Până când moartea ne va despărți. Prințesa Diana și Dodi Al-Fayed

Devenită un star, un personaj iconic după căsătoria cu moștenitorul tronului britanic, prințesa de Wales a fost, mai întâi la figurat și apoi chiar la propriu, o victimă a mass-media. Orice apariție, gest, remarcă era scrutată și interpretată în fel și chip, astfel încât este greu de știut care dintre relațiile ei au avut cu adevărat importanță pentru ea. Împrejurările tragice ale morții ei sunt legate de prietenia cu producătorul de film Dodi Al-Fayed, iar acest lucru a generat și va mai genera încă foarte multe comentarii. Atât publicul mai mult sau mai puțin informat, cât și persoane din anturajul celor doi, familia lui în mod special, au speculat pe tema “What if?”, “Ce-ar fi fost dacă accidentul din 31 august 1997 nu ar fi avut loc”… Haideți să ne imaginăm și noi asta și să analizăm relația lor din punct de vedere astrologic.

I. Profilele relaționale ale celor doi

Vrem să vedem dacă Diana avea în structura ei capacitatea de a-i oferi lui Dodi tipul de relație de care el avea nevoie pentru a se simți împlinit.

După toate aparențele, Dodi avea nevoie de relații pe care să le poată controla, pe care să le configureze așa cum dorea (Saturn conjunct cu Descendentul în Scorpion). Relațiile pe care le-a cultivat erau o formă de a-și exprima personalitatea (se pare că nu ieșea în lume decât alături de vedete, VIP-uri, membri ai “high life”), de a-și sublinia profilul de bărbat “potent financiar” și “playboy” (Ascendentul în Taur). Comportamentul lui era însă amical, amuzant, nevoia de schimbare predomina (guvernatorul Descendentului la 2° Gemeni, în Casa întâia) într-atât încât nu reușea să construiască o relație sentimentală durabilă: a avut două căsnicii eșuate, din una dintre ele rezultând copii, iar în momentul începerii relației cu Diana se pare că era logodit cu o actriță care ar fi și declanșat un scandal în legătură cu acest fapt. Comunicarea cu partenerele nu cred că era chiar punctul său forte (Mercur în Berbec în Casa a douăsprezecea, inconjunct cu Descendentul), în schimb dorințele și sentimentele (Venus la 18° Pești, în aspect favorabil cu Descendentul) sunt prezente, are capacitatea de a oferi iubire, plăcere, o atmosfera plăcută în relație.

Diana, cu Soarele ei în Semn de Apă, Luna în Semn Fix, cu Marte conjunct Pluto (cei doi guvernatori ai Scorpionului), putem considera că avea în structura ei ceva din energia Descendentului lui.

În ceea ce o privește, Diana intra în relații bazate pe prietenie, amuzament, dialog (Descendentul la 18° Gemeni). Nici ea nu părea a-și manageria foarte bine sfera relațională (Mercur retrograd și peregrin în Rac, fără a aspecta cuspida Casei a șaptea). Aspectul favorabil pe care îl face Luna ei în Vărsător cu cuspida Casei a șaptea imprimă nevoia de a avea relații care să-i ofere libertate, “spațiu”, originalitate, unicitate. Dodi are puține elemente în harta lui care ar satisface Descendentul Dianei (Marte la 2° Gemeni și Neptun în alt Semn de Aer).

Putem aprecia din această analiză sumară a capacității lor relaționale, o compatibilitate moderată între parteneri. Posesivitatea și nevoia de control a Scorpionului ar fi limitat, până la urmă, nevoia de manifestare liberă a Gemenilor. Marte al lui în Gemeni, chiar dacă inițial poate induce atracție, sex-appeal, spirit de aventură, ar fi putut deveni, în decursul timpului, solicitant, provocator, agresiv.

II. Sinastria

Metoda clasică, compararea temelor natale ale celor doi prin sinastrie, ne dezvăluie modul în care ei se influențează reciproc.

Să investigăm întâi conexiunea lor emoțională:

Lunile lor se află în Capricorn, respectiv Vărsător, sunt deci în semne adiacente, oarecum asemănătoare (fiind dispozitate tradițional de Saturn), dar care nu comunică cu adevărat. Dacă el se putea detașa emoțional cu ușurință, își manifesta cu dificultate stările interioare, ea poate avea emoții sau sentimente fluctuante, schimbări bruște ale dispoziției, nu dorea să depindă emoțional de partener. Amândoi aveau nevoie să se simtă recunoscuți, apreciați, să fie “The One” pentru celălalt. Dar nici una dintre aceste Luni nu conferă împlinire doar în relația de cuplu, ci se simte mult mai bine în cadrul unui grup sau colectivitate.

Și totuși, la momentul întâlnirii, a avut loc “declicul”: explicația este aceea că Lunile lor progresate se aflau într-o relație favorabilă, datorită decalajului generat de diferența de vârstă: Luna lui progresată la 21° Leu se apropia de perfectarea unui sextil la Luna ei progresată la 23° Gemeni. Asta înseamnă că el se afla într-o perioadă în care își exterioriza mai ușor sentimentele, simțea nevoia să se manifeste, să strălucească; Diana era și ea mai deschisă în comunicare, simțea nevoia de a găsi prieteni noi, nu neapărat o iubire nouă, de a călători, de a iniția schimbări în viața ei. A fost un moment propice pentru a-și găsi o bază comună, unele similitudini, pentru a se apropia și a-și crea o intimitate. Însă, energia acestui moment inițial avea să se disipeze.

Importantă este și comunicarea dintre parteneri; în cazul lor, Mercur se află în cuadratură, în Semne cardinale. Aceasta înseamnă că abordau problemele direct, cu franchețe, dar pe parcurs s-ar fi putut ivi tensiuni, disensiuni, puncte de vedere diferite. În cazul ei, mentalul este influențat de emoțional, de temeri, este mai subiectiv, la el mentalul este rapid, prompt, original, nu o dată ia decizii pripite. Înclin să cred că între ei exista totuși o anumită rezervă în comunicare și o empatie, datorată poziționării lui Mercur în Casa a douăsprezecea, la el, în Rac, la ea.

În fine, modul de a se raporta la relație, de a oferi și primi iubirea, capacitatea de a-și trăi sentimentele îi arată pe cei doi “pe aceeași lungime de undă”. Cu Venus în Pești, Dodi făcea parte din categoria acelor bărbați despre care se spune că “starea lor naturală este de a fi îndrăgostiți”: tandru, romantic, afectuos, dar nu neapărat și constant. Diana acorda și ea o mare importanță iubirii, cu Venus în Taur, aprecia romantismul, senzualitatea, devotamentul și, nu în ultimul rând, era posesivă, nu accepta infidelitatea; după cum știm, acesta a fost și motivul separării ei de prințul Charles.

Să vedem cum influențează aspectele reciproce dintre hărțile lor modul în care s-au perceput și în care au interacționat eroii poveștii noastre:

S-au plăcut și au arătat cu naturalețe acest lucru. Putem afirma aceasta văzând:

  • Soarele lui la 24° Berbec  în sextil la Luna ei la 25° Vărsător;
  • Luna lui la 21° Capricorn în trigon la Venus a ei la 24° Taur;
  • Venus a Dianei într-o conjuncție (puțin mai largă) cu Ascendentul lui;
  • Ascendentul lui în Casa a cincea, a iubirii, a ei.

Că a fost o relație care s-a activat repede, o relație “efervescentă”, o sugerează următoarele aspecte:

  • Soarele lui la 24° Berbec  în trigon la Uranus al ei la 23° Leu;
  • Luna lui la 21° Capricorn inconjunctă cu Uranus al ei;
  • Uranus al lui la 23° Rac în sextil la Venus a ei.

Natura sentimentelor dintre ei, indiferent cum ar fi putut evolua în timp, este marcată de intensitate: Pluton al lui la 24° Leu în cuadratură la Venus a ei. Un lucru care ar fi putut fi determinant pentru ca Diana să accepte implicarea în relație și să capete încredere în partener este faptul de a se simți în siguranță alături de el (Soarele lui pe Fundul Cerului ei).

III. 14 iulie 1997: întâlnirea

Conform surselor citate de diverse publicații, prințesa Diana l-ar fi întâlnit pe Dodi Fayed în ziua de 14 iulie 1997, la Saint Tropez, ca urmare a invitației făcute de tatăl acestuia de a participa la o scurtă vacanță pe iahtul familiei Fayed.

Diana divorțase de prințul Charles cu un an în urmă, trecuse deci o perioadă suficientă cât să-și cicatrizeze rănile sufletești și să-și permită să se gândească la viitor. Din punct de vedere astral, era susținută în acest sens: Uranus tranzita peste Jupiter natal și era inconjunct cu Soarele ei; de asemenea, în acele zile, Jupiter în tranzit forma o opoziție la Uranus al ei. Erau întrunite condițiile ca în viața ei să intervină o schimbare bruscă, o surpriză, să i se deschidă un drum neașteptat, oricum ceva asociat cumva cu viitorul ei. Concomitent, Saturn tranzitează peste Fundul Cerului ei, activând nevoia de stabilitate, de siguranță, de a se “ancora” cumva.

Neptun tranzitează ultimele grade din Capricorn, peste Saturn al ei și în trigon la Venus natală, ceea ce marchează o perioadă de confuzie în judecată, o perioadă în care Diana s-a lăsat “ispitită”, “vrăjită” cu mai multă ușurință decât de obicei.

În ceea ce-l privește pe proaspătul ei prieten, conjunctura astrală îi solicita modul de a acționa, deciziile; Marte al lui era activat atât de Uranus în tranzit (cu un trigon) cât și de Pluton în tranzit (cu opoziție): pare că acțiunile lui intrau într-o zonă critică, pare că lupta pentru o miză mare. Jupiter în tranzit peste Casa lui a zecea făcea o cuadratură la Saturn și la axa Ascendent-Descendent, poate lua decizii importante legate de viitor. Și în cazul lui, Neptun în tranzit activa Soarele său natal (o cuadratură): voința lui era influențată, “în ceață”, se simțea “dus de val”.

Dacă e să desprindem “morala fabulei”: o relație care demarează când cei doi parteneri se află sub influențe neptuniene, nu le este prea favorabilă…

IV. O relație tânără, care sfârșește prematur

Este dificil de analizat, dacă ne gândim că între începutul romantic și finalul dramatic nu au trecut nici două luni. Potențialul relației a fost mult speculat, dar, în fapt, a fost ceea ce eu numesc o relație “tip Romeo și Julieta”: o relație consumată rapid, doar “pentru sine”, care nu cunoaște realitățile cotidiene sau viața în afara granițelor ei. Am ales să închei printr-o analiză a hărții astrale a relației lor:

Harta Davison arată cum evoluează în timp relația și cât de mult supraviețuiește, dar și evenimente și situații cu care cuplul se va confrunta. Cu Pluton ca planetă dominantă, peste Descendent, se poate presupune că cei doi vor avea cel puțin o experiență traumatizantă, critică sau transformatoare, o situație extremă în zona relațională, adică ei versus “ceilalți”,  ceea ce s-a și întâmplat.

Ascendentul relației este la 29° Vărsător, adică peste Nodul Sud al Dianei și aspectează axa Nodurilor prin trigon, respectiv sextil, la grad exact, ceea ce semnalează o “încărcătură” karmică. Energia Vărsătorului provine clar de la Diana (ea are Luna, Jupiter și Nodul Sud în acest Semn); ea își pune “amprenta” asupra cuplului, care nu ar fi fost același fără “marca” ei de unicitate, “glamour” , originalitate. Celebritatea ei a creat celebritatea cuplului. 

Guvernatorul clasic al Ascendentului, Saturn, se află în sextil cu acesta, dar este peregrin și retrograd, adică nu are putere; în sine, Saturn înseamnă obstacole, dificultăți, limitare. Guvernatorul modern, Uranus, este și el prost plasat (în exil și în opoziție de Semn); cu alte cuvinte, entitatea nu are capacitatea să se apere, să “supraviețuiască” prea mult.

Soarele relației, la 2° Gemeni, este conjunct cu Marte al lui Dodi: poate că el este cel care a insistat, a ”plusat” ca relația să se înfiripe. Cu Luna în Leu, perechea este carismatică, atrage interesul publicului, iubirea lor atrage simpatia și admirația, dar acest interes al publicului va fi exploatat cumva excesiv, în detrimentul lor; conjuncția Lună-Ceres-Uranus este focarul unui careu în T cu Mercur în opoziție la Neptun, în Semne Fixe. Ei sunt prezentați prin canalele media (Mercur) ca un cuplu “de poveste” (Neptun), până la limita la care atenția devine hărțuire. Conjuncția Lună-Ceres-Uranus în sine este dificilă: nevoia de iubire și de atenție (Luna în Leu) nu exclude nevoia de independență, nevoia de schimbare, de noutate; împreună cu Ceres se plătesc însă și costurile, care presupun pierdere, de la pierderea intimității până la alte pierderi, mai însemnate.

Cuplul acționează destul de șovăielnic (Marte în Pești), nereușind să-și apere integritatea (Marte în cuadratură la Saturn, guvernator de Ascendent, și inconjunct la cuspida Casei accidentelor).

Venus, ca semnificator al iubirii, este slăbită, în exil, și în opoziție la Casa a opta, a lucrurilor asupra cărora cei doi îndrăgostiți nu au control, Casă al cărei guvernator este. Venus mai guvernează și Casa drumurilor, a călătoriilor și dispune și de Mercur, semnificator al călătoriilor. De parcă iubirea ar fi fost, cumva, cauza accidentului fatal.

La momentul nefast, 31 august 1997, cerul astral arăta astfel1:

Tranzitele zilei când a avut loc tragicul accident activau în mod evident harta relației: Pluton activa printr-o opoziție Soarele, Uranus – conjuncția Lună-Ceres-Uranus, Neptun făcea o cuadratură la axa Nodurilor lunare, Saturn trecea peste Venus, Nodul Sud lunar în 31 august 1997 se afla peste Marte al relației, iar Chiron, în aceeași zi, activa concomitent axa Nodurilor și Ascendentul relației.

Nu vom ști niciodată ce a însemnat această relație pentru fiecare dintre ei. Durata ei a fost scurtă, cât o străfulgerare, dar i-a unit în memoria publicului, așa cum poate nu s-ar fi întâmplat dacă finalul vieților lor ar fi fost altul. Poate că aici s-a însușit o lecție karmică, a unuia dintre ei sau a amândurora, spre a se restabili echilibrul și spre împlinirea menirii lor pe pământ.

  1. Potrivit site-ului https://judecowellastrology.blogspot.com/, accidentul s-ar fi produs la ora 00:25 sau 00:27, iar Dodi ar fi murit pe loc; lady Diana a fost declarată decedată la 01:50.

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close