Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022 și turbulenta ei familie, Saros 119
Prima eclipsă de soare din acest an are loc pe 30 aprilie. Este o eclipse parțială, cu o bandă îngustă de vizibilitate, care traversează partea sudică a Americii de Sud, oferind un spectacol astronomic celor care locuiesc în Chile, Argentina, Uruguay, vestul Paraguayului, sud-vestul Boliviei, în sud-estul Peru-ului și într-o mică zonă din sud-vestul Braziliei. Eclipsa va fi vizibilă și de-a lungul unor părți ale coastei de nord-vest a Antarcticii, în Oceanul Atlantic (în sud-estul Americii de Sud), în Insulele Falkland, în Oceanul Pacific de Sud și în Oceanul Antarctic.
O eclipsă de soare este un caz particular de Lună Nouă și se produce atunci când Luna Nouă este conjunctă cu unul dintre nodurile lunare. Cu cât conjuncția dintre Luna Nouă și nod este mai strânsă, cu atât cresc șansele ca eclipsa să fie totală. De data asta, orbul este de 12 grade, așa că în 30 aprilie ne alegem doar cu o eclipsă parțială.
Dar indiferent dacă este parțială sau totală, dacă este vizibilă sau nu în anumite zone de pe glob, o eclipsă de soare este un fenomen astronomic cu însemnătate astrologică.
Efectele unei eclipse de soare se pot resimți până la următoarea eclipsă de soare, adică timp de circa șase luni. De obicei, cele mai vizibile sau semnificative efecte se produc în săptămânile imediat următoare eclipsei.
DESPRE ECLIPSA DIN 30 APRILIE 2022 ȘI EUROPA, PE SCURT
Eclipsa de soare din 30 aprilie este marcată de câteva configurații astrale care o fac deosebit de interesantă:
- conjuncția ei cu Uranus, în Taur
- conjuncția Marte-Neptun, în Pești
- conjuncția Venus-Jupiter, tot în Pești
Conjuncția cu Uranus poate aduce evenimente bruște și neașteptate, răsturnări de situație, revolte, neliniște, nevoia urgentă de a face ceva neobișnuit, tensiuni care pot irumpe intempestiv. Uranus are o energie electrizantă și impulsivă, care se manifestă în mod spasmodic, împingând la decizii sau acțiuni necugetate, la asumarea unor riscuri gratuite, cu consecințe nefaste. Este adesea implicat în accidente, agresivități, evenimente care întrerup un flux normal (cum ar fi pene de electricitate) sau în cataclisme naturale.
Conjuncția Marte-Neptun este tipică pentru accentuarea fanatismului, pentru crearea unui climat de exaltare morbidă, pentru pierderea controlului asupra emoțiilor (care pot deveni exacerbate), pentru inițiativele iraționale, pentru deciziile nebunești și extremiste. Energiile sunt dirijate prost, către scopuri nerealiste, confuze, ilogice, imorale sau ilegale. Fiindcă Marte este semnificatorul armatei, conjuncția cu Neptun poate semnala fraude, corupție, dezordine, derută sau comploturi în zona militară. Altminteri, conjuncția Marte-Neptun poate avea o influență toxică, atât metaforic vorbind, cât și în cel mai concret și fizic sens al cuvântului (infecții, contaminări, intoxicări etc).
Conjuncția Venus-Jupiter ar fi, în sine, benefică și promițătoare, aducătoare de șansă și soluții pozitive. Nu trebuie însă să ne facem speranțe prea mari, fiindcă bunele intenții ale acestei conjuncții pot fi lesne corupte sau deturnate de co-prezența lui Marte și Neptun.
Pentru România, la fel ca pentru Moldova, Ucraina, Rusia și mare parte din Europa (inclusiv Germania, Austria, Italia, Elveția, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Croația, Albania, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Grecia, Turcia), Ascendentul eclipsei este în Săgetător (a se vedea harta de mai sus). Eclipsa se produce în casa a VI-a, o casă cu preocupări legate de muncă și forța de muncă, de boli și asistență medicală, dar și de armată și de forțele de ordine. Armata, cu precădere, este în atenție, dată fiind conjunctura actuală generată de invadarea Ucrainei.
Dispozitara eclipsei este Venus, stăpâna zodiei în care se produce eclipsa. Venus este în casa a IV-a, a națiunii, naționalismului și teritoriilor naționale, a resurselor agricole și subterane (petrol, gaze, minereuri etc.) și este în exaltare și conjunctă cu Jupiter. Dar având în vedere co-prezența conjuncției Marte-Neptun, efectul exaltării și a conjuncției cu Jupiter poate fi doar unul de amplificare a problemelor care țin de casa a IV-a.
Stăpânul Ascendentului și al hărții este Jupiter, situat în aceeași casa a IV-a și în aceeași companie toxică.
Pentru restul Europei (Franța, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Irlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia) precum și pentru Marea Britanie, Ascendentul eclipsei cade în Scorpion.
Nici Ascendentul în Scorpion nu este o prea mare fericire, fiindcă stăpânul hărții, Marte, chiar dacă este în casa a V-a, considerată o casă bună, se îndreaptă spre conjuncția cu Neptun. Nu va apuca să perfecteze conjuncția cu Jupiter, fiindcă Jupiter va părăsi semnul pe 11 mai, înainte de a fi fost ajuns din urmă de Marte. În plus, eclipsa, cu Uranus cu tot, este angulară, în casa a VII-a, ceea ce înseamnă că spectrul conflictelor și răsturnărilor de situație planează și asupra acestor țări. Și asupra întregii Uniuni Europene, dacă ne gândim că sediul ei este la Bruxelles, în Belgia.
Una peste alta, eclipsa asta nu arată prea bine la nivel macro, prin prisma astrologie mondiale/mundane.
Dar hai să abordăm această eclipsă și din altă perspectivă, mai amplă. Să vedem din ce familie face parte și care sunt genele și năravurile acestei familii…
SPUNE-MI DIN CE FAMILIE VII, CA SĂ-ȚI SPUN CINE EȘTI
Eclipsele sunt evenimente neobișnuite şi spectaculoase, atât în domeniul astronomiei, cât şi în cel al astrologiei. Dar indiferent că sunt abordate ca eveniment astronomic sau ca un eveniment astrologic, trebuie avut în vedere un lucru esențial: fiecare eclipsă aparține unei familii de eclipse.
Aceste familii conțin serii de eclipse care se repetă la fiecare 18 ani. Seriile respective au fost numite serii Saros de caldeeni, primii care şi-au dat seama cum funcționează eclipsele.
O serie Saros durează între 1226 şi 1550 ani şi conține între 69 și 87 de eclipse.
Din punct de vedere astrologic, toate aceste eclipse au un aer de familie comun, imprimat de prima eclipsă din serie, eclipsa-mamă.
Eclipsa din 30 aprilie 2022 face parte din seria Saros 119, care a debutat cu eclipsa-mamă din 15 mai 850. Seria este spre final și se va încheia peste 90 de ani, cu eclipsa din 24 iunie 2112.
Hai să vedem cum arată eclipsa-mamă a seriei Saros 119, din care face parte și eclipsa noastră din această primăvară.
Recunoaștem deja câteva gene transmise peste veacuri: conjuncția eclipsei cu Uranus și conjuncția Marte-Neptun.
Eclipsa, cu Uranus de gât cu tot, se află în casa a XII-a, a exilului și întemnițării, a limitării gradelor de libertate, a comploturilor, mașinațiunilor secrete, dușmanilor ascunși și pericolelor care pândesc din umbră. Este și Jupiter acolo, dar mă tem că, din nou, are mai mult un rol de amplificator.
Dispozitara eclipsei este Venus (întâmplarea face ca eclipsa-mamă să se fi produs tot în Taur, ca și eclipsa din 30 aprilie 2022). Iar Venus nu stă deloc bine. Primo, fiindcă este în exil, în Berbec. Secundo, fiindcă este asediată de două malefice, Pluto și Saturn (dacă vă gândiți că Mercur sparge asediul cu sextilul pe care îl strecoară între Venus și Saturn, vă gândiți bine, m-ați prins; dar atunci luați în considerare că Venus este asediată pe de-o parte de Pluto, iar pe de alta de careul care-i vine dinspre Marte – iar asediul asta chiar e beton, nu mai are cine să-l spargă). Terțio, fiindcă primește un dublu careu superior, foarte distructiv, de la două malefice, Marte și Neptun. Iar Marte îi dă în cap lui Venus cu toată forța, fiindcă este puternic, în exaltare. Și să nu uităm că, din punctul de vedere al semnificației intrinsece, Venus este responsabilă cu pacea, armonia, consensul și cooperarea, pe care, fiind atât de slabă și oprimată, e clar că nu prea are cum să le asigure.
Conjuncția Marte-Neptun, cu toate apucăturile ei rele, descrise mai sus, este în casa a VIII-a, o casă a frământărilor, crizelor și a morții. Iar dispozitorul ei, Saturn, este în cârdășie cu Pluto, o planetă care are, de asemeni, conotații funeste. Apoi, faptul că Marte și Neptun se află în careu cu dispozitorul lor face lucrurile și mai dificile.
Pe scurt, eclipsa-mamă este rău-prevestitoare. Și la fel pot fi și următoarele eclipse din familia ei. Pentru ca acestea să îi perpetueze genele nefaste și potențialul negativ, trebuie să repete niște patternuri din harta inițială, precum:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
- dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
- conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
- conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun.
Observație: avem doua semne în care sunt câte două planete lente: Saturn-Pluto, în Berbec, și Jupiter-Uranus în Taur. Alăturările de planete lente în același semn sunt generatoare de tensiuni. Eclipsele din această serie Saros care vor prezenta alăturări de planete lente în același semn anunță evenimente de o mai mare gravitate la scară largă.
INFAMIILE CLANULUI SAROS 119, DE LA 1900 ÎNCOACE
Așadar, 1914, 1932, 1950, 1968, 1986, 2004 și… 2022!
1914 – PRIMUL RĂZBOI MONDIAL
Primul Război Mondial a început pe 28 iulie 1914 și s-a încheiat la 11 noiembrie 1918. A fost unul dintre cele mai funeste războaie din istorie, în decursul căruia au murit circa nouă milioane de soldați și circa cinci milioane de civili. Declicul s-a produs însă mai devreme, pe 28 iunie 1914, odată cu Atentatul de la Sarajevo, în care a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand, fiul împăratului Franz Joseph și moștenitorul prezumptiv al tronului Austro-Ungariei.
Patternuri din harta eclipsei-mamă care se regăsesc în eclipsa Saros 119 din 1914:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: eclipsa din Pești, în careu aplicant cu Saturn și Pluto din Gemeni. - dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
DA: dispozitorul eclipsei este Jupiter, peregrin în Vărsător și cadent, în casa a III-a. Conjunct cu o malefică, Uranus. - conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: Saturn și Pluto în Gemeni. - conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun
DA: Marte și Neptun împreună, în Rac.
Se remarcă și componenta uraniană, existentă în harta eclipsei-mamă, unde eclipsa e conjunctă cu Uranus. Aici, stăpânul Ascendentului și dispozitorul eclipsei e conjunct cu Uranus.
Observație. La fel ca în eclipsa-mamă, avem două semne în care sunt câte două planete lente: Saturn-Pluto, în Gemeni, și Jupiter-Uranus, în Vărsător. Alăturările de planete lente în aceeași zodie în hărțile eclipselor Saros 119 sunt semn de evenimente grave la scară largă.
Particularitățile eclipsei Saros 119 din 1914:
Saturn și Pluto au, amândoi, conotații funeste. Configurația dă relief eclipsei prin angularitate (eclipsa în casa a IV-a, maleficele în casa a VII-a).
Marte și Neptun sunt împreună în casa a VIII-a, a morții, altă conotație funestă. Marte are o situație specială: este în cădere, dar este și în hayz.
Declanșarea evenimentelor
La momentul atentatului de la Sarajevo observăm că:
- Soarele și Pluto au ajuns în casa a VIII-a, peste Marte.
- Mercur, aflat la ciclul retrogradării, a transmis lumina de la Marte la Neptun, întărind conjuncția celor două, chiar dacă par a fi separate de un orb foarte mare.
- Luna, stăpâna casei a VIII-a, și Marte, aflat în casa a VIII-a în harta eclipsei, se reliefează în mod deosebit, fiindcă ajung, în casa a X-a, în conjuncție cu Nodul Sud și în opoziție cu eclipsa.
1932 – CONFRUNTĂRI, ASASINATE, COLAPS FINANCIAR ȘI SUPER-TORNADE
Eclipsa din 7 martie 1932 nu a generat un eveniment de importanță majoră, ca celelalte, dar a fost urmată de o serie de turbulențe destul de semnificative. Iată câteva:
7 martie 1932 – Patru persoane au fost ucise și treizeci au fost rănite în confruntările dintre poliție și mii de protestatari șomeri în fața fabricii Ford Motor Company din Dearborn, Michigan.
12 martie 1932 – Suedezul Ivar Kreuger, ”Regele chibriturilor”, care controla trei sferturi din producția mondială de chibrituri cu bani adunați de la investitori printr-o schemă piramidală, a fost găsit împușcat în camera de hotel din Paris, după ce apăruseră zvonuri privind insolvența companiei sale. Deși au fost găsite niște scrisori de adio, familia a respins ipoteza sinuciderii, susținând ca Ivar a fost asasinat. Recent, au fost declasificate documente ce susțin asasinatul. Incidentul a precipitat falimentul imperiului Kreuger. Suedia a ordonat închiderea bursei, creând panică financiară. Mii de investitori și firme din întreaga lume, dar mai ales din Statele Unite și Suedia, au intrat în colaps.
21 martie 1932 – 38 de tornade au străbătut sud-estul Statelor Unite ucigând 334 de persoane, rănind alte peste 2000 și distrugând circa 7000 de case. Statul Alabama a fost cel mai afectat, cu 268 de morți. Serviciul Național de Meteorologie a numit fenomenul ”Super focar”, singurele alte ”Super focare” din istorie fiind cele din 3 aprilie 1974 și 27 aprilie 2011.
15 mai 1932 – Prim-ministrul Japoniei Inukai Tsuyoshi a fost asasinat de 11 tineri ofițeri de marină, într-o tentativă de lovitură de stat, cunoscută sub numele ”Incidentul din 15 mai”.
16 mai 1932 – Confruntări de amploare între hinduși și musulmani, în Bombay, India, soldate cu mii de morți și răniți.
4 iunie 1932 – lovitură de stat în Chile: președintele Juan Esteban Montero este înlăturat și e proclamată Republica Socialistă Chile.
Patternuri din harta eclipsei-mamă care se regăsesc în eclipsa Saros 119 din 1932:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: eclipsa din Pești, în conjuncție cu Marte și în opoziție cu Neptun. - dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
DA: dispozitorul eclipsei este Jupiter, aflat în Leu, în opoziție largă cu Saturn din Vărsător. Totuși, pentru toate zonele de pe glob cu hartă nocturnă (eclipsa sub linia AS-DS), Jupiter este în triplicitate, o demnitate esențială. Poate că acesta este un factor de ușoară ameliorare a efectelor nocive. - conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: careu Uranus-Pluto. - conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun
DA: opoziție Marte-Neptun.
Observație. În harta eclipsei din 1932 nu avem două sau mai multe planete lente în același semn. Acesta ar putea fi încă un motiv pentru care eclipsa nu a fost însoțită de evenimente grave la scară largă.
1950 – RĂZBOIUL DIN COREEA
Războiul din Coreea a început în zorii zilei de duminică, 25 iunie 1950, când forțele armate ale Coreei de Nord au invadat Coreea de Sud. Coreea de Nord a fost susținută de China și Uniunea Sovietică, în timp ce Coreea de Sud a fost susținută de Națiunile Unite, în principal de Statele Unite. Războiul a durat trei ani, s-a soldat cu circa trei milioane de victime (majoritatea civili) și s-a încheiat cu un armistițiu pe 27 iulie 1953.
Patternuri din harta eclipsei-mamă care se regăsesc în eclipsa Saros 119 din 1950:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: eclipsa din Pești, în opoziție cu Saturn. - dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
DA: dispozitorul eclipsei este Jupiter, peregrin în Vărsător și cadent, în casa a III-a, în opoziție cu Pluto. - conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: Uranus în careu cu Marte și Neptun. - conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun
DA: Marte și Neptun împreună, în Balanță, conjuncți cu Nodul Sud.
Particularitățile eclipsei Saros 119 din 1950:
Saturn tronează amenințător în casa a X-a a hărții eclipsei ridicată pentru Coreea, iar Uranus se află în casa a VIII-a, a morții.
Marte are o situație specială: este în exil și retrograd. După cum se vede în tabelul de mai jos, la 9 zile după eclipsă (pe 28 martie) a intrat, în mers retrograd, în Fecioară, în casa a X-a a hărții eclipsei pentru Coreea, unde a stat până pe 12 iunie. În acest timp, a făcut opoziție la eclipsă de două ori, o dată în mers retrograd, apoi în mers direct. Și s-a apropiat foarte mult de Saturn. Tot în decursul acestei mișcări de du-te vino, a făcut de două ori careu cu Uranus din harta eclipsei. Cu alte cuvinte, a pregătit terenul.
După aceea, pe 12 iunie s-a reîntors în mers direct în Balanță, unde era la vremea eclipsei.
Declanșarea evenimentelor
La momentul izbucnirii războiului, observăm că:
- Jupiter, dispozitorul eclipsei și stăpânul Ascendentului a ajuns în semnul eclipsei și în opoziție cu Saturn.
- Marte (5 grade Balanță) a ajuns în careu exact cu Uranus în tranzit (5 grade Rac).
- Soarele a intrat în casa a VIII-a, a morții, unde l-a întâlnit pe Uranus și de unde a făcut careu la Marte și Neptun.
- Luna a ajuns în Balanță, activând și ea conjuncția Marte-Neptun și careul cu Uranus.
1968 – MARI FRĂMÂNTĂRI ÎN SUA ȘI EUROPA
SUA
4 aprilie 1968 – Asasinarea lui Martin Luther King. Uciderea cunoscutului militant de culoare a fost urmată de un val de revolte civile care au cuprins peste 100 de orașe și care este considerat cel mai mare val de tulburări sociale pe care le-au experimentat Statele Unite de la Războiul Civil (1861-1866). Unele dintre cele mai mari revolte au avut loc în orașele Washington, Baltimore, Chicago, Detroit, Kansas City, New York, Cincinnati.
5 iunie 1968 – Asasinarea lui Robert F. Kennedy: candidatul la președinția SUA, Robert F. Kennedy (fratele lui JF Kennedy), este împușcat la hotelul Ambasador din Los Angeles.
Patternuri din harta eclipsei-mamă care se regăsesc în eclipsa Saros 119 din 1968:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: eclipsa este conjunctă cu Saturn, în Berbec. - dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
DA: dispozitorul eclipsei este Marte, în exil, în Taur, în opoziție cu Neptun, cu orb larg. - conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: Conjuncție Uranus-Pluto, cu orb mic. - conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun
DA: Marte în opoziție cu Neptun, cu orb larg.
Observații:
Particularitățile harții eclipsei pentru SUA:
- Venus, stăpâna AS, este în exaltare, dar este cadentă și în opoziție cu Uranus-Pluto.
- Marte este în casa a VIII-a, semn de moarte violentă. În SUA, de această eclipsă sunt legate două asasinate.
4 aprilie 1968 – Asasinarea lui Martin Luther King
Declanșarea evenimentului:
- Luna ajunge în casa a X-a a eclipsei, în careu cu eclipsa.
- Ascendentul ajunge chiar în Ascendentul eclipsei.
5 iunie 1968 – Asasinarea lui Robert F. Kennedy
Declanșarea evenimentului:
- Triplă conjuncție între Soare, Venus (stăpâna As hărții eclipsei) și Marte (dispozitorul eclipsei, planeta aflată în casa morții în harta eclipsei, semnificatorul armelor de foc etc.) în careu cu conjuncția Uranus-Pluto.
- Luna, conjunctă cu Uranus-Pluto.
Franța
”Mai 68” – revoltele din Franța. În mai 1968 a debutat în Franța o perioadă de tulburări civile, care a durat aproximativ șapte săptămâni. Totul a pornit de la niște proteste studențești dar lucrurile au luat o mare amploare soldându-se cu demonstrații uriașe (Paris, 13 mai, un milion de protestatari pe străzi), greve generale și ocuparea universităților și a fabricilor. La apogeul evenimentelor, economia Franței s-a oprit, iar guvernul a încetat pentru scurt timp să funcționeze, după ce președintele Charles de Gaulle a fugit în secret în Germania. Protestele au ajuns atât de ample, încât liderii politici s-au temut de război civil sau revoluție. Mișcări similare au avut loc cam în același timp în întreaga lume și au inspirat o generație de artiști creatori de artă protestatară.
Configurațiile de bază sunt aceleași ca în harta eclipsei ridicată pentru SUA.
Diferențele sunt că:
- aici, eclipsa este în casa a VI-a (casa muncii – au fost greve generale)
- Marte este atât dispozitorul eclipsei, cât și stăpânul Ascendentului, și e plasat în casa a VII-a, deci este vorba despre conflicte, nu despre asasinate, cum a fost cu Marte în casa a VIII-a, pentru SUA
- opoziția Marte-Neptun devine angulară, deci se reliefează, amplificând reacțiile emoționale, exaltarea, tendințele fanatice
- conjuncția Uranus-Pluto e în casa a XI-a, a colectivității, iar în Franța au fost ample mișcări sociale
- Jupiter, în casa a X-a, în triplicitate, a jucat un rol oarecum protector.
Declanșarea evenimentelor:
- Soarele, Mercur și Venus ajung în casa a VII-a, potențând opoziția Marte-Neptun.
- Marte ajunge în opoziție strânsă cu Neptun (orb mai mic de un grad).
- Luna face careu la eclipsă.
Cehoslovacia
”Primăvara de la Praga”, mișcare de reformă progresistă inițiată de liderul Cehoslovaciei, Alexander Dubček, este reprimată brutal de invadarea țării (21-22 august) de către trupele Uniunii Sovietice și ale altor țări membre ale Tratatului de la Varșovia: Polonia, Bulgaria și Ungaria. Deși membre ale Tratatului, România și Albania au refuzat să se alăture invaziei. O altă excepție a fost Germania de Est, care a primit ordin de la Moscova să nu treacă granița cu Cehoslovacia (probabil că sovieticii s-au temut ca est-germanii să nu pactizeze cu cehii).
Configurațiile de bază sunt aceleași ca în hărțile eclipsei ridicate pentru SUA și Franța.
Diferențele sunt următoarele:
- conjuncția Uranus-Pluto (control, putere, răsturnare de situație, fatalitate care survine brusc) este în casa a X-a, o casă a puterii și autorității și o casă care reliefează foarte bine natura conjuncției
- dispozitorul eclipsei este în casa a VI-a, o casă a subalternilor, sclavilor, aservirii
- stăpânul Ascendentului, Jupiter, este în casa a IX-a, a străinilor și străinătății, iar casa a IX-a este stăpânită chiar de Soare, astrul eclipsat. Așadar, în poveste este vorba și despre niște străini.
- Jupiter, stăpânul Ascendentului, este prins la mijloc de cuadraturile care vin dinspre Marte și Saturn.
Declanșarea evenimentelor:
- Mercur, Venus și Jupiter ajung în casa a X-a, potențând conjuncția Uranus-Pluto.
- Soarele și Marte ajung în casa a IX-a, peste stăpânul Ascendentului, și transmit lumina de la Marte la Neptun din harta eclipsei, fortificând și actualizând opoziția dintre cei doi.
- Luna este în careu cu eclipsa, în casa a VIII-a, a morții.
1986 – DEZASTRUL NUCLEAR DE LA CERNOBÎL
Dezastrul nuclear de la Cernobîl a fost un accident nuclear major, care a avut loc în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986 la Centrala Nucleară Cernobîl, situată la 100 de kilometri nord de Kiev (la acea vreme în URSS). Este cel mai grav dezastru nuclear din secolul XX, clasificat la nivelul 7 (cel mai înalt) al Scalei Internaționale de Evenimente Nucleare (INES). Din cauza impactului masiv și imediat asupra mediului, e considerat mai grav decât accidentul nuclear de la Fukushima (2011), care e clasificat tot la nivelul 7.
Patternuri din harta eclipsei-mamă care se regăsesc în eclipsa Saros 119 din 1986:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: eclipsa este în careu cu conjuncția Marte-Neptun. - dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
DA: dispozitorul eclipsei este Marte, în exaltare, în Capricorn, dar în conjuncție cu Neptun. Eclipsa e în careu cu propriul dispozitor. - conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: Conjuncție Saturn-Uranus. - conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun
DA: conjuncție partilă Marte-Neptun, cu orb de 6 minute!
Observații:
– avem două planete lente într-un semn, Saturn și Uranus, concentratoare de energii negative.
– Saturn și Uranus fac careu superior, distructiv, la Jupiter, care astfel manifestă mai mult latura lui de amplificator al influențelor negative ale celor doi.
Particularitățile hărții eclipsei ridicate pentru Ucraina:
- Pluto, puterea nucleară, este în casa a VI-a a muncii – accident de muncă la un reactor nuclear
- Pluto în casa a VI-a, care e și o casă a bolilor, poate fi interpretat și ca afectare a sănătății prin influențe de tip plutonian (energie nucleară)
- stăpânul casei a VI-a este în casa a VIII-a – accident de muncă nuclear aducător de moarte
- conjuncția Marte-Neptun în acest caz se manifestă prin natura ei toxică, de otrăvire și contaminare. Situarea ei în casa a VIII-a, a morții, este extrem de sugestivă
- Mercur, stăpânul Ascendentului hărții, este debilitat în Pești și primește careu superior de la Saturn și Uranus. Dacă îl luăm ca semnificator al judecății și îndemânării, înțelegem implicarea lui în erorile umane care au condus la explozia reactorului de la Cernobîl.
Declanșarea evenimentelor:
- Mercur, stăpânul Ascendentului hărții eclipsei, ajunge în semnul eclipsei și face careu cu Marte-Neptun din casa a VIII-a. În plus, transmite lumina de la conjuncția Marte-Neptun la eclipsă, separându-se de aspectul cu primele și aplicând către conjuncția cu ultima. Astfel, reface careul dintre eclipsă și Marte-Neptun în toată forța lui.
- Lună Plină (de fapt, eclipsă de lună!) care îl subliniază pe Pluto și axa caselor VI-XII. Eclipsa asta de Lună, care s-a produs cu puțin înainte de dezastrul de la Cernobîl, vine dintr-o altă familie de eclipse, Saros 131, născută în anul 1427, care (ghici?) are ceva în comun cu Saros 119. Vreți să vedeți eclipsa-mamă a seriei Saros 131? Doar pentru curioși, iat-o:
Ce vedeți? Da, Luna Plină a eclipsei este în careu cu combinația toxică Marte-Neptun!
2004
În 2004 nu avem evenimente turbulente în săptămânile de după eclipsă și nici câteva luni după. Abia către sfârșitul lui august – începutul lui septembrie apar niște incidente notabile, în Rusia, legate de conflictul cecen:
24 august 2004 – Două avioane Tupolev, decolate la scurt timp unul după altul de pe Aeroportul Internațional Domodedovo din Moscova, au explodat și s-au prăbușit, toți cei 89 de oameni aflați la bordurile lor pierzându-și viața. Guvernul Rusiei a declarat că exploziile au fost cauzate de atentatele sinucigașe ale unor femei cecene.
1 septembrie – Rebelii ceceni au luat 1.128 de ostatici, majoritatea copii, la o școală din Beslan, Rusia. Forțele de securitate ruse au luat cu asalt clădirea, încheind criza ostaticilor cu prețul a 330 de vieți.
Patternuri din harta eclipsei-mamă care se regăsesc în eclipsa Saros 119 din 2004:
- eclipsa în conjuncție sau aspect distonant cu una sau mai multe dintre planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: eclipsa din Berbec, în careu larg cu Saturn din Rac. - dispozitorul eclipsei afectat (în exil, în cădere sau peregrin și/sau prost aspectat de malefice)
DA: dispozitorul eclipsei este Marte, peregrin în Gemeni, în opoziție cu Pluto și careu cu Uranus. - conjuncții (prezența în aceeași zodie) sau aspecte distonante între planetele lente malefice (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto)
DA: careu larg Pluto-Uranus. - conjuncție sau aspect distonant Marte-Neptun
NU: dimpotrivă, cei doi sunt în trigon.
Se pare că lipsa conjuncției sau aspectului distonant Marte-Neptun, o trăsătură comună familiei de eclipse Saros 119, slăbește forța distructivă a eclipsei din 2004. La fel, lipsa alăturării unor planete lente în același semn.
Anul 2004 a mai avut o particularitate: Venus, aflată la ciclul retrogradării a stat în Gemeni de pe 3 aprilie până pe 7 august. Poate că lumea a fost mai înclinată către comunicare și mici plăceri frivole, către un anume gen de superficialitate care nu a creat un teren prea bun pentru întâmplări dramatice.
Ce se întâmplă însă spre sfârșitul verii? Iată tranzitele celor două evenimente din Rusia, la harta eclipsei:
Precipitarea evenimentelor turbulente pare să fi fost stimulată de tranzitul conjuncției Soare-Marte prin Ascendentul hărții eclipsei, în careu Marte și cu Pluto și în opoziție cu Uranus din harta eclipsei.
Conjuncția Venus-Saturn a atentat clar la pace și cooperare.
În primul caz, al exploziei avioanelor, Luna în Săgetător pune gaz pe focul distonanțelor mutabile. În al doilea caz, al crizei ostaticilor, Luna ajunge în locul unde s-a produs eclipsa, în casa a VIII-a, a morții.
1914, 1932, 1950, 1968, 1986, 2004. Urmează 2022. Ce va aduce? Recitim articolul, dacă mai avem forță și răbdare, și tragem concluziile. PS – un mic indiciu: în dinamica lor firească, Soarele și Luna din harta eclipsei din 30 aprilie 2022 vor face conjuncția cu Uranus, iar apoi vor face careul cu Saturn. Se cheamă că transmit lumina de la unul la altul și astfel refac/actualizează careul Saturn-Uranus. Exact ce ne lipsea!
MIHAELA DICU,
membru fondator și președinte de onoare AAR, senior editor Astrele