Minola BratoveanuV.I.P.

Paul Newman şi soţiile sale

Paul Newman cu Joanne Woodward (stânga) și cu Jackie Witte (dreapta)

de MINOLA BRATOVEANU

Cei care au urmărit filmul american “Cineva acolo sus mă iubeşte” au putut să remarce jocul plin de nerv şi talent al unui tânăr actor. Filmul ne descrie paşii urmaţi de un boxer american, devenit ulterior faimos, pe drumul edificării unei cariere sportive. Acest film a apărut cu mulţi ani înainte de seria “Rocky”, în care a strălucit Sylvester Stallone. Rolul principal din filmul “Cineva acolo sus mă iubeşte” a fost interpretat de Paul Newman.

Paul Leonard Newman s-a născut pe 26 ianuarie 1925, în Cleveland Heights, statul Ohio, SUA, la ora 6:30. El a fost fiul lui Arthur Sigmund Newman, proprietarul unei fabrici de articole sportive şi al unor magazine în care se comercializau aceste produse. Mama lui Paul se numea Theresa Garth şi avea origini maghiare şi slovace, în timp ce Arthur avea origini evreieşti, maghiare şi poloneze. Cuplul Newman a mai avut un fiu, fratele mai mare al lui Paul, care se numea Arthur jr. Theresa Garth primise în copilărie o educaţie religioasă şi rămăsese foarte ataşată, inclusiv la maturitate, de credinţa catolică.

În tema natală a lui Paul descoperim un nativ Vărsător cu Ascendent în Capricorn. Soarele din Vărsător în casa I ne vorbeşte despre tatăl său, un bărbat inteligent şi întreprinzător, iar Luna din Peşti ne oferă indicii despre mama sa, o femeie cu preocupări religioase semnificative. Casa a IV-a (a originilor), plasată în Taur, este regentată de Venus, aflată în conjuncţie cu Jupiter și Mercur: sunt semnificate aici originile multietnice ale lui Paul, corelate cu diverse ţări ale lumii (Ungaria, Slovacia, Polonia, comunităţile evreieşti din mai multe state).

În perioada copilăriei lui Paul şi a lui Arthur jr., mama Theresa a lucrat în fabrica soţului pentru a-i putea îngriji pe cei doi băieţi. Paul a demonstrat încă din copilărie că are talent actoricesc. La vârsta de şapte ani el juca deja într-o adaptare dramatică a aventurilor lui Robin Hood, realizată în cadrul şcolii al cărei elev era. La vârsta de zece ani juca la Cleveland Play House (un teatru pentru copii al cărui echivalent ar putea fi, în alte ţări, un teatru de marionete) în producţia “Saint George and the Dragon”.

A fost necesar ca Paul să urmeze stagiul militar şi el a participat în mod activ la cel de-al doilea război mondial. El a fost activ în cadrul marinei şi al aviaţiei americane, pe frontul din Pacific (unde se desfăşurau ostilităţile dintre americani şi japonezi). Această experienţă a fost traumatizantă pentru Paul, având în vedere că unii dintre prietenii şi camarazii săi au murit (uneori, chiar sub privirile sale). După război, Paul şi-a finalizat studiile liceale, iar apoi a aderat la o trupă de teatru, cu care a realizat turnee prin ţară. Pentru a-şi perfecţiona abilităţile actoriceşti, el a urmat timp de un an cursurile de la Yale School of Drama, iar apoi şi-a continuat studiile la The Actors Studio, sub îndrumarea lui Lee Strasberg, în New York.

Această perioadă din viaţa lui Paul poate fi regăsită în tema sa natală. Talentul artistic este semnificat prin plasarea casei a V-a (a abilităţilor artistice) în Gemeni, având regentul, Mercur, dispus în Capricorn, pe Ascendent, în conjuncţie cu Venus şi Jupiter. Înţelegem că aceste dispuneri se corelează cu abilitatea de a rosti texte, într-o manieră artistică, teatrală, dar şi cu o anumită charismă personală, care îi impactează pozitiv pe cei din jur şi le captează atenţia. Marte din Berbec ne vorbeşte despre stagiul militar şi participarea la război a lui Paul. Casa a IX-a este plasată în Balanţă iar regenta ei, Venus, este conjunctă cu Jupiter, ceea ce semnifică studii superioare în domeniul artei dramatice. Casele a V-a şi a VI-a sunt plasate în Gemeni, astfel încât putem corela această dispunere cu activităţile de actor debutant, care participă la turnee și spectacole de teatru itinerant.

 În 1953, după finalizarea studiilor, Paul și-a făcut debutul la the Music Box Theatre din Broadway, New York, unde a jucat în prima montare a piesei “Picnic” de  William Inge. Tot pe Broadway, Paul a jucat şi în piesele “The Desperate Hours” (1955) şi “Sweet Bird of Youth” (1959). Newman avea, începând din anii 50, şi apariţii în seriale de televiziune. Paul a debutat în 1954 ca actor în producţii cinematografice cu apariţia în “The Silver Chalice”. Newman era coleg de generaţie cu James Dean care, după cum se ştie, a decedat prematur. Rolul boxerului Rocky Graziano din “Somebody Up There Likes Me” fusese destinat iniţial lui Dean dar regizorul s-a reorientat spre Paul după ce James a decedat.

Odată cu acest rol cinematografic (filmul a fost lansat în 1956), Paul a obţinut consacrarea, devenind un actor cu o mare notorietate. Cariera sa a continuat apoi cu apariţii teatrale, roluri de televiziune și filme artistice. Dintre acestea amintim: “Until They Sail” (1957), “The Young Philadelphians” (1959), “The Hustler” (1961), “A New Kind of Love” (1963), “Harper” (1966), “Hombre”, “Cool Hand Luke” (ambele din 1967), “Pocket Money” (1972), “Slap Shot” (1977), “Fort Apache, The Bronx” (1981), “The Color of Money” (1986), “The Hudsucker Proxy” (1994) ş.a.m.d. Începând din 1960 Paul şi-a lărgit paleta de activităţi în domeniul cinematografic, asumându-şi responsabilităţi de producător, coproducător, producător executiv şi regizor. În palmaresul său pot fi amintite mai multe filme (produse şi/sau regizate): “Rachel, Rachel” (1968), “Butch Cassidy and the Sundance Kid” (1969), “Sometimes a Great Notion” (1970), “The Life and Time of Judge Roy Bean” (1972), “The Shadow Box” (1980), “Harry and Son” (1984) etc.

Putem descoperi în harta astrală a lui Paul acest parcurs profesional. Soarele său din casa I poate fi corelat cu o anumită strălucire personală, cu posibilitatea de a fi foarte frecvent în centrul atenţiei, sub lumina reflectoarelor. Acelaşi Soare din Vărsător, situat angular, semnifică şi strălucire prin activităţi cinematografice şi de televiziune.

Marte din Berbec se asociază cu puterea de muncă, forţa interioară şi capacitatea de a răzbate, pentru a se afirma. Acelaşi Marte, plasat în domiciliu, regentează pe Saturn din casa a X-a; acesta din urmă semnifică o carieră durabilă, construită cu răbdare, perseverenţă, migală.

Mijlocul Cerului din Scorpion i-a creionat acea imagine de “băiat dur”, pe care a folosit-o în rolurile sale de boxer, cowboy, ofiţer, poliţist, judecător etc.

Din viaţa personală a lui Paul sunt cunoscute, în primul rând, cele două căsătorii: cea dintâi cu Jacqueline (Jackie) Witte (între 1949 şi 1958), urmată de un divorţ, apoi cea cu Joanne Woodward (care a durat 50 de ani, adică până la finalul vieţii sale). Jackie şi Paul au avut împreună trei copii: un fiu (Scott) şi două fiice (Susan şi Stephanie Kendall). Din nefericire, Scott a decedat la doar 28 de ani, în urma unei supradoze de droguri. Pentru a se elibera de trauma pierderii fiului, Paul a creat şi finanţat “Scott Newman Center”, organizaţie concepută pentru prevenirea şi tratarea consumului de droguri.

Examinând sinastria lui Paul cu prima soţie, observăm că Jackie avea Uranus în Berbec şi probabil Luna în Leu (ora nașterii necunoscută), deci era o femeie temperamentală, impulsivă.

Observând doar harta lui Jackie, mai remarcăm că ea avea majoritatea planetelor (Soare, Mercur, Marte, Pluton, Uranus) în semne cardinale (Berbec, Rac, Balanţă), iar acestea creionau un careu în T cardinal imperfect sau aproximativ.

În sinastrie, Paul adaugă planetele sale din Capricorn (Mercur, Venus, Jupiter) şi astfel se configurează o cruce cosmică cardinală a cuplului (la care Paul mai participă şi cu Marte din Berbec). Fiind implicat şi semnul Berbecului, înţelegem că această configuraţie poate fi asociată cu mari conflicte între cei doi (mai ales că Uranus al lui Jackie vine în contact cu Marte al lui Paul, aspect care poate conduce la certuri explozive şi lupte pentru putere crâncene).

Suprapunerea dintre Luna lui Jackie şi Neptun al lui Paul semnifică o fascinaţie reciprocă, dar aspectul a putut fi și sursa unor confuzii şi dezamăgiri (de tipul “eu am crezut că……, am aşteptat ca tu să faci……, am sperat să se producă……”). Jupiter al lui Jackie vine peste casa a V-a a lui Paul, ceea ce a permis apariţia celor trei copii.

Desigur, Venus şi Neptun ale lui Jackie realizează trigon cu planetele din Capricorn ale lui Paul, dar aceste aspecte favorabile nu au putut contrabalansa influenţa crucii cosmice amintite. Lipsa de durabilitate a acestui cuplu (dincolo de limita celor nouă ani) se corelează cu aspectul de cuadratură dintre Saturn al lui Paul şi Luna lui Jackie.

Cu Joanne, Paul a fost atât partener de scenă (la teatru şi în filme), cât și în viaţa reală. Relaţia lor de cuplu a început ca o extensie la colaborarea lor profesională, iar cei doi artişti au avut împreună trei fiice (Elinor Teresa, Claire Olivia şi Melissa Stewart), de-a lungul mariajului lor (care a durat cincizeci de ani). Joanne a fost şi ea un star cinematografic, având o filmografie foarte consistentă.

În sinastria Paul – Joanne remarcăm multe superpoziţii: Saturn al lui Joanne cu planetele lui Paul din Capricorn (aspect care conferă o puternică durabilitate relaţiei lor), Soarele lui Paul peste Mercur şi Marte ale Joannei (care poate aduce o bună comunicare, o excelentă colaborare în plan concret), cele două Luni, deși în zodii diferite, se află în conjuncţie (indicând o mare familiaritate emoţională), Uranus al lui Paul cu Soare şi Venus ale Joannei (indicând stimulare şi originalitate în cuplu). În plus, Saturn al lui Paul realizează trigoane cu Soarele şi Venus ale Joannei, aspecte care susţin din plin durabilitatea relaţiei.

În concluzie, sinastria Paul – Joanne este cu mult mai favorabilă decât sinastria Paul – Jackie, ceea ce ne permite să înţelegem de ce au evoluat diferit cele două mariaje.

Jackie Witte a decedat în anul 1993, iar Joanne Woodward trăieşte şi acum.

Dacă revenim acum la tema natală a lui Paul, putem observa plasarea casei a VII-a în Rac, iar Luna, regenta casei, se află plasată în Peşti (semn dublu sau dual); regăsim astfel cele două mariaje ale artistului.

Mercur, regentul casei a V-a (a copiilor), se află în conjuncţie cu Jupiter dar şi în opoziţie cu Pluton din Rac, semnificaţia fiind de “copii înclinaţi către excese care pot avea consecinţe fatale”.

În plus, acelaşi Mercur este plasat în semn feminin (Capricorn) şi în conjuncţie cu Venus (planetă feminină), ceea ce ne explică de ce majoritatea copiilor săi au fost fete.

Paul a fost un mare fumător în tinereţe şi a renunţat la acest viciu în 1986. La începutul anului 2008 Paul a fost diagnosticat cu cancer pulmonar (casa a VI-a în Gemeni), iar pe 26 septembrie, în acelaşi an, a decedat. Mercur, regentul casei a VI-a, se află în opoziţie cu Pluton (semnificând decesul cauzat de o boală respiratorie).

Paul Newman a rămas în memoria colectivă ca un artist polimorf (actor de teatru, actor de film, actor de televiziune, regizor), care a încântat multe generaţii de spectatori cu creaţiile sale memorabile.

Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close