Gina DumitriuV.I.P.

Mademoiselle Lenormand. Sibila saloanelor

Vocația clarviziunii

Popularitatea de care s-a bucurat în timpul vieții și misterele rostogolite în adevăruri pe alocuri îndoielnice (dezvăluite în cele 15 publicații ale sale) au făcut din Mademoiselle Lenormand un personaj aproape ireal, faima ei străbătând cu ușurință dincolo de vremurile frământate în care a trăit.

Născută la 27 mai 1772 (ora necunoscută), în Alençon, Marie-Anne Adélaïde Lenormand, fiica unui negustor de pânzeturi, a învățat de timpuriu să reziste în fața crizelor prin sublimarea pierderilor personale în talente spirituale ingenios cultivate. Orfană la 5 ani, ea este crescută în Abația Regală a călugărițelor benedictine unde surprinde prin agilitatea minții, interesul viu pentru literatură, limbile străine și artele frumoase (Soare în Gemeni) și o nevoie timpurie de a stabili o legătură cu viitorul (Luna în Berbec în casa a XI-a). Aici, în mănăstire, își exersează darurile clarviziunii printre tovarășele sale, prezice revocarea stareței și înlocuirea acesteia cu o alta din Livardie. Confirmarea predicției va fi începutul reputației sale dar îi va aduce și exmatricularea.

Conjuncția electrizantă dintre Mercur (retrograd) în Taur și Uranus din casa a XII-a (harta solară), a locurilor retrase și a secretelor, ferm susținută de un trigon aplicant cu Pluton în Capricorn din casa a VIII-a, a regenerării și a ocultismului, vorbește despre gândirea neconvențională, puterea de utilizare a abilităților mentale în descoperirea adevărurilor ascunse și valorificarea eficientă a intuiției și magiei. Marte în domiciliu, regentul global al hărții, situat în casa a XI-a în trigon cu Saturn în Leu în casa a III-a arată consecvența în acțiuni, rezistența în fața obstacolelor și organizarea creativă, într-un decor dramatic, a aptitudinilor de comunicare în domeniul ocultismului, arta divinației devenind ritmul ei zilnic de a trăi  (Marte fiind stăpânul caselor a VI-a și a XI-a iar Saturn al casei a VIII-a). Jupiter în Pești, în domiciliu, Saturn, stăpânul casei înaltei cunoașteri și spiritualități (IX) în casa a III-a și Venus, stăpâna casei hobby-urilor (V) și a inconștientului (XII) în casa resurselor sunt indicatorii suplimentari pentru personalitatea sensibilă, profetică și fascinantă a domnișoarei Lenormand care a știut în modul cel mai pământesc cu putință să transforme ideile, percepțiile intuitive și prezicerile în adevăruri incomode dar profitabile.

La răscrucea istoriei

În antecamera gloriei, începuturile umile au fost urmate de aventuri hilare. Copilul ”altfel‟ de la mănăstire devine adolescenta care, în anul 1786, sosește în Paris ca ucenică în magazinul unui comerciant de țesături, fiind arestată în anul următor pentru practicarea magiei. Legenda spune că Lenormand întreprinde o călătorie la Londra unde ar fi practicat astrologia și l-ar fi întâlnit pe doctorul Joseph Gall, inventatorul frenologiei; acesta, palpându-i îndelung cutia craniană și identificând semnele divinației, ar fi exclamat ”Veți fi cea mai mare sibilă din Europa“.

Se întoarce în Paris-ul aflat în pragul Revoluției cu reputația unei tinere ”îmbogățite“ din practicarea ocultismului și devine protejata contelui Amerval de la Saussotte, un aristocrat boem, prezentându-se drept ”cititoare“ (lectrice)a acestuia. ”Atrasă de teatru, cunoaște primele succese de clarvăzătoare în lumea actorilor pe care îi frecventa în timp ce încerca să plaseze piesele scrise de ea (și din care astăzi nu ne-a mai rămas nimic)“ [1]Thierry DEPAULIS, « LE NORMANDou LENORMAND MARIE-ANNE(1772-1843) », Encyclopædia Universalis, disponibil la https://www.universalis.fr/encyclopedie/le-normand-lenormand/.. Din păcate, în 1793, în timpul Terorii, sanculoții (les Sans-Culottes) vin să-i aresteze protectorul iar Marie-Anne se refugiază într-un hambar de lângă Palais-Royal unde va avea o întâlnire providențială cu Madame Louise Françoise Gilbert și un brutar obscur numit Flammermont. Ghicitoarea Gilbert îi va împărtăși toate secretele divinației cu tarotul Etteilla iar Flammermont va fi însărcinat cu reclama și strângerea clientelei. Împreună, vor închiria un apartament pe strada Tournon la nr. 9 și, mai apoi, la celebrul nr. 5 unde, sub firma Bureau d’écrivain public, Mademoiselle Lenormand își va deschide biroul de clarviziune și își va începe zborul către adevăratul său destin. Conjuncția dintre Mercur retrograd în Taur și Uranus din casa a XII-a va fi liberă acum să-și exprime energia, ingeniozitatea, originalitatea dar și riscurile.

Paradoxurile celebrității: palate și închisori

Marte în Berbec, regentul global al hărții, formează cu Nodul Nord în Balanță, Venus în Rac și Pluton în Capricorn o Cruce Cosmică [2]Despre semnificațiile configurației astrologice numite Crucea Cosmică, a se vedea Nicoleta Eșanu, Cruci. Cardinale, Fixe, Mutabile, în Revista Astrele, martie 2015, disponibil la … Continue reading în semne cardinale care traduce puterea interioară a nativei de a depăși crizele integrând experiența proprie și acționând cu hotărâre pentru împlinirea menirii sale. Berbecul imprimă o exprimare timpurie și precipitată a identității, Racul răspunde emoțional, Balanța caută interacțiunea socială iar Capricornul materializează. Opozițiile Venus în Rac cu Pluton în Capricorn și Marte în Berbec cu Nodul Nord în Balanță activează casele II-VIII și axa nodală de pe casele V-XI iar cele patru cuadraturi (Venus careu Marte careu Pluton careu Nodul nord careu Venus) dinamizează prin stăpânire și casele a XII-a, a VI-a și a XI-a.

Marte în Berbec, stăpânul casei a VI-a în casa a XI-a, a grupurilor și a protectorilor, este planeta focar a careului în T format cu Venus în Rac și Pluton în Capricorn (pe axa resurselor) și vorbește despre implicarea activă a nativei în cercuri sociale prin intermediul cărora învață lecții importante despre resursele pe care le împarte cu ceilalți și despre propria ei valoare. Al doilea careu în T are ca planetă focar pe Pluton în Capricorn iar controlul și temperarea stresului antrenat de cuadratură se fac prin Venus în Rac în casa a II-a sugerând șansele de rafinare a talentelor, obținerea de câștiguri din cunoștințe spirituale, ezoterice (Venus fiind stăpâna casei a XII-a) și din cultivarea abilităților creative (Venus, stăpână și de casa a V-a).

Jacques René Hébert, redactorul ziarului radical Le Père Duchesne în timpul Revoluției franceze (originar și el din Alençon și locuind anterior pe rue de Tournon 5), Danton, Marat, Saint-Just și Robespierre au ascultat predicțiile clarvăzătoarei. Ultimilor trei le-a prezis o moarte violentă. În 1794, Comitetul de siguranță publică o arestează pe motiv că ar fi anticipat ideea unei contrarevoluții. Închisă la Petite Force prezice o eliberare iminentă și, după cum istorisește Marc Allégret, într-o dimineață Lenormand primește un bilet din închisoarea din Luxembourg cu o solicitare de horoscop de la o tânără prizonieră pe nume Marie-Rose de Beauharnais. Lenormand îi răspunde: «generalul de Beauharnais va fi o victimă a Revoluției. Vei supraviețui soțului tău. Se anunță o a doua căsătorie cu un tânăr ofițer a cărui stea îl cheamă la un înalt destin»[3] Marc Allégret, LENORMAND (Mlle) Anne-Marie Adélaïde (1772-1843), la devineresse la plus célèbre de l’époque, Revue du souvenir Napoléonien n°449 Novembre-décembre 2003.. Conjuncția Mercur – Uranus din casa a XII-a, a secretelor, recluziunii și a karmei indică nu doar exprimarea de sine a nativei printr-o activitate a tainelor ci și dificultățile, privațiunile antrenate de practicarea cartomanției. Cuspida casei a XII-a în Taur, în semnul unei benefice îi asigură în schimb o protecție nevăzută și salvarea.

Din teoria configurațiilor astrologice știm că, atunci când una din planetele Crucii cosmice face un aspect de sextil sau trigon cu o altă planetă, aceasta din urmă furnizează rolul de ieșire din conflict. Conjuncția Mercur-Uranus din casa a XII-a în sextil cu Venus din Rac în casa a II-a și Saturn în Leu în casa a III-a în trigon cu Marte sunt cheile care permit soluționarea tensiunilor puternice puse în mișcare de această cruce cosmică. Simbolul sabian al gradului la care este situată planeta Saturn este revelator: «Complet concentrat asupra desăvârșirii spirituale lăuntrice, un om stă așezat, ignorându-și total corpul».

Eliberarea din închisorile Terorii îi va spori faima și, mai ales, clientela. Politicienii Jean-Lambert Tallien și Paul Barras (adversarii lui Robespierre), pictorul Jacques-Louis David, actorul François Joseph Talma, Juliette Récamier, Madame de Staël și-au așteptat rândul în ”salonul decorat cu patru busturi reprezentând pe Jupiter, Saturn, Marte și Mercur, pictura în care Ludovic al XVI-lea își lua adio de la familia sa și portretul lui Lenormand pictat de David“[4]. Marte în Berbec în casa a XI-a, a grupurilor și a protectorilor, explică legăturile ei apropiate cu elita politică a vremii iar Luna (cu același plasament) indică popularitatea și protecția femeilor influente. Tehnici inedite de divinație (chiromanție, citirea în zațul de cafea, plumb topit, cenușă suflată !) erau furnizate, de fapt, tuturor categoriilor sociale: magistrați, ambasadori, oameni de litere, soldați, interpreți. Potrivit rapoartelor detaliate ale poliției lui Fouché (care o supraveghea atent), Mademoiselle Lenormand dispunea și de o veritabilă rețea de portari, valeți, cameriste, curtezane, grizete care îi livrau informații din toate mediile Parisului. Recepția mutuală de exaltare pe care Venus din Rac o face cu Jupiter în Pești din casa a X-a indică renumele dobândit din practicarea darului clarviziunii, precum și din relațiile cu lideri ai vremii (Venus stăpânește casele V și XII iar Jupiter casele VII și X). În timpul Consulatului și al Imperiului, Sibila din cartierul Saint-Germain a cunoscut perioada ei de glorie iar prietenia cu Josephine de Beauharnais căreia îi va prezice că ”vei fi mai mult decât o regină” i-a sporit notorietatea. Analizând modelul holistic de repartiție planetară, îl vom regăsi pe cel al Locomotivei cu Pluton ca planetă conducătoare. Plasarea în Capricorn și în casa a VIII-a vorbește despre puterea de materializare a talentelor psihologice și ezoterice iar simbolul Charubel al gradului de situare a planetei Pluton este sugestiv: ”O sală spațioasă ca un muzeu ai cărei pereți sunt acoperiți cu simboluri și hieroglife”. Punctul mijlociu Pluton/Neptun este situat la 17º13ˈScorpion în casa a VI-a, indicându-ne scopul nativei și modalitatea în care puterea (Pluton) clarviziunii (Neptun) poate fi accesată cel mai bine, aici prin ocupații „scorpionice“ și punerea darului clarviziunii în folosul celorlalți, naufragiați ai sorții sau nu. Trigonul pe care Pluton/Neptun îl primește din casa a II-a de la Venus în Rac îi întărește nativei posibilitățile de expresie și de realizare în contactul său cu invizibilul, capacitatea de a intui dar și valorificarea practică a acestora.

Predicțiile făcute lui Josephine și soției unuia dintre generalii lui Napoleon (despre o viitoare conspirație) i-au adus o nouă arestare în 16 decembrie 1803 la Les Madelonnnettes iar, mai târziu, o alta în preajma divorțului imperial, la 11 decembrie 1809, după o consultație prelungită dată împărătesei. În 1818 este acuzată și închisă din nou în Belgia pentru practicarea magiei, fiind condamnată doar la plata unei amenzi penale. În 1821 este arestată pentru spionaj întrucât în publicația La Sibylle au congrès d’Aix-la-Chapelle ar fi exprimat idei neconforme cu politica noilor cabinete europene. Ulterior, o instanță o va condamna la un an închisoare pentru vrăjitorie, sentință anulată de instanța de apel.

Conjuncția Mercur-Uranus din Taur (conjunctă cu Algol) tensionată de careul cu Saturn în exil (stăpân al casei a VIII-a) și Marte în domiciliu, regentul global al hărții în trigon cu Saturn pot fi semnificatorii acestor privări de libertate succesive suportate de-a lungul vieții. Din fericire, tocmai arestările repetate i-au crescut popularitatea. Conjuncția pe care Jupiter în domiciliu (la 01º41ˈ Pești) din casa a X-a o face cu steaua regală Fomalhaut îi aduce faima și o protecție ocultă în fața ostilităților.

Monarhistă convinsă, Mademoiselle Lenormand a supraviețuit cu grație vremurilor tulburi în care a trăit. Iată cum rezumă biograful Dicta Dimitriadis destinul ei uimitor: ”Cărările gloriei vor fi pentru ea haotice și pitorești (…). De la Ludovic al XVI-lea până la Louis-Philippe, Mlle Lenormand a cunoscut toate regimurile, toate saloanele, toate închisorile și, în mod surprinzător, a trecut nevătămată prin regalitate, Revoluția franceză, Imperiu și Restaurație“.

Moștenirea

Cu Nodul Nord în Balanță în casa a V-a, regentul karmic Venus în casa a II-a și o piramidă în semne de pământ (Pluton în Capricorn în trigon cu Uranus în Taur și Neptun în Ascendent), Lenormand a știut nu doar să își dezvolte un simț al valorii personale ci și să-și valorifice în mod practic imaginația și resursele creatoare. Nepotul său, un tânăr ofițer în armata Africii a moștenit o avere considerabilă: proprietăți în Alençon, terenuri de viță de vie și un mic castel lângă Paris în valoare de un milion de franci (succesiune echivalată azi la două milioane patru sute de mii de euro !).

Moștenirea spirituală, cărțile Le Petit Lenormand (Micul Lenormand) și setul de divinație apărut mai târziu Le Grand Jeu Lenormand (Marele Lenormand) ne pot furniza înțelegeri și satisfacții mai subtile. Pentru exactitate istorică, reamintim că la originea jocului Le Petit Lenormand (care nu este creația domnișoarei Lenormand) se află setul de cărți intitulat Das Spiel der Hoffnung (Jocul speranței) conceput de scriitorul german Johann Kaspar Hechtel în 1799 și editat mai târziu, în 1846, de editorul german August Reiff în forma cunoscută de azi ca setul Micul Lenormand.

Realizarea deplină a expresiei personale pare a fi fost favorizată și de utilizarea practică (Mercur în trigon aplicant cu Pluton în semne de pământ) a facultăților sale mentale (Saturn în careu aplicant cu Mercur) chiar dacă exprimarea viziunilor sale tulburătoare și uneori bulversante (Neptun trigon Pluton) i-a adus transformări majore în viață (Marte careu Pluton); configurația planetară a aripilor de pasăre, alcătuită din cele două careuri și trigoane asociate, a fost trăită în forma cea mai reușită a potențialului ei astral.

Printre ultimele sale predicții a fost aceea că, în 1914, Franța ”va fi în flăcări și sânge iar oamenii vor călători și lupta pe cer“[4]Michel de Decker, Marie-Anne Lenormand, la célèbre cartomancienne, în Patrimoine Normand nº 77, Printemps 2011, disponibil la https://www.patrimoine-normand.com/index-fiche-48915.html precum și cea făcută prințului Louis Napoléon Bonaparte (viitorul împărat Napolean al III-lea) închis la fortăreața Ham: ”Descendent al marelui vultur, trebuie să ai răbdare. Lanțurile tale vor cădea. Regatul va deveni pentru a doua oară imperiu. Dar sabia va fi prea grea în mâinile tale…“

GINA ORGA-DUMITRIU,
membră AAR

Note

Note
1 Thierry DEPAULIS, « LE NORMANDou LENORMAND MARIE-ANNE(1772-1843) », Encyclopædia Universalis, disponibil la https://www.universalis.fr/encyclopedie/le-normand-lenormand/.
2 Despre semnificațiile configurației astrologice numite Crucea Cosmică, a se vedea Nicoleta Eșanu, Cruci. Cardinale, Fixe, Mutabile, în Revista Astrele, martie 2015, disponibil la https://www.astrele.ro/2015/03/20/cruci-cardinale-fixe-mutabile/
3 Marc Allégret, LENORMAND (Mlle) Anne-Marie Adélaïde (1772-1843), la devineresse la plus célèbre de l’époque, Revue du souvenir Napoléonien n°449 Novembre-décembre 2003.
4 Michel de Decker, Marie-Anne Lenormand, la célèbre cartomancienne, în Patrimoine Normand nº 77, Printemps 2011, disponibil la https://www.patrimoine-normand.com/index-fiche-48915.html
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close