind mare consumatoare de ceai.

Nodul Nord in Taur (00 gr 59 R) indica posibile probleme tiroidiene, iar conjunctia lui cu Luna, probleme de fertilitate. Intr-adevar Marijeana a facut ani de zile tratament pentru a ramane insarcinata. Nodul Sud in Scorpion (00 gr 59 R) sugereaza si el boala pelvina.

Punctul mijlociu de boala, Saturn – Neptun sugereaza ca, pe langa tiroida, nativa sa fie atenta si la rinichi. Neptun ca punct mijlociu intre Marte si Uranus arata pe langa marea nervozitate si o tendinta spre dependenta de medicamente calmante.

In sfarsit, sa mai remarcam trigonul in semne de pamant care sugereaza ca buna functionare a organismului Marijeanei depinde de starea ei emotionala. Ea are nevoie de stabilitate emotionala din toate punctele de vedere.

Jupiter este conjunct cu steaua fixa Capul Sagetatorului care are calitati saturniene – vezi hipoaciditatea gastrica. Venus este conjuncta cu steaua fixa Lesath care are calitati venusiano – martiano – mercuriene – interventia chirurgicala (cezariana).

In tema progresata pentru 1975 se regasesc elemente care sugereaza hernia hiatala. Ascendentul progresat este in Taur (2 gr 42) – tulburari ale paratiroidelor, prin insuficienta de minerale si vitamine, care a dus la anemie. Ascendentul progresat este conjunct cu Luna natala, stapana Ascendentului progresat. Ascendentul progresat face patrat cu Mercur natal conjunct cu Marte natal – inapetenta pe fond nervos.

Luna progresata, in schimb, este in Berbec si face patrat cu Jupiter progresat (in mod normal am vorbi despre o hipersecretie glandulara care insa este diluata de raporturile cu Luna), care si el trece peste Soarele natal din Capricorn – sunt implicate functia de asimilatie, secretiile gastrice si, prin aceasta, nivelul colesterolului din sange. Venus progresata este in Capricorn (27 gr 28) este in quincunx cu Uranus – alimentatie in saltatorie, lipsa poftei de mancare.

In tema progresata din 1979, se poate observa hepatita. Ascenedntul progresat conjunct cu Luna natala este focarul unui Careu in T intre Venus progresat care trece peste conjunctia Mercur natal – Marte natal din Varsator deci este implicat iar mecanismul autoimun si Pluto din Leu. Luna progresata este si ea focarul unui Careu in T intre Ascendentul natal din Pesti si Saturn din Fecioara si cred ca acest Careu in T este cel care a declansat boala. Quincunx-ul dintre Mercur progresat conjunct cu Venus progresata si Saturn natal arata ca sistemul nervos, alaturi de cel imunitar, a stat la declansarea bolii.

Ulcer gastric
Mihail Costinel G., 24.08.1982, 12.30 am, Pitesti

La 20 de ani Costinel se opera de ulcer gastric la urgenta. Familie destramata, framantata de probleme, munca la negru din dorinta de a-si ajuta mama si pe cele doua surori mai mici, el insusi inca elev, l-au adus in aceasta situatie. De remarcat trigonul in semne de Foc din tema natala a acestui tanar ceea ce denota energia debordanta, dinamismul si exploziile afective tipice semnelor de Foc.

Ascendentul este in Gemeni (14 gr 57). Mercur, stapanul Ascendentului, este in Fecioara (24 gr 19), in domiciliu, si da diverse forme de colite, de dureri ale stomacului de natura nervoasa si indigestii. Mercur face patrat perfect cu Neptun din Sagetator (24 gr 19 R) sugerand nervozitate, agitatie, intoxicatii alimentare si medicamentoase. Biseptilul cu Nodul Sud din Capricorn (10 gr 44 R) arata ca nervozitatea si agitatia au impact asupra integritatii functionale a organismului.

Soarele in Fecioara (0 gr 24) sugereaza infectii digestive periodice cu tulburarea functiei gastro-intestinale. Apoi, Soarele este focarul unui Careu in T intre Chiron  din Taur (27 gr 40) si Uranus din Sagetator (0 gr 39) si care arata ca la maturitate, Costinel s-ar putea confrunta si cu tulburari cardiace, in afara celor digestive si ca terapiile alternative ii pot fi de folos. Quintilul cu Marte indica interventia chirurgicala.

Luna in Scorpion (1 gr 41) arata un posibil dezechilibru acido-bazic cu predispozitie spre colon iritabil. Conjunctia cu Jupiter ar putea sugera abundenta de secretii gastrice daca nu ar fi si patratul cu Venus care semnaleaza ca se intampla ceva in procesul de desfacere a moleculelor de zaharuri si grasimi, din substante complexe in substante simple, proces care se desfasoara la nivel hepato – intestinal.  Iar conjunctia cu Pluto arata ca imunitatea organismului este scazuta.

Venus in Leu (11 gr 32) arata posibila colita de fermentatie (glucidele nedigerate). Patratul cu Jupiter accentueaza disfunctia hepato – intestinala, iar cel cu Marte, posibila interventie chirurgicala.

Marte in Scorpion (12 gr 12) este in domiciliu, dar extrem de flambat de aspectele cu Venus si de conjunctia cu Jupiter si, cum ne aflam in Casa a 6-a, Casa bolilor acute, spun ca interventia chirurgicala s-a facut in regim de urgenta, fapt confirmat de Costinel. Pe de alta parte, Marte este focarul unui Careu in T intre Mijlocul Cerului din Varsator (16 gr 45) si Venus din Leu. Disfunctia gastro – intestinala este determinata de mecanismul autoimun implicat, iar pe de alta parte are impact asupra colonului, mai tarziu. As spune ca va avea loc o interventie chirurgicala si la acest nivel.

Nodurile lunare se gasesc pe Axa de nutritie, Nodul Nord in Rac (10 gr 44) – stomacul, Nodul Sud in Capricorn (10 gr 44) in Casa a 8-a ca si cum Costinel ar fi trecut pe langa moarte dar si experiente legate de moarte (disparitia tatalui). Biseptilul dintre Nodul Sud si Mercur confirma starea de emotivitate intensa.

Punctul mijlociu de boala Saturn – Neptun este la 26 gr 43 Scorpion, iar cel dintre malefici Marte – Saturn, la 0 gr 40 Scorpion ceea ce imi intareste convingerea ca acest tanar va avea probleme cu colonul mai tarziu. Mercur este conjunct cu steaua fixa Berenice (calitati lunaro – venusiene) ataca nu doar vederea ci, in cazul nostru, indica disfunctia gastro-intestinala.

Venus este si ea conjuncta cu steaua fixa Giansar (calitati martiano-saturniene) si indica otravirea organismului, iar cresterea aciditatii la nivelul stomacului poate fi considerata o otravire. Marte conjunct cu steaua fixa Gemma (calitati mercuriano – venusiene) sugereaza boli infectioase grave cu implicatie hepato-gastro-intestinala.

In sfarsit, Nodul Nord conjunct cu steaua fixa Alzirr (calitati mercuriano-venusiano-jupiteriene) – starile de voma din timpul crizelor.

Iata tema progresata la nivelul anului 2002, cand Costinel a fost operat de urgenta pentru ulcer… perforat. Ascendentul progresat este in Rac (4 gr 11), semn care are in stapanire stomacul. Guvernatoarea Ascendentului progresat este Luna progresata, aflata tot in Rac, adica in domiciliu. Face patrat cu Saturn natal, nativul se confrunta cu o hiposecretie gastrica.

Soarele natal face patrat cu Marte progresat – vitalitate scazuta care accentueaza sensibilitatea stomacului. Soarele progresat este punct mijlociu intre Jupiter progresat conjunct cu Marte natal si in patrat cu Venus natal din Leu – cadrul excelent pentru ca boala sa se manifeste violent si sa se ajunga la interventie chirurgicala.

Peritonita acuta
Adriana I., 13.10. 1967, 23.15, Fetesti

Peritoneul reprezinta membrana seroasa care protejeaza peretii abdomenului si suprafata organelor digestive pe care acesta le contine. Peritonita este rezultatul inflamarii acestei membrane, in cazul de fata  peretele intestinului a perforat, iar continutul sau (bacterii si substante agresive) s-au acumulat in peritoneu.

Adriana a avut dintotdeauna o digestie dificila si probleme cu constipatia. In Februarie 2008 a facut o peritonita de la o apendicita perforata si complicata si cu o hemoragie digestiva.

Ascendentul este in Rac (27 gr 49). Patratul cu Soarele din Balanta demonstreaza ca, desi luminarul este in Casa angulara, puterea acestuia este diminuata prin dizarmonia cu Ascendentul. Luna, stapana Ascendentului este in Varsator (29 gr 48, grad aneretic), in Casa a 8-a, casa de finalitate: tranzit intestinal lent, retentie de apa in organism si anemie. Opozitia cu Jupiter si cu Venus semnaleaza probleme in asimilarea nutrientilor alimentari, cu eliminarea defectuoasa a toxinelor si cu o absorbtie proasta la nivel intestinal. Patratul cu Neptun arata ca toxinele se acumuleaza mai ales la nivelul intestinului gros si al colonului.

Soarele in Balanta (19 gr 50), in Casa a 4-a, indica si el o vitalitate oscilanta (aspectul cu Ascendentul), digestia dificla fiind, se pare, o mostenire de familie. Intr-adevar, tatal Adrianei a decedat in urma unui cancer de colon.

Mercur in Scorpion (14 gr 26) arata ca problemele cu constipatia sunt declansate pe fond nervos si de stres, dupa cum spun ea datorita unei stari de tensiune interioara de care nu poate scapa.

Venus este in Fecioara (6 gr 40), semn care raspunde de digestie, este in casa cadenta, slabita vibrational. Conjunctia cu Jupiter din Leu si opozitia cu Luna indica o disfunctie hepato-biliara si una pancreatica, un peristaltism lent insotit de inflamarea periodica a intestinelor, ceea ce a si dus la peritonita.

Marte in Sagetator este focarul unui careu in T intre Chiron – terapiile alternative o ajuta pana la un punct si Uranus – spasme nervoase la nivel intestinal. Prezenta lui Marte in Casa a 6-a arata interventie chirurgicala.

Jupiter in Leu (29 gr 03, grad aneretic) predispune spre dispepsii, digestie problematica si colici intestinale. Patratul cu Neptun sugereaza ca peritonita s-a declansat printr-o perforare a intestinului cu trecerea bacteriilor in cavitatea abdominala pe fondul unei colite de putrefactie cronica.

Neptun in Scorpion ( 22 gr 51)  este focarul unui careu in T intre Luna si Jupiter si este cu atat mai puternic cu cat bolile neptuniene au tendinta sa se manifeste in interiorul organismului. In aceste conditii, Neptun se comporta ca un punct mijlociu intre Luna si Jupiter cu accent pe disfunctia digestiva, pe un peristaltism lent, cu secretie gastrica si intestinala diminuata sau toxica prin incapacitatea organismului de a evacua deseurile de metaboism din intestin.

Sa adaugam acestui tablou mai multa culoare cu ajutorul aspectelor minore: quincunxul dintre Neptun si Saturn (acesta din urma este conjunct cu Mijlocul Cerului) si quintilul dintre Marte si Saturn. Nodul Sud in Balanta (28 gr 10 R) este conjunct cu Soarele si indica o vitalitate scazuta.

Nodul Nord in Berbec (28 gr 10 R) atentioneaza si aspra unor posibile probleme hormonale. Punctul mijlociu al vitalitatii, Soare – Luna este la 24 gr 17 Sagetator, conjunct cu Marte indica interventia chirurgicala ca urmare rezistentei scazute a organismului in fata bolii. Punctul mijlociu de boala, Saturn – Neptun, aflat la 27 gr 30 Capricorn, pe Axa emotionala, sugereaza si el ca digestia este dependenta de starea emotionala a Adrianei.

Punctul mijlociu dintre malefici Marte – Neptun este la 29 gr 07 , Varsator (grad aneretic)  si arata implicarea mecanismului autoimun. Jupiter conjunct cu steaua fixa Phachd (calitati martiano-uraniano-neptuniene) arata cum a debutat peritonita – surprinzator, cu o hemoragie digestiva. Marte conjunct cu Lesath, stea fixa cu calitati venusiano-martiene indica si ea interventia chirurgicala.

In tema progresata pentru data cand a avut loc operatia se regaseste Crucea in semne mutabile avand unul din brate constituit din opozitia Marte progresat in Casa a 12-a, cu Marte natal din Casa a 6-a, celalalt brat formandu-se din opozitia dintre Uranus progresat si Pluto natal.  Luna progresata este in opozitie cu Venus progresata, Soarele progresat trecea peste Luna natala in opozitie cu Saturn progresat care trecea si el peste Venus natala, iar Jupiter progresat este in Casa a 6-a, casa de boala acuta, si face patrat cu Saturn natal de pe Mijlocul Cerului.

Colon iritabil
Maria S., 27.04.1937, 19.00, Bucuresti

La 30  de ani, Maria a suferit o histerectomie totala. Ea crede ca problema ginecologica s-a declansat dupa o complicatie in urma unei sarcini extrauterine. In 2003 s-a declansat un ulcer pe fond nervos, dupa pierderea unicului fiu doborat de un cancer galopant. De remarcat, nevoia imperioasa de afectivitate a acestei femei, toata viata ei a tanjit dupa…iubire si intelegere, dar si capacitatea extraordinara de a-si materializa scopurile (trigonul in semne de apa din tema natala). Si, intr-adevar, a realizat tot ceea ce si-a propus.

Ascendentul este in Scorpion la 5 gr 15, semn care are in stapanire colonul. Stapanii Ascendentului sunt Marte si Pluto. Marte este in Sagetator, dupa cum puteti vedea, si retrograd (4 gr 27R), ceea ce il face sa actioneze mai violent si mai haotic. El predispune la paraziti intestinali. Ca ei sunt si in colon, o dovedesc frecventele mancarimi ale… nasului, organ patronat si el de Scorpion.

Conjunctia cu Luna face ca el sa actioneze si mai virulent, mai ales la nivelul fluidelor din organism, cum este ciclul menstrual, de exemplu. Maria a fost operata in urma unei hemoragii masive, cu dureri violente in partea inferioara a abdomenului de unde si convingerea ca era vorba despre complicatii la o sarcina extrauterina. Dar despre Luna vom vorbi insa ceva mai jos. Revenind  la Marte, sa mai spun ca Maria, la stari emotionale intense face ba diaree, ba se constipa.

Pluto este in Rac (26 gr 36) si indica frecvente probleme cu echilibrul hidric din organism datorate unei proaste hidratari si a unei evacuari defectuoase a deseurilor toxice din organism. Intr-adevar, Mariei i se umfla aproape tot timpul picioarele.

Soarele in Taur (0 gr 07) comporta caracteristici inflamatorii tipice Berbecului: frecvente stari febrile, raceli care trec la fel de repede, catar repetat s.a. In acelasi timp este perturbata si activitatea tiroidiana. Conjunctia cu Uranus imi da convingerea ca disfunctia hormonala s-a produs in urma unui spasm nervos. Semisextilul cu Chiron arata ca, periodic, Maria consulta si un specialist in terapii alternative.

Iritabilitatea colonului este semnalata insa de prezenta Lunii in Scorpion la 29 gr 28, grad aneretic. Luna neagra, tot in Scorpion, la 23 gr 00, sugereaza ca la un moment dat Maria a fost suspecta si de cancer de colon, diagnostic infirmat de cele doua biopsii pe care le-a facut. In schimb, conjunctia dintre Luna si Luna Neagra face opozitie cu Mercur din Taur cu efecte negative asupra glandei tiroide (gusa nodulara) si care va provoca la un moment dat probleme ginecologice, lucru care s-a si intamplat, dupa cum am spus mai sus, Maria a facut o histerectomie totala la doar…30 de ani. Parerea mea este ca afectiunea ginecologica s-a datorat unei disfunctii hormonale, si nu din cauza sarcinii extrauterine.

Venus in Berbec (6 gr 22) in patrat cu Jupiter sugereaza dereglari hormonale la nivel hipotalamo-hipofizar prin exces de hormoni adrenalieni, probleme cu colesterolul si cu trigliceridele, dar si insuficienta secretie de hormoni sexuali. Patratul cu Pluto, sugereaza problemele ginecologice, acel fibrom uterin (tumora) care a dus la interventia chirurgicala in regim de urgenta, Venus aflandu-se in Casa a 6-a, Casa bolilor acute.
Saturn in Berbec (0 gr 15) este si el implicat in dezechilibrul hormonal, prin blocajul periodic de secretie glandurala.

Nodul Nord in Sagetator (17 gr 21) sugereaza nervozitatea excesiva, dar si probleme care tin de depunerea placilor de aterom la nivelul carotidei. Nodul Sud in Gemeni (17 gr 21) indica insuficienta respiratorie de mai tarziu, insuficienta declansata odata cu instalarea bolii cardiace. Patratul cu Neptun arata dependenta de anumite medicamente fara care Maria crede ca nu poate trai.

In tema astrala din 1967 se poate vedea Marte in Casa a 12-a, Casa bolilor cronice, in opozitie cu Venus natala si in patrat cu Jupiter in tranzit care trecea peste Pluto natal din Rac. Ascenedentul se afla in Casa a 8-a, in grad aneretic, pericol de moarte pentru sanatatea acesteia. Interventia chirurgicala s-a facut cum am spune, in ultima clipa.

Punctul mijlociu al vitalitatii PM = Soare – Luna este la 3 gr 14 Capricorn, deci un metabolism lent, dar si o mare rezistenta la boala. Punctul mijlociu de boala, PM = Saturn – Neptun este la 23 gr 20 Gemeni, sensibilitatea respiratorie. Punctul mijlociu dintre malefici: PM = Saturn – Marte 2 gr 21 Varstor, implicarea mecanismului autoimun.

Dintre planetele personale – Luna, Venus si Marte sunt implicate si intr-o serie de aspecte minore care accentueaza si mai mult aceasta predispozitie, iar dintre planetele lente Uranus – spasmul si Neptun – disolutia. De remarcat tiparul reactivitatii vibrationale: fix. Boala este localizata intr-un semn fix – Scorpion, ca reflex al activitatii problematice a tiroidei, glanda guvernata tot de un semn fix – Taur. Datorita functiei lente de eliminare, agentii patogeni si toxinele sunt depozitati in colon, dar si in alte parti ale organismului.

Marcajul elementar de pamant (5 elemente) blocheaza exprimarea libera. El a creat relatii tensionate atat in familie, cat si cu cei din jur,  fapt care s-a repercutat asupra sanatatii.

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close