Minola BratoveanuV.I.P.

Richard Burton și Liz Taylor – un astro-cuplu magic

de MINOLA BRATOVEANU

Iubirea apropie oamenii într-un mod considerat de mulți ca fiind misterios, îi aduce împreună în diferite contexte de viață, le pune sub lupa timpului caracterul, personalitatea, comportamentele, și le oferă lecții de viață valoroase. În martie, considerată luna femeilor, am ales pentru cititori un astro-cuplu fascinant pentru multe generații, o pereche de actori în care romantismul, iubirea, pasiunea dar și tensiunile și-au găsit loc, în pofida atracției irezistibile dintre protagoniști: Richard Burton și Liz Taylor.

Richard Burton este un cunoscut actor britanic, originar din Ţara Galilor (Wales), născut pe 10 noiembrie 1925 (la o oră incertă), în Pontrhydyfen. El s-a născut sub numele de Richard Walter Jenkins Jr., fiind fiul minerului Richard Walter Jenkins Sr. și al lui Edith Maude Jenkins. Familia sa de origine era foarte numeroasă, el fiind al doisprezecelea din totalul de treisprezece fraţi şi surori. Mama sa a decedat la scurt timp după naşterea ultimului copil. După moartea mamei sale, Richard a fost crescut de sora sa mai mare, Cecilia și soţul acesteia, alături de copiii lor.

Sub influenţa unuia dintre fraţii mai mari, Richard a făcut o pasiune pentru rugby, pe care a început să-l practice la Cardiff; el se angaja adesea, cu plăcere, și în partide de tenis de masă, tenis de câmp şi cricket. La Cardiff, el a urmat studiile primare și gimnaziale. Richard s-a remarcat, în acea vreme, prin vocea sa deosebită, având un real talent de interpret vocal, dar și prin pasiunea pentru literatura engleză şi galeză. Unul dintre profesorii săi de la Port Talbot Secondary School (unde a urmat studiile secundare), Phillip Burton, i-a devenit un adevărat mentor şi, mai târziu, chiar tată adoptiv. Prin adopţie, Richard a preluat numele de familie al lui Phillip. În timpul adolescenţei el a deprins viciile fumatului şi al consumului de alcool.

În perioada celui de-al doilea război mondial, Richard a devenit cadet la Royal Air Force, în cadrul Port Talbot Squadron 499. El s-a încadrat într-un eşalon de aviatori începători numit Air Training Corps. Richard a aderat, în perioada adolescenţei, și la Taibach Youth Center (un gen de club pentru activitățile tinerilor), unde exista un grup de artă dramatică. Richard şi-a descoperit, în acest grup, talentul pentru actorie, care a fost remarcat imediat de mentorii săi. Ca urmare, Phillip Burton l-a susţinut să finalizeze studiile secundare şi apoi să fie admis la Oxford University, în cadrul Colegiului Exeter, pentru un stagiu de şase luni. Richard a finalizat această pregătire în arta dramatică, dar și pe cea din domeniul aviaţiei (devenind instructor de pilotaj).

Treptat, tânărul actor a început să fie distribuit în piese de teatru care au avut reprezentaţii în Liverpool şi Londra. El a participat și la diverse turnee, cu trupe de teatru, în Marea Britanie. Atrăgând astfel atenţia asupra propriilor calităţi actoriceşti, Richard a ajuns să fie solicitat pentru a juca în filmul „The Last Days of Dolwyn”. În această producţie el şi-a făcut debutul cinematografic. Acesta este drumul pe care Richard Burton l-a parcurs de la condiţia de modest fiu de miner, la cea de actor de succes.

Precizăm că harta sa natală a fost calculată pentru ora 12:00, datorită incertitudinilor privind ora sa reală de naştere. Prin urmare, întrucât poziţia Ascendentului şi a caselor este irelevantă, ne vom focaliza doar asupra plasării planetelor în semne.

Ora nașterii incertă

Soarele din Scorpion (decanul de Pești) îl indică pe tatăl lui şi activitatea acestuia în adâncuri (minerit). Conjuncţia Soare – Saturn ne indică un bărbat ambiţios și plin de dorinţe, preocupat să își construiască o carieră, să strălucescă, să se afirme. Având planete dispuse în toate semnele de apă (Soare, Saturn în Scorpion, Pluton în Rac, Uranus în Peşti), Richard a beneficiat de o charisma puternică, vizibilă şi astăzi, dacă vizionăm filmele în care a jucat. În plus, cele 4 planete formează o piramidă de apă, fiind legate prin trei trigoane, apărând astfel o energie astrală foarte puternică.

Mercur al său din Săgetător (deşi aflat în exil) i-a „permis” să aibă o voce puternică şi să rostească replicile sau textele „ţintit”, cu o bună intonație, impactând astfel spectatorii care l-au admirat în piese de teatru și în filme. Neptun din Leu i-a „permis” să manifeste un talent actoricesc fascinant, iar regentul lui Neptun, Soarele conjunct cu Saturn din Scorpion, i-a deschis drumul către atingerea unui statut profesional şi social foarte înalte, pe baza talentului artistic dovedit. Tot conjuncția Soare – Saturn i-a adus și recunoașterea reușitelor sale din plan profesional (rolurile deosebite realizate în multe filme și piese de teatru), care s-a materializat prin acordarea unor distincții de profil (premii BAFTA, premii Globul de Aur, premii Tony, nominalizări multiple la premiile Oscar etc.).

Marte din Balanţă arată un anumit dinamism, curajul de a se angrena în activităţi de pilotaj, dar fără a deveni pilot propriu-zis; nu i s-a permis să piloteze aeronave din cauza unor tulburări de vedere pe care le putem corela cu faptul că ambii luminători (Soarele și Luna) se află în poziţii peregrine. În plus, Soarele este afectat de conjuncția strânsă și restrictivă cu Saturn și de cuadratura cu Neptun.

De asemenea, cuadratura largă dintre conjuncţia Soare – Saturn din Scorpion și Neptun din Leu arată că Richard nu a avut un control eficient asupra dependenţelor sale de alcool şi tutun. Putem remarca și faptul că Soarele se află în decanul de Pești din Scorpion, deci sub o influență jupiteriană, arătând astfel tendința lui Richard de a se manifesta ”fără limite” sau de a face multiple excese (acestea din urmă, în special cele legate de alcool și tutun, i-au afectat grav sănătatea și, probabil, i-au grăbit finalul vieții).

În 1949, Richard se căsătoreşte cu Sybil Williams, actriţă, colegă de pe platourile de fimare. Începând din 1952, actorul se împarte între platourile de filmare de la Holywood şi apariţiile în piesele de la teatrul Old Vic din Londra. A interpretat mai multe roluri din piese shakespeare-iene (Hamlet, Henry al V-lea etc.) şi roluri notabile în filme americane: „My Cousin Rachel” (1952), „The Robe” (tradus în română „Cămaşa lui Christos”, din 1953), „The Desert Rats” (1953), „Prince of Players” (1955), „Alexander the Great” (1956) ş.a.m.d.

În 1953, Burton o întâlnește prima dată pe Liz Taylor la un dineu de gală desfăşurat în Los Angeles, primele impresii reciproce fiind relativ modeste. Dar abia în 1961, în perioada turnării filmului „Cleopatra”, în care amândoi erau distribuiți, s-au apropiat și au devenit iubiţi. Apoi, în 1964, după desfacerea căsătoriei anterioare a fiecăruia, au devenit și soţi. Succesul filmului „Cleopatra” a fost pus în pericol de relaţia adulteră dintre Liz şi Richard, apropierea amoroasă dintre ei făcând deliciul presei şi al publicului. Ulterior, după ce au devenit soţi, îşi permiteau multe excentricităţi împreună, așa încât presa le descria relația în mod ironic – „ultimele aventuri cu Dick și Liz”. Ei au jucat împreună şi în alte filme dar au divorţat de două ori, după două căsătorii consecutive (s-au căsătorit în 1964 şi au divorţat în 1974, s-au recăsătorit în 1975 şi au divorţat în 1976).

Despre Elizabeth Taylor am mai scris în revista Astrele: ”Liz Taylor – Peştii pe culmile talentului”

Examinând sinastria lor descoperim lucruri interesante. Atât Richard cât și Liz au Soarele natal plasat în semn de apă (Scorpion și Pești), deci au regăsit, în relația lor, un limbaj comun al visării, sensibilității, imaginației, intuiției. Ambii au avut Pluton plasat în Rac (în poziții relativ apropiate) și au reușit astfel să comunice la un nivel subconștient, emoțional, profund, care trecea dincolo de simpla atracție sexuală, pe care publicul și presa le-o atribuia în mod constant. Pluton din harta lui Richard realizează un trigon cu Soarele lui Liz, arătând existența unei atracții emoționale foarte constructive între ei; o influență similară a existat și datorită trigonului dintre Pluton al lui Liz și Soarele lui Richard.

Chiar dacă Uranus din Pești al lui Richard nu realizează, tehnic vorbind, o conjuncție cu planetele lui Liz din primul decan de Pești (Soare, Marte, Mercur), planetele lor au venit în contact și galezul a impactat-o semnificativ pe Liz, ”dându-i lumea peste cap” (adică efectul acela de destabilizare, revoluționare sau chiar perturbare, la modul neconvențional și brusc, pe care îl produce Uranus).

Observăm suprapunerea dintre Luna lui Richard şi Neptun al lui Liz, care indică o atracţie emoţională fascinantă. El era astfel profund impactat de farmecul ei extraordinar.

Luna din Scorpion a lui Liz se suprapune peste Soare şi Saturn ale lui Richard, vorbindu-ne despre sensibilitatea actriţei la magnetismul erotic al galezului, care a generat nevoia lor irezistibilă de a fi împreună.

Suprapunerea dintre Jupiter al lui Liz și Neptun al lui Richard din Leu indică o potenţare și chiar o susținere reciprocă în planul activității artistice, actoricești, precum şi o pasionalitate fascinantă, încărcată de atracţie erotică.

Din nefericire, cei doi au avut pe Saturn personal în cuadratură cu al celuilalt: Liz avea Saturn în Vărsător iar Richard avea Saturn în Scorpion. Fiind vorba despre planeta timpului, această cuadratură a adus o lipsă de durabilitate a relaţiei lor.

Menționăm că Burton a fost căsătorit de cinci ori (de două ori cu Liz) și are două fiice, Kate şi Jessica, din căsătoria cu Sybil. Cariera sa de actor a continuat până în anii ’70, când a început să fie tot mai împovărat de problemele de sănătate din ce în ce mai grave (astfel, a suferit de boli reumatice, boli ale pielii, de ciroză hepatică – pe fondul consumului excesiv de alcool, de boli cronice ale rinichilor). Consumul de tutun în cazul său era imens (între 60 și 100 de ţigarete pe zi). Decesul a survenit în august 1984, în urma unei hemoragii cerebrale.

Actorul Richard Burton rămâne un nume de referință în istoria teatrului și a cinematografiei mondiale, prin talent, creativitate, charismă, iar relația sa zbuciumată cu actrița Liz Taylor a fost unul dintre cele mai picante episoade din viața sa.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close