CaleidoscopSerial: Născuți la granița dintre zodii (T. Muth)Teodora Muth

Voi ajunge acolo unde visez să fiu, cu orice preț – cei născuți pe cuspida Săgetător – Capricorn

”Non, rien de rien / Non, je ne regrette rien.” – ”Nu, absolut nimic / Nu, nu regret nimic.”

Ne aflăm acum pe cuspida cea mai masculină a zodiacului, Capricornul fiind cea mai puțin feminină dintre zodiile feminine iar Săgetătorul una dintre zodiile în care principiul masculin se manifestă plenar. Trăsăturile feminine ale Capricornului, guvernat de Saturn, ne trimit la un arhetip amenințător, cel al mamei devoratoare, care nu își hrănește copiii ci, dimpotrivă, îi consumă, mai ales dacă au vederi diferite de ale sale, secătuindu-i de energie, pentru a se asigura astfel că îi subordonează scopurilor sale și regulilor stabilite tot de ea. O mamă care nici în relația cu propria-i progenitură nu este dispusă să abdice de la poziția celui care deține puterea.

Focul Săgetătorului este dornic să experimenteze pentru a obține ce își dorește. Este gata să riște tot ce are, pentru a încerca lucruri noi, prin care devine mai înțelept. Intuiția îi spune că acele experiențe pe care încă nu le-a trăit îi pot aduce ceva esențial. Guvernatorul Săgetătorului, Jupiter, este planeta care descrie în horoscop nu doar nevoia de expansiune ci și tendințele spre excese, alunecarea spre acea stare despre care bătrânii noștri obișnuiau să spună că ”mai binele este dușmanul binelui.”

Ne situăm aici pe cuspida guvernată de cei doi uriași ai sistemului solar, Jupiter și Saturn, care reprezintă, fiecare, o anume fațetă a înțelepciunii – Jupiter latura umanistă, bazată pe o abordare deschisă a realității, încrezătoare în puterea minții umane de a pătrunde tainele vieții și ale universului, iar Saturn latura bazată pe disciplină și rigoare, pe tradiție și pe respectarea acesteia. Este nevoie de ambele pentru a ne putea construi drumul spre reușită dar singura zonă a horoscopului pe care cele două o guvernează în tandem este aici, pe această cuspidă.

Hotărârea și luciditatea saturniene, îmbinate cu agerimea arcașului care își îndreaptă săgeata intenției spre obiectul interesului său sunt, poate, cele mai evidente calități ale personalităților născute în intervalul 18 – 24 decembrie, la granița dintre Săgetător și Capricorn. Entuziaști și capabili să se concentreze asupra scopurilor lor, aceștia au o rezistență de alergători de cursă lungă și nu cunosc verbul ”a renunța”. Aerul tare al înălțimilor îi îmbată și, pentru a ajunge în vârf, pun la bătaie toate resursele lor strategice și vizionare. Versurile celebrei șansonete Non, je ne regrette rien, cunoscute datorită interpretării unice a lui Édith Piaf, născută pe 19 decembrie 1915, exprimă foarte bine atitudinea față de viață a nativilor de pe cuspida analizată: trecutul este lăsat în urmă, fără remușcări, atunci când se prefigurează noi șanse care pot conduce la succes, la realizare, la fericire, oricare ar fi felul în care aceștia concep fericirea.

Nu este de mirare că în acest interval am găsit datele de naștere ale mai multor oameni care au ocupat funcții foarte înalte, de la Arhiducele Franz Ferdinand (18 decembrie 1863), a cărui moarte, în atentatul de la Sarajevo, a declanșat primul război mondial, Iosif Visarionovici Stalin (18 decembrie 1878), care a condus Uniunea Sovietică de la moartea lui Lenin până în 1953, instituind un regim de teroare, Leonid Brejnev (19 decembrie 1906), conducătorul Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, Împăratul Akihito al Japoniei (23 decembrie 1933), Willy Brandt (18 decembrie 1913), cancelar al Germaniei în perioada 21 octombrie 1969 – 7 mai 1974 sau Emmanuel Macron, președintele actual al Franței (21 decembrie 1977). Dacă ne uităm la artiștii născuți în această perioadă, constatăm că mulți dintre aceștia sunt creatori longevivi, precum Keith Richards (18 decembrie 1943) de la Rolling Stones, gemenii Maurice și Robin Gibb (22 decembrie 1949) de la Bee Gees, actrița Jane Fonda (21 decembrie 1937), regizorul Steven Spielberg (18 decembrie 1946), actorul Samuel L. Jackson (21 decembrie 1948). De asemenea, nu este surprinzător să descoperim oameni care au rezistat încercărilor la care viața i-a supus, ca Édith Piaf (19 decembrie 1915), Christina Aguilera (18 decembrie 1980) sau Ava Gardner (24 decembrie 1922).

Aceste personalități au darul de a convinge, indiferent de domeniul în care activează, de aceea în jurul lor s-au coagulat mereu grupuri de admiratori, adepți și apostoli, gata să-i urmeze până în pânzele albe, fără a se îndoi vreo clipă de autoritatea lor. Dar, cu toată priza pe care o au la public, acești indivizi sunt de obicei niște solitari destul de egoiști, pentru care propria reușită și confirmarea convingerilor personale sunt prioritatea majoră.

Să începem cu Iosif Vissarionovici Stalin, născut pe 18 decembrie 1878, în orășelul gruzin Gori, într-o familie nevoiașă. Tatăl său era un pantofar alcoolic și violent. Numele său de familie a fost Djugașvili dar, pe la treizeci de ani, pe când era implicat deja de multă vreme în acțiuni politice de orientare marxistă, și-a luat numele de Stalin, care însemna ”om de oțel”, în limba rusă.

Nu cunoaștem, din păcate, ora sa de naștere dar merită să acordăm atenție horoscopului acestui om care a avut un cuvânt greu de spus în istoria lumii. Din școală a venit în contact cu lucrarea lui Marx, Manifestul Partidului Comunist. Concomitent, a fost implicat și în diverse infracțiuni, inclusiv în jafuri bancare. A fost arestat de numeroase ori, ajungând la un pas de a fi exilat în Siberia. Aderarea la Partidul Bolșevic i-a asigurat propulsarea pe scena politică, după ce Lenin l-a numit în primul Comitet Central al acestei formațiuni. În 1922, a devenit Secretar General al partidului, poziție care i-a permis să-și creeze o camarilă mereu la dispoziția sa. După moartea lui Lenin, în 1924, Stalin și-a anihilat rivalii și a devenit dictatorul Uniunii Sovietice, instituind un cult al personalității fără precendent. Perioada stalinistă a fost sumbră pentru poporul rus și nu numai – au fost exterminați cei mai mulți oponenți, au fost create gulagurile de tristă amintire și a fost declanșat Războiul Rece, care avea să fie declarat încheiat abia în 1991.

Avem, în figura lui Stalin, manifestarea energiei de cuspidă Săgetător – Capricorn în forma ei extremă, egocentrică. În horoscopul său, Soarele din Săgetător este conjunct cu Venus, la un orb de 3 grade. Venus este, așadar, combustă, puternic debilitată. Ambele planete sunt într-o relație de cuadratură cu Saturn din Pești, sugerând tendințele sale de respingere a autorității. Mercur se află în Capricorn, descriind schemele sale mentale perfect orientate spre scopul urmărit, fără a ține cont de emoții (cuadratură la Luna din Balanță). Stăpânul Săgetătorului, Jupiter, este plasat în Vărsător, zodia anarhismului și a mișcărilor sociale, conjunct cu Nodul Nord Lunar dar și în cuadratură cu Neptun din Taur, ca pentru a puncta faptul că nici nu-și punea problema să renunțe la planurile sale. Avem și o opoziție între Marte din Scorpion și Pluto din Taur, ce trimite la componenta de violență și cruzime a deciziilor sale.

Pentru a însenina atmosfera, vă aduc în atenție un actor foarte îndrăgit. Brad Pitt, căci despre el este vorba, s-a născut tot într-o zi de 18 decembrie, în anul 1963, la ora 6:30, în Shawnee, Oklahoma.

Brad Pitt a venit pe lume într-o familie conservatoare și a primit o educație foarte tradițională, alături de celalți doi frați ai săi. La facultate, a studiat jurnalism și publicitate. Era însă foarte atras de film, drept pentru care a decis să plece în Los Angeles, unde a început să ia lecții de actorie. Cariera lui începe pe când avea 27 de ani. După 33 de ani, filmografia lui este impresionantă, cuprinzând 87 de titluri. Și-a pus amprenta asupra unor roluri precum cele din Fight Club, Șapte ani în Tibet, Legendele toamnei, Babel, Ticăloși fără glorie, 12 ani de sclavie sau A fost odată, în Hollywood.

Săgetător, cu Ascendent tot în Săgetător și cu Soarele în casa întâia, neaspectat, nu e de mirare că Brad Pitt ajunge fără efort la inimile spectatorilor lui. Este un Săgetător interesat de tot ce îl înconjoară, un explorator al naturii umane. Marte din Capricorn și tot în casa întâia îl recomandă ca pe un curajos erou neînfricat. Jupiter, stăpânul Soarelui și al Ascendentului, se află în Berbec, subliniind acest lucru. Descoperim apoi și stelliumul de patru planete personale în Capricorn cu Luna, Mercur, Venus, Marte situate în această zodie. Pe de-o parte, această influență puternică a Capricornului în tot ce înseamnă viața sa emoțională, afectivă, intelectuală și în procesele volitive, sugerează o structură interioară foarte omogenă, stabilă, care contrabalansează exuberanța Săgetătorului. Doar că Saturn, stăpânul Capricornului, este plasat în zodia Vărsătorului, avertizând să nu luăm chiar de bună această stare de lucruri pentru că ele se pot schimba ori de câte ori este nevoie – regulile Capricornului există pentru a fi înlocuite, atunci când Săgetătorul s-a plictisit de ele! Totuși, trăsăturile Capricornului sunt pregnante la Brad Pitt, dacă ne raportăm la profesionalismul său și chiar la perioadele de depresie traversate.

Iar dacă am citat din șansoneta lui Édith Piaf, haideți să vedem și horoscopul acestei cântărețe, născute sub numele de Édith Giovanna Gassion, pe 19 decembrie 1915, ora 5, în Paris. Și-a luat numele de scenă Piaf, care în argoul parizian înseamnă Vrabie. A avut o copilărie grea, părinții săi abia câștigându-și o pâine – mama, cântăreață ambulantă iar tatăl, circar. De aceea, a fost încredințată bunicii materne, patroană de bordel, să o crească. A trăit pe străzi, prostituându-se și cântând. În 1937, la 22 de ani, are primul succes semnificativ. Urmează multe înregistrări, turnee și concerte în toată lumea. Viața ei personală este un haos, cu numeroși iubiți, majoritatea mult mai tineri decât ea. Este dependentă de alcool și de droguri. Acestea îi afectează serios sănătatea, astfel că, la numai 47 de ani, se stinge, iubită și plânsă de întregul Paris. Ultimul ei mare succes a fost Non, je ne regrette rien, un cântec ce redă esența existenței sale.

În horoscopul lui Édith Piaf domină Focul, lucru deloc surprinzător. Al doilea element dominant este Apa, ea având Ascendentul în Scorpion. Cu Soarele în Săgetător în opoziție cu Pluto și Ascendentul în Scorpion și Marte, stăpânul acestei zodii, în Leu, Édith era ca un copil dornic să intre în cele mai nebunatice jocuri. Cu Luna în Gemeni, casa a 7-a, și în cuadratură cu Marte din Leu, stările ei emoționale erau foarte schimbătoare sau duale. Se prea poate ca, în scurta ei viață, să nu fi ajuns să descopere latura pozitivă (loialitate, devotament, durată) a acelei Venus din Capricorn, dar Piaf a beneficiat de sextilul norocos dintre Venus și Jupiter, stăpânul Soarelui, aflat în domiciliu, în zodia inspirată a Peștilor. Acest aspect, precum și sextilul dintre Luna din Gemeni și Neptun din Leu, descriu foarte bine talentul ei artistic. Ca un adevărat nativ de cuspidă Săgetător – Capricorn, Édith Piaf nu a fost foarte preocupată de sentimentele celorlalți ci doar de transpunerea propriilor sentimente în muzică.

Jane Fonda este o altă legendă a cinematografiei. S-a născut pe 21 decembrie 1937, la ora 9:14, în Manhattan, New York, avându-l ca tată pe celebrul actor Henry Fonda iar ca frate pe Peter Fonda, și el un actor de succes.

Viața actriței este un exemplu de implicare într-o carieră de succes dar și în munca de activist politic și social – împotriva războaielor din Vietnam și Irak, pentru drepturile femeilor și împotriva violenței domestice, pentru drepturile băștinașilor americani și pentru cauzele legate de mediu și de problemele climatice. A scris, a făcut modelling, a jucat și a fost recompensată cu două premii Oscar. În viața personală, ca și ceilalți reprezentanți ai acestei cuspide a ambiției și exceselor, lucrurile nu au stat grozav. Și acum, la 83 de ani, Jane Fonda transmite un mesaj despre putere, îndrăzneală și siguranță de sine. 

În harta sa natală găsim Soarele la ultimul grad din zodia Săgetătorului și în casa a unsprezecea, a scopurilor și credințelor personale, a activismului, Luna în Leu și-n casa a șaptea, iar Ascendentul în ultimul grad al zodiei Capricorn. Mai atrage atenția configurația planetară care se conturează între Soare, Pluto, Marte și Jupiter – un bumerang, respectiv un yod, cu vârful în Pluto situat în ultimul grad al Racului și pe Descendent, în casa a șaptea. În opoziție cu Pluto se află Jupiter, stăpânul Soarelui, situat la primul grad din Vărsător și pe Ascendent. Natura exploratoare a nativilor acestei cuspide este amplificată la Jane Fonda de acest Jupiter de pe Ascendent, care vrea mereu mai mult, manifestând ambiția Capricornului în cele mai nonconformiste direcții (e situat în Vărsator). Pluto de pe Descendent descrie atracția pentru relațiile intense, cu jocuri de control și dominare. Inconjuncția dintre Marte din casa întâia și Pluto din casa a șaptea sugerează tendința spre discuțiile în contradictoriu.

Ultimul exemplu este Emmanuel Macron, actualul președinte al Franței și cel mai tânăr dintre cei care au deținut până acum această funcție, născut pe 21 decembrie 1977, ora 10:40, la Amiens, într-o familie de intelectuali. A beneficiat de o educație solidă. După ce a întâlnit-o pe cea care urma să-i devină soție dar care, pe atunci, îi era profesoară, Brigitte Trogneux, părinții, nefiind de acord cu această legătură, l-au trimis la Paris să-și continue studiile. A devenit student la filosofie, urmând și un masterat în afaceri publice.

Cariera sa a cunoscut interesante schimbări de direcție și de ritm, îmbinându-se la început cu activitatea politică. Ulterior, Macron a ales calea antreprenorului, înființându-și o firmă de consultanță. În politică, după ce a fost membru al Partidului Socialist timp de câțiva ani, s-a retras din această formațiune, candidând și câștigând alegerile prezidențiale din 2016, din partea unei formațiuni de centru, înființate de el, En Marche.

În horoscopul său, energia cuspidei este foarte prezentă, pentru că Soarele este situat în Săgetător dar la numai 30 de minute de intrarea în Capricorn, există un stellium de patru planete în Săgetător – Soare, Mercur, Venus, Neptun, iar Ascendentul este în Capricorn. Găsim și la Emmanuel Macron un bumerang, ca și la Jane Fonda. Aici, planetele implicate sunt Pluto în Balanță și casa a opta, Neptun în Săgetător și casa a zecea și Luna din Taur și casa a treia, care alcătuiesc yodul, la care se adaugă Uranus din Scorpion, casa a noua. Bumerangul este un yod care se lasă mai ușor manevrat, prin planeta care face opoziție cu apexul, în cazul nostru Uranus. Așadar, Emmanuel Macron are de comunicat empatic, cu har, lucruri menite să ducă la transformări sociale și să genereze reacții neprevăzute. Soarele din casa a unsprezecea sugerează importanța pe care o au în viața sa credințele la care aderă și realizarea scopurilor pe care și le propune. Jupiter, stăpânul Soarelui este exaltat, în Rac și în casa a cincea, exemplificând talentul său de politician și șansa care i se arată în acest domeniu.

Sper că exemplele alese au reușit să aducă mai aproape profilul de luptători înflăcărați și de neoprit al celor născuți pe cea mai masculină dintre cuspidele horoscopului, Săgetător – Capricorn, care cunosc o singură direcție de mers, înainte, nu privesc în urmă și nu regretă nimic din cele ce-au făcut, pentru a deveni ceea ce își doresc să fie.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close