V.I.P.Valeria Grădinaru

Jane Fonda și Ted Turner: ce i-a unit și în ce context astral s-au despărțit

Câștigătoare a premiului Oscar în 1971 și 1978 pentru ”Cea mai bună actriță”, sex-simbol al anilor ’60, activist politic împotriva războiului din Vietnam și împotriva războiului din Irak, om de afaceri, scriitoare, promotor al sportului de masă în rândul femeilor (a lansat celebrele casete în care promova aerobicul și fitness-ul), Jane Fonda este, fară îndoială, o celebritate. Născută într-o familie de notorietate în lumea artistică, fiică, soră și soție a unor personalități, Jane și-a urmat vocația și a lansat trenduri, idei, acțiuni sociale, a fost în multe privințe o deschizătoare de drumuri. Viața personală a fost plină: trei căsătorii din care au rezultat trei copii (dintre care unul adoptat), lupta cu boli crunte: cancerul de sân și osteoporoza și amintirea sinuciderii mamei sale care a marcat-o de foarte tânără.

Primul soț a fost regizorul Roger Vadim, cel de al doilea – activistul Tom Hayden; mariajele au fost de durată, dacă judecăm prin prisma obiceiurilor vedetelor hollywoodiene contemporane cu ea. Chiar și în perioada divorțului (îndelungat și cu mari costuri financiare) de Tom Hayden, actrița și-a continuat activitățile profesionale și sociale. Filmografia ei, din 1960 până în 1990, cuprinde 37 de titluri, deci ceva mai mult decât – în medie- un film pe an. Apoi, după ”Stanley & Iris”, în 1990, a urmat o pauză până în anul 2005, când a interpretat rolul principal din ”Monster-in-Law”. Întâmplător sau nu, perioada când a renunțat la platourile de filmare coincide cu perioada celui de al treilea mariaj al ei: decembrie 1991- aprilie 2001 (când s-a pronunțat divorțul); separarea de Ted Turner a fost anunțată la 4 ianuarie 2000.

Consider interesant de analizat, din punct de vedere astrologic, felul în care personajul nostru a trăit aceste evenimente. Este despărțirea de Ted Turner un eveniment previzibil?

Cu Soarele în Săgetător, Luna în Leu și Ascendentul în Capricorn (rating AA), Jane are o personalitate puternică, strălucitoare, dornică – și capabilă – de a deține controlul acolo unde se află. Vedem luminătorii și Venus în semne de Foc și dispozitorul Soarelui, Jupiter, plasat într-o conjuncție (disociată) cu Ascendentul. Jupiter este una dintre dominantele hărții ei natale. Vărsătorul este, de asemenea, o zodie care își pune amprenta în mod deosebit, nu doar pentru că se află interceptată în Casa I, ci și pentru că este locuită de Jupiter și de Marte. Jane este o femeie de succes, optimistă, creatoare de tendințe (odată cu rolul din “Barbarella”) și nonconformistă, contestatară a sistemului politic american (fotografia alături de militari nord-vietnamezi din 1972, numită de atunci “Hanoi Jane” a scandalizat o parte din public, în special veteranii de război); la maturitate, a devenit un “guru” al fitness-ului. Acestea sunt argumente pentru latura pronunțată de Vărsător, dar exprimă și forța ei solară de Săgetătoare. 

Acum, ce se poate spune despre capacitatea ei relațională: Descendentul se află în Rac, cu Pluton la 29°, chiar pe cuspidă. Pluton în Rac este o poziție destul de ambivalentă.  În cazul ei, aduce multă energie, o stare destul de tensionată, temeri legate de trădare, gelozie, manipulare, dar și capacitatea de a supraviețui eșecurilor sentimentale și maritale. Cele trei căsătorii sunt dovada clară. Descendentul nu este conectat cu guvernatorul său, ceea ce îi conferă vulnerabilitate, o anumită dificultate de a-și gestiona relațiile. Luna ei în Leu face însă un trigon cu Venus, ceea ce înseamnă că stabilește ușor relațiile de care simte că are nevoie spre a se pune în valoare; are nevoie de public, de admiratori, de a fi în centrul atenției.  “Cel mai important lucru pe care îl poți căuta la un partener este bunătatea”, o lecție pe care însă a înțeles-o destul de târziu, afirma Jane într-un interviu pentru Daily Mail.  Aceasta este chiar natura Racului, aflat pe cuspida Casei ei a șaptea.

Un aspect interesant, legat tot de marcajul plutonian în Rac, este arhetipul parental care a însoțit-o toată viața: „Întotdeauna am vrut să întâlnesc pe cineva care era opusul tatălui meu. Nu mi-am dat seama că, în felul în care contează cu adevărat, am ales bărbați care erau la fel ca el, pentru că toți au avut dificultăți în intimitate. “ (https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-8710957/Jane-Fonda-reveals-).

Ted Turner, (“soțul meu preferat” cum îi spunea Jane) este un Scorpion cu Luna în Balanță (rating AA). Cu Mijlocul Cerului, Descendentul și trei planete în semne de Aer este ușor de înțeles reușita lui profesională în domeniul canalelor de comunicare a informației: a creat rețeaua de televiziune care-i poartă numele (TNT), Cartoon Network și celebra rețea de știri CNN. Cu Mercur în Casa I, în opoziție la casa pe care o stăpânește și în exil în Săgetător, este de presupus că a depus totuși eforturi susținute pentru a-și gestiona relațiile. Amândoi maleficii aspectează Casa a șaptea și pe Mercur: Marte realizează trigon cu Casa a șaptea și sextil cu Mercur iar Saturn, invers: sextil cu Descendentul și trigon cu guvernatorul acestuia. Este clar că omul a adus destulă tensiune în relațiile sale, eventual conflicte, înstrăinarea față de parteneră nefiind exclusă. Se înțelege de ce Fonda, a treia sa soție, a declarat că era destul de “obositor” mariajul cu el :  “Să fii căsătorită cu Ted este ca și cum ai fi căsătorită cu 15 persoane deodată” (interviu în revista Vanity Fair).

Și totuși a fost o căsătorie din dragoste, sinastria confirmă declarațiile amândurora despre începutul relației lor. Luna lui în Balanță (nativul are nevoie de o parteneră pentru a se echilibra) se află în sextil cu Luna ei în Leu, Ascendentul și Mercur al lui sunt conjuncte cu Venus a ei în Săgetător. Sunt elemente clasice în astrologie care vorbesc despre atracție fizică și compatibilitate afectivă. Alt aspect favorabil, trigonul dintre Venus (a lui) și Pluton (al ei, pe cuspida Casei a șaptea) sugerează atracție, pasiune, complicitate între parteneri. Atracție care însă poate experimenta momente dificile, tensiuni (Marte al lui Jane, la 29° Vărsător, în cuadratură cu Venus a lui la 27° Scorpion) sau chiar dezamăgiri (Venus a ei în cuadratură la Neptun al lui).  Importanță deosebită a avut Jupiter, aflat în hărțile amândurora în Vărsător și conectat cu planete personale ale celuilalt: a adus optimism, colaborare și chiar prosperitate, i-a adus în prim-planul vieții sociale.  

Cu Soarele în Scorpion în Casa a douăsprezecea, Turner are un ego puternic dar destul de introspect, discret, reținut. Nu face niciun aspect cu Soarele ei expansiv în Săgetător, în schimb face o cuadratură la Luna ei în Leu. Pe termen lung, relația se anunță dificilă.

Întrebarea la care căutăm răspuns este: de ce s-a încheiat relația la sfârșitul anului 1999? Ce conjunctură astrală a indicat acest lucru în harta lui Jane?

Astrologic, aceste schimbări de atitudine se pot analiza cu ajutorul progresiilor secundare. În cazul eroinei noastre, situația este aceasta: cu doi ani înainte, spre sfârșitul lui 1997, Luna progresase în Scorpion iar Soarele în Semnul Peștilor. 

Progresia luminătorilor în mișcarea lor pe cercul zodiacal modifică starea și echilibrul emoțional, indirect modifică atitudinea nativului față de evenimente și față de cei apropiați. Soarele progresat în Pești poate genera o stare de ambiguitate, de nesiguranță, teama de abandon sau dorință de a abandona ceva sau pe cineva… mai poate aduce dorință de ghidare, de dezvoltare spirituală; și să nu uităm că motivul – cel puțin cel oficial – al divorțului de Ted a fost reîntoarcerea lui Jane în sânul bisericii creștine! Este foarte posibil ca această progresie solară să o fi determinat să se regăsească în valorile religiei…

În ceea ce privește progresia Lunii, știm că ea durează în medie doi ani și jumătate într-un semn, deci eroina noastră a mai trecut odată prin această etapă, Luna progresată în Scorpion, din vara anului 1970 până la sfârșitul lui 1973. Transformări profunde a resimțit ea și atunci: nevoia de schimbare, nevoia de a deține controlul asupra propriei persoane, nevoia de putere (care a angajat-o în conflicte pe care le va regreta ulterior). În 1970 a început să participe la acțiuni publice împotriva războiului din Vietnam, acțiuni pentru sprijinirea drepturilor băștinașilor americani din Seattle, turnee de protest și acțiuni de strângere de fonduri pentru victimele războiului. Personajul hollywoodian se transformase într-o veritabilă luptătoare pentru cauze sociale. Pe plan personal, în 1970 au apărut în presă primele informații despre ruptura de soțul ei de atunci, Roger Vadim, informații negate inițial dar confirmate la începutul anului 1971. Tendința de a judeca lucrurile la extrem, de a se desprinde de dependențele afective, de a se reinventa – totul se reia acum, la maturitate, deși, aflată la alt nivel de experiență și de înțelegere a lucrurilor, nu se mai pune problema rebeliunii din tinerețe… Scorpionul este zodia unde eroina noastră are Mijlocul Cerului și putem afirma că, la primul ciclu al progresiei lunare, ea a experimentat nevoia de a câștiga notorietate publică prin alte căi decât cele artistice, trecerea la un alt statut personal (de la condiția de soție la cea de femeie necăsătorită). În acest al doilea ciclu de progresie a Lunii, Jane obținuse deja notorietatea și a experimentat doar dorința de schimbare a statutului personal.

Analizând situația care a dus la despărțirea de Ted din punctul de vedere al tranzitelor planetare, luăm în calcul aceste influențe pe o perioadă mai îndelungată înainte de anunțarea evenimentului, ca și în cazul progresiilor. 

Astfel, din decembrie 1997 până la începutul anului 2000, când a avut loc despărțirea de soț, Ascendentul și Jupiter din harta ei natală au fost tranzitate de Neptun. Într–o perioadă de aproximativ doi ani este de presupus că Jane a traversat un proces insidios de confuzie, decepții, renunțări; să nu uităm că nativa are Ascendentul în Capricorn (și într-un grad critic), deci tranzitul neptunian nu are cum să-i ofere experiențe favorabile sau ușor de trăit. 

Jupiter natal, planeta care a influențat în mod fericit relația dintre ea și soțul ei, a fost și ea erodată cumva de acest tranzit îndelungat; este de înțeles că optimismul, încrederea reciprocă și colaborarea dintre ei au fost cumva estompate. 

Uranus, potențial indicator al separării sau divorțului, tranzitează și el Casa întâia a nativei, începând cu 1996, deci de patru ani deja; în momentul anunțului despărțirii, Uranus se separa de careul la Uranus natal în Taur. Totodată, Uranus natal este, în ianuarie 2000, tranzitat la grad perfect de Saturn, un alt indicator al crizelor. Dinamica astrală care a precedat momentul de facto al despărțirii de soț a fost în mod clar greu de suportat de Jane. Decizia ei a venit pe fundalul unor trăiri complicate, cărora probabil că a trebuit să le facă față de una singură. În cartea să autobiografică “Call me Ted”  (https://www.today.com/popculture/turner-says-jane-fondas-faith-didnt-cause-split-), magnatul declara că nu religia a fost cauza divorțului lor. El spune că a fost supărat când a descoperit convertirea soției sale “dar nu pentru că devenise creștină ci pentru că nu i-a vorbit despre asta”.  În viziunea lui, s-au despărțit deoarece “petreceau atât de mult timp separat, încât aveau probleme de comunicare chiar și atunci când erau împreună”. Aceste probleme de comunicare, recunoscute chiar de partener, au fost imposibil de surmontat de către Jane, pe fondul climatului astral complicat pe care tocmai l-am analizat. Iată de ce consider că divorțul lor a fost un eveniment predictibil, “anunțat” , din punct de vedere astrologic…

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close