CaleidoscopSerial: Născuți la granița dintre zodii (T. Muth)Teodora Muth

Putere, foarte multă putere! Dar în ce scop? – cei născuți pe cuspida Berbec – Taur

Înainte ca flotila lui Cristofor Columb să pornească spre ceea ce el credea că era India, Isabela I–a, Regina Castiliei și Leonului, cea care a finanțat expediția, i-a spus: ”Plutește drept înainte și, dacă pământul pe care îl cauți nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea, pentru a-ți răsplăti îndrăzneala”. Dacă Isabela I–a, născută pe 22 aprilie 1451, pe cuspida dintre zodiile Berbec și Taur, nu i-ar fi oferit navigatorului genovez banii necesari, cu siguranță că descoperirea Americii ar fi avut loc mai târziu și în circumstanțe diferite. Dar regina a hotărât să-i susțină proiectul deși acesta părea utopic, în acel moment. Mai mult decât atât: ea l-a încurajat pe Columb să pornească peste întinderea nesfârșită a apelor, convinsă fiind că până și Dumnezeu se va implica în materializarea visului lui curajos; este atitudinea caracteristică nativilor intervalului de cuspidă Berbec – Taur, în fața provocărilor.

Cei născuți între 16 și 22 aprilie acumulează o formidabilă vitalitate și putere, tradusă în robustețe fizică, longevitate și, mai ales, în forța de a răzbate în viață ca într-o competiție. Am fost surprinsă de numărul foarte mare de sportivi de performanță pe care i-am găsit printre nativii cuspidei Berbec – Taur. Dar mai uimitor este numărul mare al capetelor încoronate, al șefilor de stat și al oamenilor care au marcat istoria umanității: Ecaterina cea Mare a Rusiei, născută pe 21 aprilie 1729, Isabela I-a Castiliei și Leonului, născută pe 22 aprilie 1451, Elisabeta a II-a Angliei, născută pe 21 aprilie 1926, Regina Margareta II-a a Danemarcei, născută pe 16 aprilie 1940, Getulio Vargas, care a reformat Brazilia, născut pe 19 aprilie 1883, Vladimir Lenin, născut pe 22 aprilie 1870, Adolf Hitler, născut pe 20 aprilie 1889, Sayyid Ali Hosseini Khamenei, liderul suprem al Iranului, născut pe 19 aprilie 1939, Robert Oppenheimer, ”părintele” primelor arme nucleare, care au fost folosite în bombardametele de la Hiroshima și Nagasaki, născut pe 22 aprilie 1904, Papa Benedict al XVI-lea (Joseph Alois Ratzinger), născut pe 16 aprilie 1924. Lista ar mai putea continua în acest registru dar aș dori să amintesc și o triadă de actori care au impresionat la fiecare apariție prin mesajele și emoțiile transmise de personajele cărora le-au dat viață: Charlie Chaplin, născut pe 16 aprilie 1889, Anthony Quinn, născut pe 21 aprilie 1915, Jack Nicholson, născut pe 22 aprilie 1937.

Prima impresie pe care o avem față în față cu un nativ care aparține intervalului de cuspidă Berbec – Taur este că ne aflăm în prezența unui fenomen natural, care se dezlănțuie irațional și dificil sau chiar imposibil de controlat. Puterea acestor oameni aproape că are consistență materială, o putem simți în atmosfera care se creează în prezența lor, în felul în care ei vorbesc, în gesturi, în felul cum râd. Fie că își pun în aplicare planurile diabolice, din umbră, precum Lucreția Borgia, născută pe 19 aprilie 1479, fie că își trăiesc viața sub lumina reflectoarelor, la fel ca  Victoria Beckham, născută pe 17 aprilie 1974, fie că își scriu în solitudine opera filozofică, așa cum a făcut Immanuel Kant, născut pe 22 aprilie 1724, ei creează în jurul lor un câmp de forță, care nu poate fi ignorat. Încăpățânați și gata de luptă – că, de fapt, ei dețin nu una ci două perechi de coarne, și ale Berbecului și ale Taurului -, nimic nu le stă în cale atunci când știu ce vor. Iar ei știu întotdeauna ce vor – să conducă, să fie în vârf, să se impună. Mobilizarea energiei lor teribile se produce atunci când ei sunt interesați să obțină ceva concret – succes, recunoaștere, bani, poziție socială, o medalie de aur sau un partener. Focul Berbecului arde aici pentru scopuri cât se poate de lumești, așa cum sunt ele stabilite de Taur. Nu mai vorbim aici de reverii mistice și nici de strategii de salvare a lumii, deși un politician abil cum a fost Adolf Hitler a știut să dea discursului său paranoic dimesiuni mitice, pentru a manipula masele și a-și împlini aspirațiile bolnave.

Berbecul, zodie masculină, de foc, este expresia energiei vitale în forma ei cea mai brută. Marte, planeta guvernatoare a zodiei, își manifestă aici toate atributele de luptător – curajul, dârzenia, capacitatea de a mobiliza pe cei din jur, entuziasmul dar și firea iute la mânie, lipsa de empatie, egoismul și dorința de a fi mereu primul care trece o imaginară linie de sosire, în orice acțiune. Puterea Taurului are altă consistență, este puterea unei zodii feminine, de pământ, guvernate de Venus. Pământul este greu și imobil dar plin de resurse. Tendința înnăscută a Taurilor este să nu pornească la luptă nesăbuit, așa cum fac Berbecii. Puterea Taurilor rezidă tocmai în imobilitate, în rezistență și răbdare. Cum nu putem clinti un munte, nu prea putem urni un Taur de la locul lui, decât dacă îl călcăm pe nervi. Atunci, el vede negru (sau roșu!) în fața ochilor și este bine să evităm a-i sta în cale, deoarece el mătură tot ce i se opune, fără discriminare. Combinația dintre energia marțiană și cea venusiană are ca rezultat un cocteil imbatabil, nativii Berbec – Taur bucurându-se atât de farmecul și senzualitatea Taurului cât și de îndrăzneala și înflăcărarea Berbecului. Când un nativ născut în acest interval a luat o decizie sau și-a asumat o responsabilitate, el nu ezită să folosească toate uneltele de care dispune, fie ele de natură marțiană fie de natură venusiană, pentru a fi sigur că rezultatul va fi cel dorit de el. Cu un zâmbet irezistibil (ca al lui Kate Hudson, născută pe 19 aprilie 1979), el poate să-și conducă inamicii acolo unde vrea el să ajungă. Sub masca umorului, Charlie Chaplin demască ororile nazismului, în capodopera sa Dictatorul. Și să nu uităm că Hitler, cel pe care Chaplin îl parodiază, este și el născut în această perioadă. Camuflat în rol de agent FBI, ”cârtița” KGB-istă Robert Hanssen, născut pe 18 aprilie 1944, a furnizat Rusiei informații clasificate din 1979 până în 2002, actele lui de spionaj fiind descrise de Departamentul de Justiție ca „probabil cel mai mare dezastru al serviciilor secrete din istoria SUA.”

Pentru că s-a scris mult pe marginea hărților natale ale unor celebrități care aparțin acestui interval mi-am propus să ne oprim asupra câtorva personalități mai puțin ”chemate la rampă”.

Lucreția Borgia avea doar doisprezece ani când tatăl ei, Rodrigo Borgia, un potentat din Valencia renascentistă, a devenit Papa Alexandru al VI-lea. Familia Borgia a exercitat o influență considerabilă în epocă iar Lucreția a fost folosită de tatăl și de frații ei ca instrument sexual pentru atingerea scopurilor lor politice. A avut trei mariaje, a fost acuzată de o legătură incestuoasă cu tatăl său iar, după moartea celui de al treilea soț, curtea ei a devenit un tărâm al artelor frumoase și al filozofiei. S-a născut în Italia, la Subiaco, pe 19 aprilie 1470, la ora 12:30.

Energia cuspidei Berbec – Taur este bine evidențiată în harta sa natală, în care Soarele se află în Taur, în conjuncție cu Venus, stăpâna zodiei, și cu Marte, stăpânul Berbecului, iar Luna este situată în Berbec, poziție care descrie o femeie cu emoții explozive, care își pierde ușor stăpânirea de sine. Tot în Berbec este și Mercur, semn al unei minți agere. Ascendentul în Leu mai adaugă foc și deschidere spre dramă, o doză de egoism în plus și intoleranță la critică. Se prea poate ca Lucreția Borgia să fi avut o imaginație bogată, înclinată spre cruzime, așa cum sugerează conjuncția Neptun–Uranus, din Săgetător, în opoziție cu Marte din Taur și Jupiter din Gemeni. Stelliumul din Taur, care cuprinde Soarele, pe Venus și pe Marte, arată atracția pentru bunurile materiale, bogăție, confort și lux și senzualitatea Lucreziei Borgia. Saturn situat în prima casă și în Fecioară oferă un sprijin Soarelui și lui Venus, prin trigoanele pe care le realizează cu acestea, dar el poate fi și un indiciu al unor frământări interioare pe care ea le-ar fi putut trăi ca urmare a modului în care a fost folosită și abuzată. De observat casa a patra, a căminului, care începe în Scorpion și le găzduiește pe Uranus și Neptun, conjuncte, în zodia Săgetătorului. Toate elementele descriu fidel copilăria ei marcată de experiențe sexuale precoce.

Victoria Beckham, născută pe 17 aprilie 1974, la ora 9:07, în Harlow, Regatul Unit al Marii Britanii, a devenit celebră pe când făcea parte din trupa de muzică pop Spice Girls. Acum este o prosperă femeie de afaceri și creatoare de modă, scriitoare și actriță. A reușit să-și creeze o imagine și mai populară după ce a devenit soția legendarului fotbalist englez David Beckham, în 1997. Cei doi sunt părinții a patru copii și deținătorii unei averi fabuloase. Victoria Beckham a dat întotdeauna impresia unei femei cât se poate de ancorate în realitatea imediată și în afaceri.  

Calitățile sale de Berbec – Taur sunt exprimate prin curajul de a se lansa într-un domeniu extrem de concurențial, cel al modei. A reușit să se impună, să-și creeze un nume, un brand recunoscut pe întreg mapamondul. Ar fi fost foarte simplu ca, odată căsătorită cu un bărbat foarte bogat, să se retragă și să trăiască din resursele acestuia dar această soluție nu se potrivește câtuși de puțin unei femei născute între cele două zodii ale puterii.

Ce vedem în harta natală a Victoriei Beckham? Lipsește complet elementul pământ, deci nu are planete în zodia Taurului. Dar, ca mulți oameni care realizează că le lipsește conexiunea cu pământul, ea și-a dezvoltat – așa cum spuneam mai sus – simțul practic și abilitățile manageriale. Soarele este puternic, în Berbec și în casa a unsprezecea, casa scopurilor și a idealurilor împlinite, o casă norocoasă. Demnităților esențiale li se adaugă și o demnitate accidentală, Soarele fiind în hayz deci capabil să se manifeste plenar, lucru vizibil. Nu este o femeie foarte emotivă, după cum sugerează Luna în Vărsător, stăpână a Ascendentului în Rac. Acest Ascendent poate fi expresia unor emoții profunde pe care însă Victoria reușește să le controleze foarte bine, având și pe Marte conjunct cu Saturn, în zodia Gemenilor. Se pare că activitatea intelectuală este punctul ei vulnerabil, putând să acumuleze stress din cauza presiunii generate de nevoia de reușită. Cele două benefice, Jupiter și Venus, conjuncte, în zodia Peștilor, ocupă cea mai înălțată poziție din hartă, pe Mijlocul Cerului, anunțând foarte clar că toate porțile se vor deschide în fața ei, asigurându-i o afirmare certă. Și cum ar fi putut fi altfel, pentru Victoria Beckham? 

O altă reprezentantă celebră a cuspidei Berbec – Taur este Paloma Picasso, fiica lui Pablo Picasso și a pictoriței Françoise Gilot. Paloma Picasso  s-a născut pe 19 aprilie 1949, la ora 19:45, în Paris.

A crescut în umbra unui geniu, lucru care ar fi fost destul de dificil pentru mulți oameni. Dar ea, având înțelepciunea de a lua de la tatăl său doar ceea ce îi putea fi de folos, și-a construit propriul drum. Poate că, dacă ar fi încercat să se afirme ca pictoriță, ar fi avut destinul mamei sale, care a fost complet eclipsată ca artist de talentul și creativitatea explozivă a lui Picasso. Paloma a ales să devină creator de haine și, apoi, de bijuterii, lucrând la început pentru Yves Saint Laurent, care a ajutat-o să se impună în domeniul acesta, iar apoi mai ales pentru renumita casă de bijuterii Tiffany & Co. Ulterior, a lansat parfumul care îi poartă numele, Paloma, pentru casa L’Oreal, recomandându-l, citez, ”femeilor puternice, ca și mine”.

Privindu-i harta natală, observăm că ne aflăm din nou în prezența unei persoane pline de forță, cu Soarele în Berbec, conjunct cu Marte, stăpânul zodiei, cu Luna în Capricorn și Ascendentul în Scorpion. Chiar dacă Luna nu este în largul ei în zodia Capricornului, această poziție îi conferă determinarea și rezistența necesare pentru a depăși dificultățile. La fel, Ascendentul în Scorpion, care o înzestrează cu o mare intensitate a trăirilor și cu pasiune. Soarele se află pe Descendent, sugerând influența pe care tatăl său a exercitat-o asupra ei. Foarte posibil să fi atras parteneri asemănători pe parcursul vieții. Paloma Picasso, cu toate că are planeta Venus plasată în domiciliu, în zodia Taurului, poziție care îi accentuează feminitatea, este influențată de energia lui Marte, stăpân atât al Soarelui cât și al Ascendentului. Nici ea nu pare o femeie alintată, gata să se pună la adăpost în umbra unui soț devotat. Luna, deși în detriment, se face simțită, aflându-se în inconjucție atât cu Saturn cât și cu Uranus. Foarte sugestivă este și relația de cuadratură dintre Venus din Taur și Pluto din Leu, care pare a descrie tensiunile între viața sa personală și carieră.

Pentru a ține companie acestor femei remarcabile, vă propun să ne bucurăm acum de prezența lui Jack Nicholson, actor care a fost nominalizat la Pemiul Oscar de 12 ori, de două ori fiind recompensat cu prestigioasa statuetă. Acum în vârstă de 83 de ani, el s-a născut pe 22 aprilie 1937, în Neptune City, New Jersey, Statele Unite. Povestea lui de viață este neobișnuită, încă din momentul conceperii. Nicholson a crescut cu convingerea că bunicii săi erau părinții lui. A aflat că „părinții” săi îi erau, de fapt, bunici și că „sora” sa era de fapt mama lui, doar în anul 1974, la 36 de ani, după ce a fost informat de către un jurnalist de la publicația Time care făcea un reportaj despre actor și se documentase amănunțit. Vă îndemn să citiți o biografie a lui Nicholson pentru a înțelege în ce țesătură complicată de relații familiale a crescut. După ce și-a descoperit chemarea spre actorie, nimic nu i-a mai stat în cale. A excelat în tot ce a jucat, devenind unul dintre cei mai apreciați și premiați actori.

Horoscopul lui ne înfățișează un nativ cu Soarele în Taur și în casa a zecea, a succesului, conjunct cu Uranus. De fapt, în casa a zecea găsim un stellium de patru planete, firesc pentru cineva care are astfel de realizări. Foarte interesantă este Venus, retrogradă, descriind încercările dificile pe care le-a avut de depășit în plan afectiv. Mijlocul Cerului în Berbec accentuează energia cuspidei Berbec – Taur iar Ascendentul în Leu vine cu dramatismul și capacitatea de exprimare complexă, atât de necesare unui actor. Luna din Fecioară și casa a treia transmite importanța pe care o are comunicarea în viața sa dar ne trimite cu gândul și la perfecționismul său și chiar la o fragilitate emoțională bine camuflată. Nu putem să nu menționăm și poziția lui Pluto, planetă focar, foarte aspectată, sugerând și ea forța lui interioară, care impactează mai toate nivelurile de trăire. Din harta lui lipsește elementul aer, astfel că, prin tot ce a făcut, Jack Nicholson și-a adus în viață acest element absent în harta natală.

Iar pentru final, tot un nativ din 22 aprilie dar din 1904: Robert Oppenheimer, căci despre el este vorba, fizicianul genial considerat a fi fost părintele armelor nucleare.  

Șef al Laboratorului Los Alamos, care a dezvoltat, în timpul celui de-al doilea război mondial, primele arme nucleare, Robert Oppenheimer a avut o contribuție marcantă în evoluția fizicii moderne. În viața personal, manifesta tendințe spre depresie și agresivitate, fiind înclinat și spre autodistrugere (era un fumător înrăit și, de multe ori, uita să mănânce zile întregi fiind concentrat asupra muncii sale de cercetare). Interesele lui nu se limitau la domeniul fizicii. În 1933 a învățat limba sanscrită, citind apoi în original Bhagavad Gita, vechi text al filozofiei indiene, despre care spunea că a fost una dintre cărțile care i-au modelat viața. Era fascinat de misterul emanat de Univers și citea lucrări de religie, mai ales de religie hindusă. După ce a asistat la prima detonare a unei bombe atomice, pe 16 iulie 1945, Oppenheimer a rostit un verset din Bhagavad Gita: ”Acum am devenit Moartea, distrugătorul Lumilor”.

Din harta sa natală, cu Soarele conjunct cu Marte, în Taur și casa a unsprezecea, și Venus conjunctă cu Jupiter, în Berbec, în aceeași casă, aș dori să punctez doar poziția lui Uranus, situat în Săgetător și pe Descendent, în casa a șaptea – Uranus cel exploziv, planetă implicată în destinul și evenimentele colective. Fără alte comentarii.

Concluzia pe care o desprind în urma analizării energiei cuspidei Berbec – Taur este că, pentru acești nativi, este esențial să găsească direcția în care să-și îndrepte puterea. Fără un scop superior, fără a o pune în slujba unei idei pozitive, altruiste, puterea nu mai este decât o povară care poate, uneori, strivi pe cel care o deține.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close