EfemereValeria Grădinaru

Generația “decrețeilor” și contextul său astral

Secvență din filmul ”Povestea slujitoarei”

În octombrie 1966, s-a promulgat în România celebrul decret 770, referitor la întreruperea cursului sarcinii, care a dus la nașterea în anii imediat următori a generației numite “decrețeii”.

Una dintre cele mai nepopulare măsuri luate de regimul ceaușist, poate cea care a generat cele mai multe victime în rândul femeilor, a fost luată pentru a asigura o creștere demografică forțată. 

La nivel global, generația “Baby boomers” (corespunzătoare perioadei 1946 – 1964, potrivit US Census Bureau), a fost urmată de „Baby Buster”, sau “Generația X”, caracterizată printr-o rată vizibil mai scăzută a natalității. De altfel, emanciparea reală a femeii a fost realmente sprijinită de folosirea contracepției pentru amânarea nașterii copiilor și posibilitatea de a se concentra pe alte priorități (educație universitară, carieră); în mai 1960, în Statele Unite ale Americii se lansa în fabricație prima pilulă anticoncepțională.

În condițiile unui regim politic dictatorial,  această situație trebuia “corectată” și “remediată”:  se punea problema asigurării forței de muncă viitoare pentru obiectivele economice planificate. Viața intimă a cuplurilor a devenit astfel subiect al reglementărilor legale. S-a stabilit că o femeie trebuia să nască patru copii, înainte de a putea recurge legal la o întrerupere de sarcină. De asemenea, divorțul a devenit greu de obținut, aproape imposibil dacă cei doi soți aveau copii minori.

Astfel de reforme legislative, extrem de dure pentru populația tânără din România anilor ’60 și următorii, până la începutul anului 1990, au fost posibile într-un context astral care merită analizat cu atenție.

Ingresul Soarelui în Berbec – 1966, România

Faptul că Ascendentul și Axa Nodurilor se află la grade critice, iar la câteva ore doar, la 1° Berbec, se va perfecta următoarea Lună Nouă, (în Casa a douăsprezecea), poate fi interpretat ca anunțând  schimbări importante pentru țară.

Planetele “grele”, de generație, se află în puncte sensibile: Neptun este conjunct cu Mijlocul Cerului și cu Nodul Sud (un orb mai mare, de 7 grade), Uranus și Pluton au fost conjuncte cu Luna în faza precedentă de Luna Plină, la 16° Fecioară.

Semnificativă este conjuncția Pluton-Uranus în Fecioară: Uranus este schimbarea, noul, planeta extremelor; Pluton își relevă puterea de control brutal asupra societății. Aflată în Fecioară, se dezvoltă capacitatea de control asupra sănătății reproducerii umane, manifestarea instinctelor cumva limitat, controlat, “într-un cadru legal”, chiar reprimarea instinctuală. Ceea ce este însă în Occident controlul nașterilor prin folosirea liberă a pilulei contraceptive, devine în țara noastră controlul nașterilor impus în vederea creșterii natalității.

Guvernatorul Ascendentului, Saturn (restricția, norma, Legea), este conjunct cu Luna (mama, femeia), de pe cuspida Casei a doua, și ambele fac opoziție la conjuncția Pluton-Uranus, aflată în Casa morții, a crizelor și pierderilor. Saturn face cuadratură la Jupiter (legislator, dar și reprezentant al copiilor) care se află însă în exil tocmai în Casa copiilor! Jupiter, care ar fi trebuit să reflecte o mărire a natalității, se află prins într-o configurație care îi stânjenește manifestarea, chiar o împiedică (se află în inconjuncție atât cu Ascendentul cât și cu Mijlocul Cerului). Tot Jupiter face un Yod, împreună cu Ceres, altă ipostază a Mamei nefericite, și Neptun.

Guvernatorul Casei a cincea, Mercur, este și guvernatorul Casei a opta, a morții, peregrin în Berbec, retrograd, ars de Soare și nefăcând aspect cu nici una dintre Casele pe care le guvernează. Iată cum se asociază ideea de “copil” cu ideea de “moarte”, prin prisma aceluiași guvernator de Case… Împreună cu Soarele, Mercur face o conjuncție ceva mai largă cu Iunona și Marte (altă conjuncție “explozivă”), Marte aflându-se în domiciliu, deci puternic, gata să sprijine orice acțiune “în forță”. Marte este și guvernator de Mijlocul Cerului, reflectă anumite decizii “de mână forte” ale conducerii statului.

Venus, “femeia” prin excelență, guvernează atât Casa a patra (temelia, fundamentul), cât și Casa a noua, a legislației; se află în Casa întâia, “în prim plan”, deci femeile țării vor fi subiectul și ținta unei legislații care se va instaura în anul care tocmai începe. Dispozitorii ei sunt Saturn, ca guvernator tradițional, guvernator de Ascendent, și Uranus, guvernatorul modern, prins în conjuncția cu Pluton de pe cuspida casei a opta, ambii fiind arhetipuri ale durității, răcelii, asprimii. În afară de inconjuncția la Pluton-Uranus, Venus nu mai este conectată cu nici o altă planetă (vorbim de aspecte majore), fiind cumva izolată de țesătura astrală a ingresului.

O notă despre harta conjuncției Uranus – Pluto

Conjuncția la grad perfect Uranus-Pluton a avut loc la 17° Fecioară, cu un an înaintea apariției odiosului decret.

În harta ridicată pentru capitala țării, conjuncția se află în aspect de inconjunctie cu Ascendentul, la 2° orb. Remarcabilă este conjuncția Axei Nodurilor cu axa MC-FC, cu Nodul Sud conjunct Mijlocul Cerului (8° Săgetător) și Marte (3° Săgetător). Dacă mai avem în vedere și steaua Antares, la 9° Săgetător, pe Mijlocul Cerului, vedem un tablou nu foarte promițător pentru efectele acestei conjuncții asupra cerului astral al României. 

Odiosul decret 770 – 2 octombrie 1966

Luminatorii se află în inconjuncție1, cu Luna în demnitate și Soarele (autoritatea, conducătorul) în cădere; într-adevăr, legea respectivă a fost poate cea mai nepopulară, urâtă și sfidată de populație. Interesant este că, la fel ca în octombrie 1965, când s-a perfectat conjuncția Uranus-Pluton, se menține opoziția acesteia la Saturn și Chiron în Pești. Tot în Fecioară, în cădere, la grad anaretic și în opoziție la Saturn se află Venus, semnificatoarea femeii. Controlul nașterilor s-a lovit de suferință, restricții și a devenit o obsesie pentru femei, în epocă. Casa a douăsprezecea (lucrurile ascunse, ilegale, “underground”) este cea mai locuită de planete în această hartă, și aici se află Venus!

Neptun în Scorpion induce, la rândul său, confuzie, temeri, complicații legate de manifestarea sexualității. Conjuncția Neptun-Nodul Sud arată potențialul dăunător, malefic chiar, al momentului.

Mercur, guvernator de Casa a noua (legislația), important aici, întrucât este vorba de harta unei decizii politice, a unei legi, se află în Casa întâia și face aspect cu ambii malefici: un sextil cu Marte în Leu și o inconjuncție cu Saturn retrograd în Pești (și, ca “bonus”, și cu Chiron: suferința, rana). Același Saturn retrograd, guvernator de Casa a cincea, a copiilor, reprezintă planeta-apex a yodului care îl leagă de Mercur și de Marte; Saturn cumulează deci o tensiune majoră, provocatoare.

Atât Soarele cât și Mercur o au ca dispozitoare pe Venus, aflată într-o situație critică, după cum am arătat mai înainte; Venus este însă și stăpâna Casei a opta, a morții, fiind deci și dispozitor al celuilalt Luminator. Luna (mamele, populația în general) se află în exaltare în Taur, dar poziția în Casă și faptul că se apropie de axa Nodurilor (o întâlnire cu Destinul!) nu-i permite o manifestare pozitivă, dimpotrivă. Până la sfârșitul zilei, Luna va aplica spre o cuadratură la Marte (agresivitate, rănire și, de ce nu, bisturiu).

În sfârșit, sextilul între Soare la 8°Balanță și Jupiter la 0°Leu (este și o recepție simplă a lui Jupiter în domiciliul Soarelui) sugerează forța absolută a autorității legale, capacitatea de a se impune acest act normativ asupra populației, indiferent de părerea acesteia. Soarele fiind guvernator al Casei a unsprezecea, sugerează că acest decret reprezintă un obiectiv politic care va fi “bifat” cu succes, din punctul de vedere al conducerii statului.

Și un final, se pare că, fără “happy end”…

Cazul “Roe versus Wade” și legislația anti-avort în SUA

Conjuncția Uranus-Pluton s-a încheiat în 1970, printr-o ultimă apropiere, un orb de 10° între cele două planete (un aspect disociat, cu Pluton la 24°Fecioară și Uranus la 4°Balanță) în iunie-iulie.

Manifestări  legate de incriminarea legală a avortului, pe considerente ale convingerilor religioase la nivel de state, au mai fost, fără a prezenta însă duritatea situației din țara noastră. Celebru a rămas cazul “Roe versus Wade”, declanșat în martie 1970, în Texas, Statele Unite.

Cazul se referea la dreptul femeii de a dispune de corpul ei și de a apela la o întrerupere de sarcină în condiții de siguranță. Norma McCorvey, alias “Jane Roe”, șomeră, necăsătorită și însărcinată cu cel de-al treilea copil a dat în judecată statul Texas (reprezentat de procurorul Henry Wade) pentru a se modifica legislația care interzicea avortul. Statute similare erau în vigoare și în alte state, la momentul respectiv, astfel încât procesul a ajuns la Curtea Supremă. Decizia Curții s-a luat abia în 1973, în urma unor dezbateri extrem de intense și mediatizate2. Pe Astro-Databank există astrograma deciziei luate la 22 ianuarie 1973 la Washington DC.

Culmea este că actualmente această decizie este în pericol de a fi revizuită. În mai 2019, senatul statului Alabama, controlat de republicani (partidul lui Donald Trump), a emis cea mai restrictivă lege cu privire la întreruperile de sarcină.

Guvernatoarea Ascendentului, Venus (femeile), se află în Casa a douăsprezecea, aplică spre conjuncția cu Uranus, un malefic, și se separă de sextilul cu Marte. Femeile sunt puse într-un context tensionat, au de-a face cu noi provocări (Uranus), frustrări, li se cer sacrificii (Casa a douăsprezecea). Interesant este că Venus este dispozitoarea ambilor Luminatori, deci importanța sa este majoră în evenimentul reprezentat de hartă. La miezul zilei, Luna se află în Balanță, în Casa copiilor, și aplică spre o cuadratură cu Saturn-Nodul Sud-Pluton în Capricorn. Guvernatorul Casei a cincea se află tot în Casa a douăsprezecea. Deci și în ipostaza de mamă, femeia este supusă unor constrângeri.

Fiind vorba de o lege, ne uităm la Casa a noua, în Capricorn, guvernatorul aflându-se în Casa a opta, a morții, conjunct cu Nodul Sud și cu Pluton, pe cuspidă.

Atât Saturn, guvernator al Casei a noua (și semnificator el însuși al legilor) cât și Mercur, guvernator al Casei copiilor, se află în sextil cu Neptun în Pești (religia). Interdicția ca femeile să decidă asupra păstrării sau nu a unei eventuale sarcini este legată, aici, de unele principii religioase.

Jupiter (legislatorul, semnificatorul copiilor) este puternic, angular și în domiciliu (Săgetător). Opoziția la Marte, guvernatorul Casei a douăsprezecea, relevă efectele nocive ale acestei legi, capacitatea de a impune măsuri punitive dure (medicii implicați se pot aștepta la condamnare pe viață) în vederea impunerii forțate a ducerii la capăt a oricărei sarcini.

Organizații non-guvernamentale au declanșat déjà proceduri de contestare în instanță, dar, în contextul în care președintele Trump își numește judecătorii la Curtea Supremă, se pare că decizia ”Roe versus Wade” va fi atacată.

Anul care tocmai a început va cunoaște influențe puternice ale planetelor “de generație”; presiunea plutoniană se va resimți atât în ianuarie, urmare a perfectării conjuncției Saturn- Pluto, cât și în partea a doua a anului, când Marte retrograd va face trei cuadraturi la Pluton, iar Jupiter, la rândul său, se va afla în proximitatea lui Pluton din martie până în decembrie.

Uranus se va afla din nou la 3°48 Taur la începutul lunii martie 2020, concomitent cu o încărcare a Capricornului cu malefici: Nodul Sud (trigon la Uranus), Marte, Pluton, Saturn; gradul 20 Capricorn va fi ocupat de Jupiter. Este foarte posibil ca în această perioadă să aibă loc modificări sau concluzii legate de legile adoptate de republicani în Alabama.

Având în vedere alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din această toamnă, vom asista cu siguranță la manifestări spectaculoase ale jocurilor de putere, abuzuri, repoziționări, schimbări în structurile politice, administrative, juridice. Este de urmărit evoluția legislației referitoare la drepturile femeii și ale cuplurilor de a decide asupra vieții lor private.

  1. Ora exactă nu o cunoaștem, dar cutuma era ca ședințele de partid la acel nivel să se desfășoare între 10 -18, deci poziția Luminatorilor era următoarea: la ora 10 a.m., Soare la 8°41 Balanță și Luna la 7°46 Taur; la ora 6 p.m., Soare la 9°00 Balanță și Luna la 11°49 Taur.
  2. Datorită duratei procedurilor judiciare, care s-au întins pe aproape 3 ani, Norma McCorvey a trebuit să ducă sarcina până la termen și a dat copilul spre adopție; victoria pe care a obținut-o în instanță a avut însă o valoare imensă de caz-reper pentru lupta anti-sistem din Statele Unite și nu numai.
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close