Aplicatii & ConcepteSerial: Venus și limbajele iubirii (T. Muth)Teodora Muth

Venus în zodii și cele cinci limbaje ale iubirii (partea a IV-a). Profecțiile în sinastrie – studii de caz

În această ultimă parte a serialului în care am încercat să identific posibilele corespondențe între poziția planetei Venus în zodie, în harta natală, și cele cinci limbaje ale iubirii definite de Gary Chapman, în celebra sa carte cu același titlu, a sosit momentul să aflăm dacă și cum putem aplica aceste informații în studiul astrologic. Și cel mai potrivit exercițiu de verificare mi se pare a fi analiza astrologică relațională, care să urmărească dinamica temporală a unei povești de iubire cunoscute de toată lumea.

Am pornit de la ipoteza că poziția lui Venus la momentul nașterii definește limbajul de iubire principal al fiecăruia dintre noi, limbaj care ne reprezintă pe tot parcursul vieții, pe care îl înțelegem cel mai ușor și cu ajutorul căruia decodificăm mesajele de afecțiune primite de la ceilalți. Să ne amintim cele cinci limbaje de iubire descrise de Chapman, care sunt: cuvintele de apreciere, oferirea de daruri, timpul acordat, serviciile și atingerile fizice. Sigur că toți folosim toate aceste moduri de a ne exprima sentimentele dar fiecăruia ne este mai firesc să comunicăm în unul dintre ele, considerat limbajul nostru afectiv principal. Poziția planetei Venus la naștere descrie și profilul relațiilor în care ne vom implica și pe care le vom cultiva predilect la vârsta matură, acesta aflându-se într-o strânsă legătură cu limbajul venusian preferat.

Să nu uităm, însă, de permanentul balet celest pe care planetele îl desfășoară prin aspecte, în care ele își schimbă costumația, trecând dintr-o zodie în alta, și recurg la noi modalități de exprimare, potrivite noilor situații. Atunci când analizăm compatibilitatea a doi nativi, să presupunem o ”ea” născută cu Venus în Pești (arhetipul Psyche) și un ”el” cu Venus în Taur (arhetipul Afrodita) în harta natală, putem afirma că laturile lor afective rezonează, ”ea” fiind romantică, idealistă, gata să-l așeze pe ”el” pe un piedestal și să se sacrifice pentru iubirea lor, ”el” fiind senzual, elegant, rafinat, apreciind confortul, traiul îndestulat și devotamentul ”ei”. Da, așa este dar, dacă studiem dinamica planetei Venus în hărțile celor doi prin diferite tehnici care urmăresc evoluția ei în timp, vom constata că sunt perioade în care, pentru ”ea”, Venus devine Maica Tereza (arhetipul venusian în Fecioară), în timp ce, pentru ”el”, Venus devine Hipolita (arhetipul venusian în Berbec). În acest nou scenariu, lucrurile par a nu mai fi atât de roz ca la început. Pentru că la ”el” este activată nevoia de a fi apreciat și admirat, pe când la ”ea” primează nevoia de a respecta regulile morale.

Exemplul dat nu este teoretic ci unul cât se poate de real, ”ea” fiind Regina Elisabeta a II-a iar ”el” Prințul Philip, cel care i-a fost soț vreme de 73 de ani. Au format un cuplu legendar iar căsnicia lor a stat în atenția întregii lumi, mai ales pentru că a avut toate atributele unui basm cu final fericit, în care prințesa se îndrăgostește, la doar 13 ani, de prințul cel frumos, cu ochi albaștri, și cei doi rămân împreună până la foarte adânci bărâneți. Prințul, pe de altă parte, deși a făcut sacrificii pentru a-i sta alături, renunțând la o foarte promițătoare carieră în marina militară și asumându-și pentru toată viața o poziție care îl plasa în umbra regalei sale consoarte, nu a fost străin de unele rătăciri extraconjugale. După ce au apărut în presă mai multe comentarii tendențioase, în anul 1956 Prințul Philip pornește într-o lungă călătorie în jurul lumii, cu iahtul regal Britannia. Motivul oficial al acestei călătorii a fost deschiderea Olimpiadei de vară de la Melbourne, vizitarea unor ținuturi îndepărtate care țineau de Commonwealth și a unor zone ale Antarcticii. Dar motivul real a fost punerea lui la adăpost de curiozitatea jurnaliștilor până când li se atenua interesul pentru aventurile frivole ale alteței sale. Și punerea la adăpost nu doar a lui ci a întregii familii regale. În perioada acestui periplu, prin profecție, planeta Venus a Reginei ajungea în Fecioară, în opoziție cu poziția ei de la naștere, iar planeta Venus a Prințului Philip se situa în Berbec. Tot în profecție, Saturn al Prințului Philip ajunge la Luna sa natală iar Pluto la Soarele natal. Acestea sunt aspecte care evidențiază tensiunea psihică și sentimentul de izolare care se manifestau atunci în viața sa interioară. Regina, pe de cealaltă parte, a procedat după cum îi cerea eticheta, punând pe primul plan interesele coroanei și nu pe cele personale. Opoziția dintre Venus profectată în Ferioară și Venus natală în Pești sugerează clar schimbarea priorităților reginei. Putem considera că decizia de a-i oferi soțului său acest voiaj a fost și un gest terapeutic, pentru a permite vindecarea relației lor rănite și pentru a putea trece peste suferință.

Atunci când am început să caut un bun exemplu pentru articol m-am oprit la familia regală britanică din mai multe motive: familia este foarte numeroasă iar relațiile în care sunt implicați membrii ei sunt cel mai adesea cunoscute, dacă nu chiar celebre, și sunt foarte diverse ca motivație, mesaj și manifestare. De la cuplul exemplar format de Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip, la cuplul tragic alcătuit de Prințul Charles și Prințesa Diana, de la cuplul ”cuminte” pe care îl formează Prințul William și Kate Middleton la cuplul nonconformist pe care l-au întemeiat Prințul Harry și Meghan Markle, avem o paletă foarte complexă de legături afective, limbaje de iubire și arhetipuri venusiene. Din păcate, spațiul nu îmi permite să scriu pe larg despre toți. Dar în Revista Astrele găsiți mai multe articole despre Prințesa Diana și Prințul Charles, despre Prințul Charles și Camilla Parker Bowles – cea de a doua soție a sa -, precum și despre Prințul William, despre Prințul Harry și Meghan Markle a căror cununie a avut loc în mai 2018.

Astăzi, aici, vă propun să discutăm despre Prințul William și soția sa, Kate Middleton. Ei mi-au atras atenția prin faptul că principalele lor limbaje de iubire sunt foarte diferite, aparent incompatibile. William are în harta natală o Venus în zodia Taur (reprezentată de arhetipul Afrodita) iar Kate are o Venus în Vărsător (arhetip Aletheia), retrogradă. M-am întrebat cum dialoghează cele două, prima preferând limbajul senzualității și al contactului fizic, cea de a doua, limbajul serviciilor amicale, făcute cu bună intenție, din dorința de a ușura viața aproapelui.

Kate Middleton s-a născut pe 9 ianuarie 1982, ora 19:00, în Reading, Berkshire, fiind o nativă Capricorn, cu Luna în Rac și Ascendentul în Leu, iar William Mountbatten a venit pe lume pe 21 iunie 1982, la ora 21:03, în Paddington, Londra, într-o zi când a avut loc o eclipsă parțială de Soare, pe Luna Nouă în Rac (deci cu ambii luminători în acest semn), având Ascendentul în Săgetător.

Pozițiile Soarelui în cele două hărți sunt în zodii opuse (Capricorn – Rac), ceea ce înseamnă că partenerii se pot completa, fiecare aducând în relație anumite calități pe care celălalt nu le manifestă. Totuși, în anumite circumstanțe, relația poate fi dificilă. Luna, la amândoi, se află în zodia Rac, sugerând o foarte bună compatibilitate emoțională, sufletească. Cei doi își pot simți stările interioare, fără cuvinte. Până și personalitățile lor se aseamănă, ambele Ascendente aflându-se în zodii de foc. Ascendentul în Leu a fost, foarte probabil, un mare ajutor pentru Kate și atunci când ea a decis să accepte rolul de soție a posibilului viitor conducător al Regatului Unit.

Întrebările apar abia când ne concentrăm atenția asupra celor două planete Venus, care descriu dialogul afectiv al cuplului. În harta lui William, Venus se află în domiciliu, în Taur, vârf al unui Yod pe care îl realizează împreună cu Pluto din Balanță și cu Neptun din Săgetător. Aceste detalii întregesc portretul său afectiv, pentru a cărui înțelegere este nevoie să ținem seama și de tragica experiență a pierderii mamei, la numai 15 ani. Pentru Venus în Taur, prezența fizică, plină de căldură, a persoanelor iubite este foarte importantă. Iar Kate are orice altceva de oferit, numai asta nu. Venus în Vărsător poate fi agreabilă, prietenoasă, dar până la un punct. Ținând cont și de mersul retrograd al planetei, situația se complică și mai mult. Dacă ar fi fost să decidă doar cele două arhetipuri venusiene, poate că soarta cuplului ar fi fost diferită. Dar partea bună este că, în harta lui Kate, Venus este conjunctă cu Mercur și se află într-o recepție mutuală cu Saturn, elemente care aduc responsabilitate și rațiune în viața afectivă a lui Kate. Ne-am concentrat, până aici, doar pe hărțile natale ale celor doi.

Pentru a urmări relația lor în timp, am selectat câteva momente semnificative: idila lor s-a înfiripat în martie 2002, când Kate a participat la un eveniment caritabil, o prezentare de modă, iar William, aflat în public, a fost impresionat de apariția ei pe podium. A urmat o perioadă în care au fost văzuți împreună de mai multe ori dar, în aprilie 2007, se vorbea despre o separare. După câteva luni, în aprilie 2008, împăcarea celor doi devenise o certitudine. În octombrie 2010, Prințul William cere mâna alesei sale iar ea spune ”da”, astfel că, pe 29 aprilie 2011, are loc nunta.

Profecțiile celor doi pentru martie 2002 conțin indicii importante. William o are atunci pe Venus profectată în Capricorn, la 17 grade și 12 minute. Am spune că este o poziție nu prea promițătoare pentru iubirea la prima vedere. Dar Soarele natal al lui Kate se află la gradul 19 și 12 minute, tot în Capricorn! Și iată cum limbajul de iubire pe care William îl folosea atunci era foarte potrivit pentru a capta atenția lui Kate. Mai mult, Soarele și Luna prințului, profectate, se aflau în Vărsător, zodie în care este plasată Venus natală a lui Kate. La acel moment, Kate o avea pe Venus profectată la 12 grade 39 minute în Balanță, sugerând deschiderea spre o relație. Marte natal al lui William este la 10 grade și 27 de minute, tot în Balanță. Atracția fizică dintre cei doi nu poate fi contestată.

În aprilie 2007, când circulau vești despre separare, la William o găsim pe Venus profectată în Gemeni, apreciind limbajul de iubire al timpului acordat, petrecut împreună, comunicând. Soarele și Luna lui, profectate, se află în Rac, tânjind după intimitate. În această perioadă, profecția activează zodia Scorpionului, Marte aflat acum în această zodie în trigon cu Soarele și Luna, subliniază și el nevoia de manifestare a pasiunii. Interesant e că, și în profecția lui Kate, Venus se află într-o zodie al cărei limbaj de iubire este timpul petrecut împreună, Peștii. Totuși, între exprimarea unei Venus în Gemeni și cea a unei Venus în Pești este o mare falie, de parcă ele ar vorbi dialecte diferite ale unei limbi. Posibil ca în această perioadă Kate să fi fost mai puțin prezentă sau ca William să o fi perceput astfel. Luna profectată a lui Kate se află în Leu iar Soarele ei profectat este în Vărsător, ambele zodii masculine, extrovertite, puse în dificultate de Soarele și Luna din Rac ale partenerului său.

Să vedem ce aduce nou următorul aprilie, cel al anului 2008, când împăcarea celor doi îndrăgostiți a fost dată ca sigură. În profecție, Venus a lui Kate se află în Berbec, vorbind limbajul de iubire al cuvintelor de apreciere, care se potrivește de minune Soarelui și Lunii profectate în Leu, ale lui William. Venus profectată a acestuia este în Rac, gata să-și ofere serviciile Lunii profectate a lui Kate, în Fecioară!

În octombrie 2010, Ascendentul profectat al lui William se află în Taur, el fiind reprezentat așadar de Venus în acea perioadă. Sentimentele lui față de Kate se maturizaseră și sosise vremea să întemeieze o familie. Venus profectată este în Balanță în harta lui, conjunctă cu Marte natal, sugerând decizia luată. Limbajul de iubire al acestei Venus în Balanță, al darurilor, este foarte potrivit pentru oferirea unui inel de logodnă. Și pentru Kate este potrivit, cu Venus profectată în Rac ea având nevoie să se simtă protejată, în siguranță, într-o legătură sentimentală oficializată.

Ziua nunții, 29 aprilie 2011, este cu adevărat specială. Se poate vedea acest lucru în profecțiile mirilor. Ascendentul profectat al lui William este în Taur, conjunct cu Venus natală. Venus profectată este în Balanță, conjunctă cu Pluto natal iar Luna profectată se află în primul grad din Săgetător, conjunctă cu Uranus natal. Prințul traversează un prag, se petrece o metamorfoză în plan afectiv, odată cu preluarea responsabilităților care-i revin capului de familie. Neptun profectat este conjunct cu Venus natală, semn de împlinire a unui vis. Regăsim acest mesaj, al împlinirii unui vis, și în harta lui Kate, care are Luna profectată în conjuncție cu Neptun natal. Ascendentul ei profectat este în Capricorn, zodia sa solară. Faptul că ea își asumă integral responsabilitatea presupusă de noul său statut este exemplificat și prin faptul că planeta care o reprezintă în acest moment este Saturn. Dar nu este vorba doar de a prelua îndatoririle care decurg din calitatea de soție a Prințului William ci și de împlinirea ei ca femeie, așa cum ne arată Venus profectată în Rac, în conjuncție cu Luna ei natală. Observăm că limbajele de iubire ale celor două planete Venus, oferirea de daruri și oferirea de servicii, sunt în rezonanță, ambele fiind atente la starea de bine a celuilalt.

Voi încheia cu ideea că, oricare ar fi limbajul preferat al iubirii pentru oamenii dragi din viața noastră, putem să-l învățăm pentru ca apoi să creăm împreună relații armonioase, care să ne îmbogățească sufletește.

Teodora va susține un seminar în cadrul programului STAAR online 2022, care începe în 3 februarie!

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close