Saturn și fricile personale (partea a II-a)
În episodul anterior am descris anumite tendințe psihologice, generate de simpla prezență a lui Saturn în semn sau casă. Desigur, în ansamblul unei astrograme este necesar să observăm și posibila angularitate a lui Saturn (mai ales conjuncția cu Ascendentul sau cu Mijlocul Cerului, sau prezența în casele I sau a X-a), care este de natură a accentua tendințele amintite anterior (fricile, ”foamea” etc.) și de a le poziționa ca pe niște dominante ale personalității. Atunci se ajunge la situații aparent paradoxale, în care nativul, deși este un lider puternic și respectat (având Saturn nativ în casa a X-a), manifestă totuși frici, temeri, legate de pierderea puterii, ca și ”foamea” de stabilitate și de consolidare a autorității sale (iar marele public îl privește precum ”cel mai puternic om din…”). Saturn generează deci un atașament durabil, o anumită rutină, niște șabloane, care oferă, pe de o parte, siguranțăși, pe de altă parte, aduce temeri, anxietăți.
Aceste influențe saturniene sunt nuanțate de aspectele primite de Saturn. Dacă Saturn realizează aspecte favorabile (sextile, trigoane), atunci nativul are mai multe posibilități la dispoziție, mai multe planuri de rezervă, diverși susținători sau admiratori, așa încât tendințele saturniene descrise anterior sunt semnificativ diminuate, lăsând loc de manifestare tendințelor saturniene favorabile. Dacă Saturn realizează aspecte preponderent sau exclusiv nefavorabile (cuadraturi, opoziții), atunci tendințele amintite se accentuează considerabil, iar nativul ajunge la o anumită fragilitate interioară, căci ”zidurile” sale interioare de protecție sunt foarte slabe sau parțial distruse, încât cu greu se mai poate vorbi de stabilitate, certitudini, siguranță.
În cazul conjuncțiilor saturniene cu alte planete, lucrurile pot lua o altă turnură. Saturn aflat în conjuncție poate genera un ”zid” sau ”baraj” în calea planetei/planetelor respective. Dacă Saturn este plasat în domiciliu, planetele conjuncte cu ”Marele malefic” se vor afla și în puterea sa (sub regența sa) și cu ”ziduri la poartă” (ca și cum ușa de la intrare se deschide în fața unui zid compact), ceea ce nu este deloc plăcut. Dacă Saturn este în exil, cădere sau peregrinaj, atunci influența sa restrictivă este redusă, căci puterea sa de manifestare este semnificativ diminuată.
Influențe similare cu ale lui Saturn în semne produc și planetele poziționate în semne saturniene – Capricorn și Vărsător. Totuși, în cazul Vărsătorului, se poate evada din șablonarea saturniană prin nonconformismul uranian. Rămâne deci Capricornul, semn de pământ, aici munții, stâncile și zidurile protectoare fiind la ele acasă. Prin urmare, planetele situate în Capricorn descriu anumite temeri, precum și o ”foame” de ceva anume.
Soarele în Capricorn generează o teamă de defăimare, de stricare a imaginii favorabile, precum și o ”foame” de strălucire, creativitate și afirmare personală.
Luna din Capricorn generează o teamă de rănire emoțională dar și de lipsă de resurse (locuință, alimente), precum și o ”foame” de protecție emoțională și stabilitate familială.
Mercur din Capricorn generează o teamă de ignoranță, dezinformare, minciuni, escrocherii, duplicitate, precum și o ”foame” de informații certe, corecte, confirmate, precum și de anturaj protector.
Venus din Capricorn generează o teamă de penurie financiară, de lipsa contactelor sociale, lipsă de iubire, austeritate erotică, precum și o ”foame” de afecțiune, bani, stabilitate în relația de cuplu.
Marte din Capricorn generează o teamă de agresiune sau de distrugere (care ar putea veni din partea autorității), o teamă de neputință sau de incapacitatea de a acționa eficient, la momentul oportun, precum și o ”foame” de putere personală, forță fizică și voință de neclintit.
Jupiter în Capricorn generează o teamă de limitare, de restricționare a posibilităților de expansiune, de îngrădire a puterii de înțelegere, precum și ”foame” de libertate, independență și posibilități de a călători.
Saturn în Capricorn generează temeri față de cei care au o autoritate mai mare (în plan politic, profesional) și resurse financiare mai mari, precum și ”foame” de a obține o putere absolută, supremă, și de resurse financiare nelimitate.
Uranus în Capricorn generează temeri legate de limitarea cunoașterii, limitarea relațiilor de prietenie, precum și o ”foame” de integrare armonioasă în grupuri, de noutate, de originalitate.
Neptun în Capricorn generează temeri legate de îngrădirea religioasă/spirituală, reprimarea unor credințe/convingeri, precum și o ”foame” de libertate nedefinită, de evadare în necunoscut, de libertate totală a imaginației și orientărilor spirituale.
Pluton în Capricorn generează temeri legate de reprimarea dorințelor, îngrădirea puterii personale, precum și o ”foame” de manifestare liberă a aspirațiilor ascunse, de punere în practică a unor cunoștințe oculte sau ezoterice.
Oricare dintre planetele dispuse în Capricorn se află în recepţia simplă a lui Saturn, încât „Marele Malefic” le domină (ca regent incontestabil) şi le face să „lucreze” în interesul său.
În final, vom analiza, din perspectiva a ceea ce am explicat până acum, astrograma unui nativ Capricorn: fostul preşedinte american Richard Nixon.
Nixon s-a născut pe 9 ianuarie 1913, la ora 21:35 (rating AA), în Yorba Linda, California. Este harta unui Capricorn cu Ascendent în Fecioară. Ce ne interesează în mod deosebit în această astrogramă sunt poziţia lui Saturn şi planetele din Capricorn.
Remarcăm un Saturn plasat în Taur şi în casa a IX-a. Din biografia fostului preşedinte aflăm că s-a născut într-o familie relativ modestă şi era necesar, încă din perioada adolescenţei, să facă diverse munci pentru a menţine la un nivel acceptabil situaţia material-financiară familială (în principal, a lucrat în cadrul unui magazin ca „om bun la toate cele necesare”). În perioada studiilor liceale a primit bursă de susţinere; ulterior, a primit bursă şi în perioada studiilor superioare de drept realizate în cadrul Universităţii Duke. Ulterior absolvirii studiilor de drept, Nixon a afirmat: „Îmi amintesc mereu că, pentru orice aş fi făcut în trecut sau aş putea face în viitor, Universitatea Duke este responsabilă într-un fel sau altul”.
Saturn natal din Taur semnifică atât dificultăţile financiare din tinereţea sa (lipsurile materiale din cadrul familiei) dar, mai ales, acea „foame” de valori materiale a tânărului Nixon pe care încerca să o „hrănească” muncind în magazin pentru un venit suplimentar dar şi primind burse de merit, de sprijin sau de studiu, în perioada studiilor liceale şi universitare. Evident, ne aşteptăm ca un nativ Capricorn să fie foarte ambiţios (iar Nixon cu siguranţă a fost), încât înţelegem că a încercat să-şi consolideze situaţia materială (prin Saturn din Taur), pentru ca aceasta să nu fie un impediment în calea afirmării sale.
Saturn din casa a IX-a ne vorbeşte despre o anumită identificare dintre filosofia de viaţă personală şi sistemul de valori universitar, academic, cu care a venit în contact în perioada studiilor superioare. Exact aceasta indică citatul de mai sus. Astfel, Nixon şi-a creat un „zid” interior în jurul unor valori morale, juridice, intelectuale, spirituale chiar, care i-au fost cultivate de profesorii şi mentorii săi. El s-a identificat cu aceste valori care au devenit o „stâncă” în sufletul său, o „bornă” de demarcaţie fermă. Este vorba despre valori morale conservatoare care l-au situat pe Nixon la dreapta spectrului politic (ca politician, mai târziu). El a devenit ulterior membru activ al Partidului Republican.
Să privim acum la planetele din Capricorn. Soarele din Capricorn ne vorbeşte, în mod clar, despre „foamea” de strălucire, de afirmare, de putere a lui Nixon. În 1968 Richard Nixon a învins în alegeri şi a devenit preşedinte al SUA, după ce fusese deja vicepreşedinte în mandatele lui Eisenhower (1952 – 1960) şi fusese învins în alegerile din 1960 de JF Kennedy. Jupiter din Capricorn vorbeşte despre „foamea” de a-şi extinde puterea şi influenţa politică în întreaga lume, ori în timpului mandatului său SUA s-au deschis către China şi unele ţări comuniste europene din sfera de influenţă a URSS (România, în special).
Richard Nixon nu şi-a putut finaliza al doilea mandat prezidenţial, început în 1972. Datorită nefericitei „afaceri Watergate”, a fost silit să demisioneze înainte de încheierea celei de a doua serii de 4 ani de mandat. Scandalul Watergate a fost legat de o presupusă spionare a sediilor Partidului Democrat de către oameni angajaţi de politicieni republicani. Astrologic vorbind, acest scandal politic este uşor de înţeles. Numele „Watergate” semnifică „poarta apelor” şi poate fi uşor corelat cu zeul apelor, Neptun. La finalul anilor ’60 şi începutul anilor ’70, Neptun a parcurs ultimele grade din Scorpion şi primele grade din Săgetător, adică tranzita casa a III-a a lui Nixon, făcând opoziţie la Saturn al său natal din Taur (Saturn fiind planeta puterii şi a autorităţii) şi începând astfel să îi erodeze puterea. Pe măsură ce Neptun a avansat în Săgetător, el realiza o conjuncţie aplicantă cu FC din Săgetător şi producea opoziţie la MC din Gemeni (semnul presei), așa încât imaginea publică (MC) a lui Nixon, prin articolele şi emisiunile critice şi pline de „dezvăluiri” din mass-media, a devenit tot mai şifonată; Congresul american l-a ameninţat cu suspendarea, iar demisia sa a devenit astfel inevitabilă.
Iată deci modul în care pot fi înţelese teoretic şi confirmate în practică unele faţete ale lui Saturn, care au fost mai puţin explorate până acum.
SORIN BRATOVEANU,
membru AAR, redactor Astrele