Diana SpineanProvocareValeria Grădinaru

Răspunsul corect la întrebarea ”Ce profesie a avut?”

Provocarea din numărul de august al revistei a avut atât de mult succes! A înregistrat un număr record de răspunsuri și nu putem decât să ne bucurăm că ați participat la exercițiul nostru de astrologie vocațională. Ne-a fost limpede că v-ați aplecat cu seriozitate și conștiinciozitate asupra hărții propuse, lucru pentru care vă mulțumim − atât celor care ați găsit răspunsul corect cât și celor care, în urma unei analize riguroase, ați ajuns la o concluzie, din păcate, greșită.

Reamintim că provocarea a constat în a găsi adevărata profesie a unei native (a cărei hartă o găsiți mai jos, în sistemele Placidus și Whole) din trei variante oferite − soră medicală, scriitoare și fotomodel − și de a argumenta răspunsul considerat corect. Unii dintre voi ați cântărit îndelung între profesia de asistentă medicală și cea de scriitoare, alegerea fiind destul de dificilă, trebuie să recunoaștem.

Iată dezlegarea problemei: harta propusă aparține unei asistente medicale născută în Kentucky, SUA, la 2 noiembrie 1936, ora 16:00 (rating AA). Timp de foarte mulți ani s-a ocupat de asistența copiilor, inclusiv în calitate de consilier pentru cazuri de abuz asupra minorilor. Profesia ei a reflectat cu adevărat vocația cu care a fost înzestrată, aceea de terapeut. A fost unul dintre acei semeni ai noștri binecuvântați cu șansa de a practica o profesie care să oglindească menirea lor în această viață…

Indiferent de sistemul de case folosit, marea majoritate a respondenților au oferit răspunsul corect. Dintre colegii astrologi care au prezentat și o motivație adecvată răspunsului, menționăm pe Cătălina Mărăcineanu, Daniela Drăghici, Roxana Serescu, Andrei Stîngă, Florentina Constantin, Ionela Cireașa, Emanuel Stanciu, Dragoș Dinescu, Crina Brăileanu, Cătălina Moraru, Alex Marinică, Badea Rita și Georgeta Rusu.

Pentru că ar fi prea mult să publicăm în întregime argumentația fiecăruia, vă oferim câteva fragmente cu valoare didactică, extrase din răspunsurile primite, pentru a puncta elementele care conduc la interpretarea corectă a profesiei din această hartă.

Importanța casei a șasea, în această chestiune, este subliniată de CĂTĂLINA MĂRĂCINEANU astfel: “Marte este în casa a VI-a a bolilor, în Fecioară, zodie recunoscută pentru spiritul de sacrificiu, altruism, nevoia / dorința de a se pune în slujba celorlalți. De asemenea, casa a VI-a este importantă în harta nativei, deoarece aici se află Marte, stăpânul Ascendentului, conjunct cu Neptun (în sens larg, medicamente dar și droguri, opiacee – folosite și pentru calmarea durerilor). (…) Marte este asociat și cu obiectele ascuțite (bisturiu) și este reliefat în hărțile personalului medical (mai ales al doctorilor). Iar în cazul nostru este guvernator de Ascendent și se află într-o casă vocațională, care e și casa muncii în calitate de subordonat.”.

Aruncând o privire și asupra stării planetelor din harta nativei, aceeași Cătălina remarcă: “planetele din domiciliu (Luna în Rac, Jupiter în Săgetător), recepția mutuală dintre Marte și Mercur precum și faptul că Saturn e în bucuria lui în Casa a XII-a, iar Marte în bucuria lui în casa a VI-a au înzestrat-o pe nativă, pe lângă șansă și noroc (Jupiter trigon Ascendent), și cu capacitatea de a-și face meseria cât mai bine și de a fi recunoscută în domeniul său”. Situația Luminătorilor în hartă ne ajută, de asemenea, în interpretarea vocației nativului: “latura protectoare a nativei se observă din plasarea Lunii în domiciliu, în Rac (grijă față de cei din jur), iar faptul că cele două Luminarii sunt în case psihice poate indica nevoia nativei de explorare a psihicului uman, predispoziția către introspecție pe care o putem avea ca urmare a observării suferinței din jurul nostru”, afirmă Cătălina. Tot ea conchide: “Cred că a fost o femeie puternică, capabilă să facă față suferinței pe care o implică meseria sa (Luna în semn cardinal și în casă angulară, Soarele și Mercur în semnul puternic al Scorpionului, Ascendentul în Berbec)”.

Întorcându-ne la casa a VI-a, și ROXANA SERESCU remarcă: “cuspida casei a VI-a, a sănătății și serviciului de zi cu zi, cade în semnul Fecioarei, despre care, știm deja, se simte cel mai bine când poate oferi și îi este solicitat ajutorul. Tot în casa a VI-a, în Fecioară, îl vedem pe Marte (în ambele sisteme, Placidus și Whole), conducătorul hărții. Deducem de aici faptul că energia acestui om se îndreaptă în mare parte către câmpul muncii și punerea în practică a propriilor abilități. Foarte aproape de Marte se află și Neptun, planeta misticilor și a vindecătorilor, totodată coguvernator de casă a XII-a, sub domeniul căreia intră spitalele”.

O deducție astrologică interesantă ne-a oferit-o CĂTĂLINA MORARU: ”În casa a 6-a îl avem pe Marte, care reprezintă obiectul ascuțit, conjunct cu Neptun, care înseamnă medicamentul, în semnul Fecioarei, care ține de sănătate. Deci putem deduce că persoana în cauză prestează o munca în serviciul celuilalt, care implică o injecție în care se află un medicament.”

Cu toate că nu am dezvăluit preocuparea nativei pentru viața copiilor abuzați, ALEX MARINICĂ a venit cu o observație prin care cel puțin aduce copiii în discuție: ”Casa a-II-a – talentul nativ – este guvernată de Venus și Mercur. Ambele sunt în case sau semne care țin de moarte și renaștere: Venus este în casa a VIII-a, iar Mercur în Scorpion. Deci, ceea ce îi vine să facă cu plăcere este ceva… legat de actul de a da viață. Ar putea fi asistentă într-o maternitate.”

Pentru a nu lăsa nelămurit acest detaliu important al vieții nativei, considerăm că asistarea copiilor abuzați se vede în harta ei astfel: Mercur, ca stăpân de casă a VI-a (ocupația), este împreună cu Soarele, stăpânul casei a V-a (copiii), în opoziție cu Uranus (nefirescul) și-n recepție mutuală cu Marte, înlănțuit de Neptun și Saturn (abuzul). Argumentația e valabilă în ambele sisteme de case, iar dacă pe Placidus conjuncția Mercur-Soare capătă putere prin angularitate, pe Whole capătă o coloratură aparte prin amplasare în casă a VIII-a, pe lângă faptul că e în Scorpion. La asta se adaugă Jupiter (semnificator universal al copiilor) în domiciliu și în casa a IX-a (a dreptății și a credințelor personale).

Casa a zecea și guvernatorul ei, referitoare la modul în care nativul se afirmă în societate, sunt elegant analizate de DANIELA DRĂGHICI: “Cu MC în Capricorn și stăpânul în casa a 12-a, aș spune în acest caz că nativa este gata să-și asume responsabilități în slujba altora pentru a le alina suferința, că e capabilă de răbdare, compasiune, perseverență și inclusiv să-și asume sarcini murdare, sau că nu se dă în lături de la niște sacrificii pentru alții. Faptul că se află în casa a 12-a trimite cu gândul la un statut social discret, fără lauri, surle și trâmbițe, pentru ea fiind suficient sentimentul de datorie împlinită (cuadratura cu dispozitorul său – Jupiter).” Tot Daniela remarcă și distribuția planetelor în emisfera vestică, ceea ce arată “o orientare spre alții evidentă, o viață dedicată cumva altora, iar din punctul meu de vedere asta se potrivește în special pentru o carieră de soră medicală”.

O analiză astrologică aparte ne-a oferit-o ANDREI STÎNGĂ, care a folosit concepte și tehnici specifice astrologiei vechi, elenistice, și a cărui argumentație o redăm în totalitate:

„Voi merge pe modelul Whole Sign.

Considerații generale:
• Luminătorul (Soarele) este în casă succedantă, deconectată de Ascendent, stăpânit de Marte, cadent și de asemenea deconectat de Ascendent.
• Luna în domiciliu, angulară.
• Lotul Norocului – în jur de 15° Săgetător, stăpânit de Jupiter, ocupat de însuși Jupiter și Venus.
• Stăpânii triplicității Soarelui:
– Venus – cadent
– Marte – cadent
– Luna – angular
• Marte, stăpânul Ascendentului, vede/aplică spre Jupiter, stăpânul Norocului/Șansei.
În general, suportul pentru o astfel de viață este unul modest mai degrabă decât unul strălucitor, însă nativa pare să observe și să profite de oportunitățile care i se arată în cale, avansând astfel în viață.
Considerații particulare:
• Stăpânul MC (Saturn) în C12, casă a suferinței, încercărilor, exilului și după unii, a spitalelor și azilurilor.
– Aproape cea mai fericită configurație pentru Saturn (mai puțin Retrogradarea, faptul că e într-o zodie care nu îi priește, și opoziția zodiacală cu Marte).
– Saturn în C12 este poate cel mai fericit, atât cât poate fi făcut fericit, și într-o temă diurnă, deci mai degrabă benefic, decât malefic.
• Stăpânul Ascendentului (Marte) în C6, casă a suferinței, bolilor, accidentelor, ghinioanelor, sclavilor (muncii) și animalelor.
Aceste două configurații fac trimitere la legătura nativului cu Suferința ca și concept abstract (exprimată poate prin opoziția Saturn/Marte care articulează tema vindecării de sine / vindecarea celorlalți), de unde putem ajunge la o primă ipoteză că profesia nativei a fost de soră medicală. Găsim însă și alte mărturii care susțin sau infirmă această ipoteză?
Epikratetor/Oikodespotes:
• Doctrina Epikratetorului („Dătătorul de viață”) este o doctrină elenistică străveche, dar nu una foarte clară, referindu-se la cea mai eficientă Lumină, sau la Ascendent/MC dacă Luminariile nu sunt bine poziționate.
• Importanța sa rezidă aici în identificarea Oikodespotes (Stăpânul Nativității), care ne dă semne despre destinul Omului.
• Opțiunile pentru Oikodespotes sunt: Venus și Marte, dar înclin mai mult spre Marte, descifrând un destin marcat de încercări și dificultăți.
Determinări cu privire la Căpitanul Nativității (Kurios):
Doctrina Kurios / Căpitanul Nativității este iarăși o doctrină elenistică străveche în care se caută cea mai abilă planetă care să execute (conducă spre împlinire) destinul propus de Oikodespotes.
• Planete competitoare pentru rol:
– Marte (stăpân Asc.)
– Luna (Stăpânul Lunii)
– Saturn (Stăpânul C10)
– Jupiter (Stăpânul Norocului)
– Venus (Stăpânul limitei lunației prenatale)
Judecând după o serie de criterii de eligibilitate, consider că cea mai potrivită planetă pentru rolul de Kurios este Jupiter. Aceasta este bine poziționată și conectată și identifică pentru nativă o viață marcată de bunăstare, recunoaștere, și cu o influență mare asupra maselor.
Date fiind considerațiile de mai sus, oscilez între soră medicală și scriitoare, ultima datorită aspirațiilor înalte indicate de Jupiter. Pentru profesia de fotomodel nu am găsit niciun suport în harta natală.”

Notă: pentru a înțelege mai bine argumentația lui Andrei, vă recomandăm să studiați articolul ”Planeta dominantă la vechii greci”, de Mihaela Dicu.

Numărul mare al răspunsurilor corecte ne face să credem că astrologia vocațională vă pasionează pe mulți dintre voi. Nu putem decât să vă urăm spor la studiu în continuare! Câștigătorii acestei provocări, cei care și-au susținut opinia cu cele mai bune argumente sunt (în ordinea cronologică în care au trimis răspunsurile): Roxana Serescu, Daniela Drăghici, Cătălina Mărăcineanu și Andrei Stîngă. Felicitări!

VALERIA GRĂDINARU & DIANA SPINEAN

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close