Astrele în 2021

„Dezinstalați și reinstalați 2020 că are viruși”. Acest îndemn a circulat mult timp în feed-urile noastre pentru a face haz de necaz. Însă Saturn din Capricorn ne-a transmis că timpul este implacabil și merge neabătut înainte, fără a se feri de obstacole ori dificultăți. Zeul Timpului se aliază cu Zeul Belșugului (Jupiter) pe 21 decembrie 2020 și pornesc într-o nouă călătorie cu durata de 20 de ani. În anul care vine, fiecare își intră în rol cu mare seriozitate, fiindcă se va ciocni din primele zile cu Uranus în Taur.

Iarna lui 2021

Pe data de 15 ianuarie 2021, vom avea un careu între Jupiter în Vărsător și Uranus în Taur, iar aproximativ o lună după (16 februarie), Saturn va forma un careu cu Uranus. Aspectul de 90°este tensionat, ceea ce incită la părăsirea ariei cunoscute și abordarea unor maniere diferite. Și, când vorbim de altfel, de diferit, gândul ne zboară fără preget către Uranus. Numai că, în 2021, situația nu este așa de simplă. Cine vine de fapt cu schimbarea, Uranus ori Saturn în conjuncție cu Jupiter? Ce vrea fiecare?

Uranus în Taur (ajutat de Luna Neagră în prima parte a anului) vrea un alt model economic, o altă referință a valorilor, o posesie mai scăzută și o circulație (inclusiv prin reciclare) mai eficace și rapidă a materiilor prime și a produselor finite. Poate și un atașament mai mic față de bani și bunuri, de confortul clasic și de tabieturi, o depășire a mentalităților clasice.

Ce vor Saturn și Jupiter în Vărsător? Conjuncția celor doi marchează un nou ciclu economic, social, facilitează apariția unor noi modele de referință pentru gândirea și filosofia colectivă, pentru raportarea față de mase și de indivizi (care ne este locul, cu cine ne potrivim, ce putem face împreună). În special în Vărsător își propun o nouă rânduire socială, de echilibrare a discrepanțelor și de eradicare a ideilor preconcepute, un fel de egalitarism la nivel de șanse și de exprimare.

Careul va scoate la lumină probleme sociale și economice, care nu se exclud ci sunt complementare. Se vor gândi strategii pe termen lung care să reducă efectul negativ al lipsurilor materiale și pentru a oferi oamenilor șanse reale de dezvoltare.

Din punct de vedere economic, este un aspect cel puțin provocator, fiindcă ne aflăm la început de conjuncție Saturn-Jupiter, care este un moment 0 în care reperele vechi se pierd cu ușurință. Dacă adăugăm și influența lui Uranus, s-ar spune că soarta va ține cu haosul, iar efortul de adaptare pare insuficient. Modelul de achiziție și consum casnic se schimbă (Luna Neagră în Taur va fi precaută cu finanțele personale, de teama lipsurilor), direcțiile de dezvoltare sunt încă neclare pentru mulți (mai ales că Neptun va fi în careu cu Nodurile Lunare la început de ianuarie). Nu orice schimbare este agreată de publicul larg, indiferent de insistența organismelor guvernamentale. La nivel personal, careul format pe semne fixe răscolește teritoriul personal considerat sigur, fundația însăși , pe care individul își bazează creșterea și dezvoltarea. Care sunt influențele mediului exterior și cum sunt acestea integrate? Cât de mult sunt ele acceptate/adaptate la viziunea personală? Acesta este un drum pe care fiecare îl va parcurge cu provocările date de harta natală. Celelalte aspecte care se formează la început de 2021 nu sunt de neglijat. Pe 4 ianuarie se va perfecta careul dintre Neptun și axa Nodurilor Lunare. Pentru mulți dintre noi va fi dificil să vedem clar drumul pe care suntem în acest moment și destinația finală. Alegerile pe care le avem de făcut implică o renunțare, de care nu suntem foarte siguri că ne-ar asigura un viitor luminos ori o rezolvare a problemelor actuale. După un tranzit tumultuos și solicitant prin zodia Berbec, care a durat mai mult decât de obicei ca o consecință a retrogradării sale, Marte intră în Taur pe 7 ianuarie. Aici este în detriment, ceea ce înseamnă că manifestarea naturii sale este obstrucționată. Ne-am fi putut aștepta la o canalizare mai eficientă a energiei personale, însă două amănunte fac diferența: Uranus și Luna Neagră (da, aceeași cu care s-a îmbrățișat la el acasă acum câteva luni în Berbec). Zodiile fixe vor fi scuturate de astre în ianuarie 2021 prin următoarele aspecte:

  • 15 ianuarie – careu Jupiter-Uranus (Vărsător/Taur)
  • 20 ianuarie – conjuncție UranusMarte în Taur
  • 21 ianuarie – careu Marte (Taur) – Jupiter (Vărsător)
  • 25 ianuarie – Marte conjunct cu Luna Neagră în Taur
  • 31 ianuarie – Soare în Vărsător careu cu Luna Neagră din Taur
  • 1 februarie – Marte din Taur în careu cu Soarele (Vărsător)

Marte rămâne deci și în Taur imprevizibil (conjunct cu Uranus), nervos și expansiv (careu cu Jupiter), mânat de dorințe neortodoxe, ilegitime, care sunt create de natura mai puțin elevată din noi (conjuncție cu Luna Neagră). Numai că, de această dată, Marte va acționa mai aplicat și mai pragmatic pentru a răspunde nevoilor personale curente. Dacă de obicei Marte este băiatul rău, de aceasta dată el se va strădui să ne trezească instinctul de supraviețuire,  noi conștientizându–ne astfel nevoile stringente. Va fi și o contrapondere a careurilor lui Neptun la Nodurile Lunare, despre care am amintit mai sus.

Care este imaginea de ansamblu a aspectelor din luna ianuarie? Un camion pe teren accidentat care, fie o ia la vale, fie se mai lovește de o stâncă, dar nu se poate opri oricât de obosit ar fi șoferul. Fiind și Uranus implicat în acest joc, atmosfera este electrizantă, revolta interioară crește, alimentând motorul schimbării care va apărea la început de 2021 ca o necesitate vitală pentru propria supraviețuire.

Din 31 ianuarie, Mercur va fi în mișcare aparent retrogradă în zodia Vărsător până pe 21 februarie. Libertatea de gândire va fi o dezbatere aprinsă, mai ales cu privire la limitele personale pe care să ni le impunem în societate, în cadrul unor grupuri de oameni din care facem parte.

În 16 februarie, vom avea primul careu între Saturn în Vărsător și Uranus în Taur. Este un război de principii și impuneri, care debutează stângaci și ușor haotic. Avantajul pare să-l aibă pe moment Saturn în Vărsător, care este în domiciliu și escortat de Soare, Jupiter, Mercur și Venus. Așadar, vom căuta să ne reconstruim, după o lungă perioadă de incertitudine, o structură solidă, o ancoră pe care să o luăm drept reper. Aceasta se va clădi în principal în plan mental (zodiile de aer sunt subliniate îngroșat în această perioadă – Soarele cu 4 planete în zodie de aer și Nodul Nord în Gemeni, alt semn de aer). Indiferent de obstacolele neașteptate, venite din partea lui Uranus, vom insista să ne proiectăm un orizont spre care să tindem și așteptări pe care să ni le împlinim. Din punct de vedere economic, evoluția pare să fie impredictibilă și incoerentă, și nu doar din cauza lui Uranus. Luna Neagră lovește în capacitatea de evaluare a bunurilor, mai ales a celor de uz curent. Prețurile vor fi fluctuante și modul de raportare la utilitatea bunurilor se va schimba. Vom redefini utilul și esteticul pentru a ne adapta la o nouă etapă din viața noastră. Primul careu din acest an între Uranus și Saturn este ca un chibrit aprins care se apropie de artificii. El anunță o serie de schimbări pe care nu suntem total pregătiți să le acceptăm, dar care fac parte din evoluția naturală. Nu întâmplător, Mercur va retrograda în Vărsător, accentuând nevoia unei schimbări iminente la nivel mental.

Primăvara lui 2021

Din 5 martie, Marte se va muta în Gemeni, urmând să facă un trigon cu Saturn pe 22 martie, o conjuncție cu Nodul Nord pe 28 martie, iar pe 14 aprilie trigon cu Jupiter. În această perioadă, modul de acțiune se va adapta mai ușor la nevoile de moment și se va încerca o abordare mai rece și pragmatică, care să aibă în spate strategii studiate cu mare atenție. Impulsivitatea marțiană scade în intensitate, lăsând loc abordării mentale și uneori chiar reci, ceea ce va fi confundat în unele cazuri cu o lipsă de implicare. Marte și Nodul Nord vor căuta soluții adaptabile și aplicabile pe termen lung (ca urmare și a implicării lui Saturn prin trigon).

Pe 20 martie, Soarele va intra în Berbec, echivalând cu echinocțiul de primăvară. Este cel care stabilește evoluția anuală a scenei politice și economice într-o țară și arată cele mai importante evenimente. Pentru România, Ascendentul evenimentului va fi în zodia Rac. Luna, stăpâna Ascendentului va fi în conjuncție cu Nodul Nord și cu Marte în casa a XII-a, în Gemeni. Din păcate, această poziție nu este fericită, ci aducătoare de confuzie și lipsită de încredere. Luna reprezintă starea poporului și subiectele importante care îl preocupă. De asemenea, și Marte, dispozitorul Soarelui, este tot în casa a XII-a, în Gemeni. Vom constata o lipsă de încredere în comunicarea oficială, în ceea ce se prezintă ca informație validă, deoarece calitatea este slabă iar modul de prezentare este neclar. Există, de asemenea, o teamă de pierderi materiale irecuperabile. Jupiter, care este exaltat în Rac, se află în casa a VIII–a, în Vărsător. Teama cea mai mare este de pierdere financiară, de taxe împovărătoare, însă aspectele bune ale lui Jupiter ne încurajează, sugerând că, prin muncă, prudență și strategii bine definite, domeniul financiar își poate căpăta stabilitatea sperată. (fiind și Saturn în această casă). Proiectele îndrăznețe nu au întotdeauna susținerea dorită, mai ales cea materială. Uranus și Luna Neagră în Taur, în casa a XI-a, ne sugerează că există o reticență acolo unde există riscuri și un control prea mic în derularea acestora. Pe 22 aprilie, Saturn va perfecta trigonul cu Nodul Nord, impunând o direcție mai clară de evoluție personală și socială, un filtru mai eficace pentru răspândirea informației și pentru modul în care ea este prelucrată. Este posibil ca unele invenții/gadgeturi să devină publice și să se eficientizeze.

Luna mai a anului 2021 vine cu o schimbare interesantă: în ziua de 14, Jupiter va intra în Pești, domiciliul său, iar pe 21 mai va fi în careu cu Soarele. Așadar, ambele planete sociale vor fi în domiciliul lor – Saturn în Vărsător și Jupiter în Pești.

Jupiter își va manifesta în voie calitățile de Mare Benefic prin reactivarea optimismului și a speranței, prin disponibilitatea de întrajutorare și de susținere a celor aflați în nevoie. Jupiter va încerca să contrabalanseze puterea elementului aer, de natură logico–rațională, prin compasiune, exprimarea emoțiilor fără bariere. Careul cu Soarele va amplifica aceste calități și le va expune chiar ostentativ, pentru a avea un ecou cât mai puternic.

Din 23 mai, Saturn își va începe mișcarea retrogradă, canalizându-și eforturile către o coagulare mai eficace la nivel social, în funcție de valori și viziuni. În plan personal, Saturn se va concentra pe explorarea valorilor pesonale în raport cu cele de grup și pe ajustarea lor în funcție de nevoia fiecăruia.

Pe 26 mai avem eclipsă de Lună pe axa Săgetător-Gemeni, cu Ascendentul în Fecioară. Tronează peste drum Neptun care cuadratează în Gemeni pe Venus și Mercur. Aglomerația de planete pe zodii mutabile ne sugerează că vor apărea schimbări de abordare a modului în care ne asumăm răspunderi, luând în calcul impactul acestora în viața privată. Va fi deopotrivă și un efort de adaptare interioară la noile realități, fiindcă ne vom confrunta cu o confuzie supărătoare la nivel emoțional și mental (Mercur fiind cuadratat de Neptun).

Vara lui 2021

Între 29 mai și 23 iunie, și Mercur va fi retrograd, în Gemeni. Ne reevaluăm cercul de prieteni și cunoscuți, valorile comune și modul în care ne exprimăm adeziunea la anumite idei. Dezbaterile și negocierile vor fi îngreunate de lipsa de flexibilitate a participanților.

Pe 10 iunie se va produce eclipsa de Soare în Gemeni, cu Ascendentul momentului, la fel ca în harta eclipsei de Lună, în Fecioară. Mercur este retrograd, în casa a X-a și din nou în careu cu Neptun. Există o tendință de a amâna ceea ce e important, și cu motive întemeiate, deoarece perioada dintre eclipse este incertă, marcată de schimbări dese și dificil de înțeles. Va fi o misiune imposibilă de a realiza ceva după un plan stabilit, de aceea ar fi indicat să urmăm valul momentului.

Pe 21 iunie avem solstițiul de vară, cu Ascendentul momentului chiar în Rac. Crește nevoia de intimitate și de repliere spre sine (Venus în Rac, Saturn în Vărsător în casa a VIII–a), ca urmare a surprizelor și situațiilor neprevăzute la care asistăm (Luna va fi în Scorpion, aplicând la opoziția cu Uranus). Jupiter este staționar, urmând ca, în ziua de după, să-și înceapă mișcarea retrogradă. Vara va fi dedicată resetării, redescoperirii de sine, în care temerile și barierele emoționale încep să-și croiască drum către manifestare. Mercur în casa a XII-a, a momentului, în mișcare retrogradă, fuge către o realitate paralelă, creată pentru reculegere și regăsirea liniștii mentale, a clarității și a încrederii. Din 18 iulie, Luna Neagră va activa în zodia Gemeni. Vedem că elementul aer capătă o rezonanță tot mai puternică, ducându-ne cu gândul la necesitatea reevaluării informațiilor pe care le deținem, a felului în care le înțelegem și le prelucrăm, a tipului de comunicare. Nu doar informațiile circulă, ci și omul în plan fizic. Această activitate se va relua treptat iar, până când Luna Neagră va ajunge în Gemeni, aceasta va deveni o necesitate care va fi pusă sub lupa evaluării.

Luna Neagră în Gemeni ne va determina să ne îndoim tot mai mult de ceea ce auzim, ce ni se spune și, mai ales, ce ni se repetă. Cu cât comunicarea se va axa pe un anumit subiect, cu atât opinia publică se va încăpățâna să nu accepte informația în sine, născându-se dezbateri aprinse. Vom avea tendința să distorsionăm adevărul în interes propriu, să omitem, să facem totul pentru a convinge. Luna Neagră e meșteră în vorbe frumoase care atrag și zăpăcesc, mistifică și păcălesc. În 2 septembrie Luna  Neagră va fi conjunctă cu Nodul Nord, aspect care se poate manifesta în două direcții principale: fie ne încăpățânăm să rămânem într-un loc, într-o situație care nu ne face bine fiindcă alternativa sperie, fie plecăm spre un drum care promite, chiar conștienți de greutăți și obstacole, doar pentru a rupe ceea ce nu ne mai face fericiți.

Din 29 iulie, Jupiter se va întoarce în Vărsător să-și termine misiunea începută alături de Saturn. Va reconfigura rețelele sociale, interacțiunea grupurilor, și va permite selecția finală a cercului de prieteni și  cunoscuți. Jupiter în Vărsător va împăca ireconciliabilul, mai ales la nivel internațional, va creea punți de comunicare și va aduce la masa negocierilor părțile care au refuzat în trecut să facă acest pas.

Toamna și sfârșitul anului 2021

Echinocțiul de toamnă are Ascendentul (pentru București) în zodia Gemeni, acolo unde se află Luna Neagră și Nodul Nord. Soarele, Marte și Mercur sunt poziționați în casa a V-a, iar Jupiter și Saturn în Vărsător, în casa a IX-a. Observăm din nou influența elementului aer, dar și a caselor de expresie personală. Acest eveniment astral ne va ajuta să ne facem auzită vocea și să ne lăsăm amprenta în viața privată și socială, în ciuda criticilor. Din punct de vedere politic, amplasarea lui Jupiter și Saturn în casa a IX-a a hărții României (cea de la 1918) aduce o schimbare profundă și pe termen lung a cadrului legislativ, care promite să se adapteze mai ușor realității.

Între 27 septembrie și 19 octombrie, Mercur va fi retrograd în Balanță iar, din 12 octombrie, Saturn își va relua mersul direct. Avem timp să luăm în considerare alte idei, alte opțiuni, să ne schimbăm modul de gândire și de interacțiune. Tipul de gândire care a fost găunos până în acest moment va fi recroit după nevoile momentului prezent, eliminând reziduuri emoționale care blocau dezvoltarea personală. În 19 noiembrie, eclipsa de Lună de pe axa Taur-Scorpion va aduce o nevoie de stabilitate, de a ne construi și așeza pe un fundament solid. Ascendentul în Capricorn, Soarele, Mercur și Marte în Scorpion sunt elemente care favorizează prudența, acțiunea bine organizată, angajamentele serioase. Luna se repliază către găsirea unui mediu sigur și plăcut în care să ne putem manifesta în voie, nestingheriți, fără ca nimeni să ne judece.

Pe 4 decembrie vom fi sub influența eclipsei de Soare din Săgetător, cu Ascendentul momentului în Capricorn. Soarele, Luna și Mercur vor fi în casa a XII–a, o plasare care ne duce cu gândul din nou către o nevoie de regăsire într-un mediu nou, care este încă în curs de transformare. Pluto și Venus în casa I–a sunt promotorii unui proces de reformatare a valorilor personale, a ideilor, a felului în care ne manifestăm calitățile pentru beneficiul personal. Este un punct de recapitulare a unui an incert, cu schimbări și neclarități obositoare, care ne obligă permanent să ne adaptăm.

Solstițiul de iarnă din 21 decembrie 2021, cu Ascendentul și Luna în Rac, vine cu o mare încărcătură pe Capricorn: Soare, Mercur, Pluto, Venus. Va fi un prim pas de reîntoarcere la siguranță, valori clasice, deja încercate, pentru a asigura liniștea și echilibrul interior.

Între 23 și 29 decembrie va fi activ al doilea careu între Saturn și Uranus. Nevoia de schimbare este în continuare foarte mare dar schimbarea trebuie făcută în funcție de anumite reguli, anumite nevoi și urmând proceduri care permit predictibilitatea pe termen lung, fără a rămâne închistați în vechile mentalități. Din 23 decembrie, Nodul Nord se va muta în Taur, unde va avantaja interesele de creștere economică, de confort și echilibru emoțional. Nodul Nord în Taur își va propune să construiască trainic după modele noi (în 2022 se va întâlni cu Uranus).

Anul se încheie cu intrarea lui Jupiter în Pești, revenirea acasă care va amplifica nevoia de conexiune emoțională și empatia.

2021 nu va fi la fel de provocator ca predecesorul lui, ci va fi un an de tranziție, de implementare a unor schimbări care nu vor fi întotdeauna clare sau înțelese. Finalul de an va fi mult mai pragmatic și mai ancorat în nevoile ființei umane, atât materiale cât și emoționale.

IOANA ISPAS,
vicepreședinte AAR, coordonator al Cercului Phoenix, redactor Astrele

Despre Ioana

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close